חיפוש

dsdsdsd
בחור שמן עומד מול בחור רזה

השמנה (השמנת־יתר, Obesity)

כיצד מוגדרת השמנה? מהי התחלואה הנלווית להשמנה? מהם הגורמים התורמים להשמנה? מהן הדרכים להפחית משקל? מומחה בא לעזרה

ד"ר ליאור בראף

​​​​​מהי ההגדרה להשמנה (Obesity)?

השמנה (נקראת גם השמנת־יתר ובאנגלית: Obesity) מוגדרת "שגשוג או ריבוי של רקמת שומן". 

את המצב הזה ניתן לאבחן בדרכים שונות, שהפשוטה והנפוצה שבהן נקראת חישוב BMI (קיצור של Body Mass Index, אינדקס של מסת הגוף). מדובר בנוסחה שבה מחלקים את משקל הגוף (בקילוגרמים) בגובה (במטרים) בריבוע.

משקל (בקילוגרם)
---------------------------- = BMI
גובה בריבוע (במטרים)

• חשבו את ה־BMI שלכם בעזרת המחשבון של כללית

תוצאה של 18 עד 25 מוגדרת תקינה. תוצאה שהיא מעל 25 מוגדרת עודף משקל, ואילו תוצאה שהיא מעל 30 מוגדרת השמנת־יתר. יש מתאם גבוה בין תוצאות הנוסחה הזאת לבין הכמות של רקמת השומן בגוף, למעט אצל אנשים שלהם מבנה גוף שרירי.

ניתן להעריך השמנת־יתר גם באמצעות מדידה של היקף המותניים (ההגדרה של השמנת־יתר בצורת המדידה הזאת היא היקף מותניים של יותר מ־94 סנטימטרים אצל גבר ושל יותר מ־80 סנטימטרים אצל אישה).

דרך נוספת להעריך השמנת־יתר היא באמצעות בדיקות הדמיה מתקדמות.

מה רע בהשמנה?

השמנת־יתר אינה רק עניין אסתטי, שכן היא עלולה להביא לתחלואה נלווית מגוּונת ולעלייה בתמותה:

תחלואה מטבולית

רקמת השומן העודפת מפרישה חומרים שונים שתורמים להתפרצותן של מחלות מטבוליות, שהעיקרית שבהן היא סוכרת.

נוסף על כך, ההשמנה מעלה את הסיכון ללחץ דם גבוה ולרמות גבוהות של כולסטרול בדם, שהם גורמי סיכון לטרשת עורקים ולהיצרות של כלי דם. לאחר שנים רבות עלולים כלי הדם הטרשתיים לבוא לידי ביטוי במחלות קשות כמו שבץ מוחי (אירוע מוחי) ומחלת לב איסכמית.

כמו כן, ההשמנה מגדילה את הסיכון לכבד שומני, לשחמת הכבד, למחלות מפרקים (בגלל העלייה ברמות החומצה האורית), להפרעה במחזור הווסת ולירידה בפוריות האישה.

תחלואה מכנית

התחלואה הזאת נובעת מהמשקל העודף עצמו (נקראת גם "תחלואה כובד"). מדובר במחלות כמו דום נשימה בשינה, בעיות גב, בעיות ברכיים ובצקות ברגליים.

גידולים סרטניים

השמנת־יתר מעלה את הסיכון ל־13 סוגים שונים של סרטן, ובהם סרטן השד, סרטן הרחם וסרטן הלבלב.

הפרעת מצב רוח

אנשים שסובלים מהשמנה מצויים בסכנה גדולה יותר מאנשים בעלי משקל תקין לסבול מדיכאון ומחרדה.

קורונה

ישנו קשר ברור בין השמנת־יתר לבין תחלואה קשה ותמותה מקורונה.

מהם הגורמים התורמים להשמנה?

להשמנה יש גורמים רבים, אך מידת ההשפעה של כל אחד מהם משתנה מאדם לאדם. מה שבטוח הוא שבדומה למחלות כרוניות רבות כמו סוכרת ולחץ דם גבוה, השמנה היא מחלה שמשלבת השפעה של גורמים סביבתיים ושל גורמים מולדים (גנטיים).

לעיתים נדירות בלבד השמנה היא על רקע של סיבה משנית כמו נטילת תרופות שתורמות לעלייה במשקל, מחלות אנדוקרינולוגיות כמו הפרעה בתפקוד של בלוטת התריס או הפרשת־יתר של ההורמון קורטיזול או על רקע של פגיעה ישירה בתפקוד האזורים במוח שתפקידם הוא לפקח על משקל הגוף.

גורמים גנטיים התורמים להשמנה

גנטיקה היא גורם מכריע בנטייה להשמנה. 40% עד 70% מהנטייה להשמנה נובעים מהמטען הגנטי של האדם. היום כבר יודעים שמרבית הגנטיקה שתורמת להשמנה קשורה בדרך כלל לפעולת המוח. זה מאוד הגיוני שכן הבקרה על משקל הגוף נעשית במוח במרכזים שונים שהעיקרי שבהם הוא בלוטת ההיפותלמוס.

גורמים סביבתיים התורמים להשמנה

הגורמים הסביבתיים שתורמים להשמנה כוללים אכילת מזונות עתירי קלוריות (שנקראים מזונות הדוניים ושמעודדים בדרך כלל אכילת־יתר), חוסר בפעילות גופנית, אורח חיים יושבני, מחסור בשעות שינה ושינה עתירת הפרעות, עומס רגשי, מתח (סטרס), למשל בגלל עומס בעבודה.

בשנים האחרונות גם נמצא שחשיפה לרעלנים, כמו אלה שמצויים בתעשיית הפלסטיקה, עלולה לתרום לעלייה במשקל.

כמו כן נעשים מחקרים רבים בנוגע להשפעה של חיידקי המעיים על הנטייה להשמנה.

איך מטפלים בהשמנה?

מטרת הטיפול במחלת ההשמנה היא בראש ובראשונה להפחית את התחלואה ואת התמותה המוגברים הנלווים אליה. חשוב לדעת שלרוב מספיקה ירידה של 5% עד 15% ממשקל הגוף כדי להביא לירידה משמעותית בתחלואה ובתמותה.

מרבית האנשים שסובלים מהשמנה אינם פונים לקבל עזרה. הם מאמינים שעליהם להתמודד עם הבעיה לבדם. התמודדות אישית עם הבעיה היא בעייתית, והניסיון מראה שהיא בדרך כלל לא מחזיקה מעמד לאורך זמן.

הדרך שבה מרבית הסובלים מהשמנה מתמודדים איתה היא הרעבה עצמית או פעילות גופנית מאוד אינטנסיבית. הבעיה היא שלאחר שהם מגיעים למשקל היעד שלהם הם לרוב חוזרים להרגלים הישנים ועד מהרה גם למשקל הישן.

הדרך הנכונה להתמודד עם השמנה היא לפנות לגורם מקצועי שיוכל לעזור למטופל לרדת במשקל בצורה נכונה, מבוקרת, כך שההצלחה לרדת במשקל תימשך לאורך שנים רבות. 

כדי להצליח בכך רצוי לערב מספר רב של גורמים ובהם:

• איש מקצוע בתחום הדיאטה (דיאטן/ית קליני/ת). על הדיאטה להיות לא רק דלת קלוריות (היפוקלורית) אלא גם מותאמת לרצונות ולהעדפות של המטופל. 

- ביקור אצל דיאטן/ית בכללית: כל מה שחשוב לדעת

הצטרפו לכללית באלאנס - קבוצות לשינוי הרגלי האכילה 

• מתאי"ם לך שינוי? מרפאת תזונה אישית מאוזנת

גורם שיסייע בתחום הרגשי־נפשי (כמו פסיכולוג או עובד סוציאלי). אנשים שסובלים מהשמנת־יתר נוטים לאכול ביתר בזמנים של לחץ, של עייפות וכדומה ולא מתוך רעב אמיתי, ולכן חשוב מאוד לטפל בהיבט הנפשי של ההשמנה.

פיזיותרפיסט או מאמן כושר. אנשים שסובלים מהשמנה עלולים להיות מוגבלים מבחינת הפעילות הגופנית שאותה הם יכולים לעשות. מטרתם של אנשי מקצוע האלה היא לכוון לפעילות הגופנית המתאימה למטופל.

- כללית מושלם דואגת לך למאמן כושר ולתזונאי עד הבית!

תרופות לירידה במשקל. בשנים האחרונות אנחנו עדים לכניסתן של תרופות חדשות לטיפול בהשמנה, ואלה תופסות את מקומן לצד תרופות ותיקות יותר. יתרונן של התרופות החדשות הוא בכך שהן יותר יעילות בהפחתת המשקל, וכן יש להן יתרונות נוספים כמו הפחתת תחלואה שנלווית להשמנה.

התרופות לטיפול בהשמנה אינן כלולות בסל הבריאות וניתנות במרשם רופא בלבד. התרופות שרשומות כיום בישראל לטיפול בהשמנה הן קסניקל, רזין, סקסנדה, וויגובי ומאונג'רו (מונג'רו).

קסניקל, סקסנדה וכן וויגובי ניתנות בכללית בהתאם לקריטריונים שנקבעו במסגרת ביטוח המושלם. 

קסניקל מפחיתה ספיגה של שומנים ממערכת העיכול. התרומה שלה לירידה במשקל היא צנועה, ויש צורך ליטול אותה בשילוב עם תזונה לטיפול בהשמנה ופעילות גופנית.

• רזין אינה ניתנת בכללית. זוהי תרופה ישנה שרק לפעמים מסייעת בהפחתת המשקל. היא אינה מומלצת למי שסובלים ממחלות של הלב ושל כלי הדם, מיתר פעילות של בלוטת התריס, מלחץ דם גבוה שאינו מאוזן וממחלות נפש שאינן מאוזנות.

• וויגובי וסקסנדה פועלות באמצעות מנגנון דומה: שתיהן נגזרות של ההורמון GLP-1 שהוא הורמון השובע. שתיהן ניתנות בהזרקה. סקסנדה ניתנת בהזרקה יומית, ואילו וויגובי ניתנת בהזרקה פעם בשבוע. בכל הנוגע ליעילות, שתיהן מפחיתות התפתחות של סוכרת ושל טרום סוכרת, מפחיתות רעב, משרות תחושת שובע ובכך מסייעות לנהל משקל תקין.

וויגובי הפגינה יעילות גם כשניתנה למטופלים שסובלים מהשמנה שמלוּוה במחלות שונות כמו מחלות של הלב ושל כלי הדם (כמו לחץ דם גבוה ואי־ספיקת לב), כבד שומני ודלקת מפרקים ניוונית​. בעת שמטופלים בתרופות האלה חשוב להיות במעקב אצל דיאטן/ית קליני/ת ולהקפיד על פעילות גופנית מותאמת אישית.

מונג'רו אינה זמינה בשלב הזה בכללית (נכון לינואר 2025). היא מטפלת ביעילות גם בסוכרת וגם בהשמנה, וכן היא מסייעת להפחית סיב​וכי השמנה. היא ניתנת בהזרקה פעם בשבוע.

רופא גסטרואנטרולוג. כיום יש פעולות שנעשות בגסטרוסקופיה כמו הכנסת בלונים למיניהם ואף ניתוחים כמו ניתוחי שרוול. הפרוצדורות האלה אינן כלולות בסל הבריאות.

ביקור אצל גסטרואנטרולוג בכללית: כל המידע

ניתוחים בריאטריים. כיום יש מגוון רחב של ניתוחים בריאטריים (ניתוחים לקיצור קיבה). הניתוחים האלה נכללים בסל הבריאות למטופלים שעומדים בקריטריונים.

ניתוחים בריאטריים - כמו כל ניתוח - צריכים התאמה תזונתית וגם התאמה של הטיפול התרופתי למי שנוטל תרופות. מטופלים לאחר ניתוח בריאטרי צריכים להיות במעקב מסודר אצל דיאטן/ית קליני/ת ובמרפאה מטבולית.

ד"ר ליאור בראף הוא רופא בכיר ביחידה האנדוקרינולוגית ובמרפאת ההשמנה במרכז הרפואי־האוניברסיטאי סורוקה מקבוצת כללית

השתתף בהכנת המדריך: ד"ר קובי כהן, רוקח קליני במחוז דן-פתח־תקווה בכללית ועורך בכיר של מדריך התרופות באתר כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש