חיפוש

dsdsdsd
כבד שומני

כבד שומני

מחלת הכבד השומני פוגעת ב־30% מהאנשים, וזוהי מחלת הכבד הנפוצה ביותר בעולם המערבי. רוב החולים במחלה אינם מרגישים בקיומה, וניתן לזהותה רק בבדיקת אולטרסאונד

דוקטור אליס הרשקוביץ

ד"ר אליס הרשקוביץ

מהו כבד שומני?

מחלת הכבד השומני שאינה כתוצאה מאלכוהול (Nonalcoholic Fatty Liver Disease או בקיצור NAFLD) נחשבת למחלת הכבד הנפוצה ביותר בעולם המערבי. כבד נחשב לשומני אם יותר מ־5% ממשקלו הם שומן.

האם זה מסוכן?

המחלה יכולה להתבטא בהצטברות של שומן בכבד ללא שינויים נוספים או בהצטברות של שומן שגורמת לדלקת בכבד או בהצטברות שומן שגורמת לצלקות - עד שנוצרת שחמת הכבד בדרגת החומרה הקיצונית ביותר.

בעבר סברו הרופאים שכבד שומני אינו בעיה בריאותית משמעותית, ולכל היותר המליצו על הפחתה במשקל ועל פעילות גופנית. אולם עם הזמן הם שמו לב לכך שיותר ויותר חולים במחלת הכבד השומני פיתחו מחלת כבד סופנית ונזקקו להשתלת כבד.

מה מרגישים כשיש כבד שומני?

רוב החולים אינם חשים דבר ואינם מודעים לקיום המחלה. לעיתים יש תחושת עייפות מוגברת או תחושת אי־נוחות או כאבים בצד הימני של הבטן. ביטויי המחלה זהים כמעט לגמרי לביטוייה של מחלת הכבד שנובעת מצריכת אלכוהול מוגזמת, אך הגורם למחלה ואופן הטיפול בה שונים בתכלית, ומכאן נובע שמה הרפואי: "מחלת הכבד השומני שאינה נובעת מצריכת אלכוהול".

מבנה הכבד ומיקומו בגוף

כבד 

מהם גורמי הסיכון העיקריים לכבד שומני?

גורמי הסיכון העיקריים למחלת הכבד השומני הם סוכרת, לחץ דם גבוה, יתר שומנים בדם (היפרליפידמיה) ובעיקר עודף טריגליצרידים. מכלול המחלות האלה נקרא התסמונת המטבולית, ונמצא שמחלת הכבד השומני היא חלק מהתסמונת הזאת.

הגורם המשותף למחלות האלה הוא עמידות של תאי הגוף לאינסולין, שהוא ההורמון שמופרש מהלבלב. האינסולין מפעיל קולטנים שנמצאים על הקרום של תאי השרירים ושל תאי השומן, ובעזרתם נכנסת הסוכר מהדם לתאים. תגובה ירודה של הקולטנים לאינסולין גורמת למחלת הסוכרת בקרב מבוגרים עקב הצטברות הסוכר בדם.

לכן אנש​ים הסובלים מעודף משקל או חולי סוכרת יהיו בסיכון גבוה פי שלושה עד ארבעה לפתח כבד שומני, בהשוואה לאנשים רזים. במקביל, הלוקים במחלת הכבד השומני נמצאים בסיכון יתר לפתח סוכרת, לחץ דם גבוה, רמות גבוהות של שומנים בדם והשמנת־יתר, שהם גורמי סיכון למחלות לב. מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מצביעים על האפשרות שמחלת הכבד השומני היא הסנונית שמבשרת את התסמונת המטבולית.

עד כמה נפוצה מחלת הכבד השומני?

כ־30% מהאנשים לוקים בכבד שומני, והשיעור עולה ל־60% בקרב מי שסובלים מהשמנה. כ־20% מהלוקים בכבד שומני יפתחו מחלת כבד כרונית ובחמישית מהמקרים האלה יתפתחו שחמת הכבד (צירוזיס, נזק בלתי הפיך לתאי הכבד) או גידולים בכבד. במצבים הקיצוניים הפתרון הוא השתלת כבד. מחלת הכבד השומני צפויה לעלות במקביל לעלייה בשכיחות ההשמנה, שהיא המגיפה הבולטת ביותר במאה ה־21. 

האם המחלה נפוצה יותר בקרב מבוגרים?

המחלה עלולה לפגוע בכל גיל, גזע או מין. עם זאת, מרבית המקרים מתגלים בעשור החמישי והשישי לחיים ואצל אנשים בעלי משקל עודף או יתר שומנים בדם או חולי סוכרת.

האם גם ילדים יכולים לחלות במחלת הכבד השומני?

לצערנו, מגפת ההשמנה אינה פוסחת על הדור הצעיר ועלולה להתבטא כבר בשלבים המוקדמים של הילדות. כחמישית מהילדים בעולם המערבי סובלים מהשמנת־יתר, ומחלת הכבד השומני היא, כאמור, תוצאה ישירה של ההשמנה הזאת.

לכן יש להקפיד על תזונה נכונה ומאוזנת ועל משקל תקין כבר בגילים הנמוכים. חשוב לא פחות לאבחן כבד שומני בקרב הילדים שנמצאים בסיכון כדי למנוע סיבוכים אפשריים בבגרות.

האם משקל גוף תקין הוא תעודת ביטוח נגד כבד שומני?

מחלת הכבד השומני עלולה להתגלות גם בחולים רבים שאינם שמנים, אינם סובלים מסוכרת או מרמות גבוהות של שומני הדם ושתפקודי הכבד שלהם תקינים.

אנשים שנמצאים בסיכון מוגבר לפתח את המחלה, כמו בעלי משקל עודף, חולי סוכרת ואנשים שיש להם רמות גבוהות של שומנים בדם, עשויים לקבל הפניה לבדוק את התופעה. במקביל יש לשלול צריכה מוגברת של אלכוהול (יותר מ־20 גרם ליום לנשים או יותר מ־30 גרם ליום לגברים).

איך מאבחנים כבד שומני?

קל מאוד לזהות (ולמשש) עודף שומנים, בתנאי שהם מתיישבים במקומות הקלאסיים המועדים להשמנת־יתר: במותניים ובבטן, בישבן ובירכיים. לעומת זאת, כאשר השומנים מתיישבים בכבד, אי אפשר להרגיש בהם, וגם לא ניתן לראות אותם, אלא בבדיקת אולטרסאונד.

במרבית המקרים המחלה מתגלה רק במקרה, תוך כדי בדיקת אולטרסאונד של הבטן לחיפוש הפרעות אחרות.

האם ניתן לזהות את מחלת הכבד השומני בבדיקת מעבדה?

לעיתים רחוקות ניתן למשש בבדיקה גופנית כבד מוגדל - מה שעלול להצביע על הצטברות השומן בתוכו. לעיתים רמות מוגברות של אנזימי הכבד בדם מרמזות על קיומה של המחלה. עם זאת, ברוב המקרים רמות האנזימים של הכבד בדם תקינות.

מתי ימליצו על ביופסיה?

ביופסיה של הכבד נחוצה רק במקרים שהאבחנה לא ברורה או כשקיים חשש להתפתחות דלקת ו/או הצטלקות של רקמות הכבד, שבדיקת האולטרסאונד אינה מסוגלת לגלות.

​תזונה לטיפול בכבד שומני

מה כדאי לאכול כדי למנוע את מחלת הכבד השומני, ומה לאכול אם כבר חליתי? המדריך המלא

איזה טיפול ניתן לכבד שומני?

הטיפול במחלה משלב טיפול בכל התסמינים והמחלות הנלוות: הפחתת גורמי סיכון כמו סוכרת לא מאוזנת והפחתה של רמות השומנים בדם, הורדת משקל והקפדה על פעילות גופנית מוגברת.

ההופחתה במשקל מבוססת על התאמת תפריט אישי, בהתאם למשקל החולה, מצבו הבריאותי, העדפותיו ואורחות חייו. התפריט יתבסס על כלכלה דלת קלוריות ו/או דלת פחמימות או שומנים, בהתאם לצורך.

ממחקרים עולה שהירידה במשקל חייבת להיות הדרגתית (חצי קילוגרם עד קילוגרם בשבוע), מכיוון שהורדת משקל מהירה עלולה להחמיר את המחלה ולגרום בסופו של דבר לעלייה נוספת במשקל, מכיוון שהגוף מפעיל מנגנוני הגנה שמאיטים את חילוף החומרים שלו. לכן מומלץ להפחית בין 500 ל־1,000 קלוריות לכל היותר מהצריכה היומית.

הידעת? חולה בכבד שומני זכאי/ת לייעוץ וטיפול תזונתי קליני במסגרת סל הבריאות. לכל המידע

האם יש טיפול תרופתי לכבד שומני?

נכון להיום אין תרופה ייעודית לטיפול בכבד שומני. אומנם נבדקו כמה תרופות לטיפול בכבד שומני, אך עד כה ללא תוצאות חד־משמעיות.

איך מקדימים תרופה למכה?

במקרים רבים שינוי אורחות החיים, תזונה נכונה ופעילות גופנית ימנעו מראש את התפתחותה של מחלת הכבד השומני ואת הסיבוכים העתידיים שלה.

ד"ר אליס הרשקוביץ היא גסטרואנטרולוגית בכמה מרפאות  של כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש