חיפוש

dsdsdsd
בחורה מחזיקה נייר טואלט

קלקול קיבה (גסטרואנטריטיס)

מה גורם לגסטרואנטריטיס? מהם התסמינים שלה? כמה זמן היא נמשכת? איך מאבחנים? איך מטפלים? עלולים להיות סיבוכים? מדריך

ד"ר עזמי שחברי

ד"ר עזמי שחברי

מה זה גסטרואנטריטיס?

גסטרואנטריטיס (באנגלית: Gastroenteritis Infectious, בלשון העם: "קלקול קיבה") היא דלקת זיהומית של הקיבה ושל המעי. זו מחלה שכיחה ביותר.

ממה היא נגרמת?

ברוב המכריע של המקרים הגורם למחלה הוא נגיף (וירוס), למשל נורו־וירוס, רוטה־וירוס ואדנו־וירוס. בחלק קטן מהמקרים הגורם לדלקת הוא חיידק (קמפילובקטר, שיגלה, סלמונלה, E. coli) או טפיל (אמבה, ג'יארדיה). 

מהם התסמינים של גסטרואנטריטיס?

גסטרואנטריטיס יכולה להיות מחלה קלה ביותר המתבטאת בחום נמוך ובשלשול במשך יום או יומיים, אך היא עלולה להיות גם קשה וממושכת יותר. 

התסמינים האפשריים הם חום, בחילות, הקאות, כאבי בטן, שלשולים, חולשה וכאבי ראש.

כמה זמן זה נמשך?

במרבית המקרים מדובר בזיהום נגיפי שחולף מעצמו בתוך כמה ימים ואינו דורש טיפול מיוחד.

אם הגורם לדלקת הוא חיידק או טפיל, המחלה היא לרוב קשה יותר ונמשכת זמן רב יותר בהשוואה לדלקת שנגרמת מנגיף, ייתכן שאף עד כמה שבועות. אם המחלה קשה או ממושכת, מומלץ לפנות לבדיקה רפואית.

מהם סימני האזהרה שמחייבים פנייה מיידית לרופא/ה?

שלשול בכמות גדולה ביותר, חולשה ניכרת וחשש להתייבשות, חום גבוה, כאבי בטן קשים, שינויים במצב ההכרה, דם בשלשול או כל סימן אחר שעלול להעיד על מחלה קשה ועל חשש להתפתחות סיבוכים מחייבים בדיקה רפואית מיידית.

כיצד נדבקים במחלה?

גסטרואנטריטיס היא מחלה מדבקת מאוד, ולכן היא עלולה להתפשט במהירות - במיוחד בגני ילדים ובבתי ספר. אלה הן דרכי ההדבקה האפשריות:

• הדבקה ישירה מאדם לאדם באמצעות העברה שנקראת Fecal-oral: מגע של הפרשות הצואה עם חלל הפה של אדם אחר. הדבקה כזאת שכיחה מאוד בילדים בגיל הגן ובית הספר. ניתן למנוע אותה באמצעות הקפדה על רחיצת ידיים לאחר שהייה בשירותים ולפני הכנת אוכל ואכילה.

• העברה בטיפות שנישאות באוויר ומכילות את הנגיף. למשל, אם אדם החולה במחלה מתעטש בקרבת אנשים אחרים, הם עלולים להידבק.

• העברה על פני משטחים: כאשר אדם חולה נוגע במשטח כלשהו, למשל שולחן במשרד, ולאחר מכן אדם שאינו חולה נוגע במשטח הזה, עלולה להתרחש הדבקה.

• העברה במים ובמזון מזוהמים.

איך מאבחנים?

בדרך כלל האבחנה היא קלינית, כלומר על סמך התיאור שמוסר המטופל ועל סמך בדיקה גופנית. לעיתים רחוקות יש צורך בבדיקת דם ובבדיקת צואה כדי לנסות להבין את חומרת המחלה ואת הגורם לה (באמצעות בידוד החיידק או הטפיל בבדיקת הצואה).

איך מטפלים?

ברוב המקרים אין צורך בטיפול מיוחד, ודי במנוחה ובשתייה מרובה. הקאות חוזרות או שלשול עלולים לגרום לאובדן נוזלים ומלחים, ולכן חשוב לשתות הרבה. לא די בשתיית מים בלבד, וחשוב לשתות גם משקאות מתוקים (תה עם סוכר למשל) ומלחים (מרק) כדי להשיב לגוף גם את המלחים שהוא מאבד.

ניתן לרכוש בבית המרקחת תמיסה לשתייה המכונה ORS (ראשי תיבות של Oral Rehydration Solution). בעזרתה ניתן להחזיר לגוף את הנוזלים ואת המלחים שהוא מאבד. התמיסות האלה יעילות במיוחד כאשר יש הקאות חוזרות, וקשה לשתות כמות מספקת, וכן לילדים.

כאשר יש הקאות חוזרות או שלשול רב, וקיים חשש להתייבשות, ניתן גם לקבל נוזלים ומלחים דרך הווריד במרפאה.

ניתן לקבל גם טיפול להקלה על התסמינים: בהקאות ניתן לטפל באמצעות פרמין, ובכאבי בטן ניתן לטפל באמצעות קלבטן או קלבטן פורטה.

בכללית אפשר להזמין תרופות עד הבית

לאיתור בית מרקחת קרוב 

עלולים להיות סיבוכים?

הסיבוך המרכזי של גסטרואנטריטיס הוא התייבשות, וחשוב מאוד למנוע זאת. 

במקרים נדירים, כאשר המחלה קשה ונגרמת מחיידק, עלולים להיות סיבוכים נוספים כמו פגיעה במעיים (חסימת מעי, התנקבות מעי) או התכווצויות (בעיקר בזיהום של החיידק שיגלה). אולם הסיבוכים האלה נדירים ביותר.

ד"ר עזמי שחברי הוא מומחה למחלות של דרכי העיכול, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז החדש לרפואה יועצת בעפולה, מקבוצת כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש

נגישות