חיפוש

dsdsdsd
אישה צעירה מניחה את ידיה על בטנה בהבעת כאב

שלשולים

לשלשול במבוגרים יש גורמים רבים שבחלקם מחייבים בדיקה רפואית. איך לעצור שלשול? מתי תרופה תעזור? מה לעשות אם משלשלים תקופה ארוכה? מומחה עונה

פרופ' דורון בולטין

​​​​​​​​​​​​​​​​​שלשול חמור הוא משהו שכמעט כל אחד מאיתנו חוֹוה בשלב כזה או אחר של חייו. לפעמים מדובר בתופעת לוואי של מחלה כלשהי, לפעמים זוהי תוצאה של מזון מקולקל שאכלנו, ולפעמים מדובר באירוע ​שלשול (באנגלית: Diarrhea) חד־פעמי שלא ברור מה גרם לו.

מחפשים מידע על שלשול בתינוקות ובילדים? זה ה​מדריך בשבילכם

למה זה קורה?​

האוכל שאנחנו אוכלים נשאר במצב עיסתי־נוזלי במשך רוב שלבי העיכול. השאריות, שלא נספגו במערכות הגוף, עוברות במעי הגס, שם נספגים מהם עוד נוזלים. מה שנשאר הוא משקע מוצק למחצה שבסופו של דבר מוצא את דרכו החוצה. זוהי הצואה שלנו.

במקרים של שלשול, תוצרי העיכול של המזון ושל הנוזלים חולפים מהר מדי או בכמויות גדולות מדי במעי, כך שאין לגוף די זמן לספוג בחזרה את הנוזלים שבעיסת המזון, והצואה נשארת נוזלית.

לפעמים, במקביל לתנועה המהירה מדי ולחוסר בספיגת הנוזלים, יש גם הפרשה אקטיבית של מים מדופן המעי אל תוך הצואה. זה מה שקורה לעיתים בזיהומים.

שלשול חריף הוא שלשול מימי או נוזלי שמלוּוה לעיתים בכאבי בטן (כתוצאה מכיווצים במעי). הוא נמשך בדרך כלל כמה ימים, אך עלול להימשך זמן רב יותר, אפילו שבועיים־שלושה.

שלשול חריף עובר בדרך כלל מעצמו, ללא כל טיפול. הסיבה השכיחה ביותר לשלשול חריף היא זיהום נגיפי.

מהו שלשול כרוני?

שלשול כרוני הוא שלשול שנמשך יותר מארבעה שבועות. זהו לרוב סימן למצב של חולי כלשהו במערכת העיכול ומחייב פנייה לבירור רפואי (עוד על כך - בהמשך). שלשול כרוני לרוב אינו נובע ממחלה זיהומית.

רוב מקרי השלשול מקורם ב"חברים" שלא הוזמנו למסיבה. במקרה כזה המעיים הם שומר הסף התוקפני שאמור להוציא אותם כמה שיותר מהר החוצה.

1. נגיפים

יש כמה סוגים של נגיפים מחוללי שלשולים ובהם אדנווירוס (Adenovirus), נורווֹק (Norwalk), רוטווירוס (Rotavirus). קל להידבק בהם, והם מחוללים מהומה במעיים שלנו.

2. חיידקים או טפילים

כל מי שטיילו בהודו יודעים היטב כי מזון או מים מזוהמים הם מקור מצוין להעברת חיידקים או טפילים. רבים מכירים את החיידקים מחוללי השלשולים בשמותיהם: אי־קולי, קמפילובקטר, גיארדיה, שיגלה וסלמונלה.

יש גם מקרים שבהם השלשול הוא תגובה פיזיולוגית לחומרים טבעיים או כימיים שלא עושים לנו טוב.

שלשול כתוצאה מטיפול תרופתי

כמה תרופות עלולות לגרום לשלשול, והשכיחה מכולן היא האנטיביוטיקה

אנטיביוטיקה אומנם מחסלת את החיידקים "הרעים", אבל גם את החיידקים "הטובים" - אלה ששומרים על איזון במעיים שלנו (מה שמכונה המיקרוביום). כשהחיידקים "הטובים" מתים, התוצאה עלולה להיות שיטפון בשירותים.

אלה הן כמה מהתרופות האחרות שעלולות אף הן לגרום לעיתים קרובות לשלשולים: 

• תוספי תזונה שמכילים מגנזיום.

• קולכיצין (לטיפול בגאוט ובקדחת ים תיכונית משפחתית).

• מטפורמין (לטיפול בסוכרת).

• נוגדי חומצה (שמכילים מגנזיום, כמו מאלוקס).

• מעכבי חומצה (כמו אומפרזול).

• חוסמי בטא (כמו קרדילוק לטיפול בלחץ דם גבוה).

• תרופות אנטי־דלקתיות מסוג NSAID (נוגדי דלקת שאינם סטרואידים).

תרופות כימותרפיות.

שלשול כתוצאה מאי־סבילות למזון

הלקטוז (סוכר החלב) עלול לגרום לשלשולים למי שסובלים ממחסור באנזים לקטז. כך גם הפרוקטוז (סוכר הפירות). 

נוסף על כך, ישנם מי שרגישים לממתיקים מלאכותיים שנפוצים בכל משקאות הדיאט וגם בסוכריות ובמסטיקים.

מי שסובלים מאי־סבילות לגלוטן עלולים גם הם לסבול משלשולים בעקבות צריכה של מזון שמכיל גלוטן.

יש לשים לב: אי־סבילות לגלוטן היא בעיה שונה לחלוטין ממחלת הצליאק. חולי צליאק אינם מסוגלים לספוג גלוטן - חלבון שנמצא בדגנים שונים, ובהם חיטה. 

אם הם בכל זאת צורכים גלוטן, הם עלולים לסבול מדלקת קשה ומהרס של הרירית במעי הדק - מה שעלול לגרום לתת־ספיגה של פחמימות, של שומנים, של ויטמינים ושל מינרליים. צליאק - בניגוד לאי־סבילות לגלוטן - היא מחלה של המעי.

שלשול שהוא ביטוי של מחלות שונות

שלשול הוא לעיתים תסמין של מחלות כמו קרוהן, קוליטיס, תת־ספיגה (למשל בגלל מחלה של המעי הדק או אי־ספיקה של הלבלב), חוסר בהספקת דם למעי, גירוי של מלחי מרה, תסמונת המעי הרגיש (הרגיז), סרטן במעיים, למשל סרטן של המעי הגס.

גם כשהמרפאות סגורות: שירות רופא און־ליין

ייעוץ מרחוק בשיחת טלפון או בשיחת וידאו

על מה מעידים שינויים בצבע הצואה?

צואה תקינה יכולה להיות במגוון צבעים. הצבע החום של הצואה נובע מפיגמנטים של מיצי מרה.

צבע ירקרק של הצואה יכול לנבוע ממעבר מהיר של הצואה במערכת העיכול, בלי שלמיצי המרה יהיה די זמן להשתתף בתהליך העיכול ולצבוע את הצואה. 

ויכולות להיות סיבות נוספות לצבע ירקרק של הצואה, ובהן צריכה של ירקות מסוימים, של תוספי מזון (בעיקר ברזל) ושל צבעי מאכל (שמצויים, בין היתר, בסוכריות, בארטיקים ובמיצים).

צואה בהירה או לבנה יכולה להעיד על חסימה של דרכי המרה. לחלופין, צואה כהה או אפורה יכולה לנבוע מנטילת ביסמוט (קלבטן, ביטני X) ושל תרופות אחרות נגד שלשול.

צואה צהובה ושומנית שצפה באסלה יכולה להעיד על תת־ספיגה של שומנים, למשל כתוצאה מצליאק.

צואה שחורה או אדומה יכולה להעיד על דימום במערכת העיכול. במקרה כזה יש לפנות מייד לבדיקת רופא.

מה יכולות להיות הסיבות לריר בצואה?

כמות קטנה של ריר בצואה אינה סיבה לדאגה. ריר הוא נוזל שמופרש מתאי המעי כדי להגן עליהם וכדי לאפשר לצואה מעבר קל.

אם יש כמות גדולה של ריר בצואה, ואם הצואה היא רכה או דמית, או אם סובלים מכאבי בטן, יש להתייעץ עם רופא. 

לעיתים ריר בצואה הוא סימן לזיהום במעי או למחלה דלקתית במעי כמו מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית.

מתי השלשול יעבור?

ברוב המקרים שלשול חולף ללא כל התערבות או בירור. 

שלשול מימי, שמלוּוה בצורך לרוץ לשירותים לעיתים תכופות ובכאבי הבטן, נובע לרוב מזיהום. שלשול כזה נמשך לרוב יומיים־שלושה.​

מתי צריך ליטול תרופות?

​כאמור, שלשול חולף לרוב מעצמו. אבל אם מדובר בשלשול חיידקי, שמלוּוה בסימני התייבשות ובחום, מומלץ לטפל בו באמצעות אנטיביוטיקה. 

חשוב לדעת: אנטיביוטיקה אינה הטיפול הנכון במקרים של שלשול שמקורו אינו חיידקי.

​תרופות שנמכרות ללא מרשם יכולות להפחית את ​מספר הפעמים שנרוץ לאסלה, אבל ספק אם יחישו את ההחלמה. 

​בשלשול חולף אפשר לטפל באמצעות קלבטן וכן באמצעות לופ​רמיד ומוצרים המכילים חיידקים פרוביוטיים (כמו היוגורטים למיניהם. אלה הם חיידקים "טובים" שחשיבותם רבה לשמירה על בריאות תקינה של מערכת העיכול).

​בית מרקחת און־ליין

תרופות ומוצרים במשלוח עד הבית או באיסוף מבית המרקחת. רוצה לדעת עוד?​

איך מטפלים בשלשול שנובע מטיפול אנטיביוטי?

​אם השלשול נובע מטיפול אנטיביוטי, ייתכן ש​יש להפסיק את הטיפול או להחליף את סוג האנטיביוטיקה.

אפשר להתייעץ בנושא הזה עם רופא המשפחה, ואפשר גם להוסיף פרוביוטיקה - בכמוסות או בטבליות. לרוב מדובר ב־1 עד 2 כמוסות (או טבליות) ביום.

בזמן ההחלמה משלשול חשוב לתמוך בגוף, לשתות הרבה חליטות ומרק צח, להוסיף לתפריט בהדרגה טוסטים, ביצים, אורז ועוף ולהימנע מאלכוהול, מקפאין, ממוצרי חלב וממזונות עתירי שומן או מתובלים מאוד.

• להמלצות תזונה מקיפות בזמן שלשול

פעילות תקינה של הגוף קשורה, בין היתר, להולכה חשמלית במערכת העצבים ובמוח, וזו תלויה ברמה מסוימת של מלחים (שנקראים אלקטרוליטים) בתאים. שלשול מסיבי גורם לגוף לאבד את המלחים ואת המינרלים החיוניים, וחוסר האיזון עלול להפוך למצב חמור.

לכן במקרים קשים של שלשול יש לשתות נוזלים עשירים במלחים ובמינרלים. אלה נמכרים ללא מרשם בבתי המרקחת.

אפשר גם להכין בבית תמיסה כזאת שמבוססת על מי אורז בתוספת של מלח ושל סוכר. תמיסה כזאת יעילה מאוד ומחזירה לגוף את מה שאיבד בשלשול.​

אפשר למנוע שלשול?

אי־אפשר להימנע לגמרי מנגיפים ומזיהומים, אבל בהחלט אפשר לבחור בתפריט שיגן על מערכת העיכול:​

• רצוי להימנע ממזון​ ששהה זמן רב מחוץ למקרר.

• כדאי לאכול כמה שיותר מזון מבושל ולהימנע מבשר נא וממוצרי חלב.

• כשאתם בחו"ל, השתדלו לשתות משקאות מתוך האריזות המקוריות (מבקבוק או מפחית) ולא לשתות מי ברז או מיצים שהגיעו בקנקנים חשודים.

• יש להמעיט בצריכת אלכוהול וקפאין.

• מומלץ להתרחק מדוכני מזון מהיר​​ שלא מכירים את רמת ההיגיינה שלהם.

באילו מקרים של שלשול מומלץ לפנות לרופא? 

לפעמים שלשול פשוט עלול להסתבך, ולכן במקרים הבאים יש לפנות לבדיקה:

• שלשול שנמשך יותר משבוע ימים.

• סימנים שמצביעים על התייבשות: צמא מוגבר, תחושה משמעותית של יובש בעור ובפה, תחושה של סחרור, השתנה מועטה וכהה מאוד או היעלמות הצורך להשתין.

• כאבים חזקים במיוחד בבטן התחתונה ו/או בפי הטבעת.

• צואה שחורה או דם בצואה

• שלשול שמלוּוה בחום של יותר מ־39 מעלות או סימני התייבשות למרות ההקפדה על שתיית נוזלים.

• אם השלשול החל בעקבות חזרה מחו"ל.

• אם נוטלים תרופה או סובלים ממחלה שגורמות לדיכוי של מערכת החיסון.

• אם מדובר במטופל שהוא בן 75 שנים ויותר.

• אם מדובר במטופלת בהיריון​.

• אם מדובר במטופל שנותח או שאושפז באחרונה.

הרופא - אם יש צורך בכך - יפנה לבדיקות נוספות אצל רופאים מומחים (ההמלצות המובאות כאן מתייחסות אך ורק לבוגרים. הטיפול בשלשול אצל תינוקות או בשלשול אצל ילדים הוא שונה). 

בכל בית חולים של כללית קיים שירות לבירור הפרעות בתנועתיות של מערכת העיכול במסגרת המכון הגסטרואנטרולוגי. ואם סובלים מתנועתיות לקויה ומשלשולים רבים, ניתן לפנות אליו כדי לעשות סדר במערכת. לשם כך יש להצטייד בהפניה מרופא. 

​איך מתכוננים לפגישה עם רופא גסטרואנטרולוג?

רוב הסיכויים שהפגישה תכלול הרבה שאלות, מישוש של הבטן ואולי גם הפניה לבדיקות דם ולבדיקות צואה.

לפעמים השאלות מביכות, לפעמים בזמן התור נמצאים בלחץ ושוכחים דברים, ולכן מומלץ להתכונן לפגישה עם הרופא ולרשום מראש:

• מתי בדיוק התחיל השלשול?

• האם מדובר במצב מתמשך או שמדובר בהתקפים?

• האם חלו באחרונה שינויים כלשהם באורח החיים?

• האם לשלשולים קדם שימוש בתרופות חדשות או צריכת מזון שלא נצרך קודם לכן?

• עד כמה חמורות התופעות שמהן סובלים? האם יש משהו שעוזר למנוע את השלשול?

• האם יש חום?

• האם השלשול החל לאחר טיול ארוך בחו"ל או במהלכו או לאחר טיול בארץ שבמהלכו נצרכו מזון או מים מזוהמים?

• האם השלשול הוא גם בלילה או רק ביום?

• האם יש דם ביציאה? האם מדובר בשלשול עם ריר (שמזכיר במראהו נזלת)?​

​פרופ' דורון בולטין הוא גסטרואנטרולוג בכיר במערך לגסטרואנטרולוגיה של המרכז הרפואי רבין, מקבוצת כללית. כמו כן הוא מנהל מרפאת הליקובקטר ודיספפסיה במרכז הרפואי רבין

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש