מהי בלוטת התריס ומהו תפקידה?
בלוטת התריס (המכונה גם בלוטת המגן או תירואיד, בלטינית - Thyroid gland) היא בלוטה בצורת פרפר הנמצאת בבסיס קדמת הצוואר. זוהי בלוטה אנדוקרנית - בלוטה שמפרישה הורמונים לזרם הדם.
בלוטת התריס מייצרת שני הורמונים - תירוקסין (T4) וטריודותירונין (T3) - ואלה מועברים באמצעות הדם לכל הרקמות בגוף. הורמוני התריס מסייעים, בין היתר, לתפקוד התקין של המוח, של הלב ושל השרירים. הורמוני התריס גם מאפשרים לגוף לנצל אנרגיה ולשמור על חום הגוף.
למעשה, הורמוני בלוטת התריס הכרחיים לצורך תפקוד תקין של תאי הגוף.
אילו בעיות או הפרעות יכולות להיות בבלוטת התריס?
אלה ההפרעות האפשריות בבלוטת התריס:
• הפרעות במבנה (הגדלה של בלוטת התריס, גושים בבלוטה).
• הפרעות בתפקוד הבלוטה.
• גידולים ממאירים של הבלוטה.
הפרעות בתפקוד בלוטת התריס גורמות לאחד מהמצבים הבאים:
• יתר פעילות של בלוטת התריס (היפרתירואידיזם) - בלוטת התריס מייצרת עודף של הורמונים.
• תת־פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם) - בלוטת התריס לא מייצרת את כמות ההורמונים הנדרשת. זו ההפרעה השכיחה ביותר בבלוטת התריס.
חשוב לטפל בהפרעות האלה כדי להקל על התסמינים וגם כדי למנוע את הסיבוכים האפשריים של הפרעה לא מטופלת בתפקוד הבלוטה.
יחד עם זאת, יש לזכור שבמטופלים רבים ההפרעה בתפקוד הבלוטה היא קלה ולעיתים אין הנחיה לטיפול אלא למעקב בלבד. זה נכון בעיקר בהתייחס לתת־פעילות של בלוטת התריס.
כיצד עוקבים אחר התפקוד של הבלוטה?
בעזרת בדיקת דם שבודקת את רמת ה־TSH, ההורמון שמגרה ומפעיל את בלוטת התריס.
ההורמון מופרש על־ידי ההיפופיזה - בלוטה שנמצאת במוח, מאחורי העיניים. ההיפופיזה, הקרויה בעברית בלוטת יותרת המוח, מפרישה הורמונים שונים שמווסתים את ההפרשה של בלוטת המגן, של השחלות, של בלוטות יותרת הכליה (אדרנלים) ועוד.
מה הקשר בין ההיפופיזה לבלוטת התריס?
קיים היזון חוזר בין הבלוטות השונות בגוף ובין ההיפופיזה.
במקרה הזה, אם בלוטת התריס מתפקדת היטב, ההיפופיזה מקבלת מסר שהכול תקין ושומרת על רמות תקינות של TSH (כזכור, ההורמון המפעיל את בלוטת התריס).
אם בלוטת התריס מפרישה כמות גדולה מדי של הורמונים, תאי ההיפופיזה חשים בכך ומפרישים בתגובה כמות מופחתת של TSH כדי להפחית את הפרשת הורמוני בלוטת התריס.
לחילופין, אם בלוטת התריס מפרישה כמות נמוכה מדי של הורמונים, ההיפופיזה מנסה לדרבן אותה לפעול ומעלה את הפרשת ה־TSH. לכן, במטופלים עם תת־פעילות של בלוטת התריס רמת ה־TSH בדם תהיה מוגברת.
ואז הטיפול הוא תרופתי?
כן. כאשר המטופל נוטל תרופה המכילה טירוקסין סינטטי, רמת ה־TSH יורדת, וכשהיא מגיעה לתחום התקין, הרי שהאיזון מטבי ועל המטופל להמשיך באותו מינון של התרופה עד לבדיקה הבאה.
ומה בנוגע לסרטן בלוטת התריס?
קיימים סוגים שונים של סרטן בלוטת התריס - השכיח שבהם הוא סרטן פפילרי. ברוב המקרים הגידול הזה מתגלה בשלב מוקדם, מתפתח באיטיות רבה ואינו מסכן את חיי החולה.
סרטן בבלוטת התריס הוא הגידול החמישי בשכיחותו בנשים בארץ. מדי שנה מאובחנים כ־1000 ישראלים עם סרטן בבלוטת התריס, רובם נשים.
פרופסור דניה הירש היא מומחית לאנדוקרינולוגיה ורפואה פנימית ורופאה בכירה במכון האנדוקריני במרכז הרפואי בילינסון
ד"ר אברהם ישי הוא מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה במרכז הרפואי העמק מקבוצת כללית ומרצה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה