הריון הוא אחת התקופות היותר מרגשות ומלחיצות גם יחד, מיליון שאלות מתרוצצות לך בראש. התזונאית שלנו ריכזה עבורך את התשובות לכמה מהשאלות הכי נפוצות.
אחת ולתמיד: כמה צריך לעלות במשקל במהלך ההריון?
התפתחות תקינה של הריון מלווה בעלייה במשקל, וזה תהליך טבעי ורצוי. כמה בדיוק? התשובה היא אישית ותלויה במצבך הבריאותי, במשקלך ההתחלתי ועוד. אם התחלת את ההריון במשקל גבוה מאוד, רצוי לעלות לא יותר מ 5־9 קילוגרם במהלך כל ההריון - משימה לא פשוטה עבור נשים רבות. במקרה כזה מומלץ לפנות לייעוץ פרטני אצל תזונאית מומחית.
יש להזין ערך בין 140 ל220 סנטימטרים
יש להזין ערך בין 40 ל120 ק"ג
יש להזין ערך בין 40 ל120 ק"ג
התוצאה לא נמצאה, אנא בדקו את הנתונים שהוזנו
משהו השתבש, אנא נסו שוב
מותר לעשות דיאטה בהיריון?
מאוד לא מומלץ לעשות דיאטת הרזיה בהריון. מה כן? פשוט לאכול בצורה נכונה ומאוזנת. אם תאכלי פחות חטיפים ומזונות מעובדים, ותפרסי את הארוחות לאורך היום – תוכלי לרדת במשקל לא כי אכלת אוכל דיאטטי, אלא פשוט כי אכלת טוב יותר.
האם אני זכאית לפגישה אצל דיאטנית הריון?
רוב הדיאטניות מתמחות בתזונה מתאימה להריון. את זכאית לייעוץ אחד לפחות (לעתים יותר, תלוי במצבך הבריאותי). בקשי הפניה מהרופא המטפל שלך וקבעי תור דרך המוקד לזימון תורים 2700*. חשוב שתנצלי את הפגישה הזו, אם:
1. המשקל ההתחלתי שלך נמוך מאוד.
2. יש לך מגבלות משמעותיות בתזונה (כמו צליאק או אלרגיה למזונות).
3. אובחנה אצלך סוכרת הריון או אנמיה.
4. את סובלת מחוסר תאבון מתמשך, כלומר כזה שנמשך אחרי הטרימסטר הראשון של ההריון.
5. עברת ניתוח לקיצור קיבה.
הבחילות משגעות אותי! איבדתי לגמרי את התיאבון, מה עושים?
בחילות והקאות, חוסר תיאבון ועייפות, הן תופעות נפוצות מאוד בתחילת הריון. ברוב המקרים הן חולפות אחרי הטרימסטר הראשון (שבוע 14). הנה כמה המלצות שיעזרו לך לעבור את זה בשלום:
1. אוכל יבש - למשל צנימים, קרקרים, פתית, בייגלה, קורנפלקס - יכול להקל על תחושת חוסר הנוחות. נסי להתחיל כל ארוחה עם אחד מהמזונות האלו.
2. אם לא תאכלי כלום לאורך שעות, זה רק יגביר לך את תחושת הבחילה. נסי לאכול ארוחות קטנות.
3. לעסי היטב את האוכל, כדי להקל על ה"מסע" שלו ברחבי מערכת העיכול שלך.
4. אוכל מתובל מאוד או חריף מאוד עלול לעורר בחילות וגירוי יתר, אז נסי לוותר עליו בתקופה הזו. עדיף לאכול מזונות עם טעם ניטראלי יחסית, כמו מלפפון ירוק, דייסה, שקדים טבעיים, מרק בתיבול עדין או ירקות מאודים.
5. שתי מים קרירים או חליטות עם מעט ג'ינג'ר, שיכולות להפיג מעט את הבחילה. בימים חמים, כדאי לשתות לפחות 12 כוסות מים.
6. קפה ועישון עלולים להחריף את הבחילות - זה בדיוק הזמן לקחת מהם פסק זמן.
איזה תוספי תזונה חייבים לקחת בהריון, ומתי?
1. חומצה פולית
מתי? לפחות 3 חודשים לפני הכניסה להריון ועד סופו.
למה? כי חוסר בחומצה פולית יכול לגרום למומים מולדים בעובר.
כמה? בדרך כלל 400 מק"ג. במקרים כמו הריון תאומים או סוכרת, מעלים את המינון בהחלטת רופא.
מה לאכול בשביל זה? בשר, דגנים מלאים, ירקות ירוקים, אגוזים וזרעים.
2. ברזל
מתי? החל מהטרימסטר השני (מתחיל בשבוע 14) ולפחות 6 שבועות אחרי הלידה.
כמה? המינון המינימלי הוא 30 מיליגרם ביום. יש רופאים שממליצים על 100 מיליגרם, בהתאם למצבך במהלך ההריון. בדקי מול הרופא שלך מה הוא ממליץ.
מה לאכול בשביל זה? בשר אדום, כבד, אפונה ירוקה, פול, חומוס, עדשים חומות, מאש, טופו, שבבי סויה, שקדים, שומשום, אגוזי ברזיל, קשיו, לוז, ירקות ירוקים כהים.
לשיפור הספיגה של ברזל ממקור צמחי, כדאי לשלב מזונות עשירים בברזל עם מזונות עשירים בוויטמין C (ירקות ופירות טריים). למשל טחינה עם עגבנייה, או סלט עדשים ועגבניות טריות. לעומת זאת, שתיית קפה או תה אחרי האוכל מפריעה לספיגת הברזל, אז חכי כחצי שעה אחרי הארוחה ולפני השתייה.
בזמן האחרון מדברים הרבה על חוסר ביוד, שיכול להזיק לנשים בהריון. מה לעשות? לקחת תוסף יוד?
המינון המומלץ של יוד לנשים בהריון הוא 220 מק"ג ביום - ונכון, בסקר שהתפרסם לאחרונה התגלה חוסר ביוד אצל הריוניות רבות. איך פותרים אותו? כמויות יפות של יוד יש בעיקר במאכלים שמקורם בים, כמו אצות, דגים ופירות ים.
רוב תוספי המולטי ויטמין לנשים הרות מכילים יוד (חשוב לבדוק על התווית את הכמות המדויקת). אבל שימי לב: גם אם צרכת מעט מדי יוד עד עכשיו, אל תנסי לסגור את הפער בבת אחת. לא מומלץ להעמיס על הגוף כמויות גדולות מדי של יוד, אלא להקפיד מכאן והלאה על צריכה מספקת.
שמעתי שאסור לאכול סושי בהריון. זה נכון?
מותר לאכול סושי צמחוני, שהוכן בתנאים סטריליים - ללא מגע עם נתחי דג נא או פירות ים נאים. כלומר, רק בסושיות שיש להן פס הכנה סטרילי ייעודי להריוניות. וכמובן, אפשר להכין סושי צמחוני בבית.
למה רק צמחוני? כי בבשר ובביצים שלא בושלו היטב יש חשש לחיידקים כמו ליסטריה, סלמונלה, טוקסופלזמה, גונדיי וגם e קולי, שעלולים לגרום להפלות, למומים מולדים ולצרות אחרות.
ומה עם חומוס של חומוסייה? ופסטרמה?
תחזיקי חזק, גם מהם עדיף להימנע מהם בהריון. שני המאכלים האלה עלולים להיות מזוהמים בחיידק הליסטריה, שעלול לגרום להפלות ולפגיעה בעובר. החדשות הטובות: אם את, או מישהו שאת סומכת עליו, הכנתם את החומוס בעצמכם, זה מותר (וגם אז, אחרי יומיים מקומו בפח).
לגבי פסטרמה, מותר לאכול רק כזו שעברה בישול בחום גבוה. את הרשימה המלאה של מאכלים שמומלץ להימנע מהם בהריון, תמצאי כאן.
כמה קפה מותר להריונית לשתות?
קפה, קולה, קקאו, שוקולד מריר, תה חזק ומשקאות אנרגיה מכילים קפאין - חומר מעורר, שעובר דרך השלייה ומגיע לעובר. קפאין פועל גם כחומר משתן - מה שעלול להביא להתייבשות, מצב שלא מומלץ כלל להריוניות, או בכלל. הכמות המקסימאלית היא 300 מיליגרם קפאין (בערך 2 כוסות קפה), בת'כלס, עדיף פחות. ואם את שותה - מזגי לך כוס מים בצד. זכרי שקפאין מפריע לספיגת ברזל, סידן ואבץ מהמזון ולכן כדאי לצרוך אותו בהפרש של כחצי שעה ממזונות שעשירים בהם.
איך נפטרים מהצרבת הנוראית שלא עוזבת אותי כבר שבועיים?
הנה כמה טיפים יעילים להפחתת החומציות בקיבה:
1. לפזר את הארוחות לאורך היום, ולא להגיע למצב של שעות ארוכות בלי לאכול.
2. לאכול לאט וללעוס היטב את האוכל.
3. להפריד שתייה מאוכל.
4. להימנע מארוחות גדולות ועשירות בשומן, במיוחד 3־4 שעות לפני המנוחה.
5. לאכול בישיבה, ולהישאר זקופים לפחות חצי שעה אחרי האוכל.
6. לאכול פחות שוקולד וקפאין יכול לעזור לעתים קרובות, ובמקרים מסוימים גם הפחתה במזונות חמוצים ומתובלים.
7. לוותר על פעילות גופנית עצימה אחרי הארוחה, וגם על לבוש צמוד מדי.
והנה עוד טיפים להתמודדות עם צרבת בהריון.
תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, השמנה, ניתוחים בריאטריים וטבעונות