חיפוש

dsdsdsd
ירקות ופירות במקרר

פירות וירקות: איפה כדאי לאחסן אותם?

בחרתם את הפירות ואת הירקות הכי יפים והכי עסיסיים, וחזרתם הביתה מרוצים. ומה עכשיו: את מי תשאירו בחוץ, ואת מי תכניסו למקרר? ואם במקרר - למעלה או למטה? ובקופסה או בשקית ניילון? המדריך שיעשה לכם סדר במטבח ויחסוך לכם הרבה כסף

תמי אדיב

תמי אדיב

​​לא רק הצבע והמרקם של הפירות והירקות קובע - גם המקום שבו אנחנו מאחסנים אותם עד שאנחנו נוגסים בהם. בעזרת הידע העשיר של צוות החוקרים של מינהל המחקר החקלאי (מרכז וולקני), בראשות ד"ר רון פורת, אספנו עבורכם שלל עצות איך לשמור את הירקות והפירות שלכם טריים, יפים, מוכנים לאכילה והכי טעימים שאפשר. אנחנו הוספנו עוד כמה עצות משלנו. 

חובבי הקור

תפוחי עץ ואגסים אוהבים קור, לכן כדאי מאוד לאחסן אותם בחלק הקר ביותר במקרר - בתחתית, מעל מגירות האחסון (במגירות הטמפרטורה גבוהות יותר). את האגסים, בדומה לפירות טרופיים ולעגבניות, חשוב לאחסן בקירור לאחר שהבשילו.

גזר, ברוקולי ובצל ירוק גם יעדיפו את המיקום הזה, רק תדאגו שהם יהיו נקיים, במיוחד באזור השורשים של הבצל הירוק. אפשר לנער את השורשים מאדמה, לגזום או להשרות אותם בכלי עם מים - הם ימשיכו לצמוח.

גם עשבי תיבול כמו בזיליקום, נענע וקרובי משפחתה (מנטה ומליסה)  יודו לכם אם תשרו את הקצוות שלהם במים. כך הם יוציאו שורשים במהירות וימשיכו לצמוח בצנצנת - מחוץ למקרר. לכם יהיה שפע של עלים טריים וגם ריח מצוין בבית.

כוסברה, פטרוזיליה ושאר הירוקים ישמחו אם תחלצו אותם מהשקית ותניחו אותם בכלי מוארך, כמו קופסת אחסון לפסטה, ותכסו בשקית - בתוך המקרר.

גם חסות ועלי בייבי שונים מעדיפים את הקור, אבל בלי רטיבות וכמובן הרחק מתפוחי עץ, אגסים ושאר פירות משחררי אתילן (הסבר בהמשך).

רוצים לגדל חסה בעצמכם? זה ממש קל! קטפו את כל עלי החסה והשרו את הבסיס העבה במים (שימו לב: רק את החלק התחתון). בתוך כמה ימים תגלו שצמחו לכם עלים חדשים.

תותים הם חובבי קור ידועים, אם כי בעיצומו של החורף פינה קרירה מחוץ למקרר תשמור על איכותם טוב יותר. תותים של סוף העונה - בסוף החורף - תחילת האביב - רגישים הרבה יותר וחייבים קירור מיידי.

​ירקות קפואים: כן או לא?

כל התשובות ממש כאן
ירקות קפואים

אלו שלא באמת רוצים מקרר, אבל גם לא ממש חום

עגבניות בחורף יכולות לבלות מחוץ למקרר, בקיץ הן זקוקות לקירור. המקום המומלץ לעגבניה הוא מגירת אחסון הירקות. נקודות חומות קטנות על קליפת העגבנייה יכולות ללמד אתכן שקר להן מדי.

איך תדעו שהעגבניה טרייה? אם העוקץ ועלי הגביע שלה ירוקים ורכים. בכלל מקרה כדאי להוריד את העוקץ, אותו גבעול שניתן לשלוף מראש העגבניה, אחרת הוא עלול לפגוע בעגבניות השכנות.

גם המלפפון ירק רגיש שלא באמת נהנה מהקור, וגם אותו כדאי לאחסן במגירת הירקות. מלפפון ותיק עם פרחים (עלי כותרת) יבשים שמבלה הרבה זמן במקרר יתחיל להתקמט, ובשקעים שעל הקליפה יכולים להופיע ריקבון ופטריות. אם אתם מבחינים במלפפון עם פרחים, הורידו אותם לפני האחסון, וברגע שמופיעים שקעים בקליפה - כדאי להזדרז ולאכול אותו. ותמיד אפשר להכין איתו מרק יוגורט קר.

קר לי ברגליים...

פירות טרופיים כמו מנגו, פפאיה, אבוקדו, אפרסק ונקטרינה יש להכניס למקרר רק לאחר שהם הבשילו. הקירור עוזר להם לשמור על חיים ארוכים (ומתוקים) יותר. איך מזהים שהם בשלים? הם הופכים רכים, לפעמים הצבע שלהם מתחזק והריח שלהם חזק יותר.

בננות אסור להכניס למקרר: הטעם והמרקם יתקלקלו, הקליפה תהפוך עכורה ולכם ייצא החשק לאכול. עם בננות בשלות מדי אפשר תמיד  להכין עוגה או להקפיא ולגרוס בבלנדר לגלידה טבעית.

מחכים בקוצר־רוח שהאבוקדו יתרכך? אחסנו אותו מחוץ למקרר בקרבת תפוח עץ, אגס, בננה או אפרסק. אלו פירות מפרישי אתילן - הורמון צמחי טבעי הפולט גזים ובכך מאיץ הבשלה של פירות וירקות. במזג אוויר חם אבוקדו בשל זקוק לקירור.

לא תמיד הנוכחות של האתילן עושה טוב לשכנים. אם שמתם פרי מפריש אתילן ליד חסה למשל, אל תתפלאו למצוא על העורקים של החסה כתמים חומים בהירים. החסה עדיין ראויה למאכל, רק נראית פחות טוב.

תרחיקו אותנו מהמקרר!

תפוחי־אדמה ובטטות תמיד יעדיפו לחיות בטמפרטורת החדר, עם תחלופת אוויר טובה, ומומלץ לאחסן אותם במקום חשוך שיימנע הופעה של "חייזרים" ירוקים־סגולים על הקליפה. תפוחי האדמה קיבלו גוון ירוק? אל תאכלו אותם. אם הופיעו החייזרים הסגלגלים בזמן שתפוחי האדמה חיכו בחושך - אלו הם ניצנים ואותם אפשר לחתוך בזמן הקילוף ולאכול כרגיל. אם בכל זאת לא מתחשק לכם לאכול בטטה עם "חייזרים" תוכלו גם להניח אותה בצנצנת עם מים או בכלי עם אדמה. תזכו בעלים מטפסים ובפרחים סגלגלים, ואם יש מקום בעציץ - אפילו יצמחו שם בטטות חדשות

לירקות ולפירות שלא מאחסנים במקרר - גם בצל יבש וכאמור בננות ובחורף גם עגבניות -  חשוב לארגן מקום מיוחד, מאוורר ומוגן מאור חזק. אם אין לכם מזווה מתחת לאדמה, אפשר להשתמש  בקופסת עץ, מהסוג שמזכיר את ארגזי פירות ההדר, כלי במבוק קלועים (רצוי עם חורים מובנים), אפילו קופסת קרטון שחוררתם מעט או קופסת פלסטיק. חשוב מאוד לרפד את התחתית והדפנות בנייר עיתון או בבד חיתול. 

פירות הדר: אם תאכלו אותם בתוך 10 ימים מהקנייה - הם יכולים לבלות מחוץ למקרר. אם אתם בונים עליהם לזמן ארוך יותר - שמרו אותם במקרר, בעיקר את הכתומים (תפוזים, קלמנטינות). 

​הדיאטה שתפסיק את כאבי הבטן

אולי כדאי לך לנסות פוד מאפ
הדיאטה שתפסיק את כאבי הבטן

למעלה או למטה?
כאמור, מקום האחסון הקר ביותר במקרר נמצא בחלק התחתון שלו, מעל למגירות התחתונות. ככל שמעמיקים לקיר האחורי של המקרר הטמפרטורה מושפעת פחות ממשבי אוויר שמגיעים עם פתיחת הדלת. חסות, ברוקולי, גזר, תותים, ענבים, תפוחי עץ ואגסים יעדיפו מיקום כזה - שוב, זכרו להרחיק את החסות מהפירות שמפרישים אתילן.

במגירות התחתונות קרוב לפתח הדלת כדאי למקם עגבניות בשלות, מלפפונים, פלפלים ופירות טרופיים בשלים. שוב, ככל שתעמיקו בתוך המגירות, כך הפירות והירקות יספגו יותר קור. 

קופסה, נייר עיתון או שקיות ניילון?

ירקות ופירות רבים - בין היתר מלפפונים, עשבי תיבול וקישואים - מתקלקלים בגלל לחות עודפת בסביבתם וזקוקים לאוורור וליובש.  השתמשו בכלי אחסון עם פתחים מובנים כמו מסננות גדולות, מיכלים שמשמשים להנבטה וכלים לייבוש סכו"ם. את הלחות ניתן לצמצם בעזרת נייר עיתון, נייר סופג או בד חיתול של פעם שמניחים בתחתית המיכל.

מה לגבי שקיות ניילון? כשהן סגורות תיצבר בתוכן לחות רבה. ניתן לחורר את השקיות, אבל כיוון שמדובר באחד מהמזהמים הגדולים בעולם אנחנו ממליצים לוותר עליהן מראש - גם בזמן הקניות עצמן.

ועוד כמה עצות כלליות

1. השקיעו בבחירות שלכם - זה ישתלם בהמשך. פרי או ירק רקוב או פגום יכולים לפגוע בשאר החברים לאחסון.

2. אל תמעכו את השלל שבחרתם לעצמכם - פגיעה בירק או בפרי מגדילה את הסיכוי לריקבון בצורה משמעותית.

3. שטפו את הירקות והפירות במים. לכלוכים קשים אפשר עם מטלית או סקוטש עדין. את הסבון שמרו רק ללכלוכים הכבדים באמת.

4. שטפו רק לפני האכילה – אם בכל זאת שטפתם מראש - ייבשו היטב לפני האחסון במקרר.

5. הורידו עלים מיותרים - פרחים (כמו במלפפונים), עוקצים (כמו בעגבניות ובפלפלים). כל אלו יכולים להירקב במהירות ולפגוע בירק.

תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, השמנה, ניתוחים בריאטריים וטבעונות

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש