מונוסודיום גלוטמט (MSG) הוא משפר הטעם הנפוץ ביותר בעולם, אבל אף שהוא נמצא בהמון מאכלים - יחסי הציבור שלו די רעים.
מונוסודיום גלוטמט הוא מלח נתרן של חומצה גלוטמית שמשמש לתיבול - בעיקר בתעשייה. הוא התגלה לראשונה ב־1907 על ידי חוקר יפני, ומאז הפך לתבלין הנפוץ ביותר בתעשיית המזון.
מדובר בטעם ששונה משאר הטעמים, מכיוון שהוא אינו חמוץ, מלוח, מר או מתוק, והוא קרוי "אומאמי".
האם מונוסודיום גלוטמט בריא?
ארגון הבריאות העולמי, האיחוד האירופי ומנהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) קבעו שמונוסודיום גלוטמט הוא תוסף בטוח לשימוש. למרות זאת בקרב הציבור יש סברה כי מדובר בתוסף מזיק.
בשנים האחרונות, בעקבות תיאוריות על רעילותו ובהשפעת רעש הצרכנים, ניסו להפחית את השימוש בו בתעשיית המזון. כדי לשפר את טעמו של המזון משתמשת התעשייה במשפרי טעם אחרים.
אילו מזונות מכילים מונוסודיום גלוטמט?
אבקות מרק, נקניקים, חטיפים מלוחים, קציצות מוכנות, שניצלים מוכנים, רטבים, תבלינים מעורבים ומוצרי מזון תעשייתיים אחרים.
איך יודעים אם מוצר מזון מסוים מכיל מונוסודיום גלוטמט?
חפשו בתווית שעל עטיפת המוצר תחת ההגדרה חומרי טעם. סימונו הוא MSG או E621.
האם מוצרים שאינם מכילים מונוסודיום גלוטמט בריאים יותר?
העובדה שאין במוצר מונוסודיום גלוטמט לא אומרת עליו כלום, פרט לעובדה שהוא אינו מכיל את החומר הזה. לכן חשוב לבדוק מה מכיל המוצר.
כדי להגיע לטעם שהוא פופולרי בקרב הצרכנים מוסיפים בתעשיית המזון מחזקי טעם - חומרים שמטרתם היא לשפר את הטעם ואת הריח של מוצרי המזון. כל החומרים שסימונם הוא בין E600 ל־E699 הם מחזקי טעם, ומונוסודיום גלוטמט הוא רק אחד מהם.
האם מונוסודיום גלוטמט רעיל?
למרות התיאוריות השונות בנוגע לרעילותו, ועל אף חששות הציבור, במחקרים שנערכו בקרב בני אדם לא הוכחה רעילותו של התוסף.
יש סברה ששיעור מסוים באוכלוסייה עלול להיות אלרגי לתוסף. התגובה הזאת אף קיבלה את הכינוי "תסמונת המסעדה הסינית", והיא מתאפיינת בסימפטומים שונים כמו כאבי ראש, דופק מהיר, חולשה, צרבת וקשיי נשימה.
במחקרים עדיין לא נמצאה הוכחה לקיומה של התסמונת, וייתכן שמדובר באגדה אורבנית.
אז אין שום בעיה בצריכת מונוסדיום גלוטמט?
אומנם לא הוכח שמונוסודיום גלוטמט הוא רעיל, אך בבואנו לבחור מוצר מזון יש לשים לב לכמות הנתרן שנמצאת בו. הנתרן הוא יסוד כימי שנמצא במלחים שונים ובהם מלח השולחן הביתי.
המידע זה מופיע בטבלת הערכים התזונתיים, ואם מדובר במוצר עתיר נתרן, יופיע על האריזה סימון אדום "נתרן בכמות גבוהה".
מה עושה צריכה גבוהה של נתרן?
ממחקרים שונים עולה שיש קשר בין צריכה גבוהה של נתרן לבין מחלות שונות, ובהן לחץ דם גבוה.
איך מזהים מזון דל בנתרן?
ב־100 גרם של מזון דל בנתרן יש עד 100 מיליגרם נתרן. לכן אם רואים על המדף שני מוצרי מזון דומים, לדוגמה אבקת מרק, עדיף לקנות את המוצר שמכיל כמות נתרן נמוכה יותר ולאו דווקא את זה שאינו מכיל מונוסודיום גלוטמט.
בדקו בכמה אבקה אתם צריכים להשתמש כדי להגיע לטעם האהוב עליכם. אם כמות גבוהה של אבקת מרק ללא מונוסודיום גלוטמט תוסיף הרבה נתרן בהשוואה לכמות אבקת המרק עם המונוסודיום גלוטמט, אין יתרון בבחירתכם.
באופן כללי, נסו להמעיט באכילת מזון מוכן. תמיד כדאי לבחור את המאכל שעבר כמה שפחות תהליכים עד שהגיע לשולחן האוכל שלכם. בחרו במזונות שמכילים כמה שפחות רכיבים לא מוכרים ברשימת הרכיבים, העדיפו לחזק את טעמי התבשילים הביתיים באמצעות עשבי תיבול, מגוון ירקות ותבלינים טהורים.
אורלי וייסיד היא דיאטנית קלינית בשירותי בריאות כללית