חריפות באוכל מוסיפה הרבה טעם לחיים, אבל האם היא תורמת גם לחיים ארוכים יותר? לפי מחקר ענקי חדש שפורסם בכתב העת הבריאותי הנחשב BMJ, אם אתם חובבי פלפלים חריפים – ייתכן שאתם בדרך הנכונה.
קבוצה של חוקרים בינלאומיים ניתחה מידע של 487,375 אנשים בגילי 30 עד 79, מעשרה אזורים שונים בסין, וניסו לבדוק את הקשר בין צריכה יומית של מאכלים חריפים והסיכון למוות.
כל משתתף מילא שאלון על הבריאות הכללית שלו, גובה ומשקל, ותזונה - למשל כל כמה זמן הם אכלו בשר אדום, ירקות, אלכוהול, ומאכלים חריפים. כשנשאלו על צריכת מאכלים חריפים, ניתנה למשתתפים בחירה מתוך ארבע אפשרויות: פלפל צ'ילי טרי, פלפל צ'ילי יבש, שמן צ'ילי, ורוטב צ'ילי.
תוצאות לוהטות
אחרי מעט יותר משבע שנות מעקב, מתו 20,224 ממשתתפי המחקר. לאחר שנלקחו בחשבון משתנים כמו גיל, סטטוס, רמת השכלה ורמת פעילות גופנית, מצאו החוקרים כי האנשים שצרכו מאכלים חריפים פעם או פעמיים בשבוע לפחות, הורידו ב־10% את הסיכון שלהם למוות מוקדם, לעומת אלו שצרכו מאכלים חריפים פחות מפעם בשבוע. לפי החוקרים, פלפל צ'ילי יבש וטרי נאכלו בתדירות הגבוהה ביותר אצל האנשים שהעידו על עצמם שאכלו אוכל חריף פעם בשבוע לפחות.
עוד נמצא כי אלו שאכלו מאכלים חריפים שלוש פעמים או יותר היו בסיכון מופחת של 14% למוות מוקדם לעומת הנמנעים מחריף. לשם השוואה, מדובר בהשפעה חזקה יותר מאשר זו שנצפתה אצל אלו שנמנעו מאלכוהול.
אכילה של מאכלים עשירים בצ'ילי נקשרה גם לסיכון נמוך יותר למוות ממחלות ספציפיות, כולל סרטן, מחלת לב כלילית, ומחלות בדרכי הנשימה. לצ'ילי טרי הייתה השפעה מגנה חזקה יותר נגד המחלות האלו.
כאשר החוקרים ניתחו את הממצאים של אוכלוסיית הנשים בנפרד מגברים, הם מצאו כי נשים שאכלו מאכלים חריפים בתדירות הגבוהה ביותר היו בסיכון מופחת של 45% למות מזיהומים בהשוואה לנשים שאכלו את המאכלים האלו פחות מפעם בשבוע. לא נמצא קשר כזה אצל הגברים.
יש חריף בריא ויש חריף שלא
כמו בכל מחקר תצפיתי, החוקרים לא הצליחו להוכיח באופן ודאי כי האוכל החריף הוא זה שהפחית את הסיכון למוות. ייתכן כי דווקא המזונות שנצרכו עם האוכל החריף (למשל מים ותה) הם אלו שגרמו לבריאות טובה יותר, או שאנשים שנטו לצרוך מאכלים חריפים גם ניהלו אורח חיים בריא יותר.
כך או כך, המחקר עורר עניין רב והרבה הצעות לבדיקה מקיפה ואיכותית יותר (וגם יקרה יותר) בדמות ניסוי קליני על ההשפעות של מאכלים חריפים, שאולי תוביל אפילו להמלצות חדשות בתחום התזונה.
חשוב להדגיש, וזה גם נתמך במחקר, כי גם אתם אוכלים חריף, מומלץ תמיד להעדיף את המזון הטרי (למשל, צ'ילי טרי או תבלינים טבעיים). מזון מעובד, מאפים חריפים שעשירים גם הם בשומן וקלוריות, ובטח רטבי צ'ילי שעשירים גם בשומן, סוכר ומלח - עדיף להשאיר מחוץ לתחום.
בהשוואה למזונות לא טריים ומתובלים (צ'ילי יבש, רוטב צ'ילי, או שמן צ'ילי), צ'ילי טרי עשיר יותר במרכיבים ביו-אקטיביים כמו קפסאיצין, ויטמין C וחומרים מזינים אחרים כמו ויטמין A ו-K ואשלגן. בין היתר יוחסו לפלפל צ'ילי חריף תכונות נוגדות חמצון, תכונות אנטי דלקתיות, ותכונות אנטי סרטניות.
יעל משיח ארזי היא דיאטנית קלינית בכללית. היא מנחת קבוצות לשינוי הרגלי אכילה וירידה במשקל