בהיריון אנחנו יכולות פתאום למצוא את עצמנו אוכלות סוגי מזון או צירופים שמעולם לא התחשק לנו או שלא חשבנו שהם אפשריים בכלל. מלפפון חמוץ וגלידה? הולך. תותים ברוטב סויה? למה לא? טוב נו, ככה זה כשההורמונים משתוללים ומשפיעים על התזונה בהיריון...
אבל בזמן שאת מתנסה במאכלים שונים ומשונים, חשוב לזכור שלא להתפתות לסוגי מזון שמכילים חומרים שעלולים להזיק לך ולעובר.
במהלך ההיריון יש ירידה בתפקוד של מערכת החיסון. המנגנון הזה מונע מהגוף שלך לדחות את העובר, אבל מגביר את הסיכון לזיהומים שונים, בין היתר ממזון. הסיכון לא גבוה מאוד, אבל הוא קיים.
הסכנות: דלקת מעיים שעלולה להיות מלוּוה בשלשולים רבים; כאבי בטן וחום גבוה העלולים לגרום לצירים מוקדמים, ללידה מוקדמת ולזיהומים שעלולים לעבור גם לעובר.
החיידקים המזהמים המסוכנים ביותר לנשים הרות
1. ליסטריה מונוציטוגנס - מצוי בעיקר בבשרים ובדגים לא מבושלים או לא מבושלים דיים, במוצרי חלב לא מפוסטרים ובכל מזון שבא במגע עם משטחי עבודה מזוהמים.
2. טוקסופלזמה גונדיי - טפיל שיכול להימצא במוצרי בשר ועוף שלא בושלו או שלא בושלו דיים וכן בפירות ובירקות שלא נשטפו כראוי.
3. סלמונלה - מצוי בביצים ובמזונות מהחי שלא חוממו במידה מספקת.
4. אי קולי - מצוי בעיקר בבשרים שלא בושלו דיים וכן במיצים לא מפוסטרים.
מזונות שעלולים לגרום להרעלת מזון
1. מזון שלא נשמר כראוי. בכל מקרה כדאי להימנע מכל מזון שאת יודעת או חושדת שעמד כמה שעות ללא קירור.
2. בשר או דגים לא מבושלים או לא מבושלים דיים כמו סטייק מדיום או מדיום־רייר, סושי, סשימי, קרפצ'יו, סביצ'ה, לקרדה, דג מלוח ואפילו קוויאר.
גם כלים ומשטחים להכנת סושי עלולים להכיל חיידקים ומומלץ להימנע משימוש בהם. כלל זה נכון גם למשטחים וכלים המשמשים לעבודה עם דגים או בשר נאים, ביצים וגבינות עם עובש.
3. פירות ים שאינם מבושלים, כמו צדפות ושרימפס.
4. ממרחי בשר או כבד קרים, כמו פאטה כבד.
5. בשרים או דגים מעושנים, כמו נקניקים, נקניקיות, פסטרמה, סלמון מעושן - אלא אם מחממים אותם היטב, עד שעולים מהם אדים.
6. ביצים לא מבושלות או לא מבושלות מספיק ומזונות שונים המכילים אותן: ביצת עין, ביצה רכה וקינוחים על בסיס קצף ביצים כמו מוס וטירמיסו. קרמבו מותר, משום שמכינים אותו מאבקת חלבון ביצה שעברה פיסטור.
כדאי להימנע גם מרטבים שונים לסלט המכילים ביצים לא מבושלות, כמו רוטב הולנדייז, ברנייז, איולי או מיונז לא קנוי. מיונז קנוי, שמיוצר במפעל בעל רישיון יצרן בתוקף, בטוח לשימוש כי הוא עשוי מביצים מפוסטרות. באופן כללי יש להימנע משטיפת ביצים שכן הפעולה הזאת עלולה לגרום לחיידקים לחדור לתוכן.
7. מוצרי חלב לא מפוסטרים הם מחוץ לתחום לכולם, ובמיוחד לנשים הרות. מבין הגבינות שמיוצרות מחלב מפוסטר מומלץ שלא לאכול גבינות עובש כמו ברי, קממבר, גורגונזולה ורוקפור, כיוון שייתכנו בהן תנאים שיאפשרו צמיחה של החיידק ליסטריה.
כמו כן כדאי להימנע מגבינות שמושרות במי מלח כמו פטה, צפתית וגבינה בולגרית. ריכוז המלח במים אינו מספיק גבוה כדי למנוע התפתחות של ליסטריה (החיידק עלול להתפתח גם בריכוזי מלח גבוהים יחסית). ניתן לצרוך את הגבינות האלה אחרי בישול יסודי.
8. מיצי פירות וירקות לא מפוסטרים. כדאי להתרחק בעיקר מאלה הנקנים בדוכנים. באופן כללי חשוב להקפיד לרחוץ היטב פירות וירקות.
9. נבטים לא מבושלים. בחו"ל אירעו מקרי הרעלה חמורים בעקבות אכילת נבטים שלא עברו בישול. הנבטים עלולים להכיל חיידקי סלמונלה או אי קולי, ולכן עדיף לנקוט זהירות ולאכול אותם מבושלים בלבד.
10. סלטים קנויים. מומלץ להימנע מקניית סלטים במעדניות - אלה הנמכרים במשקל לעיני הלקוח, כמו סלטי חומוס, טחינה, חצילים או חצילים במיונז.
סלט חומוס ניתן להכין בקלות יחסית בבית, לקרר ולצרוך במשך כיומיים.
מזונות ומשקאות שרצוי להגביל את הצריכה שלהם או להימנע מהם לחלוטין
1. דגים. לעומת דגים נאים, אכילת דגים מבושלים חשובה בהיריון במסגרת תזונה בריאה ומאוזנת, והם מספקים חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 שחשובות להתפתחות המוח והראייה אצל העובר. רוב הדגים נחשבים בטוחים בהיריון כל עוד הם מבושלים היטב.
מומלץ לגוון את סוגי הדגים שאוכלים. כדי להגיע לכמות הדרושה ליום כדאי לאכול שתי מנות דגים בשבוע (כ־340 גרם).
יש להימנע מדגים שמכילים כמות גבוהה של כספית: כריש, דג חרב, מקרל וטיילפיש (Tilefish).
כל בדיקות ההריון מה בודקים? מתי כדאי לעשות? המדריך המלא
|
2. קפאין. הקפאין עובר את מחסום השליה, ולעובר יכולת מוגבלת לפרק אותו. במהלך ההיריון את מפנה את הקפאין לאט יותר מהגוף, ומכיוון שקפאין הוא חומר מעורר, הוא מפריע לשינה שלך ושל העובר.
צריכה מוגזמת של קפאין עלולה להגביר את הסיכון להפלה ולמשקל נמוך של העובר. הכמות המותרת בהיריון ובהנקה היא עד 200 מיליגרם קפאין ביום, כלומר: כוס קפה אחת ביום או לכל היותר שתי כוסות. לחלופין אפשר לצרוך עד ארבע כוסות תה רגיל.
לתשומת ליבך: קפאין מצוי גם במשקאות אנרגיה, ואת אלה אסור לשתות בהיריון. כמויות קטנות יותר של קפאין יש גם בתה ירוק, בקולה, בשוקו, בשוקולד ובתרופות מסוימות.
3. אלכוהול. כל אלכוהול שצורכת אישה בהיריון עובר גם לעובר ולמוח המתפתח שלו. אלכוהול פוגע בהתפתחות המוח באופן בלתי־הפיך, אך הנזקים מתגלים לעיתים רק שנים רבות לאחר הלידה ויכולים להתבטא בהפרעות קוגניטיביות, בבעיות התנהגות ובפגיעות גופניות שונות.
לכן מומלץ להימנע לחלוטין מאלכוהול כבר משלב תכנון ההיריון ועד סוף ההיריון. אין כמות שנחשבת בטוחה לצריכה (ולכן גם "רק כוס אחת" אסורה לחלוטין). כל גופי הבריאות הגדולים בעולם, כולל משרד הבריאות בישראל, ממליצים על התנזרות מוחלטת מאלכוהול בזמן ההיריון וגם בזמן ההנקה.
4. ממתיקים מלאכותיים. אם אין סיבה להשתמש בממתיקים מלאכותיים, עדיף להימנע מהם בזמן ההיריון או לכל הפחות להמעיט בצריכתם. עם זאת, סוכרלוז, אספרטיים, אצסולפם K וגם ממתיקים רב־כוהליים (מלטיטול, סורביטול) נחשבים לבטוחים במהלך ההיריון.
נשים הסובלות מהמחלה התורשתית פנילקטונוריה צריכות להימנע מאספרטיים במשך כל חייהן. סכרין עובר את השליה ועלול להישאר בגוף העובר זמן רב יחסית, ולכן מומלץ להימנע ממנו בהיריון.
אוקי, אז מה כן מותר לאכול בהיריון?
הרשת מלאה במיתוסים על מאכלים שלכאורה מאיימים עלייך ועל העובר שלך. אנחנו כאן כדי להרגיע: רוב המאכלים מותרים בהיריון ולא פוגעים בך או בעובר. הדיאטנית שלנו מתייחסת לכמה מהמשפטים הנפוצים:
"מומלץ להימנע מסוכרים פשוטים ופחמימות בהיריון".
לא נכון. פחמימות מורכבות נחוצות כחלק מאכילה מאוזנת בהיריון. מומלץ לשלב פחמימות לאורך היום. כדאי לבחור בדגנים מלאים או קטניות וכשתי מנות פרי ליום – אלא אם אובחנת עם סוכרת הריון, שדורשת התייעצות התאמת תפריט תזונה תוך התייעצות פרטנית עם דיאטנית קלינית.
סוכרים פשוטים כן מומלץ להפחית ולצרוך במתינות.
"כל מה שטבעי כנראה מותר בהיריון".
לא בהכרח. ישנם תוספי מזון המכילים חומרים פעילים שחלקם עדיין לא נבדקו על נשים בהיריון ולכן לא מומלצים לצריכה על ידן. לדוגמה, כורכום כתוסף תזונה אינו מומלץ לצריכה לנשים הריוניות אך אין מניעה להשתמש בתבלין כורכום.
"אסור להשתמש בדבש בהיריון".
לא נכון. אין שום בעיה לאם לצרוך דבש בהיריון או בהנקה. לעומת זאת, הדבש אסור לצריכה לתינוקות עד גיל שנה.
"זה בסדר, אם אני לוקחת מולטי ויטמין זה מכסה את כל צרכי התזונה שלי בהיריון"
לא תמיד. נכון, מולטי ויטמין כמו פרנטל מומלץ לצריכה במהלך חודשי ההיריון וההנקה, אך לא תמיד זה מספיק. מתחילת ההיריון חשוב לבדוק המוגלובין, ברזל, חומצה פולית, ויטמין בי 12 וויטמין די ובמידת הצורך להוסיף תוספים, לפי הנחיות הרופא המטפל.
טובה קראוזה היא דיאטנית קלינית המתמחה בתזונה בהריון ואחרי לידה
עדי וולק דשבסקי היא דיאטנית קלינית במרכז בריאות האישה של כללית בכפר סבא