עוד פעם מרק עם קניידעלך? גפילטע פיש? עוף? דג? אתם יכולים לשחזר את ההצלחות "הבטוחות" של סדר פסח, ושל ימי החג שלאחריו, אבל תוכלו גם לשלב במאכלים חדשים ומיוחדים, שבני המשפחה ידברו עליהם - לפחות עד הסדר הבא.
המושקע: גלילות קישואים זוקיני (וגם חציל), עם רצועות של עוף או טופו וירקות
מה צריך? (רכיבים ל־20 גלילות)
• 7 זוקיני גדולים וארוכים (אפשר גם קישוא אם לא נתקלתם בזוקיני).
• חבילת טופו או 150 גרם חזה עוף.
• 3 גזרים.
• 1.5 חבילת פטריות טריות.
• 3.5 כפות שמן זית.
• 1/2 כפית חומץ בלסמי, 1/4 כפית אורגנו.
• כפית מלח גס.
איך מכינים?
מחממים תנור או טוסטר לחום של 180 מעלות.
1. פורסים את הזוקיני לעובי של סנטימטר.
2. מושחים את הרצועות במעט שמן זית ומלח גס (מספיקה כף אחת של שמן ורבע כפית מלח בקערית).
3. אופים למשך 10 דקות + 5 דקות מהצד השני - עד שהפרוסות הופכות רכות.
4. קוצצים את העוף או הטופו לרצועות דקות, בעובי של סנטימטר בערך.
5. מכינים את מרינדת העוף או הטופו בקערה: 2 כפות שמן זית, 1 כפית חומץ בלסמי, 1/2 כפית מלח גס, 1/4 כפית אורגנו.
6. משרים את הרצועות למשך כ־10 דקות.
7. מחממים מחבת טפלון וצולים את הרצועות ביחד עם המרינדה, מערבבים היטב ודואגים שהמרינדה תתאדה - אך לא תישרף.
8. מקלפים ומבשלים את הגזר.
9. חותכים גם את הגזר לרצועות דקות בעובי סנטימטר ובאורך של כ־4 סנטימטר.
10. קוצצים את הפטריות למקלות גסים, ומאדים אותן על מחבת טפלון עם כפית המכילה שמן זית וקורט מלח גס.
11. נותנים לכל הרכיבים להצטנן ואז מערבבים בעדינות את כולם, למעט רצועות הזוקיני.
12. מניחים כף מהתערובת על הראש של כל פרוסת זוקיני. מגלגלים את הפרוסות בעדינות, ומסיימים כאשר הפתח כלפי מטה. אפשר לתת לחיצה עדינה. אם אתם חוששים מהתפרקות - אפשר לנעוץ קיסם במרכז.
13. שומרים את הגלילות בקירור. אפשר לחמם לפני ההגשה. אם תרצו לאכול בטמפרטורת החדר, אפשר להוציא את הגלילות מהמקרר כשעה לפני ההגשה.
מה קיבלנו?
כ־20 גלילות. בשתי גלילות יש: כ־80 קלוריות, 4 גרם חלבון, 5 גרם פחמימה, 5 גרם שמן. המנה עשירה בסיבים ובנוגדי חמצון (לדוגמה, לוטאין בזוקיני ובטא קרוטן בגזר).
האחד שכנראה עוד לא טעמתם: פסטו בזיליקום ואצות
מתכון קלאסי עם טוויסט מקורי של מליחות.
מה צריך?
• 5 דפי אצת נורי.
• 1/2 כוס שמן זית.
• כוס עלי בזיליקום.
• שן שום קטנה כתושה.
• 1/4 כפית מלח.
• 1/4 כפית פלפל שחור.
• 1/2 כוס צנוברים.
• 4 כפות מיץ לימון (אופציונלי).
איך מכינים?
1. קורעים את דפי האצות לחתיכות גסות, משרים אותם בצלוחית של מים קרים למשך 5 דקות, וסוחטים בעדינות.
2. קוטמים את עלי הבזיליקום מהגבעולים.
3. מניחים בבלנדר את האצות והבזיליקום, השום, התבלינים והאגוזים עם 1/4 כוס שמן זית.
4. טוחנים את התערובת, ומוסיפים בהדרגה עוד שמן זית עד שמקבלים מרקם חלק.
5. מוסיפים מיץ לימון (מעדן את הטעם האצתי ומשאיר רק את הנימה המעניינת).
6. שומרים בצנצנת זכוכית אטומה. אם לא מתכננים לאכול הכל היום־יומיים הקרובים - אפשר לכסות במעט שמן זית.
אפשרויות לגיוון
אפשר להשתמש בסוגים שונים של עלים ירוקים: מנגולד, כוסברה, ופטרוזיליה. אפשר להחליף את סוגי האגוזים, וכמובן להוסיף למתכון גבינה קשה כמו פרמז'ן.
מה הקטע של האצות?
אצות מכילות יוד. מסקר שתוצאותיו התפרסמו לאחרונה עולה כי כמות היוד שצורכים נשים בהריון וילדים אינה מספקת. כמות היוד בכף פסטו אמנם לא גבוהה מאוד (כ־10 מק"ג, לעומת 150 מק"ג שדרושים לנו ביום), אך היא בהחלט יכולה להיות תוספת טובה. מקורות טובים נוספים ליוד הם דגי ים, כמו סלמון, וסוגים אחרים של אצות. מוצרי חלב שונים מכילים כמויות בינוניות של יוד.
ובנוסף ליוד, מה קיבלנו?
בכף רוטב פסטו יש: 50 קלוריות, חצי גרם חלבון, 1 גרם פחמימה, 4.5 גרם שומנים - שרובם בלתי רווים (מהאגוזים ומשמן הזית), אבץ ומגנזיום (מהצנוברים), אשלגן (מהבזיליקום), ונוגד החמצון קוורצטין (מהשום).
הקליל: פרלינים משובחים של שוקולד מריר ואגוזים במרקם קרנצ'י
מה צריך? (רכיבים ל־15 יחידות)
• חבילת שוקולד מריר 60%.
• 2 כפות קקאו.
• חצי חבילת חמאה או 2 כפות שמן קוקוס.
• 1/3 כוס סוכר דמררה - מהסוג הגס.
• 1/2 כוס אגוזי מלך טחונים דק.
איך מכינים?
1. ממיסים את השוקולד, החמאה והסוכר החום בסיר עם תחתית כפולה (באן מארי), עד שהשוקולד והחמאה נמסים לחלוטין. הסוכר לא מתמוסס לחלוטין - וזה בסדר.
2. מוסיפים את הקקאו, מערבבים היטב ומבשלים עוד 5 דקות.
3. נותנים לתערובת להתקרר.
4. מוסיפים את אגוזי המלך הקצוצים ומערבבים היטב.
5. ממלאים תבניות שקעים בתערובת, מכסים היטב ומקפיאים. אפשר גם לשטח את התערובת על משטח ישר ולהקפיא - ולשבור לפני ההגשה.
אפשרויות לגיוון
ניתן לטחון במקום אגוזי מלך צנוברים, פיסטוקים, ואפילו קוקוס. אפשר גם להוסיף חתיכות שלמות של אגוזים ופולי קקאו או פולי קפה טחונים.
אם אתם מעדיפים מרקם חלק מאוד, ללא התפצפצויות - בחרו בסוכר לבן ודק, או אפילו באבקת סוכר, במקום הסוכר החום הגס.
מה קיבלנו?
בכל יחידה: כ־115 קלוריות, גרם חלבון אחד, 8 גרם פחמימות, 10 גרם שומן.
ומה תעשו עם כל התירוש?
תכינו קוקטייל!
מה צריך? (רכיבים למנה אחת)
• 50 מ"ל יין תירוש
• 50 מ"ל סודה
• 50 מ"ל של וודקה או ג'ין
• 2 קוביות קרח
• 2 פלחי לימון או תפוז.
איך מכינים?
בכוס ארוכה מערבבים את הוודקה והתירוש, ואז מוסיפים סודה, קרח ופלחי לימון
אפשרויות לגיוון
אם אתם אוהבים טעם מתוק יותר - נסו להוסיף ליקר כמו מרטיני. אם אתם מחובבי הטעם המריר, קאמפרי יכול להתאים גם. תוספת של 3-2 ענבים ירוקים חצויים תתרום עוד גוון לטעם ותוסיף למראה החגיגי.
מה קיבלנו?
150 קלוריות, קצת נוגדי חמצון ממיץ התירוש, והרבה הרבה סוכר.
תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, בהשמנה, בניתוחים בריאטריים ובטבעונות