החלפת משלוחי מנות בפורים היא אחד המנהגים היותר נחמדים שיש לנו. זה כיף ונעים להשקיע במשלוח צבעוני וטעים בעבור מישהו שאכפת לנו ממנו, ולא פחות מהנה לקבל משלוח מנות מושקע.
משלוחי המנות הרגילים מכילים חטיפים מלוחים ומתוקים עתירים בקלוריות, מלח, שומנים, סוכר וצבעי מאכל. אבל אפשר גם אחרת. הנה כמה המלצות ומתכונים להכנת משלוח מנות אישי שיוכיח שאפשר להכין לכבוד החג משהו שהוא גם בריא, גם טעים וגם חגיגי.
אפשר להרכיב משלוח מנות מכל ההצעות שכתובות כאן או לשלב חלק מהן עם כמה מתוקים ומלוחים "קלאסיים". בכל מקרה - גם אם תבחרו באופציה האחת וגם אם תבחרו באופציה האחרת - תשפרו את הערך התזונתי של החבילה הכוללת.
משלוח המנות הבריא שלי יכיל:
קודם כול אוזני המן. הנה מתכון שמבוסס על קמח מלא ועל מילוי תמרים. אפשר להפוך אותו לטבעוני אם מחליפים את חלב הפרה בחלב צמחי כלשהו, למשל חלב סויה.
גרנולה ביתית
אפשר לשים את הגרנולה בצנצנת קטנה ומעוצבת שכבר משרה על המקבל תחושה של משהו מיוחד.
מצרכים:
חבילה (1/2 קילוגרם) של שיבולת שועל עבה;
3/4 כוס מכל תוספת, בחרו את אלה שאתם מעדיפים:
אגוזי מלך.
פקאנים טבעיים.
שומשום.
זרעי צ'יה או פשתן.
חמוציות.
צימוקים.
קוקוס טחון.
תמרים חתוכים.
2 כפיות גדושות של קינמון.
1/2 כוס סילאן טבעי ללא תוספת סוכר.
8 כפות שמן זית או שמן קנולה.
איך מכינים:
1. מערבבים את כל החומרים היבשים.
2. מוסיפים את המרכיבים הרטובים.
3. פורסים את התערובת על נייר אפייה בתבנית גדולה (אם אין מקום לכל הכמות, אפשר לאפות בכמה סבבים).
4. אופים את הגרנולה במשך 25 עד 30 דקות בחום של 160 עד 170 מעלות.
5. מצננים לפני האחסון. כדאי לאחסן בכלי אטום.
מה קיבלנו:
במנה של 30 גרם גרנולה יש 208 קלוריות, 4.5 גרם חלבון, 27 גרם פחמימות ו־10 גרם שומן.
מנת גרנולה היא תחליף לשתי מנות פחמימה, והיא תוספת מעניינת לסלט ירקות, לסלט פירות וליוגורט, וכמובן ניתן לצרוך אותה כשלעצמה, ובמקרה כזה היא נשנוש נהדר. אבל צריך להיזהר: היא ממכרת.
קרקרים טעימים
גם אותם אפשר לארוז בשקית יפה ולשלב בתוך המשלוח במקום חלק מהחטיפים המלוחים.
מצרכים:
1 כוס קמח כוסמין מלא.
2 כפות שמן זית.
5 כפות מים קרים ועוד 2 כפות לפי הצורך.
חצי כפית מלח.
רבע כוס של שומשום או של זרעי ציה או של זרעי קצח.
איך מכינים:
1. מערבבים את כל החומרים.
2. לשים את הבצק.
3. משטיחים את הבצק בין 2 ניירות אפייה ומרדדים אתו עד שנהיה דק.
4. פורסים לריבועים קטנים בעזרת סכין חדה.
5. אופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות למשך 20 דקות.
6. מצננים ומפרידים.
מה קיבלנו:
מקבלים כ־50 קרקרים קטנים. בכל קרקר יש כ־20 קלוריות, 1 גרם חלבון, 2 גרם פחמימות ו־1 גרם שומן.
חטיף אנרגיה ביתי
את החטיף הזה אני מכינה במתכונת של עוגה, פורסת אותה לפרוסות דקות ומקפיאה. מדובר בחטיף שהוא לא רק טעים, אלא גם משביע.
לטבעונים יש חלופה שדורשת הרבה פחות עבודה וגם היא טעימה: לוקחים תמרים ומכניסים אגוזי מלך במקום הגרעינים.
מצרכים:
200 גרם של אגוזי פקאן או של אגוזי מלך טבעיים קצוצים או קשיו טבעי, 200 גרם של פירות יבשים טבעיים ללא תוספת סוכר: צימוקים, חמוציות, תמרים, משמשים, שזיפים או אננס. מומלץ לנסות שילובים שונים. כל השילובים מוצלחים.
לשדרוג ניתן להוסיף חופן שוקולד ציפס מריר (לא חובה, אבל משפר מאוד את החטיף).
2 ביצים.
2 כפות קמח מלא תופח.
איך מכינים:
1. מערבבים הכול בקערה ומעבירים לתבנית אינגליש קייק משומנת.
2. אופים ב־180 מעלות במשך 30 עד 35 דקות.
3. אחרי שהתקרר מחלקים ל־15 פרוסות דקות.
4. ניתן גם להקפיא.
מה קיבלנו:
כל חטיף מכיל כ־160 קלוריות, 4 גרם חלבון, 15 גרם פחמימות ו־10 גרם שומן.
לכל אלה ניתן להוסיף מעט סילאן טבעי או דבש (לא לטבעונים, כמובן) וכן ריבה שעשויה מ־100% פרי. את כל זה יש לעטוף היטב ולשלוח עם המון אהבה ואיחולי חג שמח.
יעל משיח־ארזי היא דיאטנית קלינית בכללית. היא מנחת קבוצות לשינוי הרגלי אכילה ולירידה במשקל