חיפוש

dsdsdsd
קערת אורז לבן

הנחיות תזונה בזמן שלשול

מה כדאי לאכול כשסובלים משלשול? מאילו מאכלים עדיף להימנע בזמן שלשולים וכאבי בטן? האם מזונות שטובים ביומיום - כמו לחם מלא, ירקות ופירות - מומלצים גם כשסובלים מהבטן? הנה כל התשובות

לירון אופק דוד, דנה איבנקובסקי, סיגל קול קנה

​​​​​ההגדרה של שלשול היא יציאות נוזליות בנפח שגדול מ־300 מיליליטר, שמלוּות באיבוד נוזלים ואלקטרוליטים (מינרלים בעלי מטען חשמלי), במיוחד נתר​ן ואשלגן.​

תזונה בזמן שלשול: הנחיות כלליות​

• מומלץ להקפיד על שתייה מרובה של מים, בין 10 ל־12 כוסות ביום, כדי למנוע התייבשות​.

• כדאי לאכול ארוחות מסודרות. מומלץ להקפיד לאכול בישיבה, ליד שולחן וללא הסחות דעת (כמו טלוויזיה, מחשב, טלפון נייד).

•​ חשוב ללעוס היטב את המזון ולאכול לאט.

• מומלץ לאכול ארוחות קטנות כדי לא להעמיס​ על הקיבה.

• מומלץ להימנע משתיית משקאות מוגזים, משתייה בעזרת קש ומלעיסת מסטיק.

• מומלץ לאכול רק במקומות שבהם רמת ההיגיינה טובה ובטו​​חה.

מה כדאי לאכול כשיש שלשול?

ההמלצות הבאות מתייחסות רק לפרק הזמן שבו סובלים משלשול. לאחר שהשלשול חולף ניתן - ואף כדאי - לחזור בהדרגה לאכילה מגוּונת של כל המזונות.

• מומלץ לצרוך דגנים לא מלאים כמו אורז לבן, פס​טה רגילה, לחם אחיד וכדומה. כמו כן מומלץ לאכול תפוחי אדמה.

• מומלץ לאכול מאכלים בעלי תכולת שומן נמוכה יחסית, לבשל עם מעט שמן או ללא שמן כלל (למשל באידוי או בהרתחה).

• ניתן להשתמש בתבלינים רגילים, אך ייתכן שתהיה רגישות מסוימת למזונות חריפים או מאוד מתובלים.

• ניתן לצרוך מוצרי חלב דלי לקטוז כמו יוגורט, גבי​נה צהובה וקוטג'. אם גם המוצרים האלה מחמירים את הסימפטומים, כדאי להימנע לתקופת מה מצריכה של מוצרי חלב.

לאחר שהשלשול חולף ניתן שוב לאכול מוצרי חלב, אך את החזרה לתפריט חלבי יש לעשות בהדרגה.

ממה כדאי להימנע​?

• מומלץ להימנע מאכילת סיבים תזונתיים​ לא מסיסים שמצויים בקליפות של פירות, בירקות ובדגנים מלאים.

• כדאי להימנע מדגנים מלאים כמו קינואה, דוחן, בורגול ומוצרי מזון מלאים.

• מומלץ לקלף ירקות ופירות ולאכול אותם מבושלים או מרוסקים. ירקות כמו גזר וקישוא ופירות כמו בננה ומלון קלים יחסית לעיכול.

• לא מומלץ לאכול ירקות בעלי סיבים קשים כמו שומר, קולורבי, אספרגוס, ופירות כמו אנונה, גויאבה, אפרסמון ואננס. כמו כן לא מומלץ לאכול פירות יבשים.

• מומלץ להפחית אכילה של אגוזים, של שקדים ושל זרעים.

• מומלץ להפחית צריכה של קטניות כמו חומוס, שעועית, פול, עדשים או, לחלופין, לצרוך אותם במרק.

• מומלץ להימנע ממזונות מטוגנים, מרטבים שומניים ומחטיפים.

• מומלץ להימנע לתקופה מסוימת ממוצרי חלב שעשירים בלקטוז כמו חלב ניגר, מעדנים ממותקים, שמנת וגבינה לבנה. 

לאחר שחולפים הסימפטומים ניתן לחזור לצריכה של מוצרי חלב, אך יש לעשות זאת בהדרגה.

• ייתכן שמזונות או משקאות שמכילים קפאין (כמו קפה, קוקה קולה, שוקולד), נענע/מנטה, אלכוהול או מזונות חריפים יחמירו את הסימפטומים. מומלץ להימנע מצריכתם.

אם השלשול ממשיך לאורך זמן, חשוב לפנות לרופא ולברר את מקורו.

לירון אופק דוד היא מנהלת היחידה לתזונה במחוז דרום של כללית

סיגל קול קמה היא דיאטנית קלינית במחוז דרום של כללית

דנה איבנקובסקי היא דיאטנית קלינית במחוז דרום של כללית​

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש

נגישות