חיפוש

dsdsdsd
אילו תרופות לקחת לחו"ל

אילו תרופות לקחת לחו"ל

יוצאים לחופשה? לפני שאתם אורזים, קראו אילו תרופות (ללא מרשם) כדאי לקחת איתכם על כל צרה שלא תבוא, למה לא כדאי לאחסן תרופות במזוודה, ואילו אישורים צריך להציג בביקורת הגבולות בשדה התעופה

ד"ר אורה פוניה זלינגר

​​​הזמנתם כבר מזמן כרטיסים לחו"ל, דאגתם לביטוח רפואי (של כללית חו"ל, אלא מה), הכנתם רשימות קניות, דאגתם לממלא מקום שישקה את העציצים בהיעדרכם, ואפילו מצאתם סידור לכלב. האם גם דאגתם לקחת איתכם תרופות מתאימות?

לפני שאתם רצים לרוקן את ארון התרופות הביתי, כדאי להתייעץ עם רוקח אילו תרופות - מרשם וללא מרשם - כדאי לקחת במזוודה כדי להקדים תרופה למכה.

שימו לב: הרשימה הבאה כוללת תרופות ללא מרשם שלא נועדו לרפא מחלות, אלא הן מיועדות לטיפול קצר טווח בתסמיני המחלה. עם זאת, תרופות ללא מרשם הן תרופות לכל דבר, ויש להקפיד על מינון מתאים, על משך נטילה מתאים, על השפעות גומלין עם תרופות אחרות ועל תופעות הלוואי. חשוב לקרוא את העלון המצורף, לבדוק במדריך התרופות שלנו, וכדאי להתייעץ עם רוקח.

תרופות מומלצות לפי תסמינים 

חום וכאבים - תרופות ממשפחת הפרצטמול כמו אקמול ודקסמול וכן התרופות וי־דלגין ואופטלגין.

כאב ודלקת - תרופות ממשפחת האיבופרופן, כמו נורופן, אדקס או אדוויל. תכשירים חיצוניים: וולטרן אמולג'ל, סוויס רליף ספריי, דיקלופנק ג'ל, פלדן ג'ל, אקסיפן, בן־גיי.

תופעות אלרגיות - לורטדין​ (​​אלרג'יX, לורסטין, לורט​רים, לורטדים​), זילרג'י, היסטזין.

הצטננות - לטיפול בהצטננות, בגודש באף, בחום ובכאבים: קולדקס, דקסמול קולד, אקמול צינון, נורופן, נוסידקס.

שלשולים - לעצירת שלשול חריף אפשר להשתמש באימודיום, סטופיט, קלבטן. למניעת התייבשות בעקבות שלשול חריף אפשר להשתמש באלקטרורייס, תערובת אלקטרוליטים ומינרלים על בסיס אורז. כמו כן ניתן להשתמש במינרלי או במינרלי מיקס. מדובר בתמיסה מוכנה לשתייה להחזרת מינרלים ונוזלים שמיועדת למנוע התייבשות כתוצאה מאיבוד מוגבר של נוזלים ושל מלחים בזמן שלשול והקאות

בחילות והקאות בנסיעה - טרבמין. את המנה הראשונה יש לקחת 30 דקות לפני הנסיעה, וליטול כדור נוסף כל ארבע שעות בעת הצורך - עד שלושה כדורים ביום.

עצירות - לטיפול בעצירות אפשר לשתות שזיפים מיובשים שהושרו במים למשך הלילה, לאכול סיבים תזונתיים או להשתמש בתכשירים כמו פגלקס גרנולות או נורמלקס, המכילים פוליאתילן גליקול שמרכך את הצואה ואינו גורם להתמכרות. ניתן להשתמש גם בבנפייבר - סיבים תזונתיים מסיסים המשפרים את התפקוד של מערכת העיכול.

צרבות - בצרבות ובחומציות־יתר בקיבה אפשר לטפל באמצעות טבליות קלציום קרבונט כמו טאמס או ויטה־קל. אפשרות נוספת היא ליטול לאחר האוכל טבליות כמו מאלוקס פלוס או רני.

כאבי גרון - טבליות למציצה מסוג סטרפסילס או למוסין או קלגרון.

אלרגיה של העור, גרד, עקיצות - פניסטיל ג'ל.

תכשירים למניעת עקיצות יתושים

חיטוי הידיים - ג'ל או מגבונים אלכוג'ל ואלכוויפס.

חיטוי פצעים - ויטה מרפן, יוד (למשל, פולידין) כלורהקסידין (למשל, סביעור, בפנטן).

טיפות אוזניים - אוטידין או אנסתטיק - טיפות אוזניים המקילות במהירות על כאבי אוזניים.

טיפות אף - לטיפול בגודש באף - מי מלח (למשל, סטרימר), אלרין, אוטריווין, קסילוויט, ויברוסיל.

טיפות עיניים - לטיפול בעיניים אדומות ומגורות, בעיניים עייפות - וי־זולין.

פריטים נוספים:
קרם עם מקדם הגנה 15 או 30, פד גזה סטרילית,  מדחום דיגיטלי, דבק מיקרופור ופלסטרים.

אז זהו, ברשותכם התרופות הנחוצות. עתה נותרו עוד כמה טיפים בעניין התרופות שיעזרו לכם לצלוח את הנסיעה בשלום:

1. התרופות והשמש

תרופות רבות עלולות להגביר את הרגישות לאור השמש. המשמעות: מי שנוטל את התרופות האלה עלול לסבול מכוויות שמש גם לאחר שהות קצרה יחסית בחוץ. יש להתייעץ עם רוקח בנוגע לתרופות העלולות לגרום לתופעה הזאת. מי שנוטלים את התרופות האלה צריכים להיזהר שבעתיים בשמש ולהקפיד על ביגוד מגן (כובע, שרוולים ארוכים, מכנסיים ארוכים, נעליים) ועל מריחת קרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה על כל פיסת עור שנותרת חשופה לשמש.

2. התרופות והטיסה

ההנחיות הביטחוניות בשדות התעופה מחייבות כי תרופות יאוחסנו באריזתן המקורית. בעת הבידוק הביטחוני של תיקי היד העולים למטוס יש להצהיר בפני הבודק, לפני סריקת התיק, על תרופות ועל מזון לתינוקות. יש לברר מהן ההנחיות וההוראות של הרשויות בנוגע לנפח האריזות של תרופות נוזליות שניתן לקחת בתיק היד הקטן שאיתו עולים למטוס. אם אורזים תרופות נוזליות במזוודה שמאופסנת בבטן המטוס, מומלץ לאחסן אותן בקופסת פלסטיק שנסגרות היטב כדי למנוע הכתמה של הביגוד שבמזוודה.

רצוי לאחסן את התרופות בתיק יד ולא במזוודה הנשלחת לבטן המטוס. הנה הסיבות העיקריות לכך:

א. כדאי שהתרופות יהיו נגישות גם בזמן הטיסה.

ב. אם המזוודה תישלח בטעות ליעד אחר, כדאי שלפחות התרופות יישארו בהישג יד.

ג. התרופות עלולות להיפגע מהטמפרטורות הקיצוניות שבבטן המטוס.

ד. ההנחיות הביטחוניות בשדות התעופה מחייבות כי תרופות יאוחסנו באריזתן המקורית.

ה. נוסעים הלוקחים עימם תרופות שניתנות במזרק או במשאבה, כמו אינסולין, חייבים להציג מרשם לתרופה בפני נציגים של רשויות הביטחון בנמל התעופה.

​איך לישון טוב בטיסה?

טיפים מהמומחה לשינה שלנו שכדאי לכם לארוז


3. אילו רשימות צריך להחזיק בתיק או בארנק

יש להחזיק בתיק או בארנק את רשימת הבעיות הרפואיות שמהן סובלים וכן רשימה של התרופות שחייבים ליטול באופן קבוע. הרשימה עשויה למנוע מהמטופל לשכוח מתי ליטול את התרופות, והיא גם תעזור במקרים שבהם צריך לפנות לקבלת עזרה רפואית. בצמוד לרשימה הזאת מומלץ להוסיף (או לשמור בסמארטפון) את שמו של רופא המשפחה ואת מספר הטלפון שלו וכן את מספר הטלפון של בית המרקחת. אם התרופות שהובאו מהארץ יאבדו, הרופא ובית המרקחת יהיו הכתובת למרשם חדש. גם כדאי לקחת מרשמים רזרביים.

4. זמני נטילת התרופות

נוסעים בטיסה טרנס־אטלנטית יצטרכו לתזמן מראש ומחדש את זמני נטילת התרופות כדי להימנע מתת־מינון או ממינון־יתר. ברוב המקרים ניתן ליטול את התרופות בתזמון הקבוע והרגיל שלהן במהלך היום באזור הזמן החדש.

אשר לתרופות שלזמן לקיחתן יש חשיבות גדולה הרבה יותר - כמו אנטיביוטיקות, תרופות לטיפול באיידס או בהפטיטיס C, נוגדי קרישה חדשים כמו פרדקסה (שם גנרי: דביגטרן) - יש להתאים את תזמון נטילתן בהדרגה לאזור הזמן החדש, כל פעם ב"דילוגים" של שעה־שעתיים.

חולי סוכרת צריכים לנטר את רמות הסוכר בדם לעיתים תכופות יותר בזמן נסיעה באזורי זמן שונים, ואף ייתכן שיצטרכו לשנות את מינון האינסולין.

5. תרופות תוצרת חוץ

בארצות שונות ניתן לרכוש ללא מרשם תרופות שבישראל ניתן לרכוש אותן רק במרשם. ההרכב או המינון שונים לעיתים מאשר בתרופות המשווקות בארץ, על אף שהשם יכול להיות דומה או אף זהה. קניית תרופות, תוספי תזונה, ויטמינים ומינרלים ללא ידע בנוגע להרכבן ולטיבן עלולה לחשוף את המשתמש לתופעות לוואי, לתגובה אלרגית ולהשפעות גומלין עם תרופות קיימות.

6. תנאי האחסון

יש לאחסן את התרופות במקום קריר ויבש ולמנוע את חשיפתן הישירה לאור השמש. אסור לאחסן תרופות ברכב או בתא הכפפות של הרכב. כמו כן אסור לאחסן תרופות בחדר האמבטיה הן בבית והן בבית מלון. אסור להניח תרופות על מכשירים חשמליים.


7. מניעה של קרישי דם בזמן טיסה או נסיעה ממושכת

בנסיעות ארוכות, בעיקר כשיושבים שעות ארוכות בחוסר תנועה, עלולים לעיתים נדירות להיווצר קרישי דם. אם הקרישים האלה מגיעים לריאות, נגרם תסחיף ריאה. זהו מצב מסכן חיים. קרישי דם עלולים להיווצר בזמן נסיעה או טיסה ממושכות או זמן מה לאחר מכן. הקרישים עלולים להופיע אפילו כמה שבועות אחרי הנסיעה.

מהם התסמינים של קריש דם?
כאבים ובצקת בשוקיים או מאחורי הברך, קשיי נשימה, כאב חד בחזה.

מי נמצא בסיכון להופעת קריש דם?
כל אחד עלול ללקות בקריש דם, אך קיימים גורמי סיכון המגבירים את הסיכון לכך. אלה כוללים היסטוריה של היווצרות קרישים, מי שעברו ניתוח בשלושת החודשים שלפני הנסיעה, חולי סרטן, חולים באי־ספיקת לב, נשים הרות, בני 50 ויותר, נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון או תכשירי אסטרוגן, מעשנים, מי שמרבים לצרוך אלכוהול, מי שסובלים מהשמנת־יתר וכן מי שמצויים במצב של התייבשות בגלל אי־שתייה מספקת.

אילו פעולות כדאי לנקוט כדי להימנע מקרישי דם בזמן נסיעה ממושכת?
• מומלץ לשתות הרבה מים לפני הנסיעה ובמהלכה כדי למנוע התייבשות.

• יש להימנע משתיית אלכוהול וקפה בזמן הנסיעה כיוון שהם מחמירים את ההתייבשות.

• מומלץ ללבוש ביגוד נוח ורפוי ולנעול נעליים נוחות. אין לשבת ברגליים מסוכלות לאורך זמן.

• מומלץ לעשות הליכות בנמל התעופה ובמהלך עצירות ביניים.

• מומלץ לישון רק 30 דקות בזמן נסיעה. שינה ארוכה יותר מונעת תזוזה מספקת של הגפיים.

• אסור לשבת זמן ממושך ללא תנועה. יש לקום - אם אפשר - ולהתהלך בתא הנוסעים. רצוי לעשות תרגילי מתיחות קלים.

• מומלץ למי שמצויים בסיכון לקרישי דם להתייעץ עם רופא המשפחה לפני הנסיעה. ייתכן שהרופא ימליץ על שימוש ב"גרבי לחץ" (גרביים אלסטיים) שיכולים למנוע את התנפחות הקרסול וכפות הרגליים ולשפר את החזר הדם מפלג הגוף התחתון. כמו כן עשוי הרופא להמליץ לחולים מסוימים ליטול תרופות שיכולות למנוע היווצרות של קרישי הדם.

8. לטוס עם ילדים

לאנשים שטסים עם תינוקות עד גיל שנתיים ניתן לקחת בתיק היד מזון לתינוקות או פורמולה או חלב שאוב. את אלה יש להציג בבדיקות הביטחוניות ולשאת אישור רפואי מתאים.

9. הכנה לטיסה

מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה ועם רופא במרפאת מטיילים של כללית כ־4 עד 6 שבועות לפני הנסיעה. רצוי לספק לרופא את הפרטים הבאים: מועד הנסיעה, היעד או היעדים של הנסיעה, מטרת הנסיעה, משך הנסיעה, המסלול המתוכנן והפעילויות שמתוכננות לאורך המסלול. רצוי להביא לפגישה את פנקס החיסונים ומסמכים רפואיים על אלרגיות, על בעיות רפואיות ידועות אחרות (סוכרת, לחץ דם גבוה וכדומה) וכן על תרופות שנלקחות באופן קבוע לטיפול באותן הבעיות. למי שלוקחים תרופות למחלות כרוניות צפוי הרופא להתאים את זמני נטילת התרופות לפי יעד הנסיעה. נשים בהריון, נשים שמנסות להרות או נשים מיניקות צריכות לספר לרופא על מצבן.

ייתכן שיהיה צורך לקבל חיסונים - למשל לדלקת קרום המוח ולקדחת צהובה, אם מדובר בטיול לאזורים שבהם נפוצות המחלות האלה. צריך לברר אם ביעד הנסיעה קיימת סכנה לחלות במלריה. אם אכן  מדובר באזור מוכה מלריה, ירשום הרופא תרופות למניעת המחלה ולטיפול בה. אם קיימת סכנה לשלשול של מטיילים או למחלת גבהים ייתן הרופא מרשם לתרופות שמיועדות למנוע את המצבים האלה ולטפל בהם.

הידעת? במקרים רבים טיפולים​ בכללית רפואה משלימה עשויים לסייע ולעזור.  לפרטים לחץ/י​ כאן​


ד"ר אורה פוניה־זלינגר אחראית לשירותי רוקחות קלינית במרחב חיפה וגליל מערבי של כללית, ועורכת מדריך התרופות באתר

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש