ילדת סוף־סוף, וקודם כול מגיע לך מזל טוב! מרגע הלידה ועד 6 שבועות אחריה את נמצאת בתקופה שנקראת "משכב לידה", ובמהלכה תנסי להתאושש פיזית ונפשית מההיריון ומהלידה.
במהלך משכב הלידה הגוף שלך חוזר למצבו לפני ההיריון. למרות זאת, את עשויה להרגיש שחלו אצלך שינויים פיזיים ונפשיים בעקבות הלידה.
את הימים הראשונים של משכב הלידה תעשי בבית החולים: כיומיים־שלושה אם התינוק נולד בלידה נרתיקית ו־4 עד 5 ימים אם ילדת בניתוח קיסרי.
התכווצות הרחם לאחר לידה
לאחר הלידה הרחם עושה מאמצים גדולים לחזור לגודל המקורי שלו. בתוך חודש מיום הלידה מתכווץ הרחם לעשירית מגודלו בסוף ההיריון ויורד ממשקל של כ־1,000 גרם לכ־100 גרם.
את תרגישי את תהליך ההתכווצות של הרחם בעיקר ביומיים הראשונים שלאחר הלידה, כיוון שאז מתרחש השינוי הגדול ביותר.
כאבי בטן אחרי לידה
ייתכן שתרגישי כאב מתמשך באזור הבטן או בסדרה של התכווצויות דמויות צירים, ולעיתים בכאבים המתגברים בזמן ההנקה. ניתן להיעזר בתרופות לשיכוך הכאבים. בדרך כלל הכאבים חולפים לאחר כשבוע עד 10 ימים.
כמה זמן נמשך דימום אחרי לידה ומתי ההפרשות נהיות צהובות?
במקביל לתהליך ההתכווצות בתקופת משכב הלידה מתנקה הרחם משרידי ההיריון, ואלה מופרשים החוצה דרך הנרתיק. ההפרשה הזאת נקראת לוכיה, והכמות שלה משתנה מאישה לאישה.
בימים הראשונים שלאחר הלידה צבע ההפרשה הוא אדום, מכיוון שהיא מכילה דם ולעיתים גם קרישי דם. במשך הימים שלאחר מכן ההפרשה מקבלת גוון ורדרד, ולאחר כ־10 ימים צבעה הופך ללבן־צהבהב.
ההפרשות האלה, בהן ההפרשות הדמיות יותר, יכולות להימשך לסירוגין גם 4 עד 6 שבועות לאחר הלידה. אולם אם ההפרשה נותרת אדומה וחזקה מעבר לשבועיים־שלושה אחרי הלידה, או אם יש לה ריח רע, כדאי להיבדק אצל רופא.
ואם יש לי חום גבוה?
כל מקרה של עלייה בחום הגוף בתקופת משכב הלידה דורש בירור אצל מחשש לזיהום ברחם או בדרכי השתן או בשד.
למה אני רצה כל כך הרבה פעמים לשירותים?
בימים הראשונים שלאחר הלידה הגוף נוטה להיפטר מעודפי הנוזלים שנצברו במהלך ההיריון, ולכן ייתכן שתרגישי צורך לרוקן את שלפוחית השתן בתדירות גבוהה. לפעמים יש אובדן זמני של תחושת הצורך לתת שתן.
חשוב שתנסי לרוקן את השלפוחית כמה שעות לאחר הלידה, גם אם לא תרגישי צורך בכך, כדי למנוע את הצורך בהכנסת צנתר (קטטר) וכדי למנוע זיהומים בדרכי השתן.
מתי אחזור למשקל שהייתי בו לפני ההיריון?
מייד אחרי הלידה עלולה האישה קצת להתאכזב: הבטן של האישה היולדת עדיין נפוחה ותפוחה, לעיתים עד כדי כך שהיא עדיין נראית בהיריון. גם הירידה המיידית במשקל לא עונה על הציפיות של נשים רבות.
רוב הנשים חוזרות למשקל המקורי שלהן בתקופה של עד 6 חודשים לאחר הלידה.
כמה זמן אחרי הלידה מקבלים מחזור?
אצל נשים שאינן מניקות מופיעה הווסת בדרך כלל בתוך 6 עד 8 שבועות מיום הלידה. אצל אימהות מניקות משך הזמן משתנה ויכול לנוע בין חודשיים ל־18 חודשים.
הנקה אינה אמצעי מניעה ואינה מונעת בהכרח כניסה להיריון נוסף. אם את נוטלת גלולות למניעת היריון שמתאימות להנקה, ייתכן שלא תקבלי וסת גם במשך כל תקופת ההנקה.
מדוע ההנקה כל כך חשובה?
ההנקה מאפשרת לתינוק מעבר הדרגתי מהתלות המוחלטת במזון שהועבר לו דרך חבל הטבור לספיגת חומרים בכוחות עצמו באמצעות מערכת העיכול שלו.
חלב אם מכיל את חומרי המזון הנחוצים לגדילתו והם אינם דורשים תהליכי עיכול ממושכים. כמו כן התינוק נושא עימו נוגדנים ממערכת החיסון של האם, ואלה מועברים גם דרך חלב האם ומעניקים לו הגנה חיסונית מפני מחלות, עד שתבשיל מערכת החיסון שלו.
החלב מיוצר במנגנון של משוב בתגובה ליניקה. עם גירוי הפטמה משתחרר מבלוטת יותרת המוח ההורמון פרולקטין, המגרה את השדיים ליצור חלב. לכן ככל שהתינוק יונק יותר, ייווצר בשדיים יותר חלב.
אם בלית ברירה צריך לדלג על ארוחה, כדאי לשאוב חלב מהשדיים באמצעות משאבה. אם מסיבה כלשהי האם רוצה להפסיק להניק, כדאי שלא לעשות זאת בבת אחת, אלא בהדרגה.
מצב הרוח שלי על הרצפה. מהי הסיבה לכך?
בימים הראשונים שלאחר הלידה את עשויה לחוות מגוון רחב של מצבי רוח שינועו בין אושר ושמחה עילאית לבין תחושת עצב ואולי אפילו דיכאון קל.
התנודות במצב הרוח נובעות מהצורך שלך להסתגל למצבך החדש. מצד אחד השמחה על הולדת התינוק ומצד אחר הדאגה לשלומו של התינוק או החשש מפני העתיד.
אם התחושות האלה אינן נעלמות או מופיעות בצורה קשה המפריעה לתפקוד היום־יומי שלך, כדאי שתשוחחי על כך עם הרופא המטפל שלך ושתבדקי האם את סובלת מדיכאון אחרי לידה.
תפרים אחרי לידה
לעיתים במהלך הלידה צריך לעשות אפיזיוטומיה (חתך חיץ) או שנוצרים קרעים בתעלת הלידה הדורשים תיקון באמצעות תפרים. בדרך כלל סגירת החתך או הקרעים נעשית באמצעות חוט הנספג מעצמו, ותהליך הריפוי צפוי להימשך כשבועיים־שלושה.
ייתכנו כאבים שמקשים על הישיבה במשך יומיים עד שבוע לאחר הלידה. תחושה לא נעימה באזור יכולה להימשך שבועיים עד חודש. כאבים לסירוגין או בעת קיום יחסי מין עלולים להופיע בטווח זמן גדול, ויש הסובלות מאי־נוחות באזור אף במשך כמה חודשים.
חשוב לשמור על אזור התפרים נקי ויבש. יש לפנות לבדיקה אצל הרופא אם מתפתחים אחד או יותר מהמצבים הבאים:
• כאבים חזקים.
• הפרשה מוגלתית.
• אודם מקומי.
• כל תופעה חריגה אחרת.
סקס אחרי לידה
בדרך כלל מומלץ להמתין כ־4 עד 6 שבועות אחרי הלידה לפני שמקיימים יחסי מין. ההמתנה הזאת נועדה לאפשר לרקמות ולגוף להתאושש, לתפרים להירפא ולרחם להתכווץ. כמו כן מומלץ להתייעץ עם רופא בנוגע לשימוש באמצעי מניעה, כי ניתן להרות גם טרם הופעת הווסת הראשונה לאחר הלידה וגם במהלך תקופת ההנקה.
ספורט אחרי לידה
פעילות גופנית מומלצת לאחר לידה, ויש לה יתרונות רבים. אולם תהליך ההתאוששות מהלידה תלוי בהרבה גורמים הקשורים להיריון ולאופן הלידה כך שקשה לקבוע באופן גורף מתי ואיך אפשר להתחיל להתעמל.
בעיקרון, יולדת שרגילה לעשות פעילות גופנית, התמידה בכך גם במהלך ההיריון ועברה לידה רגילה שלא הייתה טראומטית, יכולה להתחיל לעסוק בפעילות גופנית מתונה כבר ימים בודדים לאחר הלידה.
בנוגע לפעילות ספורטיבית אינטנסיבית יותר כמו ריצה, כפיפות בטן או הרמת משקולות כדאי להמתין כ־6 שבועות עד להשלמת הבדיקה הרפואית שלאחר הלידה.
בצקות אחרי לידה
החמרה בבצקות בידיים וברגליים נפוצה בימים הראשונים אחרי הלידה. מדובר בשלב ביניים בדרך להשלת עודפי הנוזלים שהצטברו בגופך במהלך ההיריון. צפויה הקלה בבצקות כבר כשבוע לאחר הלידה. אם הבצקות ממשיכות להחמיר, מלוּות בכאבים או שרגל אחת נפוחה באופן משמעותי יותר מהאחרת, מומלץ לפנות לבדיקה רפואית.
נשירת שיער אחרי לידה
נשירת שיער היא תופעה נורמלית לאחר הלידה. הכוונה אינה לאיבוד שיער של ממש, אלא למצב שבו התהליך הסינכרוני של נשירת שיער ושל צמיחת שיער חדש יוצא מאיזון בגלל ירידה ברמות ההורמון אסטרוגן לאחר הלידה.
לרוב, נשירת השיער וצמיחתו מתאזנים לבד בתוך כחצי שנה עד שנה. אם עדיין יש נשירת שיער משמעותית בחלוף שנה מהלידה או אם נראה לך כי מדובר בנשירת שיער חריגה, כדאי לפנות לרופא משום שלעיתים רחוקות הנשירה עלולה לנבוע מסיבות אחרות כמו תת־פעילות של בלוטת התריס.
כאבי גב אחרי לידה
מחקרים מראים כי כ־50% מהנשים סובלות מכאבי גב אחרי הלידה. הסיבה לכך קשורה בשינויים שעבר הגוף במהלך ההיריון והלידה כמו היחלשות שרירי הבטן ורצפת האגן, שינויים במפרקים, בגידים ובמנח הגוף והיווצרות עומס על הגב התחתון.
מדובר בחלק טבעי מתהליך ההתאוששות של הגוף לאחר הלידה. כאבי הגב צפויים לחלוף בהדרגה.
עצירות אחרי לידה
עצירות היא תופעה שכיחה יחסית לאחר לידה ויכולה לנבוע, בין היתר, מאחת או יותר מהסיבות הבאות:
• פחד ללחוץ כדי לתת צואה עקב כאבים בגלל תפרים, טחורים, התאוששות מניתוח קיסרי או נזק לרצפת האגן.
• שינויים בהרגלי השינה או התזונה הקשורים להנקה או להאכלת התינוק.
• נטילת תרופות מסוימות.
בדרך כלל העצירות חולפת מעצמה, אך ניתן להקל על המצב באמצעות הדרכים הבאות:
• הקפדה על שתייה מספקת של נוזלים.
• תנועתיות (הקפדה על פעילות כמו הליכות).
• תזונה עשירה בסיבים תזונתיים או במזונות שמעודדים את פעילות המעיים כמו שזיפים.
אם העצירות נמשכת יותר מ־4 עד 5 ימים מומלץ לפנות לרופא כדי לשקול טיפול תרופתי.
בריחת שתן או גזים אחרי לידה
לשרירים של רצפת האגן יש תפקיד קריטי בלידה. לכן הפעלת השרירים המאומצת והנזק שעלול להיגרם עקב תהליך הלידה - כמו לאחר חיתוך חיץ (אפיזיוטומיה), קרעים בתעלת הלידה או לידה מכשירנית (לידת ואקום או לידת מלקחיים) - עלולים לפגוע בתפקוד של שרירי רצפת האגן ושל הסוגרים.
הפגיעה הזאת עלולה לגרום לאחת או יותר מהבעיות הבאות:
• דליפת שתן.
• בריחת גזים.
• אי־שליטה במתן הצואה (לעיתים בעקבות נזק משמעותי מאוד לסוגר פי הטבעת).
במרבית המקרים התופעות האלה חולפות בתוך כמה שבועות. תרגילים לחיזוק של שרירי רצפת האגן לאחר הלידה עשויים להועיל. אם התופעות האלה חריגות ומטרידות יש לפנות לרופא כדי לשלול נזקים משמעותיים שמצריכים טיפול אחר.
בדיקת רופא אחרי לידה
מומלץ לכל יולדת לגשת לבדיקה אצל רופא הנשים 4 עד 6 שבועות לאחר הלידה. מומלץ להגיע לבדיקה הזאת עם תוצאות ספירת הדם שנערכה בסמוך למועד הביקור.
יש לפנות בהקדם לצוות הרפואי המטפל אם את סובלת מתופעת חריגות כמו אחד או יותר מהתסמינים הבאים:
• דימום מוגבר מהנרתיק.
• הפרשות חריגות מהנרתיק.
• חום גבוה מהרגיל.
• אם ילדת בניתוח קיסרי ואת סובלת מאודם באזור הצלקת הניתוחית או מהפרשה ממנה.
בתום תקופת משכב הלידה יוודא הרופא שהרחם והנרתיק "מתאוששים" כראוי וייעץ לך בנוגע לנושאים שונים כמו אמצעי מניעה, תזמון של היריון נוסף וחזרה לפעילות גופנית.
פרופ' אדי ויסבוך הוא מנהל היחידה לרפואת האם והעובר ומחלקות היולדות במרכז הרפואי קפלן, מקבוצת כללית