חיפוש

dsdsdsd
אמא בדיכאון מחזיקה את התינוקת שלה במטבח

דיכאון אחרי לידה: למה אני מרגישה ככה?

תינוק בבית, אור בבית? נכון, אך לא תמיד. עבור חלק מהאימהות (ומהאבות) השינוי שבא עם הרחבת המשפחה מוביל לקושי רגשי. את לא לבד: 50% עד 80% מהנשים יסבלו מדכדוך קצר טווח לאחר הלידה, ובחלקן אף ממצוקות חמורות יותר

ד"ר תמר שביט פסח

​​​​מזל טוב, הבאת חיים חדשים לעולם, את אמא, ומעתה החיים שלך עומדים לעבור שינויים. המהלך הזה מביא איתו הרבה שמחה ואושר, אבל לפעמים הוא מביא גם הרבה בלבול וקושי רגשי.

אחרי הלידה, ולפעמים עוד במהלך ההיריון, סובלות לעיתים נשים מסימפטומים גופניים, קוגניטיביים ורגשיים הקשורים למצוקה נפשית. המצוקה הזאת כוללת טווח של מצבים שעלולים להתפתח בימים ובחודשים שלאחר הלידה.

רוצה לשאול? להתייעץ?

את יכולה גם לפנות למוקד האחיות הפועל 24 שעות ביממה בטלפון 2700*

מצבים נפשיים לאחר הלידה 

המצבים לאחר הלידה שונים זה מזה במשך שלהם, בעוצמתם ובמידת ההשפעה שלהם על התפקוד היומיומי. אצל כל אחת שסובלת מהתופעה החוויה היא אישית ואחרת, אבל בגדול ניתן לחלק אותה לשלושה סוגים.    

1. דכדוך

דכדוך לאחר לידה (Blues Post Partum או Baby Blues) מופיע אצל 50% עד 80% מהנשים במהלך עשרת הימים שלאחר הלידה.

הדכדוך כולל סימפטומים חולפים כמו נטייה לבכי, עצבנות, חרדה, נדודי שינה, חוסר אנרגיה, אובדן תיאבון ותחושה כללית של הצפה רגשית - במיוחד בהקשר של משימות הקשורות בטיפול בתינוק. בדומה לימי ההיריון, את עלולה לסבול משינויים חדים במצבי הרוח עם או בלי סיבה.  

זה יעבור? 

כן. הסימפטומים מופיעים בדרך כלל ביום השלישי או הרביעי לאחר הלידה, לאחר שהאם עזבה את בית החולים, מגיעים לשיא בסביבות היום החמישי, וברוב המקרים דועכים עד ליום העשירי.

לרוב מניחים שהסיבה לדכדוך היא השינויים ההורמונליים שנלווים ללידה, אבל אסור לזלזל גם בעייפות ובמתח שכרוכים במאורע הגדול ובמפגש הראשון עם התינוק, שמעמת בין ציפיות למציאות.

2. דיכאון

מצב חמור יותר מהדכדוך הוא דיכאון אחרי לידה (Postpartum Depression), שפוגע ב־10% עד 15% מהנשים. אם היולדות צעירות מאוד, המספרים גבוהים עוד יותר.

מתי הופך הדכדוך לדיכאון?

כשהדכדוך אינו משתפר ונמשך לפחות שבועיים. ברוב המקרים ההפרעה נמשכת כמה חודשים, ואם האישה אינה מקבלת טיפול - היא עלולה להימשך שנה ואף יותר.

הסימנים השכיחים

מצב רוח ירוד, איבוד עניין בפעילויות שקודם לכן היו אהובות ומהנות, הפרעות בשינה ובאכילה, פעילות יתר או האטה בתפקוד היומיומי, עייפות מתמשכת, תחושת אשמה חזקה או תחושת חוסר ערך, קשיים קוגניטיביים כמו קשיים בריכוז ובקבלת החלטות, מחשבות חוזרות על מוות או על התאבדות.

הסימפטומים הדיכאוניים עלולים להיות מלוּוים גם בסימפטומים של חרדה.

נוסף על כך, מי שסובלת מדיכאון עלולה להפגין חוסר עניין בתינוק, לפחד להיות איתו לבד או, לחלופין, להתעסק איתו באופן מוגזם וכתוצאה מכך לפגוע במנוחתו.

אם חמישה מהסימנים שמנינו כאן מופיעים אצלך, יכול להיות שמדובר בדיכאון לאחר לידה, ובמקרה כזה כדאי להתייעץ ולבקש עזרה.

עוצמת הדיכאון אינה אחידה: בחלק מהמקרים האישה במועקה, לא נהנית מהטיפול בתינוק, והאימהות הופכת בעבורה לדבר טכני. לעיתים היא אף מתלוננת שאינה אוהבת את התינוק, אך ממשיכה לתפקד. במקרים קשים יותר האישה מתקשה לקום מהמיטה, לתפקד בהורות ובכלל.

מעבר לסבל שנגרם לך ולדאגה שבוודאי תתעורר אצל בן הזוג או בת הזוג, במצב כזה נשקפת סכנה לתינוק בשל הזנחה פיזית, דחייה או חסך רגשי, ועלולה להיפגע ההתקשרות בין האם לתינוק, והוא בסיכון מוגבר להפרעות התפתחותיות ונפשיות

בסיכון לדיכאון לאחר לידה נמצאות בעיקר נשים בעלות היסטוריה אישית או משפחתית של דיכאון, אך גם מי שנאלצות להתמודד עם בעיות פסיכו־סוציאליות רבות וחמורות או עם קשיים בין־אישיים מתמשכים.

ממחקרים עדכניים עולה כי גם מגפת הקורונה הפכה גורם סיכון, ובמהלכה הוכפל (ואף יותר) שיעור המתמודדות עם דיכאון שלאחר לידה.

3. סימפטומים פסיכוטיים

המצב החמור ביותר הוא דיכאון אחרי לידה שמלוּוה בסימפטומים פסיכוטיים. מדובר בהפרעה נדירה שפוגעת באחת או שתיים מכל אלף יולדות. 

הסימנים השכיחים

במצב הזה סובלת האם הטרייה מתפיסת מציאות לקויה ומפגיעה חמורה בשיפוט, עלולות להופיע הזיות שמיעה או ראייה וכן רעיונות שווא הקשורים בגדלות או בסכנה מהסביבה, למשל מחשבה שהתינוק הוא יצור אלוהי או שטני.

אישה שהוזה עלולה "לקבל הוראות" לפגוע בעצמה או באחרים או להאמין ברעיונות שעלולים לפגוע בתינוק (למשל שתינוקות אינם זקוקים למזון).

מאחר שההפרעה הזאת משבשת את התפקוד באופן חמור, ונשים שסובלות ממנה נמצאות בסיכון גבוה לאובדנות או לפגיעה בתינוק, היא  מחייבת טיפול ללא דיחוי ופעמים רבות מצריכה מסגרת אשפוזית.

גם אבות יכולים לפתח דיכאון לאחר הלידה?

בהחלט. גם גברים יכולים לסבול מדיכאון לאחר לידה (Paternal Postnatal Depression). המצב הזה מופיע אצל 8% עד 10% מהאבות הטריים ולרוב כשהתינוק בן שלושה עד שישה חודשים.

גורמים וסימנים

בתקופה שלאחר הלידה גם המציאות של האבות משתנה באופן משמעותי. אבות רבים מתמודדים עם דאגות ואתגרים חדשים ועומס מסוג שלא הכירו: טיפול בתינוק, תמיכה בבת הזוג סביב האימהות שלה ועוד.

ישנם גברים שמתחילים להרגיש קצת לבד ו"בצד" לנוכח ההשקעה הרבה של האם בתינוק - תחושות שפעמים רבות מלוּות ברגשות אשם ובחוסר יכולת לחלוק אותן עם בת הזוג. נוסף על כך, בחודשים הראשונים ישנם גברים שמדווחים על חיבור רגשי חלש יותר לתינוקם בהשוואה לאם.

עם זאת, גורם הסיכון הגדול ביותר לדיכאון של האב, לפני הלידה ואחריה, הוא דיכאון של האם, שכן דיכאון של אחד ההורים מעלה משמעותית את הסיכון לדיכאון גם אצל ההורה האחר.

הסימנים של דיכאון אחרי לידה אצל גברים דומים לרוב לאלה שמופיעים אצל נשים. ההבדל הוא בתזמון: לעומת הנשים, הדיכאון הגברי מתפתח בהדרגה ובאיטיות. שיעור הדיכאון לפני הלידה פוחת מייד לאחר הלידה, אך עולה משמעותית במהלך השנה הראשונה להורות.

מהו הטיפול?

הטיפול חשוב הן כדי להקל על הסבל של האם ו/או של האב והן כדי למנוע השלכות ארוכות טווח על התפתחות התינוק ועל מארג היחסים המשפחתיים. 

במקרים של דיכאון קל עד בינוני עשוי טיפול פסיכולוגי באמצעות שיחות (פסיכותרפיה) להוביל בדרך כלל לשיפור משמעותי. אם מדובר בדיכאון חמור יותר, ישולב בדרך כלל גם טיפול תרופתי. כיום ניתן למצוא גם תוכניות טיפול ברשת שמאפשרות לנשים לקבל את התמיכה שלה הן זקוקות בלי לצאת מהבית.

הן הנשים והן הגברים -ברובם - יצליחו להתגבר על הדיכאון בליווי תמיכה מתאימה. הטיפול יסייע להם להתארגן מחדש הן ברמה הטכנית והן ברמה הרגשית סביב השינוי הגדול שהתינוק מביא איתו לעולם.

ד"ר תמר פסח שביט היא פסיכולוגית קלינית במרכז לבריאות הנפש שלוותה, מקבוצת כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש