דיכאון אחרי לידה הפך בשנים האחרונות לביטוי מוכר יותר ויותר בציבור הרחב. נשים יודעות שיש תופעה כזו, וברוב המקרים גם יודעות לאן לפנות כדי לבקש ולקבל עזרה. נושא קרוב, אך מוכר פחות, הוא הופעה של דיכאון או של חרדה במהלך הריון.
"עזבי, זה רק ההורמונים"
לפי האגודה האמריקאית לרופאים מיילדים וגינקולוגים, 23%-14% מהנשים סובלות במהלך ההריון מתסמיני דיכאון. מתברר כי אצל חלק גדול מהנשים שסובלות מדיכאון לאחר לידה, החל הדיכאון עוד בהריון, אבל הוא לא אובחן ולא טופל.
בגלל חוסר ידיעה ו/או רצון לעודד, קיימת נטייה של הסביבה הקרובה, ולפעמים גם של הגורמים המטפלים, לפטור את האישה בהסברים שהכל קשור להריון ויעבור לאחר הלידה.
"עזבי, זה ההורמונים, אחרי הלידה הכל יעבור" ."את בהריון, כמובן שאת עייפה". "את נורא רגישה עכשיו, כי את בהריון". "אין לך סיבה להיות בדיכאון, תחשבי על מה שגדל לך בבטן - זה שווה הכל". משפטים אלו ודומיהם נשמעים בתגובה לכל שנשים בהריון מתלוננות שקשה להן, שהן עצובות, שהן נוטות לבכות, או שפשוט לא טוב להן.
איך מרגיש דיכאון בהריון?
מחקרים הראו כי קל מאוד "לפספס" דיכאון וחרדה אצל נשים בהריון, כי הסימפטומים שלהם זהים להרבה תופעות שנחשבות "נורמליות" בהריון.
כאשר תסמיני הריון - למשל בחילות, הקאות, או עייפות - מופיעים ברמה מוגברת, צריכות להידלק נורות אדומות אצל האישה בהריון ואצל הקרובים לה, שייתכן שהיא סובלת מדיכאון או מחרדה.
במקרים כאלה, מומלץ מאוד לפנות לעזרה מקצועית של איש או אשת בריאות הנפש, על מנת שאלו יאבחנו את הבעיה במדויק וימליצו על טיפול מתאים לאותה האישה.
לעיתים התמונה ברורה הרבה יותר. לדוגמה, נשים שסובלות מחרדה מתמשכת סביב הבדיקות השונות, ולא מוצאות לעצמן מנוחה; נשים שסובלות מהפרעות שינה קשות, מעבר לצורך לקום לשירותים שאופייני לשליש הראשון והשליש האחרון של ההריון; או נשים שלא מסוגלות להביא את עצמן לצאת מהמיטה.
תסמינים נוספים שעלולים להופיע בתקופה של דיכאון בהריון הם: מצב רוח ירוד, חוסר הנאה, דאגנות מוגברת, ירידה בתאבון, פחדים שונים שמטרידים ומפריעים לתפקוד, חוסר חשק לעשות דברים, קושי גדול בריכוז וביכולת להחליט החלטות, מחשבות קשות ופסימיות.
מהם גורמי הסיכון?
יש מספר גורמים שמעלים את הסיכון לסבול מדיכאון בהריון.
השכיחים ביותר הם:
• דיכאון בעבר אצל אותה האישה.
• גיל צעיר במיוחד בהריון.
• חוסר במערכת תמיכה.
• חשיפה לאלימות.
• תורשה של הפרעה במצב הרוח אצל קרובי משפחה.
האם דיכאון בהריון עלול להזיק לעובר?
דיכאון בהריון שלא מטופל עלול לסכן את העובר ואת היילוד. בין היתר, מצאו מחקרים שכיחות גבוהה יותר של לידות מוקדמות אצל נשים שסבלו מדיכאון בהריון. לידה מוקדמת היא לידה המתרחשת לפני 37 שבועות מלאים של הריון, והיא הגורם המוביל, מלבד מומים מולדים, לתחלואה ולתמותה של עוברים.
למי אפשר לפנות לעזרה?
למרבה הצער, ברוב המקרים הדיכאון לא עובר אחרי הלידה. מכיוון שתינוק חדש דורש הרבה כוחות, אישה הסובלת מדיכאון או מחרדה בהריון תתקשה להתמודד במצב החדש. התופעות אף עלולות להחמיר, ולהשפיע גם על הטיפול שיקבל התינוק.
כאשר יש ספק, לא כדאי להמשיך לסבול. את יכולה להתייעץ עם רופא המשפחה או הרופא המטפל, אחות טיפת חלב או עם אחות ליווי הריון. אלה יכולים להפנות אותך לגורם מקצועי מתאים, לפגישת אבחנה וייעוץ, והתאמת טיפול אם יש צורך.
אפשר גם לפנות ישירות לפסיכיאטרים שנמצאים במרפאות הראשוניות של כללית או למרפאות לבריאות הנפש. למידע נרחב על הטיפולים בבריאות הנפש במסגרת הרפורמה, לחצו כאן.
הרפורמה בבריאות הנפש: תשובות לכל השאלות מי זכאי לקבל טיפול נפשי? באילו שירותים מדובר? איפה אוכל לקבל את הטיפול? כמה זה יעלה לי? לחצו כאן לכל המידע
 |
האם אפשר לקבל טיפול תרופתי בהריון?
בהחלט. אמנם לעיתים הטיפול יהיה שיחתי בלבד, על ידי עובד סוציאלי או על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר, אבל לעיתים יהיה צורך להוסיף טיפול תרופתי. הריון הוא לא סיבה לא לתת טיפול תרופתי מתאים, וניתן למצוא תרופה שהאישה תוכל לקבל ולהיעזר בה. כמובן שהדבר צריך להיעשות רק לאחר התייעצות ובהמלצת הגורמים הרפואיים המתאימים.
ד"ר ליאת הולר הררי היא פסיכיאטרית מומחית ופסיכותרפיסטית