כאשר מתעוררת בעיה רפואית - למי צריך לפנות? לרופא המשפחה או לרופאה מומחית בתחום שבו התעוררה הבעיה? בכללית הבחירה היא שלך. אנחנו, מצידנו, רוצים גם להמליץ: בכל בעיה רפואית שמתעוררת כדאי לפנות קודם כל אל רופא המשפחה או רופאת המשפחה שלך.
למה?
כי בכללית רופא או רופאת המשפחה הם השותף שלך (או השותפה) לכל אורך הדרך, וגם הכתובת האישית שלך אצלנו. רופאי המשפחה בכללית עומדים לרשותך בכל עת, וללא הגבלה. ככה זה כששותפים לדרך.
למה כדאי לפנות דווקא לרופא/ת משפחה?
כי ברפואה, כמו בכל תחום, יש חשיבות רבה להיכרות האישית ולהיכרות לאורך זמן. אנחנו מקווים שרופא או רופאת המשפחה שלך ילוו אותך לאורך שנים, בבריאות שלמה וגם לעת מחלה. לכן חשוב לבחור שותף או שותפה טובים למסע.
מה הכוונה שותף או שותפה למסע?
מישהו או מישהי שיש לך איתם שפה משותפת וקשר טוב. אין לכך תחליף - גם מבחינת השירות, וגם מבחינת התרומה לבריאות ולתחושת הביטחון האישי שלך.
מה עוד מייחד את רופאי המשפחה של כללית?
כל רופא ורופאה לומדים במשך 7 שנים, שאחת מהן היא שנת סטאז' (עבודה בפועל) בבית חולים.
רופאים שבוחרים להתמחות ברפואת משפחה ממשיכים ולומדים בתוכנית ארבע־שנתית, הכוללת 15 חודשים עבודה במרפאה קהילתית, 10 חודשי עבודה במחלקה פנימית בבית חולים, 5 חודשים עבודה במחלקת ילדים בבית חולים, חודשיים עבודה בחדר מיון, ורוטציות במחלקות נוספות על־פי בחירתם (כגון עור, עיניים, אף־אוזן־גרון, אורתופדיה, פסיכיאטריה, גריאטריה ונשים).
במקביל לכך עושים רופאי המשפחה תואר נוסף הנקרא "דיפלומה ברפואת המשפחה". רק לאחר השלמת לימודים אלה הם זוכים לתואר "מומחה לרפואת משפחה" מהמועצה המדעית.
זו בדיוק הסיבה שרופאי המשפחה שלנו יכולים להעניק לך טיפול מתאים בזמינות ובנוחות מירביים. בהתאם לצורך, הוא או היא יפנו אותך לרופא או רופאה מומחים בתחום הנדרש.
איך אדע שעשיתי בחירה נכונה עם רופא/ת המשפחה?
רופא או רופאת משפחה טובים מכירים את המטופל או את המטופלת ואת המשפחה שלו או שלה לאורך שנים רבות, וכשמתעוררת בעיה רפואית כלשהי, הם צריכים להיות הכתובת הראשונה.
החוכמה היא להתייחס לתלונה כחלק ממכלול שלם של האדם, תוך כדי היכרות עם התרבות, הסביבה, הציפיות של המטופל או של המטופלת מהמערכת הרפואית, מערכת האמונות של המשפחה והסביבה, והנטיות הגנטיות שישנן במשפחה.
רופא ורופאת משפחה עוברים הכשרה בתחומים שונים, ביניהם: רפואה פנימית, רפואת ילדים, פסיכיאטריה, רפואת מקצועות קטנים (עור, אף־אוזן־גרון, אורתופדיה, עיניים, נשים, אנדוקרינולוגיה, ועוד), ובנוסף התמחות בתחום תקשורת בינאישית, חיבור גוף־נפש, וראייה ביופסיכוסוציאלית.
ביו-פסיכו-מה?
הכוונה במונח ביופסיכוסוציאלי - שגוף האדם הוא לא רק אוסף של איברים שיכולים להתקלקל. למעשה התלונה או התסמין היא בעצם השלב שמגיע הרבה אחרי פגיעה באיזון של מכלול גורמים רגשיים וסביבתיים, ורופאי משפחה משתדלים לראות את כל התמונה הכוללת. הגישה הזאת תבוא לידי ביטוי גם באבחנה וגם בטיפול.
אם סתם יש נזלת ומבקשים אישור מחלה - אז לפעמים זה מה שצריך, בלי משמעויות נוספות... אבל מצד שני, לפעמים יש בעיות מורכבות יותר שצריכות התייחסות יותר מעמיקה.
איזה קשר צריך להתקיים בין רופא/ת המשפחה למטופל/ת?
• חשוב שאתה או את תרגישו בנוח להעלות כל דבר שמטריד אותך.
• תחושה של "דלת פתוחה" - שיש תמיד לאן לפנות בעת צרה.
• קשר מכבד משני הצדדים.
• אווירה נטולת שיפוטיות.
• הסבר רפואי שניתן בגובה העיניים.
ואם אני רוצה פשוט לקבוע ביקור לרופא/ה מומחים?
בבקשה. בכללית הבחירה היא שלך! ניתן לבחור רופא/ת עור, רופא/ת עיניים, רופא/ת אף-אוזן-גרון, רופא/ת אורתופד/ית ורופא/ת נשים ללא שום הפניה, גם באינטרנט. לרופאים מומחים בשאר התחומים נחוצה הפניה מרופא/ת המשפחה.
אגב, גם אם נדמה שיש צורך במומחה או במומחית, בחלק מהמקרים רופא או רופאת המשפחה שלך יכולים לפתור את הבעיה במהירות ובאופן מטבי.
גם במקרים כמו עין אדומה, כאבי גב, פריחה בעור, כאב גרון, כאב באוזן או הפרשה מהאוזן - מומלץ לפנות קודם כל לרופא או לרופאת המשפחה, שביכולתם לתת לך טיפול מתאים.
אגב, מה זה רופא עצמאי?
כמו שאמרנו כבר קודם, בכללית הבחירה היא שלך. בכללית ניתן לבחור בין רופאי משפחה שעובדים במרפאה מסוימת לבין רופאי משפחה שמקבלים בקליניקות פרטיות.
מה ההבדל?
יש אנשים שהמימד הנוסף של פרטיות, שמעניקה הקליניקה הפרטית, עובד בשבילם יותר. ויש אנשים שמעדיפים את השירותים הנלווים הנרחבים שאפשר לקבל במרפאה, כמו בית המרקחת הצמוד, משרד האחות, היכולת לקבל אישורים שונים במקום - ועוד. כמו שאמרנו כבר קודם, בכללית הבחירה היא שלך.