חלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק ויש לו חשיבות לא רק להזנת הרך הנולד, אלא גם בהגנה על מערכת החיסון המתפתחת. חלב אם הוא חומר ביולוגי חי שמשתנה מהנקה להנקה בהתאם לצורכי התינוק, ולכן לעולם לא תהיה אפשרות לייצר לו תחליף זהה.
והנקה טובה גם לך: אמהות מיניקות נמצאות בסיכון מופחת למחלות שונות. בשורה התחתונה: מדובר בעסקה מעולה עבור כולם.
בתקופות לחץ, כאשר השגרה נראית לנו כמו חלום רחוק, הקושי והלחץ יכולים לעיתים להשפיע גם על אמהות מיניקות. הנה כמה דברים שחשוב לדעת, וגם טיפים, על הנקה בתקופת לחץ, כפי שפורסם באתר משרד הבריאות.
• תהליך ייצור החלב אינו נפגע בגלל אירוע מלחיץ. יש לו השפעה זמנית בלבד על יכולת שחרור החלב.
• תחושות פיזיות שמלוות פחד - יובש בפה, דופק מהיר, רעד בגוף, כפות ידיים קרות ועוד - מתמתנות כעבור זמן קצר, גם אם גורם הדחק ממשיך. באופן דומה פועל גם רפלקס שחרור החלב. השד עלול להפסיק לשחרר חלב בזמן בהלה, אך רק לדקות ספורות.
חשוב שתזכרי: תהליך ייצור החלב והעברתו ימשיך להתרחש כל עוד תמשיכי להצמיד את התינוק לשד ולהיניק. הסיבה לכך היא שמערכת ייצור החלב היא מערכת הסתגלותית, שנועדה לספק את צרכיו של התינוק גם במצבי דחק.
• בכל תקופות הדחק יש חשיבות עליונה לא לעצור את זרימת החלב. אם בכל זאת את מרגישה שאינך יכולה להיניק את תינוקך באופן זמני, חשוב להוציא את החלב מהשד באמצעות משאבה או באופן ידני, בתכיפות השווה למספר ההנקות שאותן יונק התינוק בדרך כלל. אחרת, עלולים להיווצר גודש, חסימות שד, דלקות שדיים ואף מורסות.
• איכות חלב האם אינה משתנה בעקבות חרדה, בהלה או מתח של האם.
• מגע עור לעור מסייע לתינוק לחוש בטוח, ועשוי להפחית את מידת המצוקה הרגשית בשל החשיפה לטראומה או לדחק. בנוסף, הורמוני ההנקה המופרשים בגופך מסייעים לתחושה מרגיעה יותר.
• גם אמהות שאינן אוכלות באופן מאוזן או אוכלות כמויות מופחתות בשל המתח והחרדה, עדיין יכולות להיניק באופן תקין ויעיל.
• בתקופות מתח וחרדה עלולה המערכת החיסונית שלנו לסבול מירידה מסוימת, ולכן יש חשיבות להמשיך להיניק כדי לאפשר לתינוק הגנה מרבית מפני מחוללי מחלה. הדבר נכון גם במקומות שבהם תנאי ההיגיינה ירודים יותר, כמו מקלטים ומרחבים צפופים באנשים.
תרומת חלב אם בזמן המלחמה
הבנק הלאומי לחלב אם מאפשר קבלת חלב מהמאגר הלאומי עבור תינוקות יונקים עד גיל חצי שנה (ובמקרים מיוחדים עד גיל שנה) שאינם יכולים לקבל את חלב אמם עקב גיוסה למילואים או היעדרות בשל המצב הביטחוני (פגיעה, מוות או חטיפה).
החלפת חלב לא פורמלית, או קבלת תרומות חלב ממקור אחר, אינן מומלצות על ידי משרד הבריאות. חלב אם שנתרם לבנק החלב עומד בתנאי פיקוח מחמירים ועובר את כל הבדיקות המומלצות.
לפרטים ניתן לפנות לבנק החלב בטלפון 073-2630200 או במייל milkbank@mda.org.il.
מעוניינת לתרום חלב לבנק הלאומי לחלב אם?
רק נשים שאינן מעשנות, אינן שותות אלכוהול ויכולות לשאוב לפחות 2 ליטר חלב יכולות לתרום.
מתאים לך? שלחי פרטים למייל emergency-halavem@moh.gov.il.
כללית מעודדת הנקה
כללית מקיימת באופן קבוע פעילויות תמיכה והדרכה בנושא הנקה בטיפות החלב, במרכזי בריאות הילד ובמרכזי בריאות האישה של כללית. פני למרפאה שלך לפרטים.
ניתן גם לתאם שיחה עם יועצת הנקה.
כאן באתר תמצאי עשרות כתבות בנושא הנקה. הנה כמה מהן:
• 15 מיתוסים על הנקה - האם אני צריכה להחליף צד כל 10 דקות? כדאי לשטוף את הפטמות לפני הנקה? האם לא להיניק כשחולים? הנה כל התשובות
• מדריך תזונה לאם המיניקה - כיצד משפיעות הארוחות שלך על החלב ועל איכותו? האם מאכלים מסוימים יכולים לגרום לגזים אצל התינוק? האם מותר לשתות קפה או יין? לכתבה המלאה
• הנקה ועישון - יש המון סיבות למה אסור לך לעשן - במיוחד בתקופת ההנקה. למדריך המלא
• האכלה מבקבוק בזמן הנקה - התינוק יונק, אבל את זקוקה לעזרה: האם האכלה מבקבוק פעם ביום פוגעת בהנקה? איך עושים זאת נכון? ומתי כדאי לשאוב את החלב? התשובות במדריך
אריקה רוזנשטוק היא רכזת הנקה ארצית בכללית
טל צים בן־ארי (RN,MSN) היא יועצת הנקה ואחות בפגייה במערך הנשים והיולדות במרכז הרפואי כרמל, מקבוצת כללית