חיפוש

dsdsdsd
אישה מודאגת מביטה בטלפון הנייד

חרדה בזמן משבר: 10 טיפים שיעזרו להירגע (ולהרגיע אחרים)

האירועים הביטחוניים העלו את מפלס החרדה של מדינה שלמה. איך מתמודדים עם הפחד הזה? איך עוזרים לילדים להתמודד עם מציאות בלתי נתפסת? ומתי כדאי לפנות לאיש מקצוע?

ד"ר ירדן לוינסקי

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​רבים מרגישים בתקופה הזאת, באופן טבעי, שמפלס החרדה שלהם עולה. קל מאוד להיכנס לחרדה כאשר אירועים ביטחוניים חריגים מתרחשים. כאשר אנחנו דואגים לשלום האנשים היקרים לנו, לפעמים לשלום מדינה שלמה, אנחנו לא באמת מצליחים לחשוב בצורה מסודרת.

אבל יש כמה דברים בסיסיים שאנחנו יכולים וצריכים לעשות כדי להתמודד בהצלחה עם תקופת משבר.

​זקוקי​ם לתמיכה נפשית? 

בואו לדבר - זה עוזר: לכל השירותים

​​5 כלים פשוטים להרגעת חרדה אצל מבוגרים

1. נשמו​

כאשר הדברים נראים קשים מנשוא, זה הזמן להתחיל לנשום עמוק ולאט. לפעמים כדי לעצור גל חרדה צריך פשוט לעצור, לשאוף ולנשוף ולהירגע.

2. כבו מסכים

הפחיתו את החשיפה לחדשות, ובוודאי לתמונות ולסרטונים קשים. החשיפה הבלתי פוסקת לדיווחים מהשטח מגבירה את החרדה ואת תחושת חוסר האונים.

3. צפו מעצמכם לפחות

רוב החיים שלנו אנחנו מצפים מעצמנו ליותר, אבל בזמן משבר, בוודאי כזה שהוא מתמשך, המקסימום שאפשר לצפות לו הוא אותו דבר. אם ניתן לעצמנו את האפשרות להיות פחות, אולי נצליח למצוא מחדש את הכוחות להתארגן, להבין מה אנחנו רוצים מעצמנו ולהירגע.

• עוד טיפים בשבילכם: צפו בוובינר עם מומחי שניידר ​

4. דברו על זה

מומלץ מאוד להיעזר בבני משפחה, בחברים ובאנשי מקצוע כדי לנרמל את הרגשות ולדבר עליהם. זה טבעי לחוש בליל של רגשות פחד, עצב, כעס ודאגה. אלה רגשות טבעיים במצבים כאלה, וצריך לקבל אותם ולהבין שאנחנו לא יכולים לשלוט על הרגשות.

5. נסו למצוא פעילות שתמלא אתכם

קשה לעסוק בטיפול עצמי בזמן מלחמה, ולכן זו הזדמנות טובה לחפש דברים נוספים שממלאים אותנו או וריאציות על הדברים שאתם כבר מכירים. 

יש אנשים שיפיקו תועלת מלהתנדב, אחרים ירגישו טוב יותר אם יעשו משהו פיזי בבית (כמו לבשל), ויש מי שימצאו סיפוק בשיחה עם חברים. חפשו את הדבר שיגרום לכם להרגיש מעט טוב יותר.

​​שימו לב

אם אתם מרגישים שאתם לא מצליחים להתמודד לבד, או שסימני החרדה הולכים ומקצינים, כדאי לפנות לרופא המשפחה או לרופאת המשפחה לקבלת סיוע. לזימון תור

5 טיפים מעשיים להורים לילדים

​בזמני משבר מבוגרים רבים נמצאים במצוקה, אך למרות זאת עליהם לפנות זמן כדי לדבר עם הילדים על המצב. חשוב להתאים את השיחה ליכולת ההבנה של הילדים. 

אנחנו צריכים לעזור לילדים בכל הגילים להחזיר לעצמם את תחושת השליטה בסביבה הקרובה שלהם, תחושה שהעולם מסביבם ברור, גם אם יש דברים חריגים שחודרים לתוכו. לרובם, ובמיוחד לקטנים שבהם, יש למזלם יכולת להניח שהדברים יסתדרו רק כי המבוגרים אמרו להם שכך יקרה.

1. בררו מה הם יודעים

בניגוד לדחף האינסטינקטיבי של המבוגרים, לא תמיד הילדים רוצים לדעת הכול. הם מעדיפים לדעת מספיק כדי שיוכלו להירגע. כל מה שהם צריכים לדעת הוא שהאנשים שהם מכירים הם בסדר ומוגנים.

2. תנו הסברים שמתאימים לגיל

ילדים שטרם הגיעו לגיל בית הספר לא חייבים בכלל לדעת את הפרטים. לרובם יש קושי לתפוס משכי זמן, מרחקים ומספרים גדולים, והם ממילא לא יצליחו להכיל את המידע. לכן אפשר לומר להם שיש מעט אזעקות, אבל אנחנו מוגנים, אם נשמור על הכללים. 

ככל שהם מתבגרים, ההסבר יכול להיות מפורט יותר ומחובר יותר למציאות.

איך להסביר לילדים את המצב?

3. הפחיתו חשיפה לתקשורת

הכלל הזה נכון למבוגרים, אבל נכון במיוחד לילדים: כדאי להפחית את ה​חשיפה לתיאורים גרפיים ולתמונות מוגזמות. אין סיבה שילד בן 6 יצפה יחד איתכם באולפנים הפתוחים בערוצי הטלוויזיה. הנטייה של החדשות לסנסציות ולתיאורים מלחיצים שחוזרים על עצמם רק מגבירה את החרדה הטבעית.

4. חזקו את​ תחושת הביטחון

הדגימו לילדים עד כמה הם כבר עכשיו שולטים בביטחון האישי שלהם. הראו להם אילו פעולות יומיומיות הם מסוגלים לעשות כדי לשלוט במה שקורה להם, למשל לחבוש קסדה כשהם רוכבים על אופניים, לנעול את הדלת, להישמע להוראות הבטיחות.

במצב חירום דווקא הפעולות הקטנות שבהן הם שולטים עשויות לנסוך ביטחון.​​

5.​​ התייעצו

חלק מהילדים (וגם חלק מהמבוגרים) מתקשים להתמודד בעצמם עם אירועים קשים. 

אם הילד או הילדה שלכם מתחילים ​לסבול מתופעות גופניות חריגות כמו כאבי ראש​, כאבי בטן וירידה בתיאבון, התייעצו עם רופא הילדים או עם רופאת הילדים שלהם.

אם הוא או היא לא יוכלו לסייע, הם יוכלו להפנות אתכם לגורמים מקצועיים נוספים.

לזימון תור לרופאי ילדים

​ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה ויועץ פסיכיאטריה ראשי בחטיבת הקהילה של כללית​​

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש