"אני חושב שאני צריך שיחות" - זהו משפט שאני שומעת לא פעם מאנשים שפונים אלי במרפאה. שיחות? כל אדם משוחח, כל הזמן כמעט. אתה יכול לדבר עם אשתך, או עם חבר, או עם מישהו שפגשת זה עתה.
אז למה הכוונה? מה ההבדל בין שיחות על החיים ביום־יום, ל"שיחות" במובן שהפונים למרפאה לבריאות הנפש, או לפסיכולוג, או לעובד סוציאלי מתכוונים אליהם?
הכוונה היא באמת לטיפול שמתנהל בדיבור, ולא באמצעים אחרים.
למרות זאת, מדובר בטיפול, ויש כמה דברים שמבדילים אותו משיחות רגילות שמתנהלות בחיי היום־יום. חשוב להבין את ההבדלים האלו, כדי לדעת מה לצפות מטיפול זה, כיצד הוא מתנהל, ומה אפשר להפיק ממנו. המונח הנכון לטיפול מסוג זה הוא פסיכותרפיה.
פסיכותרפיה, טיפול נפשי באמצעות קשב, דיבור ופרשנות, היא שיטת טיפול שהתפתחה במאה הקודמת, וכיום ישנם זרמים שונים לשיטה זו. מונח מוכר יותר לטיפול זה הוא "טיפול פסיכולוגי".
מה מבדיל פסיכותרפיה מסתם שיחות?
בטיפול פסיכותרפי מאזין המטפל באופן מיוחד לדברי המטופל, ומשתמש בכלים שרכש במהלך הכשרתו, כדי לשמוע גם רבדים עמוקים יותר, שנמצאים מתחת לפני השטח, אצל המטופל.
המטפל ניטרלי, ככל האפשר, ולא שיפוטי כלפי המטופל. בניגוד לחבר, או שכנה, או בן משפחה, למטפל אין אינטרסים כלשהם לגבי המטופל. הוא משתדל מאוד שלא להשתמש בהשקפת העולם האישית שלו לגבי נושאים מסוימים ולתת לה להטות את היחס שלו והדברים שאומר למטופל.
נכון, גם למטפל יש דעות, ועמדות, אבל בתהליך ההכשרה שלו הוא לומד להיות מודע לעמדות אלה, ולראות כיצד הן יכולות להתערב בטיפול ולהשפיע על התייחסותו למטופל.
תפקידו של המטפל הוא לא לתת עצות. בניגוד ל"שיחות" עם חברים, שכנים ומשפחה, שישמחו לתת עצות מניסיונם, המטפל לא אמור לומר למטופל מה לעשות. זה נושא שחשוב לשים לב אליו, כאשר פונים לטיפול. אם אתם מתלבטים בצומת החלטות, ומצפים שהמטפל יאמר לכם כיצד לנהוג, צפויה לכם אכזבה.
אז מה העניין? למה אני צריך ללכת לטיפול אם לא אומרים לי איך לפתור את הבעיות שלי? שאלה טובה, שמביאה אותנו לשאלה הבאה...
אז מה בעצם מטרת הטיפול?
לשאלה זו תשובות רבות, שחלקן קשורות לזרם הטיפולי של המטפל ולגישה הטיפולית שלו, או שלה. בגדול, ניתן לומר, שמטרת הטיפול היא לאפשר למטופל שיפור בתחושת הרווחה הכללית שלו.
מטרה נוספת היא לאפשר למטופל לגלות רבדים עמוקים בתודעתו, שלא היה מודע להם, אבל השפיעו על הרגשות שלו ועל ההתנהגות שלו. כאשר המודעות עולה, קל יותר להתנהל עם רגשות או עם זיכרונות אלה והם הופכים מכבידים פחות.
לפעמים רגשות וזיכרונות כאלה יכולים ממש לשבש את החיים, להשפיע על ההתנהגות בכיוון שאינו טוב למטופל, או לדכא, או לעורר חרדה, בלי שאותו אדם מבין בכלל למה הוא מדוכא, חרד או מתנהג כפי שהוא מתנהג.
בעצם, תפקידו של המטפל הוא לעזור למטופל לגלות את עצמו, מה הוא רוצה, מה נכון לו. זה אחד הבדלים המהותיים בין טיפול לשיחות בחיי היום־יום.
בחיי היום־יום, עם אנשים הסובבים את המטופל, התגובות מגיעות מעולמו של החבר, של שכן, או של בן משפחה, ומשקפות את הרצונות והמאווים של אותו יועץ. לפעמים זה מתאים, ועונה לצורך של המטופל, אבל לרוב לא. כי לרוב, שני אנשים לא מרגישים, חושבים או רוצים את אותו הדבר.
בטיפול, מגלה האדם דברים שהוא לא ידע לגבי עצמו. הגילוי הזה עוזר לו להתנהל באופן נינוח יותר בחייו. אנשים משתמשים לפעמים במשפטים הבאים הם כדי להסביר את החוויה הזו של הגילוי בטיפול: "מצאתי את עצמי", "גליתי על עצמי דברים שלא ידעתי", "הבנתי מה קורה לי", "הבנתי מה שולט בי".
לפעמים הדברים שמוצפים במהלך הטיפול גורמים לקושי, חרדה, עצב. תפקיד המטפל להוליך את המטופל במסע זה, לשמור עליו, ולעזור לו לצלוח אותו. לכן חשוב מאוד להגיע למטפל מוסמך, ולא למטפלים שאינם בעצם מטפלים, אבל מגדירים את עצמם ככאלה.
יש סיכון בטיפול פסיכולוגי, פסיכותרפיה, ויש תופעות לוואי. נפש האדם מורכבת, ודורשת טיפול עדין, ומקצועי.
אז מי מוסמך לטפל בפסיכותרפיה?
מי שמוכשרים ומוסמכים לעסוק בפסיכותרפיה הם בעלי המקצועות הבאים: פסיכולוג קליני שעבר התמחות בפסיכולוגיה קלינית, פסיכיאטר ועובד סוציאלי קליני. הם עוברים מסלול הכשרה ארוך, של שנים. המסלול כולל הדרכה צמודה, בחינות וביקורת של עמיתים למקצוע.
מתי אנשים פונים לפסיכותרפיה?
במצבים שונים. חלק מהאנשים פונים במשברי חיים שונים, כמו פרידה, אובדן, מחלה גופנית, הגירה, שינוי של מקום עבודה, פיטורין. אחרים פונים סביב תחושת תקיעות בחיים. למשל תקיעות בעבודה, קושי למצוא זוגיות, קושי בהתנהלות עם אנשים בכלל.
אחרים פונים כאשר המצוקה גוברת, וישנם תסמינים של חרדה, דיכאון, מחשבות מטרידות, והפרעה להתנהלות הרגילה ולתפקוד.
במקרים כאלה, כדאי לפנות גם להערכה של פסיכיאטר. לפעמים כדאי ללוות את הטיפול הפסיכותרפי בטיפול תרופתי. ישנה דעה שטיפול תרופתי מפריע לטיפול, או שצריך לבחור - או תרופות, או טיפול פסיכולוגי, או "להתגבר לבד" או לקחת תרופות.
כדאי לדעת, שלפעמים, כאשר המצב קשה יותר, וישנם תסמינים כמו חרדה, דיכאון, מועקה קשה, עצבנות - קיים קושי להגיע בטיפול הפסיכולוגי לרבדים עמוקים, כי האדם נמצא במאבק להישרדות. דווקא עזרה תרופתית יכולה לקדם את הטיפול.
כמה זמן לוקח טיפול פסיכותרפי?
גם לשאלה זו אין תשובה חד־משמעית. חשוב להבין שמדובר בתהליך. תהליך שלוקח זמן. אורך הזמן קשור באדם שפונה, בקשיים שלו, ביכולתו להפיק מהטיפול, במטפל ובשיטת הטיפול. עדיין, כדי להגיע לרבדים ולחולל שינוי, צריך זמן, והתמדה.
ישנם טיפולים ממוקדים שמסתיימים לאחר מספר שבועות או חודשים, וישנם תהליכים שלוקחים זמן רב יותר. ישנם אנשים שזקוקים לטיפול בנקודת משבר מסוימת בחיים, ואחרים צריכים לווי יותר ממושך.
לפעמים יש טיפול בפרקים. פרק אחד מסתיים, עם תחושה של שיפור, או שינוי, או רווחה, או מיצוי. ולאחר תקופה, אותו אדם מרגיש שיש לו רצון, או צורך, או כוח לפרק נוסף בטיפול.
החיים מורכבים, וכך גם נפש האדם.
ד"ר ליאת הולר הררי היא פסיכיאטרית ופסיכותרפיסטית בכללית