חיפוש

dsdsdsd
סרטן המעי הגס: איך לתפוס את התסמינים בזמן

סרטן המעי הגס

סרטן המעי הגס הוא אחד השכיחים ביותר בישראל - בגברים ובנשים. בשנים האחרונות הוא תוקף יותר ויותר צעירים - שעד עכשיו לא נחשבו לקבוצת סיכון, שאינם מכירים את התסמינים ולעיתים מתייחסים אליהם כאל "סתם כאב בטן"

ד"ר עזמי שחברי

ד"ר עזמי שחברי

מהו סרטן המעי הגס?

כפי שמשתמע משם המחלה - זהו סרטן שמתחיל במעי הגס. אולם אם הוא אינו מתגלה בזמן ואינו מטופל, הוא עלול להתפשט לאיברים אחרים, ובהם הכבד, הריאות וכדומה.

סרטן המעי הגס (באנגלית: Colon cancer, Malignant Neoplasm Colon) הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל בקרב גברים יהודים (אחרי סרטן הערמונית), השני בשכיחותו בקרב גברים ערבים (אחרי סרטן הריאות) והשני בשכיחותו הן בקרב נשים יהודיות והן בקרב נשים ערביות (אחרי סרטן השד).

מהו המעי הגס?

המעי הגס הוא החלק האחרון במערכת העיכול. אורכו כמטר וחצי באדם מבוגר. 

אל המעי הגס מגיעות שאריות המזון שלא עוכלו בקיבה ובמעי הדק. המעי הגס מלכד את שאריות המזון האלה וממצק אותם באמצעות ספיחת נוזלים ומלחים והעברתם למחזור הדם. שאריות המזון המוצקות מוצאות מהמעי דרך פי הטבעת.

איך נגרם סרטן המעי הגס?

ראשיתו של סרטן המעי הגס - בדרך כלל - בפוליפים. 

פוליפ הוא בליטה בשרנית הגדלה מהדופן הפנימי של המעי הגס אל תוך חלל המעי. קיימים סוגים שונים של פוליפים, ובהם פוליפים אדנומטוטיים הנקראים אדנומות.

בשיעור קטן מהאדנומות, שגדלות בקצב איטי של כמילימטר בשנה, עלול להתפתח לאחר שנים גידול ממאיר. הסיכון שהאדנומה תהפוך לסרטנית תלוי בסוג שלה ובגודל שלה.

הפוליפים שכיחים מאוד בקרב מבוגרים בני 50 שנים ויותר: לאחד מכל ארבעה בני 50 יש כבר פוליפ אחד או יותר במעי הגס.

לא ניתן להרגיש בקיומו של הפוליפ, והדרך היחידה לזהות אותו היא בבדיקה. חשוב לגלות ולכרות את הפוליפים ועל ידי כך למנוע כמעט לחלוטין את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.

מהם התסמינים (סימפטומים) של סרטן המעי הגס?

ברגע שישנם אחד או יותר מהתסמינים (הסימפטומים) הבאים יש לבדוק את החשד שמדובר בסרטן המעי הגס:

• דם ביציאות.

• שינויים בהרגלי היציאות (שלשולים או עצירות) שנמשכים יותר משישה שבועות, ואין להם סיבה ברורה.

• ירידה בלתי מוסברת במשקל.

כאבי בטן חדשים חוזרים ונשנים.

• תחושה של התרוקנות לא מלאה לאחר יציאה.

אנמיה.

אם החולה מתעלם מהסימנים האלה, ואכן מדובר בסרטן המעי הגס, הרי כעבור זמן מה עלולה להתפתח חסימת מעי. תסמיניה הם הקאות, כאבי בטן עזים ובטן נפוחה. יש להדגיש כי בשלבים הראשונים של סרטן המעי הגס, לפני שמתפתחת חסימה במעי, הוא אינו גורם לכאבים, ולכן אי אפשר לחוש בו.

כמו כן יש לציין שהתסמינים האלה של הקאות, של כאבי בטן עזים ושל בטן נפוחה אינם מעידים בהכרח על סרטן המעי הגס, אבל בכל מקרה שבו הם מופיעים, יש לעבור בדיקה יסודית.

מהם גורמי הסיכון לסרטן המעי הגס?

• מי שיש לו קרוב משפחה מדרגה ראשונה (הורים, אחים, אחיות) שחלה בסרטן המעי גס, מצוי בסיכון מוגדל לחלות במחלה.

• היסטוריה משפחתית (אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה) של הימצאות פוליפים במעי הגס.

• מי שאובחן אצלו פוליפ או גידול שפיר במעי הגס.

• כמו ברוב מקרי הסרטן, גם סרטן המעי הגס שכיח יותר בקרב מבוגרים: יותר מ־80% ממקרי הסרטן האלה מאובחנים בקרב בני 60 ויותר. שיעורי ההיארעות הם הגבוהים ביותר בקרב בני 75 שנים ויותר. המחלה פוגעת בגברים ובנשים באותה המידה. 

• מחלות מעי דלקתיות כרוניות כמו קרוהן וקוליטיס כיבית.

• תסמונת תורשתיות כמו פוליפוזיס משפחתית (FAP) או תסמונת לינץ'.

החוקרים סבורים שהמקרים הרבים של סרטן המעי הגס שנצפו בשנים האחרונות בארצות המערב, ובכלל זה בישראל, קשורים ברובם לגורמי סיכון שהם חלק מסגנון החיים המערבי:

• צריכה מרובה של בשר אדום, של שומן מהחי, של מזונות תעשייתיים מעובדים (כמו נקניקים, פסטרמות והמבורגרים תעשייתיים), של סוכר (ובמיוחד של משקאות קלים עתירי סוכר) ושל מלח וצריכה מועטה מדי של מזונות טבעיים עתירי סיבים תזונתיים (פירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים), של ויטמין D ושל סידן.

השמנה.

עישון.

חוסר בפעילות גופנית

צריכה מופרזת של אלכוהול.

סרטן המעי הגס במספרים

במרס 2021 פירסם המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות נתונים עדכניים בנוגע לתחלואה בסרטן המעי הגס בישראל.

הנתונים פורסמו לרגל חודש המודעות הבינלאומית לקידום המאבק בסרטן המעי הגס. ואלה הם כמה מהנתונים שפורסמו:

• ב־2018 התגלה סרטן המעי הגס אצל 3,095 בני אדם בישראל. באותה השנה מתו בארץ מהמחלה 1,223 בני אדם.

• ב־2018 אובחנה המחלה בשלב מוקדם אצל 39.1% מהחולים החדשים. לשם השוואה: בשנת 2000 אובחן סרטן המעי הגס בשלב מוקדם של המחלה רק בקרב 19.9% מהחולים החדשים. שיעור המאובחנים בשלב המוקדם של המחלה עלה אפוא ב־18 השנים האחרונות ביותר מ־50%.

• שיעור המאובחנים בשלב המאוחר של המחלה (השלב הגרורתי) ירד מ־14.6% בשנת 2000 ל־9.0% ב־2018 - ירידה בשיעור של כ־36%.

• שיעורי ההיארעות של סרטן המעי הגס עולים מאוד מגיל 55 ומגיעים לשיאם בקרב בני 75 שנים ויותר.

• שיעור התמותה מסרטן המעי הגס בישראל דומה לשיעור התמותה העולמי הממוצע. שיעור החולים גבוה קצת יותר מהממוצע העולמי. 

איך מאבחנים?

סרטן המעי הגס נמנה עם המחלות הממאירות הבודדות הניתנות לגילוי מוקדם, עוד לפני שהן פורצות. שני האמצעים העיקריים לגילוי מוקדם הם בדיקת דם סמוי בצואה ובדיקת קולונוסקופיה.

בדיקת דם סמוי בצואה

הבדיקה נועדה לבדוק אם יש דימום סמוי שאינו נראה לעין.

המחשבה העומדת מאחורי הבדיקה היא שפוליפים במערכת העיכול נוטים לדמם. אם בדיקת הדם הסמוי בצואה חיובית, קיים חשד לכך שישנו פוליפ במערכת העיכול שעלול להתפתח לסרטן המעי הגס.

למדריך נרחב על בדיקת דם סמוי בצואה

בדיקת קולונוסקופיה

קולונוסקופ הוא כלי אנדוסקופי, שמאפשר אבחון מוקדם של סרטן המעי הגס. הבדיקה מאפשרת הסתכלות ישירה אל תוך חלל המעי.

בדיקת קולונסקופיה מאפשרת לעשות את הפעולות הבאות: חיפוש פוליפים, צילום של המעי, הסרה או צריבה של גידולים שפירים ללא צורך בניתוח, ונטילת דגימות רקמה - ביופסיות - לאבחון הגידול.

למדריך נרחב על בדיקת קולונוסקופיה

בדיקת קולונוסקופיה

קולונוסקופיה וירטואלית

חלופה אפשרית לבדיקת קולונוסקופיה היא בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית​. זוהי שיטה לבדיקת המעי הגס באמצעות מכשיר CT שמביא ליצירת תמונות דו־ממדיות ותלת־ממדיות של המעיים.

התמונות האלה מאפשרות להעריך את מצבו של המעי הגס. הרדיולוג בוחן בקפדנות את הצילומים של המעי בסיוע תוכנה מיוחדת ומחפש את הפוליפים. הבדיקה אינה כלולה בסל הבריאות.

גם לקראת הבדיקה הזאת יש לעשות הכנה הכוללת ניקוי של המעיים. במקרה שמתגלים פוליפים, מפנים את הנבדק לבדיקת קולונוסקופיה רגילה להסרתם - מה שמחייב לעבור שוב הליך של ניקוי המעיים.

כל פוליפ שמוסר במהלך קולונוסקופיה נשלח לביופסיה, ואם מתברר שהוא סרטני, יש צורך לעשות בדיקות נוספות כדי לברר את היקף הגידול הסרטני, את מיקומו ואת מידת ההתפשטות שלו.

מדובר לרוב בבדיקות הבאות: בדיקת דם (כדי לבחון את הימצאותו של חלבון מסוים שמיוצר בתאים סרטניים של המעי הגס), צילום חזה או CT של החזה, אולטרסאונד בטן, CT של הבטן, בדיקת MRI, בדיקת PET CT.

בדיקת DNA בצואה
בדיקה נוספת, שעדיין לא הוכללה בסל הבריאות, היא בדיקת DNA בצואה בטכניקת ה־PCR.

שיטת PCR מאפשרת לזהות - בין היתר - מוטציות גנטיות מוכרות שגורמות למחלות גנטיות וכן תאים סרטניים (שכוללים גם הם מוטציות גנטיות).

הבדיקה הזאת יכולה לגלות כמעט 90% מהמקרים של סרטן המעי הגס וכ־80% מהאדנומות (פוליפים לא ממאירים שעלולים במשך הזמן להפוך לממאירים).

קפסולה של המעי הגס
בדיקה נוספת שנמצאת עדיין בשלבי למידה ולא כלולה בסל הבריאות היא בדיקת קפסולה של המעי הגס.

בבדיקה הזאת בולעים קפסולת וידאו המכילה מצלמה ומקור אור. לאחר שבולעים את הקפסולה היא צריכה לשהות במעיים כמה שעות, ובמהלכן היא משדרת תמונות למכשיר הקלטה שמוצמד למותניים. במשך כל אותו הזמן ניתן לנוע בחופשיות ממקום למקום.

לאחר הבדיקה צופה הרופא בתמונות על צג הווידאו. ההכנות לבדיקה הזאת הן כמו ההכנות לבדיקת קולונוסקופיה רגילה. מידת הדיוק של הבדיקה - כ־80%.

כיצד מטפלים בסרטן המעי הגס?

כמו בכל סוגי הסרטן - גם במקרה של סרטן המעי הגס עומדים לרשות הרופאים שלושה אמצעים מרכזיים לטיפול במחלה: ניתוח, כימותרפיה (טיפולים תרופתיים)  ורדיותרפיה (הקרנות).

ניתוח
זהו הטיפול הראשון שניתן במקרה של סרטן המעי הגס. את הניתוח יש להתאים לדרגת הגידול הסרטני ולמיקומו.

במהלך הניתוח מסיר הרופא את החלק של המעי שבו נמצא הגידול, ואם אפשר - מחבר את שני הקצוות הפתוחים. הרופא מסיר גם את בלוטות הלימפה הקרובות למעי, מכיוון שזהו המקום הראשון שאליו עלול הסרטן להתפשט.

אם מסיבה כלשהי לא ניתן לחבר שוב את קצות המעי, יעלה אותו הרופא המנתח אל פני העור בדופן הבטן.

הניתוח שבו קצה אחד של המעי מחובר לדופן הבטן נקרא קולוסטומיה, והפתח במעי נקרא סטומה (או פיום). על פני הסטומה מולבשת שקית לאיסוף הצואה. לעיתים הסטומה היא זמנית, וניתן לעשות ניתוח נוסף לחיבור קצות המעי כמה חודשים מאוחר יותר. אם ניתוח כזה אינו אפשרי, הסטומה תהיה קבועה.

טיפול תרופתי
בשנים האחרונות נכנסו לשימוש - נוסף על הכימותרפיה הוותיקה - תרופות ביולוגיות חדישות שפוגעות באופן ממוקד ביכולתם של התאים הסרטניים להתרבות ולשגשג.​

​אובחנת בסרטן המעי ומחכה לניתוח? 
תוכל/י להשתתף במחקר שבו ניתן טיפול חדשני למניעת התפתחות של גרורות סרטניות. מידע נוסף ניתן למצוא באתר או בטלפון 077-8037797

מהם סיכויי ההחלמה?

סיכויי הריפוי נגזרים מהיקף ההתפשטות של התאים הסרטניים.

ככל שמגלים את המחלה בשלבים מוקדמים יותר, כך משתפרים סיכויי הריפוי. כך, למשל, סרטן שמתגלה בשלב הראשוני ביותר, כשהוא מוגבל רק לדופן המעי (דרגה 1), ניתן לרפא באופן מלא ב־90% מהמקרים.

בשלב שלאחר מכן, כשהסרטן כבר עבר מתוך המעי לדופן המעי (דרגה 2) יורדים סיכויי הריפוי ל־75%.

בשלב שלישי כשהגידול התפשט לבלוטות הלימפה (דרגה שלוש) יורדים עוד יותר סיכויי הריפוי והם נעים בין 40% ל־60%.

בשלב אחרון (דרגה 4) "מתנחל" הסרטן באיברים מרוחקים כמו הכבד, ואז מדובר בסיכויי ריפוי נמוכים מאוד של כ־10%. במילים אחרות: סרטן המעי הגס שמתגלה בשלביו המאוחרים עלול בסבירות גבוהה מאוד להיות קטלני.

עם זאת יש לציין שסיכויי ההחלמה נקבעים לא רק על פי מידת ההתפשטות של הסרטן אלא גם על פי מידת ממאירותו. יש סוגי סרטן אלימים יותר ואלימים פחות.

הסרטן עלול לחזור?

לא מתחסנים נגד סרטן. מי שחלה והחלים יכול לחלות שוב, ולכן עליו להימצא במעקב.

אילו זכויות מגיעות לחול​ים בסרטן המעי הגס?

מומלץ לקרוא את המדריך לזכויות של חולים אונקולוגיים בכללית​.

​ד"ר עזמי ש​חברי הוא מומחה למחלות של דרכי העיכול, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז החדש לרפואה יועצת בעפולה והרכז לתחום הגסטרואנטרולוגיה במחוז הצפון

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש