הרומנים ידועים במאכלים רבים, כמו למשל תבשילי הנזיד העשירים שלהם, האיקרה - ממרח ביצי הדגים, והירקות הממולאים - כרוב או בצל עם אורז, בשר ותבלינים. במהלך ההיסטוריה עברו ברומניה שליטים מתחלפים, כמו הרומאים - שהביאו איתם מאפים ושמן זית, האוסטרים - שתרמו את השניצל הווינאי, והטורקים - שתרמו למטבח את הקבב הרומני, פלפלים ממולאים וסלטי ירקות פיקנטיים.
כל אלה הם למעשה מהגרים קולינאריים שהשתלבו היטב ברומניה, וחלקם היגרו גם אלינו. אחת הדוגמאות המוכרות היא סלט החצילים הרומני, שהיה סממן בולט של הקולינאריה הרומנית בארץ, שהפך עם השנים לחלק בלתי נפרד מהבישול הישראלי. ההכנה שלו פשוטה יחסית, אתם מוזמנים לנסות בבית.
סלט חצילים רומני
מה צריך:
- 2 חצילים גדולים
- 5 שיני שום כתושות (אפשר גם פחות)
- 2 כפות שמן זית
- 3 כפות מיץ לימון
- כף מלח גס, 1/2 כף פלפל שחור
איך מכינים:
1. מתחילים בצליית החציל - השיטות המסורתיות הן לשרוף אותו על האש, להבת הכיריים או מחבת ישנה, או לאפות. מחבת ישנות ושרופות ממש לא מומלצות. אפשר לשרוף על להבת הגז (ואף מילה על הלכלוך), אבל הכי טוב לצלות בתנור.
2. איך אופים את החציל במהירות? חוצים אותו לשניים, מניחים בתבנית כשהחלק הפנימי מכוסה ואופים בחום גבוה, בחלק העליון של התנור עד שיתרכך. כשחוצים את החציל, ולא אופים אותו בשלמותו, אין צורך להשתמש בנייר כסף.
באפייה נשארים יותר נוזלים בבשר החציל - תוכלו לסחוט אותו עם הידיים או להשאיר במסננת לשעה לפחות.
3. את התערובת טוחנים בבלנדר או מועכים היטב ביחד עם השום הכתוש, השמן, הלימון והתבלינים. אפשר להוסיף גם פטרוזיליה.
החציל יצא חריף מידי? אפשר להוסיף גם 2 פלפלים אדומים קלויים (ללא קליפה), מתקבל גוון אדמדם וטעם מעודן יותר. גם תוספת מיץ לימון תרכך את החריפות.
למה זה טוב בשבילכם:
חצילים הם מקור טוב לסיבים תזונתיים, לנוגדי חמצון מקבוצת האנטוציאנינים, ולוויטמינים B1, B6.
במטבח הרומני יש עוד המון סוגי סלטים כמו פלפלים חמוצים, שעועית צהובה עם שום ושמיר, חצילים במיונז - כמעט תמיד נמצא בהם עשבי תיבול כמו שמיר, פטרוזיליה ובצל ירוק, שהם מקורות מצוינים לסיבים, לנוגדי חמצון, לברזל, לחומצה פולית וויטמין K.
הבייסיק הרומני - ממליגה
אחד מסמלי המטבח הרומני הוא הממליגה, המוגשת כתוספת לצד מנות עיקריות, כדייסה ואפילו כבסיס לקינוח. היא מכילה בעיקר קמח תירס ומים, לרוב גם מעט חלב או שמנת. אפשר לבשל ממליגה על האש או לאפות בתנור, ואז היא מקבלת טקסטורה מוצקה שניתן לחתוך בצורות שונות - מקוביות ופסים ועד כוכבים ולבבות.
מה צריך:
- 1.5 כוסות קמח תירס
- 2 כוסות מים (או 1.5 כוסות מים + חצי כוס חלב)
- חצי כפית מלח
איך מכינים:
1. בסיר, מביאים לרתיחה את הנוזלים עם המלח, מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב, בכף עץ, במשך כ־20 דקות עד שהתערובת מתמצקת ואינה נדבקת אל הסיר.
2. אם אתם רוצים לעצב את הממליגה תוכלו להניח אותה בתבנית שקעים, ליצור כיפה או עיגול קטן על משטח ישר או צלחת, אפשר גם לשטח את התערובת בתבנית שטוחה, בעובי הרצוי לכם ולחכות שתתקרר מעט ואז לחתוך בצורה המועדפת עליכם.
הממליגה יכולה להיות הבסיס של הארוחה ולא רק התוספת: אם תניחו לצידה (או עליה) תבשיל ירקות, או תפזרו מעליה מעט גבינת ברינזה או קאש, קיבלתם ארוחה רומנית פשוטה וקלאסית.
הערך התזונתי של הממליגה עצמה אינו גבוה - מדובר בעיקר בפחמימות פשוטות, שקמח התירס עשיר בהן. אם תשלבו את הממליגה בארוחה שלמה כמקור לפחמימה הן יעזרו להגיע לתחושת שובע טובה.
נשארה לכם ממליגה בסיר? תוכלו להשתמש בה כבסיס לפשטידות ולביבות. העמילן שבקמח התירס הוא דבק מצוין, והטעם העדין שלו מפנה מקום למילוי שתבחרו.
מאפינס גזר וממליגה
מה צריך:
- כוס ממליגה מוכנה
- 3 גזרים מגורדים
- בצל קטן קצוץ.
- כף שמן זית לתערובת ועוד כפית לאידוי הבצל.
- חצי כפית מלח גס, רבע כפית פלפל שחור.
- חצי כפית פפריקה.
איך מכינים:
1. בקערה גדולה שמים את הממליגה וכף שמן הזית
2. קוצצים את הבצל ומאדים על מחבת נון סטיק עם כפית שמן זית. אחרי כ־3 דקות מוסיפים גם את הגזר המגורד ואת כל התבלינים, ומאדים עוד כ־5 דקות.
3. מוסיפים את הירקות המאודים והמתובלים לקערה הגדולה ומערבבים היטב.
4. שופכים לתבניות מאפינס/תבנית כיכר, ואופים בחום בינוני למשך 15־20 דקות.
למה זה טוב בשבילכם:
במתכון הזה קמח התירס מקבל תוספת חיזוק מהגזר - ירק עשיר בנוגדי חמצון ובסיבים תזונתיים. לתערובת הממליגה אפשר להוסיף כל מאכל כמעט, מעלי תרד קצוצים ועד חתיכות עוף מתובלות.
פופטה בונה לכם (poftă bună)!
ובעברית, בתאבון!
תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, בהשמנה, בניתוחים בריאטריים ובטבעונות