חיפוש

dsdsdsd
בחורה הסובלת מאנדומטריוזיס שוכבת על ספה ומתקפלת מכאב

אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס היא מחלה גינקולוגית כרונית שפוגעת בעיקר בנשים בגיל הפוריות. מהם התסמינים שלה? איך מאבחנים שזו אכן אנדומטריוזיס? מהם הטיפולים שיכולים לעזור? מומחה עונה

ד"ר יובל קאופמן

​​​​​​​מה זה​ אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס (באנגלית: Endometriosis) היא מחלה גינקולוגית כרונית נפוצה יחסית שפוגעת בעיקר בנשים בגיל הפוריות.

מקור השם הוא במילה "אנדומטריום" שמשמעותו היא "תוך־רחמי" ושמתייחס לתאים התקינים של רירית הרחם שמצפים את חלל הרחם ושאמורים לקלוט היריון. אם לא נוצר היריון, התאים של רירית הרחם נפלטים החוצה יחד עם הדימום של המחזור החודשי.

באנדומטריוזיס ישנם תאים הדומים לתאים של רירית הרחם - אך מחוץ לחלל הרחם, בעיקר באגן ובבטן, אך לא רק בהם. במקרים חריגים עלולים נגעי אנדומטריוזיס להגיע לאיברים מרוחקים מהאגן כמו קרומי הריאה והלב, הגפיים ​והמוח.

בעקבות הימצאות התאים באזורים שבהם אין הם אמורים להיות ובתגובה לחומרים שהתאים האלה מפרישים, משופעלת מערכת החיסון, ונוצר תהליך דלקתי כרוני. כתוצאה מהדלקת נוצרות הידבקויות בין איברי האגן והבטן.

לתאי אנדומטריוזיס יש יכולות מיוחדות. בין היתר הם מסוגלים לחדור לאיברים שונים בגוף, ובהם מערכות העיכול והשתן, ולהיצמד לעצבים. נוסף על כך עלולות להיווצר ציסטות בשחלות שנקראות ​אנדומטריומות.

התפשטות נגעים של אנדומטריוזיס

איור של התפשטות נגעי אנדומטריוזיס

מהם התסמינים של אנדומטריוזיס?

התסמינים (סימפטומים) של אנדומטריוזיס מופיעים בעיקר בסמוך למחזור ו/או לביוץ. לעיתים הם קיימים כל הזמן ומוחמרים בסמוך לזמנים האלה. 

מדובר בעיקר בתסמינים הבאים:

כאבים. כאבי וסת חזקים, כאבים בעת קיום יחסי מין, כאבים בעת מתן שתן, כאבים בעת הפרשת צואה, כאבים כרוניים באגן, כאבים בגב התחתון או בחלל הבטן (העליונה או התחתונה).

דימום חריגהפרשות נרתיקיות חומות, דימום וסתי כבד וממושך (לעיתים עם קרישי דם), דימום בלתי סדיר.

תסמינים במערכת העיכול: שלשולים, עצירות, שלשולים ועצירות לסירוגין, נפיחות בטנית, תחושת לחץ בפי הטבעת, בחילות, דימום רקטלי במחזור.

תסמינים במערכת השתן. תכיפות במתן שתן, כאב בבטן התחתונה במהלך התרוקנות, תחושת התרוקנות בלתי שלמה, תסמינים הדומים לדלקת בדרכי השתן ללא הימצאות חיידקים בתרבית.

הפרעות בפוריות. קושי להרות לאחר הפסקה של שנה בנטילת אמצעי מניעה (בהנחה שנשללו כל יתר הסיבות האפשריות לאי־פוריות).

תופעות אחרות: כאבים ודקירות ברגליים, עייפות כרונית, הפרעות נפשיות כמו חרדה ודיכאון.

לאנדומטריוזיס נלוות גם השפעות רגשיות שקשורות להתמודדות עם המחלה. נשים הסובלות מתסמינים קשים עלולות להתקשות לתפקד ביום־יום - בעבודה ובתחומים נוספים - ולכך עלולות להיות השלכות רגשיות.

מי נמצאות בסיכון גבוה יותר לסבול מהמחלה?

אנדומטריוזיס מופיעה בקרב 8% עד 10% מהנשים בגיל הפוריות.

​השכיחות עולה בקרב נשים שסובלות מבעיית פוריות (30% עד 50%), והיא גבוהה במיוחד (עד כ־70%) בקרב נשים שסובלות מכאב כרוני באגן.

מי שיש לה קרובת משפחה מדרגה ראשונה שחולה באנדומטריוזיס מצויה בסיכון גבוה לסבול מהמחלה: פי 7 מהסיכון של מי שאין לה קרובת משפחה מדרגה ראשונה שסובלת מהמחלה.​

מה גורם לאנדומטריוזיס?

ישנם כמה גורמים שנמצאו קשורים להופעה של אנדומטריוזיס ו/או להחמרה במחלה. ​

קרוב לוודאי שהנטייה לפתח את המחלה היא גנטית, ובעקבות חשיפה לחומרים מסוימים ולמצבים שונים המחלה תבוא לידי ביטוי.

אסטרוגן

ידוע שאנדומטריוזיס היא מחלה שתלויה בהורמון אסטרוגן שמופרש באופן תקין מהשחלות ומרקמת שומן בגוף. אסטרוגן נחשב לחומר שמפעיל את התאים וכן את מערכת החיסון. למעשה, לנגעי אנדומטריוזיס יש יכולת לייצר בעצמם אסטרוגן ובכך למעשה לספק לעצמם "דלק" להמשך ההתפתחות.

מערכת החיסון

גורם נוסף שנמצא קשור למחלה הוא הפרעה במערכת החיסון. בקרב נשים עם אנדומטריוזיס מערכת החיסון פעילה ביתר בגלל הדלקתיות של המחלה, אך התאים של מערכת החיסון אינם פועלים בצורה נכונה ולכן אינם מסוגלים להעלים את נגעי האנדומטריוזיס.

ואכן ידוע שלנשים עם אנדומטריוזיס יש נטייה לפתח יותר מחלות הקשורות למערכת החיסון כמו עייפות כרונית, פיברומיאלגיה, מעי רגיז, שלפוחית כאובה ומחלות אוטואימוניות שונות.

גורמים סביבתיים

ישנם גם גורמים סביבתיים שכנראה קשורים להתפתחות המחלה.

מדובר בחומרים הנקראים Endocrine Disrupting Chemicals שדומים במבנה שלהם לחומרים שנמצאים בגוף האדם ושמשפעלים את מערכת החיסון ואת המערכת ההורמונלית. דיוקסין נחשב לרעלן סביבה משמעותי ונמצא קשור למחלה. 

תאוריות אחרות

למעשה, אין תיאוריה אחת שמסוגלת להסביר את כל צורות ההתפתחות של המחלה. ישנן תיאוריות שונות היודעות להסביר באופן חלקי צורות מסוימות של המחלה. ​

זו אחת התיאוריות היותר מוכרות בהקשר לאנדומטריוזיס.

לפי התיאוריה הזאת, בכל חודש, בזמן שהמחזור החודשי נפלט החוצה דרך צוואר הרחם והנרתיק, חלק ממנו עובר דרך החצוצרות מחלל הרחם לאגן. מדובר בתופעה שקורית אצל 75% עד 90% מכלל הנשים.

באותו נוזל עלולים להימצא תאי אנדומטריום מהרחם, ואלה יכולים להתיישב על הפריטונאום ולגרום להופעת אנדומטריוזיס שטחית - אם עומדים לרשותם תנאים מסייעים כמו תפקוד לקוי של מערכת החיסון.

תנאי מסייע נוסף הוא הסוג של תאי האנדומטריוזיס שמגיעים מהרחם. לפי אחת התיאוריות, התאים שמגיעים מהרחם ומתפתחים לנגעים צריכים להיות מסוג של תאי גזע שלהם יכולת גבוהה לשרוד ולהתחלק.

לפי תיאוריה אחרת, נגעים עמוקים מתפתחים עקב הימצאות של תאים מרירית הרחם במיקום בלתי תקין כבר בשלב ההתפתחות של מערכת הרבייה בעובר. התאים האלה הופכים להיות פעילים בגיל ההתבגרות, לאחר שהשחלות מתחילות להפריש אסטרוגן בכמות משמעותית.

​לא מחלה אחת - 3 סוגי מחלה!

​זה כ־20 שנה אנו יודעים שאנדומטריוזיס אינה מחלה אחת אלא 3 סוגי מחלה, שכל אחד מהם מתאפיין בהימצאותם של תאי רירית הרחם מחוץ לרחם:

אנדומטריוזיס פריטונלית (שטחית)

הפריטונאום היא שכבת דקה שמצפה את חלל הבטן ואת האגן מבפנים. על פני השטח של השכבה הזאת יכולים להתיישב נגעים קטנים (ולכן הם נקראים "שטחיים") וליצור דלקת משמעותית.

התאים יכולים להיראות בצורות שונות ובגוונים שונים, כולל נגעים שלפוחיתיים, אדומים, שחורים ולבנים.

אנדומטריוזיס עמוקה

בסוג המחלה הזה מדובר בנגעים גדולים יותר שאינם נמצאים על פני השטח בלבד אלא חודרים לעומק הרקמות. 

הנגעים האלה יושבים לעיתים קרובות על רצועות הרחם (המחברות את הרחם לעצב הזנב), על שלפוחית השתן, על דופן המעי, על השופכנים ועל איברים נוספים. אנדומטריוזיס עמוקה היא מחלה קשה יותר מאנדומטריוזיס שטחית, והטיפול בה עלול להצריך ניתוחים מורכבים יותר.

אנדומטריוזיס שחלתית

באנדומטריוזיס מהסוג הזה מדובר בציסטות שחלתיות שנוצרות כנראה ​בעקבות כניסתם של תאי אנדומטריוזיס לתוך רקמת השחלה לאחר ביוץ.

התאים האלה מתפתחים ויוצרים תהליך דלקתי כרוני בתוך השחלה - מה שמביא בסופו של דבר להיווצרות של מעין ציסטה ובתוכה נוזל וסתי סמיך וכהה. עקב המראה של הנוזל נקראות הציסטות גם בשם "ציסטות שוקולד" (Chocolate cysts).

אישה יכולה לסבול מסוג אחד או יותר של אנדומטריוזיס. לדוגמה, אצל נשים שסובלות מאנדומטריוזיס שחלתית הסיכוי להימצאות אנדומטריוזיס שטחית עומד על 95% עד 98%, והסיכוי לאנדומטריוזיס עמוקה עלול להיות בשיעור של עד 50%.​​

איך מאבחנים שמדובר באנדומטריוזיס?

חשוב לאבחן אנדומטריוזיס בשלב מוקדם ככל האפשר כדי למנוע סבל מיותר ולהימנע מפגיעה באיברי האגן ובפוריות. 

אבחון קליני של המחלה נעשה באמצעות תשאול ובדיקה גינקולוגית בעקבות סימפטומים חריגים, הפרעות פוריות או ממצאים חריגים שהתגלו בבדיקות דימות של האגן.

במקרים מסוימים ניתן להיעזר בבדיקות נוספות כמו MRI וקולונוסקופיה. אבחון קליני שאותו עושה מומחה לאנדומטריוזיס יכול לקבוע בסבירות גבוהה אם המטופלת סובלת מהמחלה.

הדרך היחידה לאבחון ודאי של המחלה היא באמצעות לפרוסקופיה שמטרתה לאבחן את המחלה ולטפל בה. לפרוסקופיה היא פעולה ניתוחית הנעשית באמצעות ניקוב פתחים קטנים בדופן הבטן וביצוע הניתוח דרכם בסיוע ציוד אופטי ומכשירים נוספים. 

לפרוסקופיה מאפשרת אבחנה מדויקת באמצעות הסתכלות ישירה בחלל הבטן והאגן וכן באמצעות נטילת ביופסיות מנגעים חשודים.

איך מטפלים באנדומטריוזיס?

הטיפול באנדומטריוזיס הוא רב־תחומי ומבוסס בעיקרו על תרופות ועל ניתוח. חשוב להיעזר לפי הצורך גם בטיפולים נלווים שמפורטים בהמשך.

תרופות לטיפול באנדומטריוזיס

נשים עם אנדומטריוזיס מדווחת על שיפור בסימפטומים בתקופת ההיריון ולאחר הפסקה מוחלטת של המחזור החודשי (אל־וסת, מנופאוזה). במהלך ההיריון רמות הפרוגסטרון בגוף הן גבוהות. פרוגסטרון מייצר אפקט הפוך לאסטרוגן בכך שהוא מדכא את פעילות התאים.

מתן פרוגסטרון באמצעות גלולות, זריקות או התקן תוך־רחמי הורמונלי יכול לדכא את נגעי האנדומטריוזיס ובכך להפחית את הכאבים ואת הסימפטומים הנלווים. עם זאת, הטיפול אינו מעלים את הנגעים, ולכן הוא יעיל כל עוד ממשיכים בו. עם הפסקתו חוזרים בדרך כלל התסמינים.

אם הקו הראשון של הטיפול - באמצעות פרוגסטרון - אינו מעלים את ​הסימפטומים בצורה מספקת, ניתן לעבור לטיפול של קו שני באמצעות תרופות ממשפחת ה־GnRH Agonists or Antagonists.

אלה תרופות שגורמות לדיכוי הורמונלי משמעותי, ולכן הן יעילות בטיפול במחלה, אך הן גם יכולות לגרום לתופעות לוואי מנופאוזליות: גלי חום, הפרעות שינה, שינוים במצב הרוח, ירידה בחשק המיני ועוד. ייתכנו גם השפעות על צפיפות עצם ועל תפקוד הלב. לכן השימוש בתרופות כאלה הוא בדרך כלל מוגבל.

מתי יש צורך בניתוח ואיך הוא נעשה?

לפרוסקופיה נעשית בדרך כלל במצבים שבהם הטיפול התרופתי אינו יעיל במידה מספקת, אם יש הפרעה בפוריות, והמטופלת מעוניינת להימנע מטיפולי פוריות, אם המטופלת עשתה טיפולי פוריות ללא הצלחה או אם ישנם ממצאים חריגים בבדיקה כמו ציסטות גדולות או במראה בלתי תקין.

בניתוח מפרידים הידבקויות, מסירים נגעי אנדומטריוזיס וכן מקלפים או מנקזים וצורבים ציסטות שחלתיות. ניתן גם לבדוק את החצוצרות.

במידת הצורך, ואם המטופלת אינה מעוניינת להרות בעתיד, ניתן לכרות את הרחם, אך זה בוודאי אינו טיפול שמתאים לכל מטופלת.

אם יש צורך בניתוח, המטרה היא לנסות להגיע למצב שמטופלת תעבור ניתוח רק פעם אחת בחיים, ובצורה מיטבית. לשם כך נדרש שאת הניתוח יעשה מומחה לאנדומטריוזיס.

מו כן מומלץ למטופלת - אם אינה מעוניינת להרות מייד לאחר הניתוח - ליטול טיפול הורמונלי כדי להקטין את הסיכון לחזרת הנגעים.

טיפולים נלווים 

כאמור, הטיפול הנכון באנדומטריוזיס הוא רב־תחומי. לכל מטופלת יש צרכים שונים בשלבים שונים של החיים, ולכן לכל מטופלת ניתן מענה שונה. יש להכיר את ההשפעות המיטיבות של הטיפולים הנלווים ובהם תזונה, רפואה אינטגרטיבית, נטורופתיה, פיזיותרפיה, עיסויי רחם, יוגה ופילאטיס.

מעוניינת בטיפולי רפואה משלימה? צרי קשר עכשיו

תזונה

תזונה מותאמת לאנדומטריוזיס כוללת בעיקר מזונות שאינם מכילים אסטרוגן וחומרים שמעוררים את מערכת החיסון כמו מזון מתועש. ישנם גם מזונות ותוספים שמומלץ לקחת. מומלץ להתייעץ עם דיאטנית שהתמחתה בתחום הזה.

רפואה אינטגרטיבית

רפואה אינטגרטיבית מבוססת בעיקר על דיקור ועל צמחי מרפא המוכרים מהרפואה הסינית. מדובר בגישה אלטרנטיבית להתמודד עם המחלה - גישה שיכולה להשתלב היטב גם עם הרפואה המערבית. גם במקרה הזה יש להתייעץ עם מטפל שהתמחה בטיפול בנשים עם אנדומטריוזיס.

פיזיותרפיה 

פיזיותרפיה מטפלת בעיקר בתופעות נלוות למחלה כמו כיווץ־יתר של השרירים ברצפת האגן ובפתח הנרתיק - מה שעלול לגרום לכאבי אגן, לכאבים בעת קיום יחסי מין ולהפרעות ביציאות ובמתן שתן. מטרות הטיפול הן בעיקר שחרור הכיווץ ורכישת מיומנות בשיטות הרפיה ביתיות.

לפי הצורך יש להתייעץ עם מומחים נוספים בתחומים כמו פוריות, כאב, גסטרו, אורולוגיה ודימות.

במקרים שבהם יש חשש לירידה בפוריות בגלל נזק שנגרם לרקמת השחלה עקב אנדומטריוזיס, מומלץ לשמר פוריות באמצעות הקפאת ביציות או עוברים.

אופס, ברח לי!

את לא לבד: שליש מהנשים מעל גיל 40 סובלות מבריחת שתן. למה הוא בורח ומה אפשר לעשות? כל התשובות כאן

מה צופן העתיד למטופלות עם אנדומטריוזיס?

תחום האנדומטריוזיס הוא אחד הנחקרים ביותר בעולם הגינקולוגיה. נעשים מאמצים מרובים לפתח שיטות טובות לאבחון המחלה ולטיפול בה.

נראה שבשנים הקרובות ניתן יהיה לאבחן את המחלה באמצעים לא פולשניים כמו בדיקות דם ורוק וכך למנוע עיכוב באבחנה שעומד כיום על כ־8 עד 9 שנים מתחילת הופעתם של הסימפטומים.

כמו כן נמצאים בקנה טיפולים חדשים שאינם מבוססים על הורמונים ושיכולים לשפר את הסימפטומים ולתקוף את המחלה בצורות נוספות. אחד התחומים הנחקרים הוא שימוש בקנאביס לטיפול בנגעי אנדומטריוזיס ובסימפטומים הנלווים.

נראה כי בעתיד הלא רחוק ניתן יהיה להציע למטופלות הסובלות מאנדומטריוזיס דרכי טיפול חדשות שיותאמו באופן אישי לכל מטופלת וכך יאפשרו לה לקיים אורח חיים מיטבי.

בהחלט כן:

המרכז הרב־תחומי לטיפול באנדומטריוזיס במרכז הרפואי כרמל.

מרפאת אנדומטריוזיס במרכז הרפואי מאיר.

מרפאת אנדומטריוזיס במרכז הרפואי קפלן.

מרפאת אנדומטריוזיס במרכז הרפואי רבין.

איך אוכל לקבל מידע נוסף ממטופלות על אנדומטריוזיס?

לפני כמה שנים הוקמה עמותת "אנדומטריוזיס ישראל". מדובר בעמותה שאינה למטרות רווח שדואגת לקדם את נושא האבחון והטיפול באנדומטריוזיס בישראל. באתר העמותה קיים מידע חשוב למטופלות.

כמו כן יש בפייסבוק קבוצות תמיכה גדולות של נשים שחולות באנדומטריוזיס. 

ד"ר יובל קאופמן הוא מנהל המרכז הרב־תחומי לטיפול באנדומטריוזיס במרכזים רפואיים כרמל ולין בחיפה. כמו כן הוא אחראי לתחום הכירורגיה הזעיר־פולשנית במחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי כרמל.

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש