מהי שפעת?
שפעת היא מחלה זיהומית שהגורם לה הוא נגיף השפעת (Influenza Virus).
המחלה באה לידי ביטוי בחום גבוה, בכאבי שרירים, בכאבי ראש, בשיעול, בנזלת, בחולשה ובהרגשה כללית רעה. ביטוייה חריפים יותר מאשר ביטוייה של הצטננות רגילה, והיא עלולה להיות מלוּוה גם בכאבי גרון, בדלקת בלחמיות העיניים ובהגדלה של קשרי הלימפה בצוואר.
בדרך כלל התסמינים חולפים בתוך שבוע, אבל השפעת עלולה להיות מסוכנת לכלל האוכלוסייה, בראש ובראשונה למי שנמצאים בסיכון.
למה חשוב להתחסן?
שפעת אינה מחלה נעימה, בלשון המעטה, אך הסיבה העיקרית להתחסנות היא מניעת סיבוכים, תחלואה קשה ותמותה.
סיבוכי השפעת מרובים וכוללים: דלקת ריאות, דלקות אוזניים, דלקות סינוסים, דלקת המוח (אנצפליטיס), החמרה של מחלת ריאות כרונית קיימת, דלקת של שריר הלב ותסמונת גיליאן־ברה. במקרים חמורים עלולה המחלה לגרום לקריסת מערכות ולמוות.
ארגון הבריאות העולמי מדווח שמדי שנה מתים בגלל שפעת בין 290 אלף ל־650 אלף בני אדם, וכ־3 מיליון עד 5 מיליון בני אדם סובלים מסיבוכי המחלה. גם בישראל מתים עשרות אנשים בשנה משפעת ומסיבוכיה, ובהם גם אנשים צעירים ובריאים.
רבים מאוד סובלים מתסמינים קשים של המחלה ונזקקים לאשפוז. כמעט כל מי שחלו בשפעת קשה לא התחסנו נגדה.
מהו פלומיסט?
פלומיסט הוא תכשיר חיסון שמבוסס על נגיפי שפעת חיים מוחלשים. הוא יעיל ובטוח ומומלץ למטופלים בריאים (ללא מחלות רקע וללא בעיות רפואיות אחרות - פירוט בהמשך) בני שנתיים עד בני 49 שנים.
החיסון בתרסיס מכוון השנה נגד 3 זני שפעת.
האם חיסון בתרסיס עדיף על חיסון בזריקה?
באופן כללי, חיסון נגד שפעת מומלץ לכל האוכלוסייה מגיל 6 חודשים, אם אין לכך התווית־נגד.
מגיל חצי שנה ועד גיל שנתיים ניתן להתחסן בחיסון מומת בלבד (כלומר, לא בתרסיס). מגיל שנתיים ויותר אין העדפה לסוג חיסון מסוים, ומומלץ להתחסן בכל תרכיב זמין שמתאים לגיל ולרקע הרפואי של המתחסן.
איך מחסנים בפלומיסט?
חיסון פלומיסט ניתן בצורה של תרסיס לאף, אבל אינו מיועד לשימוש עצמי. אחות היא שמרססת את מנת החיסון לתוך האף. כל מנה כוללת שני ריסוסים - אחד לכל נחיר.
האם מנת חיסון אחת של פלומיסט מספיקה?
ילדים בני שנתיים עד 8 שנים שמתחסנים נגד שפעת לראשונה בחייהם זקוקים לשתי מנות חיסון במרווח של חודש לפחות בין מנה למנה. לאחר שהושלמו שתי מנות חיסון (אם באותה העונה ואם בעונות נפרדות) די במנת חיסון אחת.
אנשים בני 9 שנים עד 49 שנים זקוקים למנת חיסון אחת בלבד - גם אם זהו החיסון הראשון שלהם.
מי אינם יכולים לקבל פלומיסט?
חיסון פלומיסט בתרסיס אינו מיועד לאוכלוסיות הבאות:
• ילדים שטרם מלאו להם שנתיים.
• מבוגרים בני 50 שנים ויותר.
• מי שפיתחו בעבר רגישות־יתר לחיסון נגד שפעת או לרכיבים אחרים שמכיל החיסון.
• ילדים ומתבגרים בני שנתיים עד גיל 17 שנים שנוטלים אספירין או תרופות שמכילות אספירין (מחשש להתפתחות של תסמונת ריי שבאה לידי ביטוי בתסמינים כמו בלבול, חוסר ריכוז, שינויים בהתנהגות, בחילות, הקאות, פרכוסים).
• נשים הרות.
• אנשים שסובלים מדיכוי של מערכת החיסון מסיבה כלשהי או שנמצאים בעיצומו של בירור בנוגע לחסר חיסוני.
רצוי כי מי שקיבלו חיסון חי מוחלש יימנעו בשבעת הימים שלאחר קבלת החיסון ממגע עם אנשים שסובלים מדיכוי חמור של מערכת החיסון ונזקקים לסביבה מוגנת.
• אנשים שסובלים מצפצופים ב־72 השעות שלפני קבלת החיסון או שקיבלו סטרואידים סיסטמיים או שהזדקקו לטיפול נמרץ בגלל החמרה באסתמה (עם זאת, מי שמקבלים סטרואידים במשאף - בכל מינון - יכולים לקבל חיסון חי מוחלש).
• כל מי שסובל ממצב בריאותי שעלול לגרום לאספירציה (מעבר של תוכן הקיבה מהלוע אל דרכי הנשימה) או שעלול לפגוע ביכולת של מערכת הנשימה להתמודד עם הפרשות.
• כל מי שסובל מדליפה כלשהי של נוזל המוח והשדרה, במיוחד לחללי האף, האוזן והגרון.
• מי שיש להם שתל שבלולי (שתל קוכליארי).
• מי שקיבלו טיפול אנטי נגיפי לשפעת (טמיפלו, זנמיביר) צריכים להמתין 48 שעות לפני שהם יכולים לקבל פלומיסט (כמו כן לא מומלץ ליטול את התרופות האנטי־נגיפיות האלה במהלך השבועיים שלאחר קבלת חיסון חי מוחלש).
• מי שסובלים ממחלה חריפה - בינונית עד חמורה - עם חום או ללא חום כמו נזלת קשה.
• מי שהופיעה אצלו בעבר תסמונת גיליאן־ברה בתוך 6 שבועות מיום קבלת חיסון נגד שפעת.
• מי שסובלים מאחד או יותר מהמצבים הרפואיים הבאים שמגבירים את הסיכון לסיבוכים משפעת כמו מחלות ריאה כרוניות (לא כולל אסתמה), מחלות של הלב ושל כלי הדם (חוץ מאשר הפרעות בלחץ הדם שאליהן לא מתלווה מחלה נוספת), מחלות כליה, מחלות כבד, מחלות נוירולוגיות, מחלות המטולוגיות, מחלות מטבוליות (כולל סוכרת).
• מאושפזים בבתי חולים בגלל מחלות ממושכות.
מהן תופעות הלוואי האפשריות של החיסון בתרסיס?
החיסון החי המוחלש יכול לגרום לתסמינים של שפעת קלה (נזלת או גודש באף, כאב גרון וחום גבוה) בעיקר במהלך שלושת הימים שלאחר מתן המנה.
עם זאת יש לזכור כי עדיפים שלושה ימים של מחלה קלה על 7 עד 10 ימים של מחלה חמורה בהרבה שכוללת סיכון משמעותי לסיבוכים - אם לוקים במחלת השפעת עצמה.
האם החיסון בתרסיס עלול לגרום לשפעת?
החיסון החי המוחלש פותח כך שלא יגרום לשפעת. לעיתים נדירות עלולה להתפתח בעקבות התחסנות בפלומיסט מחלה קלה וקצרה דמוית שפעת, אך סיבוכי השפעת אינם יכולים להתפתח, משום שהחום הפנימי של הגוף אינו מאפשר לנגיפים המוחלשים להתרבות ברקמות הפנימיות, למשל בריאות.
מי יחוסן השנה בבית הספר נגד שפעת?
בעונת השפעת הנוכחית יחוסנו בבתי הספר התלמידים הבאים:
• תלמידי כיתות ב, ג ו־ד במנה אחת של תרכיב מומת (זריקה).
• תלמידי יתר הכיתות (כיתות א, ה, ו וכן כיתות ז עד יב) יחוסנו במסגרת קופות החולים, ללא העדפה לחיסון זה או אחר. כאן תוכלו להזמין תור.
יש לזכור: שפעת היא מחלה לא נעימה ומרובת סיבוכים, לרבות תמותה. חיסון נגד שפעת מפחית ביעילות את ההידבקות בה ובמיוחד את הסיבוכים שלה.
אמיר קליביצקי הוא מומחה לרפואת ילדים ולמחלות זיהומיות בכללית ומנהל המרכז לבריאות הילד בת־ים
ד"ר בת־שבע גוטסמן היא רופאה בכירה במרפאה למחלות זיהומיות בבית החולים מאיר מקבוצת כללית