חיפוש

dsdsdsd
אישה מטפטפת טיפות עיניים לתוך העין

דלקת עיניים (דלקת נגיפית של הלחמית)

דלקת נגיפית של הלחמית היא מהגורמים הנפוצים ביותר לעין אדומה - והיא מידבקת מאוד. מהם התסמינים שלה? איך נדבקים? איך מונעים הדבקה? איך מטפלים?

פרופ' יואב נחום

​​מהם התסמינים של דלקת לחמית נגיפית?

דלקת נגיפית של הלחמית (דלקת עיניים בלשון העם) מתאפיינת בתחושות של גירוי, של גוף זר ושל גרד בעין הנגועה. מאפיינים נוספים שלה הם הפרשה מימית מרובה מהעין (ולעיתים אף מהאף) ורגישות לאור.

סימנים נוספים של הדלקת כוללים נפיחות בעפעפיים, אודם של הלחמית ולעיתים אפילו דימומים תת־לחמיתיים נקודתיים. במקרים קשים אף מופיעים  קרומים (ממברנות) על פני שטח העין.

הדלקת יכולה להופיע בעין אחת או בשתי העיניים, ובמקרים רבים מופיעה הדלקת בעין אחת וכעבור כמה ימים גם בעין האחרת.

כמה זמן זה נמשך?

הדלקת יכולה להימשך בין כמה ימים לכמה שבועות - בהתאם לנגיף הספציפי שגרם לה.

במקרים נדירים יכולים להופיע תסנינים - נקודות לבנות מרובות בקרנית - כמה ימים או כמה שבועות לאחר שוך הדלקת עצמה, וזאת בשל תגובת מערכת החיסון של הגוף לנגיף. לתסנינים האלה עלולים להתלוות סנווּר וראייה מטושטשת. הטיפול בהם מבוסס על תרופות נוגדות דלקת שאותן נותן רופא עיניים.

האם דלקת נגיפית של הלחמית היא מידבקת?

דלקת לחמית נגיפית היא מהמחלות המידבקות ביותר המוכרות לאדם!

איך נדבקים?

ההדבקה מתרחשת בעקבות מגע ישיר עם ההפרשות מהעין של החולה או באמצעות מגע עקיף עם הפרשות עיניות שהושארו על חפצים דוממים (שולחן, ידית של דלת, מקלדת, מגבת פנים וכדומה) וזאת אפילו כמה ימים לאחר שהחולה נגע בחפץ!

הדלקת הזאת גורמת לסבל ולאי־נוחות רבה, בעיקר לילדים, וכאמור, במקרים נדירים היא אף עלולה לגרום לסיבוכים כמו תסנינים בקרנית. לכן חשוב מאוד למנוע את הדבקת הסביבה במחלה הזאת.

כדי להפחית את הסיכון להדבקה על המטופל להימנע ככל האפשר ממגע עם עינו החולה ולשטוף ידיים במים ובסבון לאחר כל מגע עם העין.

יש להשליך לשקית פסולת נפרדת כל מטלית וכל מגבת שנגעו בעין החולה, ובשום אופן אסור לחלוק מגבת פנים עם שאר בני הבית לא רק בזמן המחלה אלא במשך שבוע אחד לפחות לאחר ההחלמה. כמובן אסור לקרב את הפנים לשאר בני הבית ובמיוחד לילדים.

האם צריך לטפל בדלקת נגיפית של הלחמית?

בדומה למחלות נגיפיות רבות גם דלקת נגיפית של הלחמית חולפת בדרך כלל ללא כל טיפול. מומלץ מאוד להימנע משפשוף העיניים, שכן הפעולה הזאת מגבירה את עוצמת הדלקת ואת הסיכון להדבקת העין האחרת ולהדבקת האנשים הקרובים.

ניתן להשתמש במטליות קרות או בתחליפי דמעות שהושמו במקרר כדי להקל באופן זמני על התסמינים.

ככלל, כשמדובר בדלקת נגיפית של הלחמית במבוגרים אין צורך להשתמש בטיפות או במשחות המכילות אנטיביוטיקה.

טיפול נוגד דלקת באמצעות טיפות המכילות סטרואידים שמור למקרים מיוחדים בלבד כמו הופעת תסנינים בקרנית כמה שבועות לאחר הדלקת עצמה. טיפול לא מוצדק בסטרואידים עלול לגרום לתופעות לוואי מסכנות ראייה כגון גלאוקומה וקטרקט, והוכח כי הוא מאריך את משך הזמן שבו המטופל עלול להדביק את סביבתו.

אתם מצליחים לקרוא את מה שכתוב כאן?

במיוחד ללקוחות כללית מושלם: אביזר חדשני לכבדי ראייה במחיר מוזל. מצלמה ייחודית שמותקנת על המשקפיים ושמאפשרת לקרוא ספרים, מסמכים ומצגות. לפרטים נוספים

בחורה עם משקפיים ועליהם אביזר סיוע לכבדי ראייה 

ומה בנוגע לדלקת נגיפית של הלחמית בילדים?

ילד שחולה בדלקת נגיפית של הלחמית אסור לשלוח אותו לגן או לבית הספר. 

יש להימנע ככל האפשר ממגע של הפנים ​עם ההפרשות העיניות של הילד או עם הפרשות אחרות שלו (למשל, בעת החלפת חיתולים). יש לרחוץ ידיים במים ובסבון לאחר כל מגע עם הילד שחולה בדלקת נגיפית של הלחמית.

מתן טיפות עיניים לילדים קטנים שסובלים מדלקת נגיפית של הלחמית גורמת להם סבל רב (וגם להוריהם) ומגביר את הסיכון להדבקת המטפלים. כאמור, דלקת נגיפית של הלחמית חולפת לרוב מאליה גם ללא טיפול, ויש לשקול את האפשרות להימנע מטיפול כאשר סימני המחלה דלים.

פרופ' יואב נחום הוא סגן מנהלת מערך העיניים ומנהל שירות פני שטח העין במרכז הרפואי רבין מקבוצת כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש