חיפוש

dsdsdsd
שתי כוסות קפה מהבילות

זהו, מעכשיו לא לשתות משקאות חמים?

גם אתם הפכתם לחוצים ומבולבלים בעקבות ההודעה של ארגון הבריאות העולמי על הקשר שבין שתיית משקאות חמים לסרטן? ולמה הייתה התייחסות נפרדת לקפה? התזונאית שלנו חקרה ומצאה תשובות לכל השאלות החשובות. אז מה, לזרוק את התיונים?

תמי אדיב

תמי אדיב

בקיצור

01

ארגון הבריאות העולמי ביטל את ההודעה שפירסם ב־1991 ולפיה קפה הוא חומר שכנראה גורם לסרטן.

02

שתיית משקאות חמים מאוד, בטמפרטורה של 65 מעלות ויותר, עלולה לתרום להתפתחות סרטן הוושט.

03

מה עושים? מחכים שהמים יתקררו קצת וזוכרים: עישון ואלכוהול הם גורמי סיכון גדולים הרבה יותר.

​תה, קפה, סיידר חם הם משקאות חמים פופולריים מאוד ברחבי העולם, ולכן זה לא מפתיע שההכרזה של ארגון הבריאות העולמי (WHO) בנוגע לקשר שבין המשקאות האלה לבין סרטן עוררה הרבה הדים (ואדים) ברחבי העולם ופורסמה בהבלטה בכלי תקשורת רבים.

"אז בטוח לשתות קפה חם? ומשקאות חמים אחרים לא מומלצים? אבל תמיד אומרים שהם בריאים, לא?". שמעתי מסביבי הרבה שאלות בעקבות הפרסום - וגם אני, באופן אישי (וגם מקצועי), הרגשתי מבולבלת. לכן קראתי את הדו"ח המלא והכנתי לכם תקציר מיוחד ובו תשובות לכל השאלות החשובות. אז תכינו לכם משקה חם ותקראו...

רגע, לפני שמתחילים, מי בדיוק אחראי להמלצות האלה?

23 מדענים מ־10 מדינות נבחרו על ידי הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (שפועלת במסגרת ארגון הבריאות העולמי) כדי להעריך את רמת המסרטנוּת של שתיית קפה, מאטה (משקה עתיר קפאין העשוי חליטת עלים מצמח בשם ג'רבה מאטה) ומשקאות חמים מאוד. הם בחנו כ־1,000 מחקרים שבהם נחקר הקשר שבין משקאות חמים לבין הפוטנציאל שלהם לגרום לסרטן.

אוקי, ומה בעצם הם מצאו?

1. אין הוכחות ששתייה של קפה, על שלל סוגיו, מעלה או מורידה את הסיכון לחלות בסרטן.

2. שתיית משקאות חמים מאוד, כולל קפה לסוגיו, בטמפרטורה של 65 מעלות צלזיוס ויותר עלולה לתרום להתפתחות של סרטן הוושט. משקאות חמים מאוד נכללו בקבוצה A2 ("כנראה גורמים לסרטן בבני אדם").

​אלו משקאות שממש כדאי להתרחק מהם

כן, כולל האייס קפה (המלא במרגרינה) שאתם אוהבים כל כךמה באמת מסתתר באייס קפה שלך?

האם זה אומר שכדאי מעכשיו לשתות רק קפה ולוותר על שאר המשקאות החמים?

מובן שלא. השילוב של שתי ההודעות יחד עלול ליצור רושם כזה, אך אם עוצרים וחושבים, אז מבינים שלפי ההמלצה אפשר לשתות שתייה חמה מכל סוג, כל עוד היא מתחת ל־65 מעלות צלזיוס. או במילים אחרות: הבעיה היא לא במשקאות עצמם, אלא בדרגת החום שלהם.

אז למה הם בכלל הזכירו את הקפה בהכרזה?

אז ככה: ב־1991 הגיעה אותה הסוכנות לחקר הסרטן למסקנה כי קיים קשר בין צריכת קפה לסרטן שלפוחית השתן, מה שהכניס את המשקה הפופולרי לקבוצה A2 ("חומרים שכנראה גורמים לסרטן").

בעקבות מחקרים חדשים שנעשו מאז הבינו המדענים כי אין הוכחות חד־משמעיות לטענה ששתיית קפה עלולה לגרום לסרטן ולכן החליטו להכליל אותו כעת בקבוצה 3 ("לא ניתן לקבוע אם מדובר בחומר מסרטן").

זה אולי נשמע קצת מוזר, אבל חשוב להבין שבמדע לפעמים עצם העובדה שאין עדויות משכנעות היא מסקנה חשובה בפני עצמה (קצת כמו העיקרון "חף מפשע עד שמוכחת אשמתו"). וכך קרה גם בנוגע לקפה. לטענת הוועדה הנוכחית, העדויות מ־1991 היו חלשות מדי, למשל לא תמיד הובאו בחשבון פרמטרים כמו עישון כאשר שוקללו הגורמים להיווצרות סרטן.

עם זאת המדענים מצאו עדויות לתמונה ברורה יותר במקרים מסוימים: צריכת קפה נקשרה לסיכון נמוך יותר לחלות בסרטן הכבד ובסרטן הרחם. בנוגע לסרטן הערמונית, סרטן השד וסרטן הלבלב - נמצא שצריכת קפה לא מעלה את הסיכון לחלות בהם. בנוגע לכ־20 סוגי סרטן אחרים, ביניהם ריאות, המעי הגס, ושט, שחלות ומוח, הראיות היו מוגבלות מדי או לא עקביות במידה מספקת.

המשמעות היא לאו דווקא שקפה מוריד את הסיכון לסוגי הסרטן האלה - פשוט לא ניתן להגיד עליו שהוא בעייתי או גורם להם. כלומר, הקרצינוגניות שלו מוטלת בספק. גם סרטן שלפוחית השתן, זה שבגללו נכנס הקפה ב־1991 לקבוצה ה"מסרטנת", שייך לקבוצה הזאת.

גם משקה המאטה נכלל מאז 1991 בקבוצת A2 בהקשר של סרטן הוושט, וגם הוא ירד כעת לקבוצת 3 בזכות מחקרים חדשים שמהם עולה כי הופעת הסרטן תלויה בטמפרטורה של המשקה ולא בתכולתו.

אבל חשבתי שחליטות צמחים, מאטה וקפה הם בריאים...

יש מגוון עצום של משקאות חמים, רובם באמת בריאים, וכולם מכילים נוגדי חמצון בדרגה זו או אחרת - החל מתה ירוק וחליטות צמחים שעשירים בנוגדי חמצון כגון פוליפנולים מסוג EGCG ושמנים אתריים בחליטות הצמחים (בעלי תכונות אנטי־סרטניות); עבור דרך משקה המאטה שעשיר גם הוא בנוגדי חמצון; וכלה כמובן בקפה. לאורך השנים נמצאו הוכחות ששתיית קפה מתונה מפחיתה את הסיכון לחלות בשבץ ואף בדמנציה.

מובן שיש משקאות שלא כדאי להפריז בצריכה שלהם: למשל חליטת זרעי שומר עלולה לגרום לשלשול, עודף של קפאין עלול לגרום להפרעות בשינה. וכמו תמיד, השאלה היא כמה שותים...

אז למה שמישהו יחשוב שמשקאות כאלה עלולים לגרום לסרטן?

כי נמצא שבארצות שבהן נוהגים לשתות שתייה חמה מאוד, כמו סין, עיראק, טורקיה וארגנטינה, היו יותר מקרים של סרטן הוושט. ממצאים כאלה יכולים להיות סימן ראשון, ולא מסקנה חד־משמעית. במקרה הזה נוספו גם עדויות מחקריות מעטות (!) על בעלי־חיים שלפיהן שתייה של מים חמים מאוד מקדמת התפתחות של תאים סרטניים בוושט של עכברים ושל חולדות. זו הסיבה ששתיית משקאות חמים מאוד קיבלה דירוג של A2 ולא גבוה יותר, כמו, למשל, עישון.

ולמה ששתייה חמה תגרום בכלל לסרטן הוושט? מה הקשר בכלל?

צינור הוושט, זה שמחבר בין הלוע לקיבה שלנו, הוא ארוך וגמיש ומכוסה ברקמת תאים עדינה יחסית. הרקמה הזאת דומה במקצת לרקמת העור החיצונית שלנו, אבל מבפנים. כשעור רגיש פוגש מים חמים - זה לא נעים. חשיפה חוזרת למים חמים מאוד בהחלט עלולה לגרום לכוויות, לגירויים מתמשכים ולהרס של תאים.

מצב שבו הגוף כל הזמן נאלץ לייצר תאים חדשים הוא תנאי התפתחות "אידיאלי" לסרטן, בעיקר כי הגוף מפעיל תהליכי ייצור והתחלקות של תאים. במצבים כאלה טעויות גנטיות (מוטציות) יכולות להתרחש ולהוביל להיווצרות תאים סרטניים.

אוקי, אז הכנתי משקה חם? מה עכשיו?

המים הרותחים מגיעים לכוס כשהם בטמפרטורה של כ־95 מעלות, ולכן מומלץ לחכות שהם יתקררו מעט. בחורף צריך לחכות פחות, בקיץ - יותר. לא צריך להתחיל לרוץ ולקנות מד חום שיבדוק את הטמפרטורה המדויקת.

​כמה קפה כדאי לך לשתות ביום?

הוועדה הבכירה לענייני תזונה בארה"ב נקבה במספר
כמה קפה כדאי לך לשתות ביום?


אלכוהול ועישון מסוכנים הרבה יותר

חשוב לדעת שיש גורמי סיכון משמעותיים הרבה יותר להיווצרות סרטן הוושט מאשר שתיית משקאות חמים - ובראשם עישון ושתיית אלכוהול. גורמי סיכון נוספים הם השמנת־יתר, זיהום אוויר ושימוש בכלי שתייה באיכות נמוכה, החל מכפיות חד־פעמיות - פלסטיק, קלקר, נייר מצופה - וכלה בכלי חרסינה באיכות גרועה.

בהשוואה לסוגי סרטן אחרים, מדובר בסרטן נדיר יחסית. לפי המוסד הלאומי לסרטן בארה"ב (NIH), כ־0.5% מהגברים ומהנשים בעולם יאובחנו עם סרטן הוושט בשלב כלשהו בחיים, בהתבסס על נתונים שפורסמו בשנים 2012-2010. מובן שזהו מספר "יבש" מאוד שלא מביא בחשבון את גורמי הסיכון שמשתנים בין אדם לאדם.

סרטן הוושט מאובחן בעיקר בבני 74-65. במהלך 2013 חלו בישראל 137 אנשים במחלה: 72 גברים (70 יהודים, 2 ערבים ו־7 אחרים) לעומת 54 נשים (52 יהודיות, 2 ערביות ו־4 אחרות).

מרוב הודעות לא רואים את היער
מאז הפרסום שמעתי וקראתי לא מעט תגובות של תסכול מאנשים שונים שאמרו דברים בסגנון: "גם את הקפה אי־אפשר לשתות כמו שאני אוהבת???" ההודעה של ארגון הבריאות העולמי הייתה מבלבלת ולא ברורה. ונשמעו גם חששות של אנשים שנוהגים לשתות משקאות בטמפרטורות חמות מאוד כבר הרבה שנים. לכל אלה, כאמור, אפשר להעביר מסר מרגיע.

לפעמים, מרוב הודעות בנושאי בריאות לא רואים את היער. הצרכן קורא על עוד איסור ועוד איסור, עד לשלב שהוא כבר עלול להיות אדיש ומיואש ולהחליט שכבר לא אכפת לו מכל מה שאומרים וכותבים. זה מצב מצער, שכן אז הודעות חשובות מאוד, כמו הקשר שבין בשר מעובד לסרטן, עלולות ללכת לאיבוד.

תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, השמנה, ניתוחים בריאטריים וטבעונות

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש