חיפוש

dsdsdsd
שולחן אוכל עם בשר על האש, ירקות צלויים, סלטים ויין

בשר על האש: כל הטיפים למנגל בריא יותר

מה עדיף לאכול: כנפיים או סטייק? כמה קלוריות יש בכבד עוף? איזה סלט הוא התוספת המושלמת לבשר? מדוע אסור לשרוף את הבשר ומדוע כדאי לוותר על בירה? המדריך השלם לעל האש טעים ובריא

אורלי וייסיד, יעל משיח-ארזי

​​​​​​​​​​​​ישראלים אוהבים על האש. בחגים, בחופשות, בארוחות משפחתיות - אנחנו לא צריכים הרבה סיבות כדי להתחיל לנפנף. הבעיה היא שבשר על האש הוא אומנם כיף וטעים, אבל גם עלול להיות לא מאוד בריא.

כדי לעזור לכם ליהנות מעל האש בלי למצוא את עצמכם מיוזעים, מאובקים, מפוצצים, מותשים או כבדים - ריכזנו בעבורכם כמה טיפים לברביקיו בריא וטעים.

מה כדאי לכם לשים על המנגל, ומה קצת פחות

קבבים, המבורגרים, נקניקיות ויתר המזונות הקפואים עשירים בשומן רווי, בנתרן ובכולסטרול, ולכן הם פחות בריאים.

הפתיעו את הסועדים בקבבים תוצרת בית שמשלבים בשר בקר רזה עם בשר עוף או הודו. כך גם תזכו למנה איכותית מהבחינה התזונתית וגם תיהנו מטעם ביתי. כדאי להעשיר את הקציצה בירק, בתבלינים ובבצל. זה יתרום גם לטעם וגם למערכת העיכול שלכם.

​הצעד הראשון לתזונה בריאה

כך תיפגשו עם דיאטן או דיאטנית בכללית​

לבבות, כבדים ושאר האיברים הפנימיים אינם מומלצים מכיוון שהם עשירים בשומן רווי ובכולסטרול, ולכן כדאי להמעיט באכילתם. מ־100 גרם של כבד עוף אומנם תקבלו רק 5 גרמים של שומן, אבל תזכו לתוספת של 630 מיליגרם כולסטרול.

ומה בנוגע לכנפיים? ובכן, הן אומנם קטנות, אבל כנפיים מכילות כמות גבוהה של שומן. 100 גרם כנפיים שנאכלות עם העור מכילות כ־16 גרם שומן. גם אם תוותרו על העור תקבלו כמות גבוהה של שומן שנספג בבשר בזמן הצלייה.​

אז מה כדאי לאכול? אוהבי העוף יכולים ליהנות מחזה עוף או מהודו, משיפודי הודו או מפרגית. אוהבי הסטייקים ישמחו לשמוע שפילה, פילה מדומה וכתף הם חלקים דלים בשומן, כך שאתם בהחלט יכולים לפנק את עצמכם בסטייק. 

בשר מומלץ

בשר מומלץ פחות

​פרגיות

​איברים פנימיים: כבד

​חזה עוף

איברים פנימיים: לבבות​

המבורגר ביתי מבשר כתף טחון​

בשר מעובד: המבורגרים​

דגים ​

​בשר מעובד: קבבים

​סינטה

​בשר מעובד: נקניקיות 

​פילה בקר

​כנפיים

​רבע עוף בגריל

אנטריקוט

​שיפודי הודו, בשר רזה

אסאדו 

​שיפודי טופו וסייטן במרינדה

​צלעות​

שימו לב למידת העשייה

גם אם בחרתם בחומרי גלם ובמאכלים איכותיים, כדאי להיזהר שלא לשרוף את הבשר. צלייה ושריפה של בשר עלולות להיות מזיקות לבריאות ואפילו מסוכנות. הסיבה נעוצה בחומרים שנקראים קרצינוגנים, כלומר מעודדי ס​רטן (מהמילה קרצינומה).

הנה כמה טיפים שיעזרו:

• הימנעו משימוש בחומרי בערה כימיים והדליקו את הגחלים בעזרת גפרור ועיתונים בלבד.

• המתינו עד שהגחלים יתחילו להאפיר לפני שתניחו את הבשר על המנגל.

• אל תאכלו את החלקים שבכל זאת נשרפו.

• אכלו את הבשר בשילוב ירקות טריים. אלה מכילים נוגדי חמצון שיכולים להגן במעט מפני החומרים הרעילים שנוצרו על הבשר במהלך השריפה.​

תוספות בריאות

כדי שתוכלו ליהנות מהבשר, כדאי להקפיד על תזונה מאוזנת בכל מה שנוגע לתוספות. 

אם תגדילו את נפח המנה שלכם בירקות, תוכלו ליהנות מיום המנגל בלי ייסורי מצפון. ​התנדבו להכין סלטי ירקות טריים (כמו סלט חסה ועלי בייבי מתובלים בשמן זית, במלח ובלימון). 

ותרו מראש על סלטים שכוללים מיונז. במקום חצילים במיונז​ הכינו בבית חציל על האש. את סלט הקולסלו החליפו בסלט כרוב וגזר בתחמיץ, והעדיפו טחינה ביתית על זו שהוכנה במפעל (זה נכון גם לחומוס).​

זכרו שפיתה אחת שווה ל־3 עד 4 פרוסות לחם. כדאי לאכול בשר וסלטים בהתחלה בלי פיתה ולקחת את הפחמימה הריקה רק בשלב מאוחר יותר, כשכבר תהיו חצי שבעים, ותאכלו ממנה פחות.

את השתייה הממותקת כדאי להחליף בסודה. נסו לוותר גם על האלכוהול​: הוא עלול לגרום לאכילת יתר.​

שמרו על הניקיון

תמיד חשוב לשמור על ההיגיינה של האוכל, וכשאוכלים בחוץ - זה חשוב אפילו יותר. כדי למנוע מהאוכל להזדהם יש להקפיד לשטוף ידיים בסבון לפני כל מגע עם האוכל. 

חשוב מאוד להבחין בין הכלים המיועדים לבשר חי לאלה המיועדים לבשר צלוי ולא לערבב ביניהם. כדי להימנע מחיידקים הקפידו לצלות היטב את הבשר ולא להשאיר אזורים חיים. 

אל תאכלו אוכל שעמד בחוץ שעות רבות והקפידו לשמור על טמפרטורה מתאימה - גם למזון החם וגם למזון הקר.​​

אל תשכחו לזוז קצת

מה בעצם כולל יום של על האש? פיתות, הרבה בשר, סלטים, בירות, פיצוחים ולרוב גם קינוחים. מדובר בכמות לא מבוטלת של אוכל שנכנסת לגוף שלנו בפרק זמן די קצר.

כדי שתוכלו ליהנות מכל זה בלי לסבול מכבדות ומנפיחות כדאי לזכור לזוז מדי פעם. תסתובבו, תרוצו עם הילדים, תקפיצו כדורים ותתעסקו בדברים נוספים פרט לאכילה. לא תאמינו איזה הבדל זה יעשה.​

​אורלי וייסיד היא דיאטנית קלינית בכללית

יעל משיח־ארזי היא דיאטנית קלינית בכללית. מנחת קבוצות לשינוי הרגלי אכילה ולירידה במשקל​

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש