התינוק שלכם הוא יחיד ומיוחד, ובשעות הראשונות לאחר לידתו תנסו לבדוק למי הוא דומה. בדרך־כלל הוא לא נראה כפי שדמיינתם אותו במהלך ההריון, אבל בתוך זמן קצר תגלו את המיוחד שבו.
החזיקו את התינוק כך שתוכלו להתבונן בו. חושי הראייה, השמיעה, הטעם והריח פועלים כבר מהלידה. לעיתים קרובות הוא עוקב במבטו ומקשיב לקולכם. הרבו לדבר איתו, לשחק עימו וללטף אותו בעדינות בעת הטיפול בו. לעיתים קרובות ניתן להבחין במזג שלו על פי תגובותיו למצבים שונים כמו אי־נוחות, שביעות רצון, ערנות, עייפות, רעב ושובע. כמו כן לומדים כיצד ניתן לתקשר איתו ולהרגיעו.
התינוק בוכה?
זה בסדר, זו הדרך שלו לתקשר אתכם. בכי ואי־שקט של תינוק יכולים לנבוע ממגוון רב של סיבות:
1. רעב.
2. כאב בטן.
3. חוסר נוחות עקב התנוחה שבה הוא מונח.
4. חיתול מלוכלך ורטוב.
5. סביבה חמה מדי או קרה מדי.
6. לאחר ארוחה - בגלל נוכחות של בועת אוויר שטרם השתחררה.
בתוך זמן מה תלמדו להכיר את התינוק, להבחין בין בכי הנובע מרעב או מסיבות אחרות ולהיענות לצרכיו. הוא ילמד כי יש מי שמקשיב לו ונענה לדרישותיו. לעיתים הוא רק רוצה את קרבתכם ואת תשומת ליבכם. אין כמו המגע, החיבוק, הבעת הפנים והקול המרגיע שלכם כדי לתת לו ביטחון בעולם החדש שאליו יצא.
איך לסדר את חדר התינוק?
מומלץ להציב את מיטת התינוק ליד קיר פנימי של הבית, באזור מואר ומאוּורר. גם כדאי מאוד להתקין בחדר מדחום קיר. הטמפרטורה המומלצת בחדר התינוק היא 24-22 מעלות צלזיוס בחורף ובקיץ. למידע נוסף קראו את המדריך לבטיחות תינוקות.
איך בוחרים מיטת תינוק?
התינוק החדש מבלה את רוב שעות היממה במיטה. הקפידו לקנות מיטה בעלת תו תקן. סורגי המיטה צריכים להיות צפופים: אסור שהרווח בין סורגי המיטה יעלה על 7 סנטימטר. המזרן חייב להיות קשה, שטוח ומצופה בבד אטום לנוזלים כדי למנוע חלחול נוזלים לספוג. הכיסויים צריכים להיות קלים אך מחממים. אין להציב במיטה בובות, מגן ראש או מצעים שעלולים לכסות את פני התינוק.
איך לחמם את החדר?
מנגנון ויסות החום של התינוק לא בשל בחודשים הראשונים לחייו, בין היתר משום ששכבת השומן על גופו היא דקה, ושטח עורו גדול יחסית למשקלו. תינוקות - יותר מאשר ילדים ומבוגרים - מתקשים לשמור על חום גופם.
אפשר לחמם את החדר בכל אמצעי החימום, אך מטעמי בטיחות עדיף להשתמש במכשירי חימום חשמליים כמו רדיאטור או מזגן. יש להרחיק את התנור מכל חפץ שעלול להתלקח.
בכל מקרה, יש לשמור על אוויר לח בחדר באמצעות מגבת לחה או כלי עם מעט מים במקום שאליו התינוק לא יכול להגיע. פעם ביום רצוי להוציא את התינוק לחדר מחומם אחר ולאוורר את חדרו.
אם נראה לכם שהתינוק אדיש, מנומנם, מגיב באיטיות ומסרב לאכול, מדדו את חום גופו. אם החום הוא מתחת ל־36 מעלות, פנו לרופא. עד למפגש עם הרופא יש להלביש את התינוק בשכבת בגדים נוספת ולוודא שהוא נמצא במקום שחומם היטב.
צריך לרחוץ את התינוק בין חיתול לחיתול?
כדי למנוע גירוי בעור, החליפו את החיתולים בזמן. כדאי לנקות את אזור ההחתלה במים פושרים ובעת הצורך אפשר לשטוף אותו גם מתחת לברז. לאחר מכן מרחו על המקום משחה מגינה.
ההחתלה נעשית בדרך כלל בצמוד לשעות ההאכלה מכיוון שהתינוק לרוב ער. עד מהרה תלמדו את התנהגות תינוקכם בנוגע ליציאות, ולפי זה תכוונו את שעת החלפת החיתול. תינוק שנוהג לעשות את צרכיו בשעת ההנקה - אפשר להחליף לו את החיתול אחרי ההנקה.
צריך להדק את החיתול לגוף?
רצוי לחתל כך שהחיתול לא יהיה הדוק מדי לגוף. לבדיקה, הכניסו אצבע בין הבטן לחיתול. זהו המרווח הרצוי.
איך להלביש את התינוק?
בשבועות הראשונים הלבישו את התינוק שלכם בשתי גופיות ובמכנסיים עם רגלית. אם לגופיות תפרים בולטים, אפשר להפוך את הגופייה הקרובה לגוף כדי למנוע גירוי בעור העדין. הלבישו את התינוק בבגדי תינוקות התואמים את תנאי מזג האוויר ועל פי עונות השנה:
1. בקיץ: לבוש קל ומאוורר. בדרך כלל שכבה אחת מספיקה. אם המזגן פועל, כדאי שתי שכבות.
2. בחורף: שתי שכבות לבוש בחדר מחומם; שלוש שכבות לבוש כשיוצאים החוצה. בימים קרים הוסיפו כובע.
3. באביב ובסתיו: עליכם להיות ערים לשינויים החלים במזג האוויר, בין היום ללילה ובין יום אחד למשנהו, ולהלביש את התינוק בהתאם למזג האוויר המשתנה.
כלל אצבע: הלבישו את התינוק במספר השכבות שנוח לכם פלוס שכבה אחת. צריך לזכור שתינוק לא מחמם את הגוף שלו כמו מבוגר.
איך מטפלים בעור?
העור של תינוק חדש הוא בדרך כלל עדין ורגיש. לעיתים העור של התינוק יבש ונוטה לקילוף. מדובר בחלק מההסתגלות לאוויר אחרי זמן רב בסביבה מימית. אין צורך לטפל בכך. חשוב לשמור על קפלים נקיים. נגבו את הקפלים בעדינות בעזרת צמר גפן טבול במים או במים עם מעט שמן אמבט לתינוק, ולאחר מכן ייבשו עם מגבת.
גם בחורף צריך לעשות כל יום אמבטיה?
חשוב שעור התינוק יישמר נקי. יש חשיבות לניקוי של המפשעות בזמן החלפת חיתול, לניגוב קפלים ולניקוי הפנים לפחות פעם ביום. חוץ מזה, אמבטיה היא זמן נעים להיכרות ולחיזוק הקשר. המים צריכים להיות בטמפרטורה של 38-37 מעלות - ניתן למדוד באמצעות מד חום או אמת ההורה. מומלץ להכין מראש את כל הציוד הדרוש לאמבטיה. ואסור להשאיר את התינוק לבד במים, אפילו לא לחלקיק שנייה!
לתינוק שלי יש כתמים אדומים בעור. מה לעשות?
מדובר בכתמי לידה אדומים המופיעים על העפעפיים, על המצח, מעל השפה ובעורף. הכתמים האלה מתבהרים במשך הזמן ונעלמים בתוך כמה חודשים עד שנה.
כתמים כחולים באזור העכוז והגב התחתון ניתן לראות אצל תינוקות להורים בעלי עור כהה יותר. הכתמים נעלמים בדרך כלל בתוך כמה חודשים.
יש לו פריחה בעור. האם הוא חולה?
לאחר הלידה ניתן להבחין לעיתים בעור התינוק בפריחה עדינה אדמדמה המלוּוה בבליטה צהבהבה במרכז. פריחה אצל תינוקות יכולה להיות ממוקדת או מפוזרת על כל הגוף. הפריחה אינה מלוּוה בסימנים נוספים והיא חולפת ללא טיפול. יכולות להופיע נקודות שומן לבנות על האף ועל הסנטר, אך גם הן נעלמות בתוך זמן קצר.
והנפיחות בעיניים?
מדובר בתופעה נורמלית. הנפיחות בעיניים מלוּוה לעיתים בהפרשה קלה הניתנת לניגוב בעדינות בעזרת מים פושרים. אם ההפרשה מרובה, יש לפנות לרופא כדי לקבל טיפול.
שטפי דם בעיניים נובעים בדרך כלל מלחץ בלידה. הם חולפים בתוך כמה ימים ללא טיפול.
האם ההורמונים של האם משפיעים גם על התינוק?
לעיתים ניתן לראות אצל בנות הפרשה דמית קלה מהנרתיק שחולפת בתוך ימים ספורים. ההפרשה הזאת נובעת מהורמונים שעברו מהאם אל הבת דרך השליה. מסיבה דומה ניתן להבחין לעיתים בנפיחות בשדי התינוקות משני המינים. הנפיחות נעלמת לאחר זמן קצר. אסור ללחוץ על השד, ובמקרה של אודם יש לפנות לרופא.
האשכים שלו נפוחים בגלל ההורמונים?
הנפיחות באשכים אינה קשורה להורמונים, אלא נובעת מהצטברות נוזלים בשק האשכים. התופעה חולפת מעצמה, ואין צורך לטפל בה.
יש לו שתן כתום. זה נורמלי?
בימים הראשונים ייתכן שתראו כתם בצבע כתום בשתן המופרש על החיתול. מקור הכתם הזה הוא ריכוז גבוה של גבישים בשתן. זוהי תופעה שכיחה שחולפת בתוך זמן קצר, ואין צורך להתרגש ממנה.
בימים הראשונים שלאחר הלידה הצואה נראית שחורה וצמיגה - וגם זה נורמלי. כעבור יומיים־שלושה, בעקבות ההנקה, מקבלת הצואה גוון צהבהב, ולעיתים קרובות היא רכה.
מהו קצב העלייה במשקל של התינוק?
בימים הראשונים לאחר הלידה מאבד התינוק בדרך־כלל בין 5% ל־7% ממשקלו. לקראת היום השלישי הירידה מתונה יותר, ולאחר 14-10 ימים אנחנו מצפים שהתינוק יחזור למשקל הלידה. בהמשך מצופה שהתינוק יוסיף למשקלו בממוצע 210-140 גרם בשבוע. חשוב להגיע לטיפת חלב מוקדם ככל הניתן למעקב משקל.
אני רוצה להיניק אבל הגעתי הביתה והשדיים כואבים. מה עושים?
חלב אם הוא המזון המושלם לתינוק. תינוקות יונקים בין היתר בריאים יותר וסובלים פחות ממחלות בילדות וכמבוגרים. להנקה יש יתרונות בריאותיים גם לאם לטווח הקצר והרחוק, כמו הפחתת הסיכון לסרטן השד.
עם זאת, הנקה עשויה להיות מאתגרת בהתחלה. אם האמא מרגישה בכאב או שהיא לא בטוחה שהתינוק יונק מספיק, חשוב להתייעץ. ניתן לפנות לאחות טיפת חלב או למוקד 2700* כדי לקבל מידע על יועצת הנקה באזור.
אחד התינוקות במחלקה חלה בצהבת פיזיולוגית. זה מידבק?
צהבת פיזיולוגית היא לא מחלה, אלא תופעה, ולכן אינה מידבקת. זוהי תופעה שכיחה הנובעת מהצטברות חומר צהוב המכונה בילירובין. הבילירובין נוצר בעת פירוק הכדוריות האדומות במסגרת התאמת מערכות הגוף לחיים שמחוץ לרחם.
לפעמים רמת הבילירובין גבוהה מהרגיל מסיבות שונות כמו אי־התאמה בין קבוצת דם האם לקבוצת דם התינוק. המצב הזה דורש התייחסות ובדיקות מעקב נוספות. לעיתים יש צורך לעכב את שחרור התינוק לביתו כדי לעקוב אחר מהלך הצהבת.
במקרים מסוימים, כאשר רמת הבילירובין גבוהה, צריך לטפל בזה באמצעות פוטותרפיה - חשיפת עור התינוק לאור מנורה. האור מחיש את פירוק הבילירובין ומוריד את רמתו.
חזרנו הביתה עם התינוק. מתי לפנות לטיפת חלב ולרופא הילדים?
לטיפת חלב מומלץ להגיע מוקדם ככל הניתן ולכל המאוחר שבועיים לאחר הלידה. עד גיל 14 ימים צריך לבדוק שהתינוק חזר למשקל הלידה שלו. לאחות טיפת חלב יש ניסיון רב בתחומים רבים: גדילת התינוק, התפתחות התינוק, טיפול בתינוק, הסתגלות להורות, משכב לידה ועוד. כמו כן תסביר האחות על תכנית החיסונים המומלצת על־ידי משרד הבריאות.
מומלץ שרופא ילדים יבדוק את התינוק כשבוע אחרי השחרור מבית החולים. עם זאת, יש לפנות עוד לפני כן לרופא ילדים אם מופיעים אחד או יותר מהתסמינים הבאים:
1. עלייה לא מספקת במשקל.
2. צהבת שהולכת ומחמירה לאחר השחרור מבית החולים.
3. שינוי בהתנהגות הרגילה של התינוק: אי־שקט מסיבה לא ברורה הנמשך כמה שעות או, לחלופין, התינוק ישנוני, מסרב לאכול ובוכה בכי חלש.
4. כל שינוי בחום הגוף: עליית חום מעל 38 מעלות או חום הנמוך מ־36 מעלות.
אריקה רוזנשטוק היא מנהלת תחום טיפת חלב במחוז שרון־שומרון של כללית
מיכל לוינשטיין ונעמי זנהנדלר הן אחיות במרכז הרפואי רבין, קמפוס בילינסון, מקבוצת כללית