מה זה הכאב הזה בצד? זה בטח קטלני. והבטן? מה זה? הרעלת קיבה? סלמונלה? מבוא לטחורים? הצילו! אני הולך למות!
אם הטקסט הזה נשמע לכם מוכר (קצת מוקצן, אבל עדיין...) יש כאלה שיגידו שאולי גם אתם סובלים מהיפוכונדרייה. ומה זה אומר? כנראה לא דברים טובים. מעבר לחרדה היומיומית שגורמת לכם לחשוב שאתם כל הזמן חולים, ממחקר חדש שפורסם במגזין British Medical Journal עולה שיש לכם גם סיכון ללקות במחלות לב. חרדים? רגע, אל תקחו את הדברים יותר מדי ללב, הסוף דווקא מפתיע. אבל לפני זה הנה קצת פרטים על המחקר:
אז איך הכול התחיל?
חוקרים נורווגים בדקו את הקשר בין היפוכונדרייה לסיכון ללקות במחלות לב והגיעו למסקנה שלהיפוכונדרים סיכון גדול יותר ללקות במחלות לב בהשוואה למי שלא סובלים מחרדת בריאות. במחקר השתתפו 7,052 גברים ונשים בני 43 בממוצע.
המשתתפים התבקשו למלא שאלון, והתברר ש־10% מהם חרדתיים. החוקרים עקבו אחרי המשתתפים במשך 12 שנה, עשו להם בדיקות דם ומדדו להם גובה, משקל, לחץ דם ועוד. הם לא כללו במסקנות שלהם אנשים שחוו התקף לב לפני שהחל המחקר או שפיתחו התקף לב במהלך השנה הראשונה למעקב. ומה הם גילו? אז ככה:
להיפוכונדרים סיכון גדול ב־73% לפתח מחלות לב
אחרי שהתחשבו בגורמי סיכון כמו השמנת־יתר, עישון, לחץ דם, כולסטרול גבוה וסוכרת, הגיעו החוקרים למסקנה שלהיפוכונדרים סיכון גדול ב־73% לפתח מחלת לב איסכמית. בסופו של דבר התברר שבערך 6.1% מההיפוכונדרים פיתחו מחלת לב איסכמית בהשוואה ל־3% מהלא היפוכונדרים.
הנתונים האלה מפחידים אתכם? כדאי שלא תקחו אותם ללב יותר מדי ותירגעו, כי מהמחקר גם עולה שהסיכון למחלה עלה ככל שרמת החרדה עלתה.
אז מה עושים בנוגע לחרדה הזאת?
לקרדיולוג שלנו, ד"ר מנחם נהיר, מנהל המכון לשיקום הלב וקרדיולוג בכיר במרכז הרפואי העמק, יש כמה דברים מעודדים ומרגיעים להגיד בנוגע למחקר: "באופן כללי קשה להסיק מסקנות ממחקר המשווה קבוצות אנשים שאינן זהות כלל - במיוחד בתחום שאינו מוגדר באופן מדויק, כמו תפיסה עצמית של הגוף ובצורת מחקר המבוססת על שאלונים שנשלחו בדואר.
"בקרב האנשים שהוגדרו היפוכונדרים היו יותר שתייני אלכוהול, יותר אנשים שלא סיימו בית ספר יסודי ובעלי עוד מאפיינים שליליים", מוסיף המומחה. "נוסף על כך קיימת גם האפשרות שהאנשים שדיווחו על תופעות כמו כאבים בחזה או דפיקות לב בתחילת המחקר היו למעשה חולי לב שעדיין לא אובחנו וחשבו שהם היפוכונדרים".
ניתן לסכם ולומר שהיפוכונדרייה היא הפרעת חרדה שמקשה מאוד על החיים, גם אם לא ניתן להגיד בוודאות שהיא אכן גורמת למחלות לב.
העיסוק התמידי במצב הבריאותי עלול לפגום ביחסים הזוגיים והחברתיים, בתפקוד בעבודה וגם להוביל לביצוע בדיקות מיותרות רבות שלא לצורך.
ד"ר מנחם נהיר הוא מנהל המכון לשיקום הלב ורופא בכיר במערך הקרדיולוגיה במרכז הרפואי העמק מקבוצת כללית
ד"ר דנה פלורנטין היא מומחית ברפואת משפחה בכללית
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות