מהי ויטיליגו ומהם התסמינים שלה?
בהקת בשמה העברי או ויטיליגו באנגלית (Vitiligo) היא מחלת עור שגורמת לאזורים שונים בעור לאבד את הצבע שלהם ולהפוך לבהירים.
לא נלווים למחלה הזאת כאבים, גרד או תסמינים אחרים חוץ מאותם כתמים לבנים על העור.
היקף התופעה משתנה מחולה לחולה: אצל חלק היא מופיעה באזור קטן בגוף, ואילו אצל אחרים מופיעים כתמים לבנים על העור בכמה אזורים בגוף. אין דרך לחזות מראש עד לאיזו רמה היא תתפשט אצל כל חולה וחולה.
הידעת? חולי ויטיליגו זכאים לטיפולי פוטותרפיה. לכל המידע
|
אילו מקומות בגוף רגישים יותר להתבהרות?
כתמים לבנים בעור עלולים להופיע במקומות שונים בגוף: בפנים (בעיקר מסביב לפה ולעיניים), בברכיים, במרפקים, בכפות הידיים, בפטמות, בבתי השחי, בטבור, בקפלי המפשעות ובאיברי המין. המקומות השכיחים ביותר להופעת המחלה הם מסביב לפה, מסביב לעיניים, במרפקים ובברכיים.
עד כמה זה שכיח?
ההערכות הן ששיעור האנשים עם ויטיליגו בעולם עומד על 1% עד 2%.
בישראל יש בין 40 אלף ל־160 אלף אנשים שסובלים מוויטיליגו. מכיוון שהמחלה מופיעה לרוב באזורים חשופים של הגוף, נדמה כי השכיחות שלה גבוהה הרבה יותר מכפי שהיא בפועל.
באיזה גיל מופיעה המחלה?
ויטיליגו יכולה להופיע בכל גיל - החל מהלידה וכלה בגיל מבוגר מאוד. עם זאת, הגיל הממוצע להופעת המחלה הוא 20.
"לחלק מהאנשים יש עור כהה, לאחרים יש עור בהיר; לי יש את שניהם"
וילי הארלו חלתה כבר בגיל 4 בוויטיליגו, וזו גרמה לאזורים לא מעטים בגוף שלה - כולל הפנים - להפוך לבהירים. זה לא מנע מהקנדית להפוך לאחת הדוגמניות הבולטות בעולם ולנושאת הדגל של מחלת העור הנדירה.
|
מה גורם למחלה?
בחולי ויטיליגו קיימת פעילות מוגברת מעט של מערכת החיסון. הפעילות הזאת מופנית נגד מלנוציטים - תאי העור שמייצרים את הפיגמנט מלנין שאחראי לצבע הכהה של העור.
מי נמצאים בסיכון מוגבר לוויטיליגו?
כל מי שחולים במחלות הקשורות לפעילות חורגת של מערכת החיסון - למשל מי שסובלים מתת־פעילות של בלוטת התריס או מפעילות־יתר של בלוטת התריס, מזאבת וממחלת אדיסון. יש אפשרות שקיים קשר גם למחלות אחרות של מערכת החיסון.
מהי ההשפעה של הגנטיקה?
לכ־20% מהחולים יש קרוב משפחה אחד לפחות שסובל מוויטיליגו. לקרובי משפחה של חולי ויטיליגו יש סיכון של עד פי 10 לחלות במחלה.
האם זה מסוכן?
ויטיליגו אינה מחלה מסוכנת, אבל לעיתים היא נחשבת למחלה קשה בגלל הנראוּת שלה.
הבעיה הקשה ביותר של חולי ויטיליגו קשורה למראה החיצוני שמעורר שאלות רבות ומבטים סקרניים, ולכן חשוב לשים דגש על מצבו הנפשי של החולה.
לחלק מהאנשים שסובלים מוויטיליגו יש מחלות נלוות - כמו תת־פעילות של בלוטת התריס - שדורשות התייחסות נפרדת.
האם זה מידבק?
לא, כי הגורם למחלה אינו חיידק או נגיף, אלא פעילות־יתר של מערכת החיסון של הגוף נגד עצמו (מחלת חיסון עצמי).
עם זאת, במקרים נדירים ביותר מופיעה ויטיליגו בהקשר למחלות אחרות של מערכת החיסון. לכן יש צורך לעשות בירור באמצעות תשאול של החולים על ידי הרופא לקיומם של תסמינים למחלות האלה ולעשות בדיקות מעבדה פשוטות (ספירת דם, רמת סוכר בצום ותפקודים של בלוטת התריס).
בישראל יש לפחות 40 אלף חולי וחולות ויטיליגו
בתוך כמה זמן חולפת המחלה?
אצל חלק מהחולים ויטיליגו נרפאת באמצעות הטיפולים הקיימים. אצל אחרים היא לא נרפאת כלל.
מהן דרכי הטיפול בוויטיליגו?
לחולי ויטיליגו מומלץ להגיע בהקדם לבדיקת רופא ולאחר מכן להתחיל בתהליך הטיפול.
ישנם חולי ויטיליגו שמגיבים מצוין לטיפול, אך אצל רבים, למרות ניסיונות טיפול חוזרים ונשנים, אין שום הטבה.
אם מדובר בוויטיליגו שקיים כבר הרבה שנים או בוויטיליגו שמופיע בקצות האצבעות ומסביב לפה, אכן קשה מאוד לטפל בו. עם זאת, לחולי ויטיליגו שאינו קיים הרבה שנים יש תקווה, וניתן לשפר אצלם באופן משמעותי את האזורים הנגועים בעור.
דרכי הטיפול האפשריות הן:
• פוטותרפיה - טיפול רפואי באמצעות חשיפת העור לקרני האור - מסייע לחולי ויטיליגו רבים. האפקט של קרינת ה־UV נוגד את הפעילות הדלקתית הקיימת אצל חולי ויטיליגו.
איך מקבלים טיפולי פוטותרפיה בכללית? לכל המידע
|
טיפול בפוטותרפיה מסוג UVB צר טווח ניתן בדרך כלל פעמיים או שלוש פעמים בשבוע ולעיתים עד חמש פעמים בשבוע, עד שמושגת הפוגה במחלה. בטיפול בפוטותרפיה חשוב לשים לב לסיכון להופעת נזקי שמש ולסיכון מוגבר להופעת סרטן העור.
• אפשרות נוספת היא PUVA - טיפול בפוטותרפיה בשילוב עם כדורי פסוראלן (תרופה הגורמת לרגישות לשמש).
שעתיים לאחר נטילת התרופה נחשפים החולים לקרני UVA. אלה חודרות עמוק יותר לתוך העור מאשר קרני ה־UVB ופחות גורמות לכוויות. הטיפול ניתן עד שלוש פעמים בשבוע במנות קרינה עולות - עד לחזרה של הפיגמנטציה לעור.
• אפשר להשתמש בתכשירים מקומיים מסוגים שונים כמו סטרואידים מקומיים או Protopic או Elidel (שלא נכללים בסל הבריאות).
• נוסף על כך קיימות תרופות שנמצאות בשלבי מחקר ועדיין לא מאושרות לשימוש לטיפול בחולי ויטיליגו. ניתן להשתמש בתרופות האלה לאחר קבלת אישור מיוחד לשימוש בתרופות שאינן בהתוויה.
מותר לחולי ויטיליגו להיחשף לשמש?
מכיוון שבאזורים של העור שהושפעו מוויטיליגו אין פיגמנטציה של העור, הם חשופים יותר לנזקי השמש.
חולי ויטיליגו יכולים להיחשף לשמש, אבל עליהם להקפיד על שימוש בתכשיר הגנה כדי להימנע מכוויות או מנזקי שמש אחרים. חשוב להקפיד למרוח מסנן בעל מקדם הגנה של 30 לפחות רבע שעה לפני החשיפה לשמש וגם כמה פעמים במהלך החשיפה - במיוחד אם עוסקים בפעילות המצריכה שהייה במים, כמו שחייה, או בפעילויות הגורמות להזעה.
מה אפשר לעשות כדי להסוות את המחלה ביום־יום?
ניתן להשתמש בתכשירים קוסמטיים רגילים (מייק־אפ).
האם תהיה תרופה לוויטיליגו?
כמה חברות תרופות בעולם נמצאות בהליכי פיתוח של תרופה לוויטיליגו. אחד הכיוונים המבטיחים הוא תרופות הפועלות על המנגנון החיסוני שגורם לוויטיליגו (מעכבי JAK).
פרופ' ארנון כהן הוא מומחה ברפואת עור בכללית