חיפוש

dsdsdsd
בחור מזיע

איך נפטרים מהזיעה הזאת?

זיעה, תאמינו או לא, עושה טוב לבריאות שלך. רק שבחום הישראלי הנורא החולצה נרטבת מהר, הריח לא נעים, ובא לך להיעלם מרוב בושה. אז איך ממזערים נזקים? נזהרים ממאכלים מסוימים, שמים דאודורנט נכון בזמן הנכון ומשתדלים להוריד לחץ. וזה לא הכול

יניב שימקוביץ, פרופ' ארנון כהן

אבטיח, ים, בריכה, קרטיב, מטקות, ביקיני, שמש. כל אחד אוהב את הקיץ מסיבה אחרת, ונדמה שלכולם יש - בעיקר בחודשים החמים של השנה - אויב משותף ומעיק. קוראים לו זיעה.

בין אם אתם האדם שמזיע, זה שיושב באוטובוס או זה שעומד במעלית ליד זה שמזיע, לא מדובר בחוויה נעימה, בטח אם לאירוע מתלווה גם ריח זיעה חריף ולא נעים. אבל קבלו חשיפה: זיעה לא מסריחה בכלל - למעשה היא נטולת ריח. ואתם גם לא יכולים לחיות בלעדיה, באמת.

מופתעים? זו רק ההתחלה, יש עוד כמה דברים מעניינים שלא ידעתם על זיעה. אז התרווחו בחדר מקורר, והתחילו לקרוא בבקשה.

זיעה עושה לכם טוב

זיעה לא תיתן לך כנראה נקודות זכות אצל החבר'ה, אבל דוחה ככל שיהיה - תהליך של הזעה הוא נורמלי והכרחי. בלעדיו הגוף שלנו לא היה מצליח להתקרר ואתם, איך נאמר זאת בלשון עדינה, לא הייתם קוראים את הכתבה הזו. כאשר חום הגוף עולה, לא משנה הסיבה, הזיעה היא זו שעוזרת לווסת אותו על־ידי קירור. למעשה, התאיידות נוזל הזיעה מפני העור היא זו שגורמת לקירור הגוף.

לפני שנמשיך, ונסגור פינה שבטח מטרידה אתכם: מחקר שנערך ביפן ב־2010 מצא שגברים מזיעים יותר מנשים, למרות שיש להם פחות בלוטות זיעה. למה? בין היתר בגלל הבדלי ההורמונים בין המינים והאופן בו הגוף מווסת את המים. 

​מי אשם בריח הזה?

הזיעה שעל העור שלנו היא תערובת של הפרשות בלוטות הזיעה (ויש בגוף שלנו 5-2 מיליון בלוטות כאלו), המחולקות לשני סוגים.

בלוטות הזיעה האקריניות  - מפוזרות על פני כל העור - בעיקר בצוואר, בגב, במצח, בכפות הידיים ובכפות הרגליים - ומפרישות זיעה המורכבת בעיקר ממים וממלח במטרה לקרר את הגוף. הבלוטות האלו נכנסות לפעולה כאשר חום הגוף עולה, למשל במזג אוויר חם. 

בלוטות הזיעה האפוקריניות - מרוכזות בזקיקי השיער בקרקפת, בבית השחי ובמפשעה. לחוצים לקראת ראיון עבודה? מאחרים לפגישה חשובה? מודאגים מהטיפול אצל רופא השיניים? מצבים של מתח נפשי, לחץ, פחד וגם מתח מיני, הם אלו שגורמים לבלוטות האפוקריניות להתחיל לפעול ולהפריש זיעה.

"אז בטח הזיעה הזאת מסריחה יותר!", אתם חושבים לעצמכם. זהו שלא. כמו הזיעה האקרינית, גם הזיעה האפוקרינית נטולת ריח - הבעיה שהיא מכילה שומן וחלבון. בגלל זה היא אטרקטיבית מאוד לחלק מהחיידקים בגוף שלנו, וכאשר זיעה וחיידקים מתערבבים נוצר ריח הגוף שלנו. מאחר שבית השחי הוא אזור לח, סגור ולא מאוורר, החיידקים מנצלים את ההזדמנות כדי "לחגוג" על חומרי המזון הזמינים לחיידקים. ריבוי המזון גורם לריח זיעה חריף ורע.

למה זיעה של ילדים לא מריחה (בדרך־כלל...)?

חיפשתם סיבה לחזור לילדות? הנה אחת! כולנו אומנם נולדים עם הבלוטות האפוקריניות (אלו שעוזרות לריח הלא נעים), אבל הן מתחילות לתפקד בגוף שלנו רק כאשר מגיעים לבגרות מינית, וההורמונים מתחילים להשתנות. גיל ההתבגרות אצל בנות מתחיל בדרך כלל בין 9 ל־13 שנים, ואצל בנים - בין 10 ל־14.

לכן מומלץ להקפיד בגיל ההתבגרות על מקלחת יומית (כדי לשטוף את החיידקים) - כולל סיבון טוב בבית השחי, לדאוג ללבישת בגדים נקיים ולתחלופה של סדינים ומגבות. לא עוזר? אפשר כמובן להשתמש בדאודורנטים, עליהם נרחיב בהמשך. העצות האלו נכונות גם לגבי מבוגרים.

מזונות שעלולים להחריף את הזיעה

יוצאים לדייט ומפנטזים על חזה עוף עם צ'ילי ותוספת ברוקולי, כוס קפה וגם אלכוהול? אל תתפלאו אם בן או בת הזוג ייזכרו מהר מאוד ש"ששכחתי את החתול בבית, אני חייב ללכת".

הנה כמה מזונות שמומלץ לשמור מהם מרחק, למרות שחשוב לציין שההשפעה על כל אדם עלולה להיות שונה, בין היתר בגלל הכמות שנאכלת או בגלל הגנים.

קפאין

שוקלים לשבת על קפה הפוך? עדיף שתזמינו משקה קר ונטול קפאין. קפה מגביר זיעה בשתי דרכים: החום מהמשקה עצמו עשוי לגרום לך להזיע (וזה נכון לגבי כל משקה חם - גם סיידר תפוחים) כיוון שמבחינת הגוף שתיית קפה שווה לישיבה בשמש קופחת. ושנית, יש בו קפאין, שממריץ את מערכת העצבים המרכזית, מפעיל את בלוטות הזיעה וגורם לכם להתחרט שלא לקחתם דאודורנט לדרך.

אוכל חריף

אם אתה לא בטוחים איך אוכל חריף עלול להשפיע עליכם, עדיף לא לעשות ניסויים במקום הלא נכון ובזמן הלא נכון. בחרתם מנה עם צ'ילי חריף למשל? הגוף שלכם יתחיל להזיע כמעט מיד, ומי שאשם הוא חומר כימי שנקרא קפסאיצין (החומר שגורם לחריפות). מה שקורה זה שהוא מגרה את קולטני העצב בפה ו"עובד" על מערכת העצבים כאילו הגוף התחמם - ואז המוח נותן הוראה לשחרר את בלוטות הזיעה. והשאר היסטריה.

אלכוהול
אם אתה אוהבים לשתות הרבה אלכוהול, אתם כנראה גם מזיעים הרבה. למה? כי לעיתים קרובות אלכוהול גורם להרחבת כלי הדם בעור, מה שמוביל לחום גוף מוגבר וכתוצאה מכך להזעה.

שימו לב: כאשר כמות הזיעה מוגזמת ביחס לכמות האלכוהול ששתית - ובהנחה שאין לכך סיבה אחרת (שהייה בשמש למשל) - זה לעיתים קרובות סימן לאלרגיה לאלכוהול. במצב כזה עליכם להפסיק לשתות אלכוהול באופן מיידי ולהתייעץ עם רופא לגבי המשך טיפול.

ריח זיעה חריף של שום ועמבה

יש מאכלים שיגרמו לכם להזיע, ויש כאלו שיגרמו לזיעה שלכם להריח ממש רע. אנחנו מנחשים שלהרבה מכם עולה עכשיו בראש המילה "שום". ובצדק. הריח שנפלט מהגוף - בין אם בנשימה, בשתן או בזיעה - נקבע לפי התרכובת הכימית של האוכל. במקרה של שום האשמה היא בגופרית, כימיקל שמדיף ריח חזק מאוד של ביצה רקובה.

אבל לא רק שום - גם בצל, עמבה וירקות ממשפחת המצליבים (ברוקולי, כרוב וכרוב ניצנים) נמצאים ברשימה המריחה. מופתעים שהגעתם לעבודה וכולם יודעים שהייתם במסעדה הודית? תבלינים עם ריח דומיננטי כמו קארי וכמון עלולים להשאיר ריח לטווח ארוך על העור.

אילו בגדים כדאי ללבוש כדי למנוע הזעה?

בגדים שעשויים מבדים כמו פוליאסטר עלולים לגרום להזעה. הסיבה: בדים סינתטיים מונעים מזיעה להתאדות ולכן הגוף מגביר את המאמץ לקרר את עצמו, באמצעות ייצור של עוד זיעה.

אז כאשר אתם יוצאים לבילוי או עומדים להציג משהו חשוב בעבודה – שימו על עצמכם בגדים מבדים טבעיים, כמו כותנה או משי.

יוצאים מן הכלל הם בגדים - בדרך כלל בגדי ספורט - העשויים ממארג סינתטי מיוחד, שמאפשר לעור לנשום ולזיעה להתאדות.

דאודורנט נגד זיעה או אנטי־פרספירנט?

וכמובן שיש מי שמרוויח, והרבה, מהזיעה שלכם. לפי הערכות, שוק הדאודורנטים מגלגל, בישראל בלבד, כ־400 מיליון שקלים בשנה. כשאתם ניגשים לקנות אחד, תחליטו קודם מה המטרה, ואז תבחרו: דאודורנטים רגילים או טבעיים (אל ריח) או אנטי־פרספירנטים (נוגדי הזעה).

דאודורנטים טבעיים - מטרתם היא אחת: להסוות את את הריח הרע שנוצר כתוצאה מהחיבור בין הזיעה לחיידקים, ולגרום לכם להריח טוב יותר. בדאודורנטים טבעיים ניתן להשתמש בכל הגוף (עם ספריי למשל).

אנטי־פרספירנטים - מטרתם היא להפחית את כמות הזיעה שמופיעה אצלנו, בעזרת חומרים מבוססי אלומיניום שאמורים לכווץ את בלוטות הזיעה. הם מתאימים גם לאנשים שסובלים מזיעה מוגברת, למרות שיעילות המוצר תלויה בכמה גורמים, ביניהם: המרכיבים, הכוח שלהם, כמה אתה מזיעים ואפילו מתי אתם משתמשים בו.

לדוגמה, שימוש אחרי מקלחת - כאשר בתי השחי עדיין לחים - יועיל הרבה פחות. למה? כי אז האנטי־פרספירנטים יחליקו על העור במקום אל תוך צינוריות הזיעה, שם הם הכי יעילים. הזמן הטוב ביותר להשתמש במוצר הוא כשהולכים לישון - אז גם בתי השחי יבשים וגם יש לחומר זמן לעשות את העבודה שלו בלי הפרעות מיותרות.

אגב, למרקם הדאודורנט - ג'ל, סטיק, ספריי, רול און וקרם - אין שום חשיבות מבחינה בריאותית. בחרו מה שהכי נוח ונעים לכם.

ומה עוד אפשר לעשות?

מלבד מה שהזכרנו, גם תרופות מסוימות או מחלות דוגמת יתר תריסיות עלולות לגרום לזיעה. תמיד אפשר להתייעץ עם רופא, אבל בכל מקרה חשוב להקפיד על כללים בסיסיים: היגיינה, תזונה מתאימה, לבישת בגדים מתאימים ולא צמודים לעור ושימוש בדאודורנטים המבוססים על מלחי אלומיניום. חשוב גם להקפיד על שתיית מים, כמאחר שאיבדנו נוזלים בזמן ההזעה.

מה זאת הזעת יתר?

הזעת יתר היא מצב שבו הגוף מייצר זעה במידה שאינה פרופורציונלית למזג האוויר או לסוג הפעילות שנעשתה.

אנשים הסובלים מהזעת יתר חשים ביום ובלילה ברטיבות ובכתמי זיעה בעיקר בבית השחי, אך גם באזורים נוספים: כפות הידיים, כפות הרגליים, הגב, הישבן ומתחת לחזה.

האם הזעת יתר היא מחלה משמעותית?

במקרים רבים גורמת ההזעה למבוכה שגורמת לסובלים מהזעת היתר להימנע מלחיצות ידיים או ממגע עם אנשים אחרים, לעשיית מקלחת מספר פעמים ביום, להחלפת מספר חולצות במהלך היום, ולאימוץ סגנון לבוש כהה כדי ש"העיגול" הלא מחמיא לא יבלוט.

כמו כן, הזעת יתר עלולה לגרום לחשש ולהימנעות ממפגשים חברתיים ולירידה בביטחון העצמי.

האם הזעת יתר מצריכה בדיקת רופא?

אם מדובר בהזעת יתר שקיימת שנים רבות, מבלי שחל בה שינוי, אין צורך בבירור רפואי.

אם מדובר בהופעה חדשה של הזעת יתר יש להגיע לבדיקת רופא ולעשות בדיקות דם. הסיבה לכך היא  שהזעת יתר עלולה לבטא מחלה פנימית כמו אנמיה, פעילות יתר של בלוטת התריס, ובמקרים נדירים ביותר סוגים מסוימים של סרטן.

מהו הטיפול הרפואי להזעת יתר?

אפשרויות הטיפול הקיימות בישראל להזעת יתר הן:

• דאודורנטים המבוססים על מלחי אלומיניום.

• תכשירים ללא מרשם רופא, למשל אנהירדול פורטה.

• תכשירים מקומיים שונים במרשם רופא - לא כולם נכללים בסל התרופות. חלק מהתכשירים ניתנים אך ורק במרשם של רופא העוסק בתחום הזעת יתר. בחלק מהאנשים הטיפול בתכשירים אלה יעיל ביותר, אך עלותם אינה זולה. 

• הזרקות של בוטוקס או של דיספורט​.

הזרקות של בוטוקס או דיספורט הן יקרות ביותר וצריך לחזור על הטיפול כל מספר חודשים - אחרת הזעת היתר חוזרת, אפילו תוך מספר חודשים. הזרקות בכפות הידיים, בכפות הרגליים ובבית השחי הן כואבות.

​יש לך כללית מושלם?
מגיעה לך הנחה משמעותית על טיפול בהזעת יתר. לכל המידע

אני מזיע כל כך! כמה פעמים ביום מומלץ להתקלח?

מומלץ להתקלח פעם אחת ביום, לא יותר. זוהי התדירות שמתאימה לאקלים הישראלי ולזיעה שמגיעה יחד איתו. רחצה של יותר מפעם ביום עלולה לגרום לאיבוד של השכבה השומנית המגינה על העור ולגרום ליובש בעור.

דברים נוספים שגורמים להפחתה בשומניות של העור הם חשיפה ממושכת לשמש וגיל מבוגר. חשוב שאנשים מבוגרים ישתמשו בקרם לחות מדי יום, אפילו פעמיים ביום, או לחילופין בשמן אמבטיה. מומלץ למרוח את קרם הלחות מייד אחרי הרחצה, כיוון שאז העור סופג את הקרם בצורה הטובה ביותר.

פרופ' ארנון כהן הוא מומחה ברפואת עור ומין בכללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש