חיפוש

dsdsdsd
ישנים מעט מדי

המוח שלכם רוצה שתנוחו

בטח ידעתם שמיעוט בשעות שינה מעלה את הסיכון ללא מעט מחלות - לב, סוכרת, השמנת־יתר ועוד - אבל מה זה עושה למוח שלכם? מחקר שארך 10 שנים ובדק בני 55 ומעלה חזר עם תוצאות מעניינות ודי מדאיגות. ישנים יותר מ-8 שעות? גם זו עלולה להיות בעיה

ד"ר דנה פלורנטין

ד"ר דנה פלורנטין

​​בוודאי כבר הבנתם שמנוחה טובה היא מצרך חשוב עבור הגוף שלכם. מעט שעות שינה לא רק יפגעו בריכוז במשך היום, אלא כמו שמחקרי עבר הראו - גם יעלו את הסיכון לבעיות רפואיות, ביניהן: השמנת־יתר, סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ושבץ. ועכשיו יש עוד סיבה לישון טוב, בטח אם אתם כבר לא צעירים.

66 גברים ונשים בגילי 55 ומעלה השתתפו במחקר שינה ראשון מסוגו שארך עשר שנים, והשורה התחתונה שלו הייתה: ככל שמבוגרים ישנים פחות, כך המוח שלהם מזדקן מהר יותר.

ככה המחקר עבד: מדי שנתיים עברו המשתתפים סריקות MRI של המוח ובדיקות קוגניטיביות ודיווחו על הרגלי השינה שלהם. אצל אלו שישנו פחות שעות, נראו עדויות לירידה משמעותית יותר בנפח המוח ובתפקוד הקוגניטיבי, בהשוואה לאלו שישנו טוב בלילה. 

עובדתית, המוח של כולנו נחלש עם הגיל, אבל כאשר הדבר קורה במהירות הוא קשור לירידה קוגניטיבית ולהתפתחות של מחלות ניווניות כמו אלצהיימר, שהיא הדמנציה השכיחה ביותר. 

אז כמה שעות שינה ליליות מומלצות למבוגרים, לפי עורכי המחקר מאוניברסיטת Duke-NUS לרפואה בסינגפור? 7, זה מספר הקסם.

ואם אני ישן יותר, בטח אין עם זה שום בעיה? לא בדיוק...

8 שעות גג

מחקר נוסף בנושא שינה שנערך לאחרונה באנגליה מצא שגם יותר מדי שעות שינה עלולות לגרום לבעיות בריאותיות.

קרוב ל-9000 גברים ונשים השתתפו במחקר של אוניברסיטת וורוויק, ובמשך חודש הם דיווחו על מספר השעות ואיכות השינה שלהם.

משתתפי המחקר בגילאי 64-50 שישנו פחות מ-6 או יותר מ-8 שעות בלילה סבלו מבעיות בזיכרון ובקבלת החלטות. עבור מבוגרים בגילי 65-8​9, תפקוד המוח נפגע רק אם הם ישנו מעל 8 שעות.

"8־6 שעות שינה בלילה חשובות מאוד לתפקוד אופטימלי של המוח, לבריאות טובה ולצלילות נפשית", אמרו עורכי המחקר, שמצאו שמספר שעות השינה שאנחנו צריכים, כמו גם השפעתם על הגוף והמוח - משתנה עם הגיל.

החוקרים ציינו שחשוב לשמור על כמות תקינה של שעות שינה אצל מבוגרים, כיוון שהיא "יכולה לסייע בעיכוב ההידרדרות בתפקוד המוח - שמגיעה באופן טבעי עם הגיל - ועשויה להאט או למנוע הידרדרות מהירה שמובילה לדמנציה".

לא ברור מדוע שינה מוגזמת עלולה להזיק, אבל מחקרים קיימים קישרו בינה לבין מחלות כמו סוכרת ומחלות לב.

עם זאת, החוקרים אמרו שהקשר עשוי לנבוע בחלקו מכך ששנת יתר שכיחה יותר אצל אלו הסובלים מדיכאון - למשל מובטלים ועניים - שגם נוטים לסבול יותר מבעיות בריאותיות. חשוב לציין גם ששינה מוגזמת עלולה להיות תוצאה של מצבי בריאות לקויים ולאו דווקא הסיבה להם.

כפי שאפשר לראות כמעט בכל תחום בריאותי, נכון לעשות כל דבר במידה טובה. ואת זה אמר הרמב"ם הרבה לפנינו.

ד"ר דנה פלו​רנטין היא מומחית ברפואת משפחה בכללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש