מהי פוטותרפיה?
פוטותרפיה היא טיפול באמצעות קרינת UV במחלות עור רבות ובהן פסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור), ויטיליגו, אורטיקריה וליכן פלנוס. השימוש בפוטותרפיה מוכר זה שנים רבות ונחשב לטיפול יעיל ובטיחותי.
כיצד פועל הטיפול בפוטותרפיה?
כבר לפני שנים רבות הבחינו רופאים ומטופלים שבקיץ, בעקבות חשיפה מוגברת לשמש, ישנה הטבה של ממש בתסמינים של מחלת הפסוריאזיס. בעקבות ההבחנה הזאת עלה הרעיון להשתמש בקרינת UV לטיפול במחלות עור שונות. התברר שקרינת השמש נוגדת הן את הפעילות הדלקתית והן את שגשוג־היתר של תאי העור במחלת הפסוריאזיס.
האם יש כמה סוגים של פוטותרפיה או שמדובר בטיפול אחיד?
ישנם כמה סוגים של פוטותרפיה: טיפול ב־UVB רחב טווח (אורך גלי ה־UV נע בין 290 ל־320 ננומטר), טיפול ב־UVB צר טווח (אורך גלי ה־UV הוא 311 ננומטר) וטיפול PUVA (ראו הסבר מפורט בהמשך). יש לציין שגם הטיפול בים המלח הוא בחלקו סוג של פוטותרפיה.
איך נעשה הטיפול?
הטיפול נעשה בעמידה או בשכיבה, ובמסגרתו נחשף העור הנגוע לקרינת UV המוקרנת ממנורות שנראות כמו מנורות פלורסנט. הטיפול נעשה ללא בגדים, אך יש להגן על העיניים (באמצעות משקפי מגן) ועל איברי המין. הטיפול ניתן 2 עד 3 פעמים בשבוע. במהלך הטיפול עולים ברמת החשיפה באופן הדרגתי כדי למנוע כוויות: מתחילים בטיפול שנמשך פחות מדקה ולאחר זמן מה מגיעים לחשיפה שנמשכת כמה דקות.
למי אסור לקבל פוטותרפיה?
את הטיפול אסור לתת לחולים בסרטן עור מסוג מלנומה, למי שסובלים ממחלות המוחמרות מחשיפה לאור השמש (כמו זאבת) או למי שמקבלים תרופות מסוימות שעלולות לגרום לרגישות מוגברת לאור השמש. לכן לפני שמתחילים בפוטותרפיה, יש להגיע לבדיקה של רופא עור כדי שיאשר את הטיפול.
מהן תופעות הלוואי האפשריות של פוטותרפיה?
כשמקבלים טיפולי פוטותרפיה יש לשים לב להופעתם האפשרית של נזקי שמש כמו פיגמנטציה, כתמים וקמטים. כמו כן קיים סיכון פוטנציאלי להתפתחות של סרטן העור. לכן על מטופלים בפוטותרפיה להיבדק באופן סדיר אצל רופא עור. נדרשת בדיקה של כל שטח העור באמצעות דרמוסקופ (מכשיר אופטי דמוי פנס המסייע לזהות סרטן עור).
האם טיפולי פוטותרפיה עלולים לגרום לכוויות?
כן. הטיפולים האלה עלולים לגרום לכוויות. לכן החשיפה לקרינת ה־UV נעשית באופן הדרגתי: בפעם הראשונה ניתן הטיפול למשך שניות מעטות בלבד, ומדי פעם מאריכים קצת את משך החשיפה. אולם גם אם טיפולי הפוטותרפיה ניתנים באופן הדרגתי - כנדרש - קורה לפעמים שהם גורמים לכוויות קלות. במקרים כאלה אין צורך להפסיק את הטיפול, אולם צריך להאט עוד יותר את הגברת החשיפה.
טיפול בפוטותרפיה לפסוריאזיס בכף היד
מהו טיפול PUVA?
זהו טיפול משולב שכולל נטילת התרופה מתוקסלן יחד עם טיפול UVA (בין 320 ל־400 ננומטר). התרופה מגבירה את רגישות העור לקרני ה־UVA וכתוצאה מכך הן חודרות עמוק יותר לתוך העור מאשר קרני ה־UVB. למרות החדירה העמוקה יותר בטיפול PUVA גורמות קרני ה־UVA פחות נזק מאשר קרני ה־UVB. במסגרת הטיפול הזה נוטלים המטופלים את טבליות המתוקסלן, ושעתיים לאחר נטילת התרופה נחשפים ל־UVA.
אזהרה: לאחר השימוש במתוקסלן ישנה רגישות מוגברת לקרינת השמש. הרגישות הזאת מתחילה בתוך שעה לאחר נטילת המתוקסלן וחולפת בתוך שמונה שעות. בפרק הזמן הזה יש להימנע מחשיפה לקרינת השמש, ואם לא ניתן להימנע מכך, יש להתגונן מפניה באמצעות לבוש ארוך, כובע, משקפי שמש ומריחת קרם הגנה בעל מקדם גבוה על כל פיסת עור גלויה.
ועוד אזהרה: טיפולי PUVA מגבירים את הסיכון להתפתחות סוגים שונים של סרטן העור: קרצינומה של תאי הבסיס (Basal Cell Carcinoma ובקיצור: BCC), קרצינומה של תאי הקשקש (Squamous Cell Carcinoma ובקיצור: SCC) ומלנומה. לכן יש לקיים מעקב מתמשך אחרי חולי פסוריאזיס המטופלים ב־PUVA. יש לציין שבגלל הסיכון המוגבר לסרטן העור הולך ומתמעט השימוש בטיפולי PUVA.
מה עליי לעשות כדי לקבל פוטותרפיה?
הטיפול בפוטותרפיה נכלל בסל השירותים למקרים שבהם הוא נחשב למענה רפואי מקובל. רופא העור המטפל הוא שמחליט - לפי שיקול דעת רפואי - אם המטופל זכאי לטיפולי פוטותרפיה. יש לציין שאין מגבלה על מספר הטיפולים בפוטותרפיה שרשאי רופא העור לאשר למטופל.
עם זאת ישנה מגבלה חשובה: את טיפולי הפוטותרפיה חייבים לתת מטפלים מיומנים - עדיף מטפלים בעלי הכשרה פורמלית באחד ממקצועות הרפואה כמו סיעוד וביוטכנולוגיה. בכל מקרה על הטיפולים חייב לפקח רופא עור מומחה.
מהי פוטותרפיה ביתית?
ניתן לרכוש מכשיר פוטותרפיה ולעשות את טיפולי ה־UVB בבית. זהו פתרון נוח במיוחד למי שאינם מתגוררים בסמיכות למכוני פוטותרפיה. עם זאת יש לשים לב: גם בפוטותרפיה ביתית יש צורך במעקב של רופא עור לפני הטיפול ובמהלכו.
קיימים מכשירי פוטותרפיה ביתיים לכל הגוף, וקיימים מכשירים שמותאמים במיוחד לטיפול בפסוריאזיס בכפות הידיים והרגליים. קיים גם מכשיר פוטותרפיה ידִני במשקל קל שמתאים לטיפול בנגעים מקומיים, למשל בקרקפת. ידית המכשיר היא דמוית מברשת – מה שמאפשר לסרק את השיער ולהצמיד את המכשיר לנגעים הפסוריאטיים שעל הקרקפת. מכשיר פוטותרפיה ביתי אינו כלול בסל התרופות, ואנשים המעוניינים לרכוש מכשיר כזה צריכים לעשות זאת באופן פרטי.
פרופ' ארנון כהן הוא מומחה ברפואת עור בכללית