תכשירי הגנה מפני השמש הם מוצר חובה בישראל. כמעט שלא תמצאו בית בארץ שאין בו קרם הגנה או ספריי הגנה מהשמש כזה או אחר בארון.
ובכל זאת, לא כולנו יודעים איך להשתמש נכון בתכשיר ההגנה ומסתפקים במריחה מהירה רגע לפני הקפיצה למים. אז לא, זה לא מספיק. כדי שתוכלו לספק לעור שלכם הגנה מושלמת מפני נזקי השמש ומפני סרטן העור, יש כמה דברים שאתם פשוט חייבים לדעת.
תכשירי הגנה מפני קרינת השמש הם תכשירים לשימוש מקומי על העור. יש תכשירים כימיים שסופגים את הקרינה העל־סגולה של השמש, ויש תכשירים פיזיקליים שמחזירים את קרינת השמש.
מהו SPF?
Sun protection factor (או בקיצור SPF) הוא מדד מעבדתי ליעילותו של תכשיר הגנה מפני קרינת השמש. ככל שה־SPF גבוה יותר, כך יש יותר הגנה מקרינת UVB - קרינת השמש שגורמת לכוויות.
SPF הוא למעשה מנת קרינת ה־UV שנדרשת כדי לגרום לכוויית שמש בשימוש בתכשיר הגנה, בהשוואה למנת הקרינה שהייתה נדרשת כדי לגרום לכווייה ללא שימוש בתכשיר ההגנה. לא קיים סטנדרט למדידת יעילותו של תכשיר הגנה מפני קרינת UVA - שגם היא מסוכנת.
מדד SPF נתפס לעתים בפשטנות יתרה. יש הסוברים שאם הזמן עד הופעת כוויות שמש ללא שימוש בתכשיר הגנה הוא שעה, הרי שבשימוש בתכשיר הגנה שה־SPF שלו הוא 15, ניתן לשהות 15 שעות בשמש. זה כמובן לא נכון, כי בחיים האמיתיים אנחנו לא תמיד מורחים את תכשיר ההגנה בכמות הנדרשת. נוסף על כך, פעילויות כמו שחייה או הזעה גורמות להפחתת היעילות של התכשיר.
האם תכשיר הגנה מספק הגנה מלאה מקרני השמש?
השימוש בתכשירי הגנה מהשמש עלול לגרום להרגשת ביטחון שגויה. אנשים שמשתמשים בתכשיר הגנה עשויים לחשוב שהם מוגנים לחלוטין ולשהות יותר מדי זמן בשמש.
בפועל, בגלל שימוש לא נכון או לא מספק בתכשירי ההגנה, אנשים נחשפים לכמות גבוהה של קרינת שמש ומעלים את הסיכון להופעת נזקי שמש (קמטים, כתמים חומים) וסרטן עור.
מהו ההבדל בין תכשיר הגנה water resistant לתכשיר water proof?
תכשיר water resistant שומר על ה־SPF המוצהר שלו אחרי 40 דקות של חשיפה למים.
תכשיר water proof שומר על ה־SPF המוצהר שלו גם 80 דקות אחרי החשיפה למים.
לכן לאנשים שעוסקים בפעילות ספורטיבית, שוחים או נוטים להזעה מומלץ להשתמש בתכשירים שהם water proof.
באיזה SPF כדאי לי להשתמש?
מרבית רופאי העור ורשויות הבריאות ממליצים להשתמש בתכשיר הגנה שה־SPF שלו הוא 30 ויותר.
קרם הגנה או ספריי הגנה: מה עדיף?
המרקם של ספריי ההגנה הוא יותר מימי, ולכן יש אנשים שמעדיפים להשתמש בו ולא בקרם. עם זאת, הקרם עמיד יותר על הגוף לזיעה או למגע במים ולכן מספק הגנה יותר טובה מאשר ספריי.
כמה זמן לפני החשיפה לשמש צריך למרוח את תכשיר ההגנה?
יש למרוח את תכשיר ההגנה 15 עד 30 דקות לפני החשיפה לשמש.
כל כמה זמן צריך למרוח את תכשיר ההגנה?
בזמן ששוהים בשמש - כל שעתיים.
האם תכשיר הגנה מגן על תינוקות?
תינוקות שטרם מלאו להם 6 חודשים רצוי בכלל לא לחשוף לשמש.
העור של התינוקות דק יותר, ושטח הגוף ביחס למשקל גדול יותר, ולכן הם רגישים יותר לספיגת החומרים שנמצאים בתכשירי ההגנה ולתגובות של רגישות־יתר. נוסף על כך, מנגנון ההזעה והקירור של תינוקות פחות מפותח, ולכן הם עלולים לסבול מהתחממות־יתר ומהתייבשות.
למה חשוב לשים לב כאשר קונים תכשיר?
כדי להבטיח הגנה יעילה מפני נזקי השמש חשוב יותר להשתמש בכמות נדיבה של תכשיר הגנה מאשר לרכוש מוצר יקר. לכן בחירה בתכשיר הגנה שמחירו סביר מאפשרת רכישה של כמות מספקת - מה שמאפשר הגנה טובה יותר מפני השמש. אם נקנה תכשירים יקרים מדי, לא בטוח שאכן נמרח את הכמות הרצויה ובתדירות הנדרשת.
כמובן חשוב שלתכשיר שנקנה יהיה אישור ממשרד הבריאות.
האם לתכשיר הגנה מהשמש יש תאריך תפוגה?
בתכשיר הגנה, כמו בכל תכשיר אחר או תרופה, חשוב מאוד לבדוק את תאריך התפוגה.
לחלק מתכשירי ההגנה מהשמש יש אורך חיי מדף של שלוש שנים, ואז לפי דרישות ה־FDA אין חובת הטבעה של תאריך תפוגה על התכשיר.
עם זאת, בתכשירי הגנה שמאבדים תוקף בתוך פחות משלוש שנים קיימת חובה להטביע את תאריך התפוגה על התכשיר (בדרך כלל יופיע בגב התכשיר סימן של שפופרת פתוחה עם מספר החודשים לשימוש מרגע הפתיחה).
תכשיר הגנה שפג תוקפו מאבד את יעילותו, אז אם אתם בספק בנוגע לתכשיר הגנה שנמצא אצלכם בבית - עדיף לזרוק אותו ולקנות חדש.
האם תכשיר הגנה מהשמש יכול לגרום לפריחה?
החומרים הכימיים שנמצאים בתכשירי ההגנה (למשל ויטמין פאבא) עלולים לגרום לפריחה שמכונה דלקת עור ממגע. לכן מומלץ שתכשירי ההגנה מהשמש יהיו היפו־אלרגניים (לא גורמים לאלרגיה).
האם תכשיר הגנה עלול לגרום לאקנה (פצעי בגרות)?
תכשירי הגנה מהשמש עלולים לחסום את נקבוביות העור ולהחמיר או לגרום לפריחה דמוית אקנה, ולכן מומלץ שתכשירי הגנה מהשמש לא יהיו קומדו־גניים. השפעת התכשיר על העור חולפת בדרך כלל עם הפסקת השימוש.
טיפים לשימוש נכון בתכשיר הגנה מהשמש
• קרינת השמש חזקה במיוחד בשעות הצהריים, ולכן יש להימנע מחשיפה לשמש בשעות האלה.
• יש להשתמש בתכשירי הגנה מהשמש שמסוככים קרינת UVB וגם קרינת UVA (תכשירים בעלי טווח רחב).
• יש למרוח על פני העור שכבה עבה של תכשירי ההגנה כדי לקבל את ההגנה המלאה לפי ה־SPF של אותו התכשיר.
• יש למרוח את התכשיר 15 עד 30 דקות לפני החשיפה לשמש.
• יש למרוח את התכשיר פעמים חוזרות ונשנות במהלך החשיפה לשמש.
• יש להשתמש בכובע רחב שוליים, במשקפי שמש ובבגדים שמגינים מהשמש.
• מי הים או הבריכה (וגם שלג וקרח...) מחזירים את קרינת השמש ומגבירים את עוצמתה, ולכן כשאנחנו ליד ים או בריכה (או על משטחי שלג וקרח) יש להימרח בתדירות גבוהה יותר.
• יש להשתמש בתכשיר הגנה בעל מקדם (SPF) גבוה של 30 ויותר.
• צריך לזכור ששימוש בתכשיר הגנה מהשמש אינו מספק הגנה מלאה מנזקי שמש ומסרטן העור, ולכן עדיף לצמצם את החשיפה לשמש עד כמה שאפשר.
זכרו: חשיפה לא מבוקרת לשמש בגיל צעיר תגרום להופעה של נזקי שמש: כתמים, קמטים וסרטן העור. אנחנו צריכים להיות כל הזמן "חכמים בשמש" כדי לשמור על העור שלנו הן מהבחינה הרפואית והן מהבחינה הקוסמטית.
פרופ' ארנון כהן הוא רופא עור מומחה בכללית