ב־1935 תיארו שני גינקולוגים אמריקאים בשם שטיין ולבנטל נשים שסובלות מאל־וסת (לא מקבלות וסת), שיעור יתר ושחלות מוגדלות. נשים אלה עברו כריתה של חלק קטן מכל שחלה, ובעקבות זאת הופיעה אצלן הווסת.
מאז התיאור של שטיין ולבנטל הבנתנו את התסמונת הנקראת "תסמונת השחלות הפוליציסטיות" או PCO התקדמה רבות, ואנחנו מבינים שמדובר במצב הורמונלי מורכב. רוב החוקרים מסכימים שלשחלות פוליציסטיות יש רקע גנטי עם ביטוי שונה בהתאם להשפעות של גורמים סביבתיים.
מהם הסימנים לתסמונת השחלות הפוליציסטיות?
התסמונת מתבטאת באופן שונה אצל נשים שונות ואף אצל אותה אישה בשלבים שונים בחיים.
התסמינים כוללים בדרך־כלל (לא כולם חייבים להופיע):
• ביוץ ומחזור לא סדירים. אצל רוב הנשים עם שחלות פוליציסטיות נראה 4-3 מחזורי וסת בשנה בלבד.
• עלייה ברמת ההורמונים הזכריים (אנדרוגנים) בדם.
• אקנה (פצעונים) ו/או שיעור יתר בגוף ונשירת שיער הראש.
• משקל עודף. אופייני לכ-50% מהנשים עם שחלות פוליציסטיות.
• ריבוי זקיקים בשחלות.
• עלייה ברמת השומנים בדם.
• אי סבילות לסוכר ואף סוכרת. זאת בשל עמידות לאינסולין, שגם היא כנראה חלק מהתורשה של המצב אצל חלק מהנשים שמוחמר עוד יותר אצל נשים שמנות.
• עלייה ברמת האינסולין בדם.
• עליית ברמת ההורמון LH לעומת רמת ההורמון FSH.
איך מאבחנים את תסמונת השחלות הפוליציסטיות?
האבחנה מתבססת על התסמינים והתופעות שתוארו לעיל, אחרי שלילת גורמים אפשריים אחרים להפרעה הורמונלית כמו הפרעה בתפקוד בלוטת התריס, הפרעה בתפקוד בלוטת יותרת הכליה או הפרעה בתפקוד יותרת המוח.
מהי השכיחות של התופעה?
מדובר במצב שכיח ביותר: 25%-20% מהנשים בגיל הפריון סובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות.
מה המשמעות הרפואית של השחלות הפוליציסטיות?
פגיעה בפריון. בשל הנטייה לביוץ לא סדיר לחלק מהנשים עם שחלות פוליציסטיות יש קושי להרות.
עיבוי של רירית הרחם. בתוך חלל הרחם ישנה רקמה ספוגית (רירית הרחם) המתעבה בהשפעת הורמון האסטרוגן המופרש מהשחלות. לאחר הביוץ, אם אין הריון, הרירית נושרת וזהו דם הווסת. אצל רוב הנשים הסובלות משחלות פוליציסטיות הרירית לא נושרת באופן סדיר ומתעבה. מצב זה הוא גורם סיכון של שגשוג הרירית שעלול להוביל בגיל מאוחר יותר לסרטן רירית הרחם.
תסמונת מטבולית. בשל העמידות לאינסולין וההשמנה הנלוות אליה, חלק מהנשים הסובלות משחלות פוליציסטיות נמצאות בסיכון לסיבוכים כמו סוכרת, יתר לחץ דם, עליית שומנים בדם ומחלות לב וכלי דם.
הפרעה קוסמטית. בשל העליה בהורמונים זכריים אנדרוגנים יש הופעה של אקנה ושל שיעור יתר.
על שום מה שחלות פוליציסטיות?
השם מטעה. אין מדובר במצב של ריבוי ציסטות בשחלה, שם התסמונת נובע מהמראה של השחלות המלאות זקיקים קטנים ובינוניים.
איך מטפלים בשחלות פוליציסטיות?
תזונה
ירידה במשקל, אפילו של 15%-10%, יכולה לשפר משמעותית את התפקוד ההורמונלי והמטבולי של נשים הסובלות משחלות פוליציסטיות ומעודף משקל.
טיפול תרופתי לנשים המעוניינות ללדת
לנשים המעוניינות להרות יומלץ לקבל טיפול תרופתי להשראת ביוץ. התרופה המקובלת היא איקקלומין, אך יש גם תרופות נוספות. בשל השפעת האיקקלומין על ריר צוואר הרחם, חלק מהנשים יזדקקו גם להזרעה שתעקוף את ריר צוואר הרחם, כלומר החדרת הזרע לרחם באופן מלאכותי ולא על ידי יחסי מין.
טיפול תרופתי לנשים שאינן מעוניינות בשלב זה ללדת
נשים שלא רוצות ללדת עדיין צריכות לקבל טיפול להסדרת המחזור החודשי כדי להפחית את הסיכון העתידי לסרטן רירית הרחם. אפשר להשיג את המטרה על ידי טיפול בגלולות משולבות אסטרוגן ופרוגסטרון, שהן הגלולות המקובלות למניעת הריון.
לטיפול זה יש כמה יתרונות: השגת דימום רחמי סדיר, מה שמונע התעבות בלתי מבוקרת של רירית הרחם והפחתה של הסיכון לשגשוג ולסרטן רירית הרחם; הטבה ניכרת במקרים של אקנה ושיעור יתר; אמצעי מניעה.
אפשרות נוספת היא טיפול מחזורי בכדורי פרוגסטרון בלבד, אולם טיפול זה לא מהווה אמצעי מניעה ולא מטפל בתופעות של אקנה ושל שיעור יתר.
שמירה על רירית הרחם אפשרית גם על ידי החדרת התקן הורמונלי המשחרר פרוגסטרון. התקן זה מהווה גם אמצעי מניעה נגד הריון, אבל הוא לא משפר תופעות של אקנה ושל שיעור יתר.
במקרים שבהם התמונה הבולטת היא אקנה וגלולות אינן מספיקות, כדאי לשקול טיפול נוסף תרופתי על ידי רופא עור. גם אם השיעור לא מגיב לגלולות, יש אפשרות לטיפול תרופתי נוסף המפחית באופן ניכר את רמת ההורמונים הזכריים בגוף תוך שילוב טיפולים אסתטיים.
כל אישה עם שחלות פוליציסטיות צריכה להיות במעקב רפואי סדיר אצל רופא נשים וכן אצל רופא משפחה.
מה הסיכויים של נשים פוליציסטיות להשיג הריון?
אם אין גורמים אחרים אצל האישה או אצל בן הזוג - הסיכויים מצויינים.
ד"ר גליה בירן היא מנהלת מרפאת הפריון במרכז לבריאות האישה קונקורד ברמת גן, מקבוצת כללית
פרופ' יואב פלד הוא רופא בכיר במחלקת נשים במרכז רפואי רבין ומנהל את מרפאת גיל המעבר במקום ומנהל את המרכז לבריאת האישה של כללית בהוד השרון