במהלך ההיריון ניזון העובר מהשליה - האיבר שמחבר בינו לבין האם. הוא מקבל מהשליה, באמצעות חבל הטבור, חמצן ומזון ומפנה דרכה את תוצרי הפסולת שהוא מייצר כמו פחמן דו־חמצני. לרוב מושרשת השליה בצידי הרחם או בחלקו העליון.
מהי שליית פתח?
שליית פתח (באנגלית: Placenta Previa) היא מצב שבו השליה מושרשת בחלקו התחתון של הרחם ומכסה בצורה חלקית או מלאה את הפתח הפנימי של צוואר הרחם (שנקרא "הפה של צוואר הרחם"), שדרכו צריך לעבור העובר במהלך לידה נרתיקית.
מהם התסמינים של שליית פתח?
הסימפטום העיקרי הוא דימום נרתיקי (מקורו בדם של האם ולא של העובר).
הדימום יכול להיות קל עד כבד, ובדרך כלל הוא אינו מלוּוה בכאבים. הוא יכול להתחיל באופן ספונטני וללא שום מאמץ ואפילו תוך כדי שינה או בעקבות טריגר כמו יחסי מין. הדימום מפסיק לרוב באופן ספונטני, אך נוטה לחזור על עצמו, ולעיתים הוא משולב עם התכווצויות של הרחם.
דימום במחצית השנייה של ההיריון עלול להצביע - נוסף על שליית פתח - גם על תופעות כמו לידה מוקדמת או היפרדות שליה. לכן כשמזהים דימום, צריך לפנות מייד לבדיקה רפואית.
איך מאבחנים שליית פתח?
במרבית המקרים מאובחנת שליית פתח בבדיקת אולטרסאונד שגרתית.
מהי השכיחות של התופעה?
השכיחות של שליית פתח נעה בין 0.28% ל־1.5% מההריונות.
מה גורם לשליית פתח?
לא ידוע מה גורם לשליה להשתרש באזור צוואר הרחם, אבל זוהו כמה גורמי סיכון שמעלים את שכיחות התופעה. אלה הם גורמי הסיכון הידועים:
• גיל מתקדם של האם.
• מספר רב של הריונות.
• עישון של האם.
• טיפולי פוריות.
• היסטוריה של ניתוחים קיסריים או של ניתוחי רחם קודמים (כמו כריתת שרירנים).
• היסטוריה של הפלות חוזרות ושל גרידות.
• שליית פתח בהיריון קודם.
• הריונות מרובי עוברים.
מהם הסיבוכים האפשריים לאמא?
סיבוכים משמעותיים פחות כוללים אנמיה ואירועים חוזרים של דימום שלעיתים יצריכו אשפוז ממושך. לרוב מובילה שליית פתח להקדמה מתוכננת של הלידה לשבוע ה־37 או ה־38. מכיוון שהשליה מכסה את ה"פה" הפנימי של צוואר הרחם - יש צורך בניתוח קיסרי לחילוץ היילוד.
סיבוכים משמעותיים יותר של שליית פתח כוללים את הצורך לכרות את רחם האם לאחר הלידה. זהו ניתוח גדול שנעשה לרוב בגלל דימום בלתי מבוקר, ולאחר שנכשלו כל השיטות האחרות - תרופתיות וכירורגיות - לעצירת הדימום.
וישנם סיבוכים נוספים של האם שקשורים לדימום עקב שליית פתח: הצורך לקבל מנות דם, זיהומים ותסחיפי דם (טרומבופלביטיס).
מהם הסיבוכים האפשריים לעובר?
אלה כוללים בעיקר שכיחות גבוהה של סיבוכים שנובעים מלידה מוקדמת: החל מסיבוכי פגות קשים וכלה בתמותת היילוד (אם הלידה מוקדמת מאוד).
איך מטפלים בשליית פתח?
במרבית המקרים נדרש מעקב בלבד. אם שליית הפתח התגלתה בשלב מוקדם של ההיריון (עד לחצי השני של השליש הראשון) והיא גבולית, כלומר מגיעה לצוואר הרחם אך לא מכסה אותו מצד לצד, מדובר לרוב בתופעה חולפת.
עם התקדמות ההיריון וגדילת החלק התחתון (הסגמנט התחתון) של הרחם עשויה השליה "לנדוד" ולהתרחק מהאזור הפנימי של צוואר הרחם.
באופן כללי, שליה שהקצה שלה מרוחק פחות מ־1 סנטימטר מה"פה" הפנימי של צוואר הרחם מחייבת ניתוח קיסרי, ולידה רגילה מתאפשרת לרוב כשהמרחק גדול מ־2 סנטימטרים. בטווח שבין סנטימטר אחד ל־2 סנטימטרים יש צורך בהערכה פרטנית על הסיכוי ועל הסיכון שבלידה רגילה.
אם התגלתה התופעה עקב דימומים, נדרשות מנוחה והימנעות ממאמצים בכלל ומקיום יחסי מין בפרט. גם הרופא המטפל יימנע מבדיקות וגינליות. אם השליה נשארת נמוכה ככל שמתקדמים למועד הלידה, תתקיים הלידה בניתוח קיסרי.
אם אישה מגיעה לבית חולים עם דימום בשל שליית פתח, הטיפול הראשוני יהיה היערכות לאפשרות שיהיה צורך ביילוד מוקדם:
• יעריכו את כמות הדימום באמצעות בדיקת ההמוגלובין (בדיקת דם).
• יוזמנו מנות דם מבנק הדם למקרה הצורך.
• האישה תחובר לעירוי נוזלים ותתבקש להישאר בצום.
בהתאם לגיל ההיריון ייתכן שהאישה תטופל בסטרואידים (צלסטון) להחשת הבשלות הריאתית של העובר ולהפחתת סיבוכי הפגוּת. אם סוג הדם של האישה הוא Rh-, היא תקבל זריקת אנטי D.
במרבית המקרים יירגע הדימום מעצמו, וסביר להניח שהאישה תשוחרר לביתה להמשך מנוחה לאחר שהדימום יחלוף. אם הדימום רב וממושך, ייתכן שהיא תקבל עירוי דם, ויישקל סיום ההיריון בניתוח קיסרי - בתלות בגיל ההיריון, בכמות הדימום ובמשך שלו.
האם דרושה מנוחה מיוחדת לאחר לידה בשליית פתח?
כאמור, במקרים של שליית פתח תיעשה הלידה בניתוח קיסרי. ההתאוששות אינה שונה בהרבה מההתאוששות מניתוח קיסרי שנעשה מכל סיבה אחרת. אולם מאחר שהשליה השתרשה באזור שאינו מתכווץ היטב ושיש בו פחות סיבי שריר, קיים סיכון גבוה יותר לדימום אחרי הלידה.
פרופ' אייל שיינר הוא מנהל מחלקת נשים ויולדות בחטיבה למיילדות ולגינקולוגיה במרכז הרפואי סורוקה מקבוצת כללית
פרופ' אדי ויסבוך הוא רופא בכיר במחלקת נשים ויולדות ואחראי ליחידה להיריון בסיכון גבוה במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית