לצד הבייבי החדש והקסום, אמא טרייה גם מתמודדת עם אינספור חוויות ואתגרים חדשים. גם הנקה היא חוויה מדהימה – וגם היא לא תמיד עוברת חלק.
ישנם מצבים מסוימים בשד שעלולים לגרום לקשיים בהנקה. לעתים מדובר בבעיות שגורמות לאם סבל רב הפוגע ביכולתה להמשיך להיניק. אבחון מהיר וטיפול נכון בבעיה יקלו מאוד על האם ויאפשרו המשך הנקה יעיל ונעים.
פטמה שטוחה, שקועה, ארוכה או גדולה
אין צורך בהכנת פטמה להנקה בתקופת ההריון - גם פטמה שטוחה יכולה לשנות את צורתה לאחר הלידה. ישנם מקרים של פטמה שקועה שבהם ניתן להיעזר במגן פטמה בתקופת ההריון, אך מומלץ להיוועץ ביועצת הנקה.
חשוב לזכור שהתינוק יונק מהשד ולא מהפטמה, ולכן נסי למצוא את התנוחה שבה הוא נצמד בצורה אופטימלית לשד. בנוסף, נסי להבליט את הפטמה השקועה לפני התחלת ההנקה, אם בכל זאת נתקלת בקשיים בחיבור התינוק לשד, מומלץ להיוועץ באחות או ביועצת הנקה.
זקוקה לעזרה בהנקה? במשך כל השנה ניתן לקבל ייעוץ טלפוני בנוגע לבעיות וקשיים בהנקה מאחיות מוסמכות שהוכשרו לכל הנושאים הקשורים לתקופה שהחל מתכנון ההריון ועד גיל שנה. לקבלת שירות בתחום הנקה ניתן להתקשר למוקד כללית בטלפון 2700*, שלוחה 5 (24 שעות ביממה) או להשאיר פרטים במייל עם מספר טלפון לחזרה. כתובת המייל: mokedhanaka@clalit.org.il. לאחר ההדרכה הראשונית, אם תזהה האחות כי יש צורך בהדרכה נוספת מעמיקה יותר, או אם תבקש האישה סיוע נוסף, תיצור איתה מדריכת הנקה מוסמכת קשר טלפוני בתוך 24 שעות. על יולדות שומרות שבת לציין "נא לא להתקשר בשבת/חג".
|
גודש בשד
לאחר הלידה וכשלושה ימים לאחר תחילת ההנקה, תחושי בהתמלאות שדייך בחלב. תחושה זו תהיה מלווה לרוב בהרגשה של כובד בשדיים, וגדילתם, והשדיים יהיו רכים למגע. אם ההנקה לא מלווה בחום ובכאבים, אלה תופעות תקינות לחלוטין - התינוק נצמד לשד ומפנה את החלב ביעילות.
אם השד לא מפונה ביעילות (מרווחים גדולים מדי בין ההנקות, הנקה לא יעילה או הפרדה בין האם לתינוק לאחר הלידה), החלב מצטבר בשד ויכול לגרום לגודש.
איך אני מזהה גודש?
גודש בשד ילווה לרוב בתחושת כובד בשדיים, הרגשה של "שדיים קשים למגע" וקושי לחבר את התינוק ליניקה יעילה. גודש בשד יכול להופיע בכל שלב בתקופת ההנקה כשמתרחש שינוי בדפוסי היניקה של התינוק ופינוי החלב מהשד.
אני מרגישה גודש וכאבים, כדאי לתת לשד "לנוח" מהנקה?
גודש בשד שאינו מטופל, עלול לגרום להופעת דלקת (Mastitis), ולכן חשוב מאוד להמשיך ולהוציא חלב משד גדוש. הפסקת ההנקה אינה מומלצת כדי לאפשר לשד "לנוח". להיפך, חוסר טיפול נכון ויעיל רק עלול להחמיר את המצב. אם התינוק מסוגל לינוק, מומלץ להניק אותו לעתים קרובות, כיוון שזו הדרך הטובה ביותר להוצאת החלב מהשד.
אם התינוק אינו מסוגל לינוק, או אם יש קושי בפינוי חלב בצורה יעילה מהשד, ניתן לסחוט ולשאוב חלב מהשד. ייתכן שתוכלי להוציא לבד בסחיטה, וייתכן שתעדיפי להיעזר במשאבה. לעתים די בהוצאת כמות קטנה של חלב כדי שהשד יהיה רך מספיק והתינוק יוכל לינוק ביעילות.
איך אפשר לטפל ולהקל על הגודש?
לפני הטיפול בגודש אפשר להניח קומפרס חם על השדיים. ניתן גם לעשות אמבטיה או מקלחת חמימה.
אם קיימת בצקת בהילה שמסביב לפטמה, חשוב לפנות אותה כדי לאפשר זרימה חופשית של חלב מהשד.
לאחר מכן יש לסחוט חלב מהשד ולהגמיש את ההילה כך שהתינוק יוכל להתחבר להנקה ולפנות את החלב, או לשאוב את החלב במשאבה.
לאחר ההנקה ניתן להניח קומפרס קר על השדיים על מנת להקל על הבצקת ועל הכאבים. מומלץ ליטול, לאחר התייעצות עם גורם רפואי, משכך כאבים היכול לעזור לתחושת הכאב.
בכל מצב שבו יש החמרה של הגודש המלווה בחום, באדמומיות בשד ו/או בכאבים, יש לפנות לגורם רפואי להמשך מעקב וטיפול.
חסימת צינורית חלב
חסימה של צינורית חלב מונעת את יציאת החלב מהאזור שאותו הוא מנקז. החסימה עלולה להיגרם מסיבות שונות.
הסימנים לצינורית חלב חסומה הם לרוב התקשות ונפיחות מקומית ולפעמים גם אודם בעור באזור הנפיחות. לרוב לא יהיה חום והאם תרגיש טוב. ייתכן שתופיע נקודה לבנה על הפטמה היכולה להעיד על חסימת צינורית חלב.
ניקוז לא יעיל בכל השד נגרם בדרך כלל כתוצאה מהנקות לא תכופות ולא סדירות או בגלל פינוי לא יעיל של חלב מהשד.
ניקוז לא יעיל בחלק מהשד יכול להיווצר כתוצאה מהנקה לא יעילה, מרווחים גדולים בין ההנקות, חזייה לוחצת, שכיבה על החזה או תנוחת הנקה שאינה מאפשרת פינוי יעיל של חלב מהשד.
טיפים לשיפור ניקוז החלב
להיניק לעתים קרובות.
לנוח בזמן מנוחת התינוק. בכלל, מנוחה חשובה מאוד למניעת מצבים אלה וליצירת התנאים הכי טובים לך ולתינוק.
לעסות בעדינות את השד כאשר התינוק יונק ובכך לעזור לפינוי החלב בזמן ההנקה.
לעסות מסביב לאזור הקשה למגע ולאורך הצינור המוביל לכיוון הפטמה.
לשים קומפרסים קרירים על השד בין ההנקות על מנת להקל על הכאב.
לקחת משכך כאבים לפי הצורך ולאחר ייעוץ עם גורם רפואי.
דלקת זיהומית
דלקת זיהומית בשד (Mastitis) הנגרמת מזיהום חיידקי, מלווה בתחושת חולי וחום של מעל 38 מעלות. במקרה כזה, דרוש טיפול אנטיביוטי דחוף כדי למנוע החמרה.
סיבה שכיחה לדלקת בשד היא חדירת חיידקים דרך סדקים בפטמה. אם את נוטלת טיפול אנטיביוטי, חשוב להמשיך אותו גם אם המצב משתפר תוך יום או יומיים. הפסקת הטיפול בטרם עת עלולה לגרום להתלקחות מחודשת של הדלקת.
דלקת זיהומית בשד וטיפול אנטיביוטי לא מונעים הנקה. להפך, חשוב להמשיך להיניק לעתים קרובות, כדי להוציא את החלב. לפעמים האם נמנעת מלהיניק מהשד הדלקתי עקב הכאב. במקרה זה מומלץ על טיפול לשיכוך כאבים.
פטריה בשד (Candida)
אם את מרגישה כאבים פתאומיים וחדים, בעיקר בסיום ההנקה באזור הפטמה ובשד, ואם הפטמה שינתה את צבעה וכאובה, יכול להיות שאת סובלת מפטריה באזור. פטריה מחייבת טיפול רפואי הן לתינוק והן לאמו - לשתי הפטמות.
הטיפול לתינוק ניתן בדרך כלל במשך שבוע או לאורך כל התקופה שהאם בטיפול. יש לנקות ולחטא היטב כל דבר הבא במגע עם הפטמה והשד וכן לפה התינוק, כגון מוצץ, מגן פטמה או ציוד שאיבה. חשוב לאוורר את השדיים מספר פעמים ביממה ולהקפיד על החלפת רפידת הנקה ספוגה.
טל צים בן־ארי (RN ,MSN) היא יועצת הנקה מורשית ומוסמכת IBCLC, מרכזת תחום הנקה בסגל אחות ראשית, ואחות בפגייה במערך הנשים והיולדות במרכז הרפואי כרמל, מקבוצת כללית
אלישבע כהן ארזי היא רכזת תחום רפואה מונעת ויועצת הנקה במחוז חיפה