מהי דלקת גרון?
יש כמה מונחים המשמשים בערבוביה ומתארים כולם את אותה המחלה: דלקת גרון (sore throat), דלקת לוע (פרינגיטיס, pharyngitis), דלקת שקדים (טונזיליטיס, tonsillitis), פרינגוטונזיליטיס (pharygotonsilitis), טונזילו פרינגיטיס (tonsillopharyngitis).
המחלה הזאת - יהיה השם שניתן לה אשר יהיה מתוך שלל השמות שיש לה - היא אחת הסיבות השכיחות ביותר לביקורים אצל רופאים במרפאות בקהילה.
מדובר במחלה דלקתית זיהומית של חלל הלוע ושל השקדים, אם כי תיתכן דלקת לוע גם בלי שתיראה מעורבות של השקדים (השקדים הם איברים לימפטיים - כמו בלוטות לימפה - המצויים בשני צדדיו של חלל הלוע).
אילו סוגי דלקת גרון קיימים?
דלקת גרון ויראלית (נגיפית)
זיהומים נגיפיים של דרכי הנשימה העליונות הם הגורם העיקרי לדלקת גרון. גם מחלת הנשיקה, הנגרמת אף היא מנגיף, יכולה לבוא לידי ביטוי בדלקת גרון.
דלקת גרון חיידקית (סטרפטוקוקלית)
רק במיעוט מהמקרים גורמים חיידקים לדלקת גרון. החיידק העיקרי שגורם לדלקת גרון הוא סטרפטוקוקוס A.
מי חולים בדלקת גרון חיידקית?
בדלקת גרון חיידקית (סטרפטוקוקלית) חולים בעיקר ילדים ובני נוער בגיל בית ספר. כ־30% מהם חולים בדלקת גרון פעם בשנה - חיידקים אחראים למחלה בפחות משליש מהמקרים.
דלקת גרון חיידקית וסיבוכיה נדירים בתינוקות ובפעוטות שטרם מלאו להם 3 שנים ונדירים גם במבוגרים.
מתי חולים בדלקת גרון?
בעיקר בעונות המעבר ובחורף.
מהם התסמינים של דלקת גרון?
דלקת גרון נגיפית
הסימפטומים העיקריים של דלקת גרון נגיפית הם כאבי גרון וקושי בבליעה. לפעמים יש גם חום. תסמינים נוספים של דלקת גרון נגיפית הם נזלת, שיעול, דלקת עיניים, צרידות.
דלקת גרון חיידקית
אם הגורם למחלה הוא חיידק הסטרפטוקוקוס, יש סיכון רב יותר לחום גבוה, להגדלת בלוטות הלימפה ולכאבי בטן. ייתכנו גם גם הקאות וכאבי ראש.
דלקת גרון זו מחלה מידבקת?
דלקת גרון היא בהחלט מחלה מידבקת. מחוללי המחלה נישאים בקלות באוויר בטיפות זעירות (רסס), ולכן עיטוש, שיעול ומגע ידיים (שנגעו קודם לכן באף, בפנים או במישהו או במישהי חולים) עלולים להעביר את הנגיפים או את החיידקים מאדם לאדם.
במקרים של זיהום בסטרפטוקוקוס A ניתן להקטין מאוד את סכנת ההדבקה באמצעות טיפול אנטיביוטי. למעשה, מי שמטופל באנטיביוטיקה נחשב למי שאינו יכול להדביק את סביבתו הקרובה כבר בחלוף 24 שעות מהרגע שבו נטל את מנת האנטיביוטיקה הראשונה.
כמה זמן נמשכת דלקת גרון?
דלקת גרון נגיפית אינה מסוכנת ולרוב חולפת מעצמה בתוך כמה ימים.
דלקת גרון חיידקית חולפת גם היא בדרך כלל מעצמה בתוך ימים ספורים, אך מחלה שאינה מטופלת עלולה לעיתים רחוקות לגרום לסיבוך מקומי (כמו אבצס סביב השקדים) או לסיבוך מאוחר ונדיר שנקרא קדחת השיגרון. טיפול אנטיביוטי מונע את הסיבוכים האלה.
מתי חייבים לראות רופא/ה?
כמו בכל מחלה, גם בדלקת גרון המצב הכללי מכתיב את מידת הדחיפות. חום גבוה לצד הפרעות בבליעה או בפתיחת הפה, חוסר יכולת לשתות, הקאות, התייבשות, ריור (משום שקשה לבלוע אפילו רוק) קוצר נשימה, קושי להזיז את הצוואר - כל אלה מחייבים לפנות בדחיפות לרופא/ה.
• לקביעת תור לרופא/ת משפחה
מהו הטיפול בדלקת גרון?
דלקת גרון נגיפית
לדלקת גרון שנגרמה מנגיפים אין כל טיפול חוץ מאשר טיפול תומך באמצעות תרופות שמפחיתות את החום ומשככות כאבים. ניתן להקל על כאב הגרון באמצעות סוכריות שמכילות חומר מאלחש, ויש הנשבעים שמרק העוף של סבתא שלהם הוא הטיפול האולטימטיבי.
דלקת גרון חיידקית
לדלקת גרון חיידקית שנגרמת מסטרפטוקוקוס הטיפול הוא התרופה האנטיביוטית פניצילין (רפאפן) למשך 10 ימים. גם במקרה הזה ניתן להסתייע בתרופות שמשככות כאבים ומפחיתות את החום כדי לשפר את ההרגשה הכללית.
לא כדאי ליתר ביטחון לקחת תמיד אנטיביוטיקה במקרה של דלקת גרון?
ממש ממש לא. כפי שכבר צוין, ברוב המקרים מדובר בזיהומים נגיפיים, שאינם מושפעים מאנטיביוטיקה. לקיחת אנטיביוטיקה מיותרת כרוכה בתופעות לוואי ובעיקר ביצירת זני חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, וזו אחת הסכנות המשמעותיות ביותר שמאיימת כיום על הישגי הרפואה המודרנית.
אז איך מבדילים בין דלקת גרון נגיפית לדלקת גרון חיידקית?
האמת היא שאין דרך טובה להבדיל ביניהן באופן מדויק ללא בדיקת מעבדה.
הרופא יכול רק לשער על פי הממצאים בבדיקתו אם מדובר במחלה חיידקית או נגיפית: חום גבוה, בלוטות לימפה צוואריות נפוחות, תפליטים (נקודות מוגלה) על השקדים והיעדר "סימנים ויראליים" (נזלת, שיעול) - כל אלה יכולים לתמוך באבחנה שמדובר במחלה חיידקית.
אבחון באמצעות משטח לוע
הדרך הטובה ביותר להגיע לאבחנה מדויקת היא באמצעות ביצוע תרבית מחלל הלוע ומהשקדים ("משטח לוע"). בבדיקה נוגעים באמצעות מטוש (מקלון רפואי) בשקדים ובנקודות שונות בלוע האחורי ולאחר מכן שמים אותו ("זורעים") על מצע המתאים לגידול חיידקים.
אם המטוש אכן אסף חיידקים, הם יתרבו במהירות על המצע (לכן נקרא ההליך הזה "תרבית"), ולאחר כיומיים ניתן לזהות צמיחה שלהם בתרבית.
אבחון באמצעות תבחין מהיר לסטרפטוקוקוס
שיטה נוספת לאיתור נוכחותו של חיידק בלוע היא באמצעות תבחין מהיר לסטרפטוקוקוס.
התבחין מתבסס על זיהוי מיידי של מרכיבים ייחודיים במעטפת החיידק. גם הבדיקה הזאת נעשית באמצעות מטוש הנוגע בלוע. לאחר מכן נעשה הליך של זיהוי המרכיבים במעטפת החיידק באמצעות נוגדנים שנצמדים אליהם. התוצאה מתקבלת במהירות כמו בערכות ביתיות לבדיקת היריון וגם באותה המתכונת (תשובה חיובית או שלילית).
אם נמצא חיידק באחת מהבדיקות האלה, יש מקום לטיפול אנטיביוטי, ואם לא ("תרבית שלילית") - אין צורך בטיפול כזה. יש לזכור שאם מתחילים טיפול אנטיביוטי לפני שנעשה משטח גרון, עלולה להתקבל תשובה שלילית (לכאורה אין נוכחות חיידק) אף שמדובר בזיהום חיידקי.
ההחלטה אם להסתמך על סימנים קליניים בלבד או על משטח גרון או על תבחין מהיר נתונה לשיקול דעתו של הצוות הרפואי.
האם משטח גרון חיובי מחייב תמיד טיפול אנטיביוטי?
לא. כ־20% מילדי בית ספר הם "נשאים כרוניים", כלומר החיידק מצוי אצלם בחלל הפה בלי לגרום לסימני מחלה. זהו מצב שפיר, ואין צורך לטפל בו. מהסיבה הזאת אין בדרך כלל טעם לעשות משטח גרון למי שאין לו סימני מחלה.
לרוב גם אין טעם לעשות משטח גרון לפעוטות שטרם מלאו להם 3 שנים שכן אצלם המחלה נדירה, ומשטח חיובי יהיה לרוב חסר משמעות.
האם צריך תמיד צריך לחזור על משטח גרון עם סיום הטיפול האנטיביוטי?
לא.
לקחו לי משטח גרון, מייד אחר כך התחלתי טיפול אנטיביוטי, והתקבלה תשובה שלילית. אפשר להפסיק את הטיפול?
לא רק שאפשר, אלא צריך!
האם מתחסנים לאחר שחולים פעם אחת? האם יש חיסון?
לא ולא. לא מתחסנים בעקבות מחלה, ואין חיסון.
האם דלקת גרון בהיריון מסוכנת במיוחד?
לא. גם אם מדובר בדלקת גרון חיידקית, היא אינה גורמת למומים מולדים בעובר, והטיפול בפניצילין מותר גם בהיריון. כמו כן יש לציין כי אין הבדל בשכיחות המחלה או בחומרתה בקרב נשים הרות לעומת נשים שאינן הרות.
דלקת הגרון תחזור?
קרוב לוודאי שהיא תחזור מתישהו. התחלנו בזה שזו אחת הסיבות העיקריות לפנייה למרפאה...
ד"ר בת־שבע גוטסמן היא רופאה בכירה במרפאה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי מאיר, מקבוצת כללית