מהי קדחת השיגרון?
קדחת השיגרון היא מחלה דלקתית המתרחשת בתגובה לזיהום בחיידק סטרפטוקוקוס A. שיא שכיחותה הוא בין גיל 5 שנים לגיל 15 שנים, והיא נדירה לפני גיל 3 שנים ובמבוגרים.
קדחת השיגרון שכיחה יותר באוכלוסייה ברמה סוציו־אקונומית נמוכה ובאוכלוסיות שחיות בצפיפות־יתר כי התנאים האלה מאפשרים את התפשטות החיידק. עם השיפור בתנאי המחיה וההיגיינה במהלך המאה ה־20 חלה ירידה חדה בשכיחות המחלה בארצות המפותחות, אך היא עדיין שכיחה במדינות העולם השלישי.
הופעה של קדחת השיגרון תלויה לא רק בגורם המזהם, הסטרפטוקוקוס שגורם לדלקת גרון, אלא גם בגורם המאכסן - האדם. חוקרים מעריכים שקיימת נטייה גנטית שמכתיבה מי יחלה במחלה.
ההערכה הזאת היא אחד ההסברים לנטייה המשפחתית לחלות במחלה (הסברים אחרים - כפי שצוין בפסקה הקודמת - הם מגורים בתנאי צפיפות והשתייכות לשכבה סוציו־אקונומית נמוכה).
מה גורם למחלה?
קדחת השיגרון היא תגובה נדירה ומאוחרת לזיהום בסטרפטוקוקוס A - אם לא טופל באנטיביוטיקה, אך המנגנון המדויק הגורם למחלה אינו ברור לחלוטין. כשבוע עד 5 שבועות (ועל פי רוב בין שבועיים ל־3 שבועות) אחרי ההידבקות בחיידק מגיב הגוף בתגובה דלקתית אוטואימונית נגד איברים שונים בגוף.
האם זה קורה אחרי כל דלקת גרון סטרפטוקוקלית?
ממש לא. דלקות גרון עקב סטרפטוקוקוס חולפות בדרך כלל ללא כל סיבוך, אך מקובל לטפל בכל זיהום חיידקי כזה באמצעות אנטיביוטיקה כדי למנוע כל סיכון לקדחת השיגרון, על אף שמדובר במחלה נדירה.
אילו איברים נפגעים כתוצאה מקדחת השיגרון?
המחלה פוגעת במיוחד בלב, במפרקים ובמוח.
דלקת הלב (קרדיטיס) מופיעה בקרב 30% עד 80% מהחולים בדלקת גרון סטרפטוקוקלית שלא טופלה באנטיביוטיקה. זוהי התופעה החמורה ביותר של קדחת השיגרון, כיוון שהיא עלולה לגרום לאי־ספיקת לב בשלב החריף של המחלה ולגרום בהמשך לנזק קבוע ובלתי הפיך למסתמי הלב.
מידת החומרה שנגרמת ללב משתנה מחולה לחולה - החל ממחלה קלה, המתבטאת רק באיוושה הנשמעת בבדיקת הלב, וכלה באי־ספיקת לב קשה ובהפרעות קצב. האבחנה נעשית בעזרת בדיקת אקו לב (אקוקרדיוגרפיה).
דלקת מפרקים (ארטריטיס) נודדת מופיעה אצל 35% עד 65% מהחולים בדלקת גרון סטרפטוקוקלית שלא טופלה באנטיביוטיקה. המפרקים הופכים להיות אדומים, נפוחים וכואבים מאוד.
תכונה אופיינית לדלקת המפרקים: קיימת נדידה של הדלקת ממפרק למפרק. למרות התמונה הדרמטית בהתחלה, כל התלונות בנוגע למפרקים חולפות בתוך כחודש־חודשיים גם ללא טיפול. ומה שחשוב יותר: לא נגרם נזק קבוע.
כוראה (chorea - תנועות לא רצוניות בפנים, בידיים וברגליים). התנועות הבלתי רצוניות האלה מופיעות בעקבות פגיעה במערכת העצבים המרכזית. מקור המילה כוראה הוא ביוונית ופירושה ריקוד (ומכאן המילה כוראוגרפיה).
השם הזה שניתן למחלה בא לתאר מעין תנועות ריקוד שהחולה עושה ללא שליטה. מדובר בהתבטאות נדירה המופיעה רק בקרב 10% עד 15% מהחולים בקדחת השיגרון, והיא חולפת בתוך כמה חודשים.
תופעות בעור. הופעת קשריות תת־עוריות ופריחה אופיינית.
נוסף על כל אלה מופיעים גם מדדי דלקת כמו חום ושקיעת דם מואצת.
איך יודעים שמדובר בקדחת השיגרון?
האבחנה של קדחת השיגרון נעשית על סמך כמה קריטריונים שמבוססים על הסימנים שתוארו לעיל. נוסף על כך נדרשת גם הוכחה מעבדתית לזיהום מהעת האחרונה בחיידק הסטרפטוקוקוס.
איך מטפלים במחלה ובמאפייניה?
בדלקת מפרקים מטפלים באספירין או בתרופות נוגדות דלקת אחרות שאינן סטרואידים. הטיפול במחלת הלב תלוי בחומרת הפגיעה ולרוב כולל סטרואידים.
האם המחלה מידבקת?
המחלה עצמה אינה מידבקת, אך דלקת הגרון הנגרמת מהסטרפטוקוקוס מידבקת. החיידקים האלה עוברים מאדם לאדם, במיוחד בתנאי צפיפות והיגיינה ירודים.
זיהו אצל הילד שלי קדחת השיגרון. מה צופן לו העתיד?
אם מישהו חלה במחלה, סביר שיחזור ויחלה בה אם יבוא שוב במגע עם חיידק הסטרפטוקוקוס. זו הסיבה שמומלץ למי שחלה בקדחת השיגרון לקבל טיפול מונע באנטיביוטיקה (לרוב זריקת פניצילין אחת ל־4 שבועות או נטילת כדורי רפאפן יום־יום באופן קבוע), וזאת כדי למנוע זיהום חוזר בחיידק אשר יעורר שוב את התגובה הדלקתית. טיפול מונע כזה הוא יעיל מאוד.
משך הטיפול המונע נתון לשיקול דעתו של הרופא המטפל והוא יכול לנוע בין כמה שנים לכמה עשרות שנים (הוא מסתיים לרוב בין גיל 21 לגיל 40) - בהתאם למידת המעורבות של הלב במחלה ובהתאם לפרק הזמן שחלף מההתקף האחרון. לעיתים הטיפול המונע מומלץ לכל החיים. יש לעקוב אחרי ילדים שחלו במחלה כדי לגלות פגיעות אפשריות במסתמי הלב.
איך אפשר למנוע את הופעת המחלה מלכתחילה?
הדרך העיקרית למנוע את הופעת הקדחת היא לטפל בחיידק הסטרפטוקוקוס כבר בשלב דלקת הגרון באמצעות מתן טיפול אנטיביוטי - בדרך כלל למשך 10 ימים (לרוב נותנים רפאפן או מוקסיפן). חשוב לקחת את התרופה לפי ההנחיות ולסיים את כל המנה שרשם הרופא - גם אם מרגישים יותר טוב.
כמו כן, אם נלקח משטח לוע בלי שהוחל בטיפול אנטיביוטי, והתקבלה תשובת משטח שמעידה על זיהום בסטרפטוקוקוס, יש להתחיל מיד בטיפול אנטיביוטי גם אם סימני המחלה כבר חלפו.
ובשורה התחתונה?
אם אתם או הילדים שלכם סובלים מדלקת גרון חריפה: פנו לרופא שלכם. אם תתגלה דלקת חיידקית עקב סטרפטוקוקוס A, סביר להניח שיירשם לכם טיפול אנטיביוטי, וחשוב לקחת אותו לפי ההנחיות למשך כל הזמן המומלץ. אם מדובר בדלקת גרון עקב זיהום נגיפי, אין שום צורך בטיפול אנטיביוטי.
ד"ר בת־שבע גוטסמן היא רופאה בכירה במרפאה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי מאיר, מקבוצת כללית