שמות נוספים של הבדיקה: סי־טי של עמוד השדרה, טומוגרפיה ממוחשבת של עמוד השדרה, CT of the spine, spine CT scan
מהי בדיקת CT של עמוד השדרה?
CT של עמוד השדרה היא בדיקת הדמיה לא פולשנית המבוססת על צילומי רנטגן ומייצרת תמונות מפורטות ומדויקות של עמוד השדרה מזוויות שונות.
הצילומים האלה עוברים עיבוד בסורק ממוחשב שיוצר תמונות של חוליות עמוד השדרה, של מרווחי הדיסקים, של תעלת חוט השדרה, של השרירים ושל כלי הדם.
התמונות מוצגות בחתכים (פרוסות), והרופא יכול לעיין בכל פרוסה בנפרד או בהדמיה תלת־ממדית. המידע שמתקבל מבדיקת CT של עמוד השדרה מפורט הרבה יותר מהמידע שמתקבל מצילום רנטגן רגיל.
מהו הפירוש של CT?
CT הם ראשי התיבות של Computerized Tomography.- באנגלית: טומוגרפיה ממוחשבת.
בדיקת CT בכללית למי לפנות, אילו אישורים צריך, איפה עושים, איך קובעים תור - הכנו לך מדריך |
מתי צריך לעשות בדיקת CT של עמוד השדרה?
הרופא עשוי להפנות אותך לבדיקות CT של עמוד השדרה במצבים הבאים:
• כדי לבחון חשד לשבר בחוליות במקרה של חבלה בעמוד השדרה.
• כדי לברר חשד שהמקור לכאבי גב הוא זיהום או גידול או פריצת דיסק שגרמה לפגיעה בעצבים.
• כדי לאבחן גידולים בעמוד השדרה. מקור הגידולים עלול להיות בעמוד השדרה (או בקרבתו), והוא עלול להיות באיבר מרוחק ששלח גרורות.
• כדי לאבחן פריצת דיסק ומחלות של הדיסקים הבין־חולייתיים.
• כדי לעמוד על מצבו של עמוד השדרה לפני ניתוח ואחריו.
• כדי לסייע בתכנון ובהכוונה של בדיקות אבחנתיות או טיפוליות, למשל, ניקוז מורסה או נטילת ביופסיה מרקמה בעמוד השדרה שעל פי החשד היא סרטנית.
• כדי לעקוב אחר אנשים שסובלים מבעיות שונות בעמוד השדרה כמו: היצרות התעלה, שברים בחוליות, זיהום, מחלות ניווניות.
חשוב לדעת: המידע המוגש כאן הוא לידיעה כללית בלבד. כל בקשה לאישור הבדיקה תצריך בחינה פרטנית של המקרה וכפופה להוראות של סל הבריאות.
|
צריך הכנה מוקדמת?
מומלץ להגיע לבדיקה בבגדים נוחים ולא הדוקים. בכל צילום יש לחשוף את האיבר המצולם, ולכן ייתכן שתתבקשו להסיר בגדים, תכשיטים וחפצי מתכת שעלולים להפריע לצילום ולפענוח הבדיקה.
אם הבדיקה כוללת שימוש בחומר ניגוד, ייתכן שידרשו ממך להיות בצום 6-4 שעות לפני הבדיקה.
אם יש לך מחלת לב, מחלת כליה, אסתמה, סוכרת או מחלה של בלוטת התריס, ייתכן שיבקשו ממך לעשות הכנה מיוחדת לקראת הבדיקה. בכל מקרה, המחלות האלה מחייבות התייעצות עם הרופא המטפל לפני בדיקת CT של עמוד השדרה. כמו כן חשוב לעדכן את הרופא אם התגלתה אצלך בעבר רגישות לחומר הניגוד.
על נשים בגיל הפוריות לדווח לרופא - לפני הבדיקה - אם קיים סיכוי שהן בהריון. בדיקת CT אינה מומלצת לנשים בהריון בשל הסכנה שהקרינה תפגע בעובר.
לתשומת ליבך ההנחיות לקראת הבדיקה עשויות להשתנות ממרפאה למרפאה. בעת זימון התור יתנו לך את ההנחיות הנהוגות במרפאה שבה יבדקו אותך. |
איך עושים את הבדיקה?
לביצוע הבדיקה יבקשו ממך לשכב על שולחן בדיקה צר שמחליק לתוך מכשיר ה־CT. זהו מכשיר מלבני גדול בעל פתח עגול.
מכשיר ה־CT יוצר סדרה של צילומי רנטגן מזוויות שונות שבהמשך מעובדות באמצעות המחשב לתמונות הנקראות חתכים. ניתן גם לבצע עיבודים נוספים כדי ליצור תמונה תלת־ממדית.
בזמן הבדיקה יש לשכב ללא תזוזה, משום שתנועה תגרום לטשטוש התמונה. לעיתים משתמשים בכריות או ברצועות שמסייעות לייצב את הגוף ומונעות תזוזה. ייתכן שיבקשו ממך לעצור את נשימתך לזמן קצר במהלך הבדיקה. בזמן הבדיקה יימצא הטכנאי בחדר הסמוך, אך הוא יכול לשמוע אותך ולדבר איתך דרך מכשיר האינטרקום.
בחלק מהמקרים צריך להשתמש בצבע מיוחד - הנקרא חומר ניגוד - שמוזרק לתוך הווריד כדי לקבל תמונה ברורה יותר של כלי הדם או כאשר יש חשד לגידול.
כמה זמן נמשכת הבדיקה?
ברוב המקרים נמשכת הבדיקה דקות ספורות בלבד.
ירדימו אותי?
לרוב אין צורך בהרדמה או בטשטוש. לילדים קטנים או לאנשים שאינם מסוגלים לשתף פעולה ולהימנע מתזוזה במשך כמה דקות יש לתת לעיתים חומר הרגעה או הרדמה.
זה כואב? איך ארגיש במהלך הבדיקה?
זה לא כואב. קרני הרנטגן המשמשות לסריקת ה־CT לא מכאיבות. תיתכן אי־נוחות קלה כתוצאה מהשכיבה על משטח הבדיקה הנוקשה.
אם נדרשת הזרקת חומר ניגוד, יותקן צנתר תוך־ורידי. זו צינורית קטנה שמוחדרת לווריד בזרוע או ביד. בזמן התקנת העירוי חשים דקירה קלה ביד, בדומה לדקירה שחשים בבדיקת דם רגילה. בזמן הזרקת חומר הניגוד ייתכנו תחושת צריבה, טעם מתכתי בפה או תחושת חום. אלה תופעות מוכרות שחולפות בדרך כלל בתוך שניות ספורות.
יש לדווח מיד לאחות או לטכנאי אם חשים קוצר נשימה או סחרחורת במהלך הבדיקה, שכן התופעות האלה עלולות להיות סימן ראשון לתגובה אלרגית חמורה יותר.
איך ארגיש אחרי הבדיקה?
הבדיקה אינה אמורה להשפיע על ההרגשה שלך. ברוב המקרים ניתן לחזור לפעילות רגילה מיד לאחר הבדיקה.
האם יש לבדיקה תופעות לוואי או סיכונים?
חשיפה לקרינה
במהלך בדיקת CT נחשפים למשך זמן קצר לכמות קרינה שגדולה בהרבה מכמות הקרינה שלה נחשפים בצילום רנטגן רגיל. חשיפה לקרינה הזאת עלולה להגדיל את הסיכון לחלות בעתיד בסרטן.
מכיוון שמדובר בנזק מצטבר, שתוצאותיו מופיעות רק לאחר שנים רבות, הסיכון משמעותי יותר כאשר מדובר במספר רב של בדיקות CT ובנבדקים צעירים. עם זאת, רופאים ומדענים מעריכים שהתועלת שניתן להפיק מהמידע שמקבלים בעזרת בדיקת CT עולה על הסיכון שכרוך בבדיקה.
בדיקת CT בהריון
כל אישה שנשלחת לבדיקת CT חייבת ליידע את הרופא השולח על כך שהיא בהריון או שקיימת האפשרות שהיא בהריון. במקרה כזה הוא עשוי להמליץ על בדיקה אחרת כמו MRI או אולטרסאונד כדי לא לחשוף את העובר לקרינה.
תגובה לחומר הניגוד
במקרים נדירים עלול חומר הניגוד, שניתן לעיתים בבדיקת CT של עמוד השדרה, לגרום לבעיות בריאות או לתגובה אלרגית לחלק מהאנשים. התגובות האלרגיות הן לרוב קלות ובאות לידי ביטוי בגירוד או בפריחה, אך במקרים נדירים עלולה התגובה האלרגית להיות חמורה ואף מסכנת חיים. לכן חשוב לעדכן את הרופא אם הייתה לך אי פעם תגובה אלרגית לחומר ניגוד בבדיקה רפואית.
הסיכון להיווצרות בעיות בעקבות מתן חומר ניגוד עולה אצל מי שסובלים מאחד או יותר מהמצבים הבאים:
• מחלת לב
• אסתמה
• סוכרת
• מחלות כליה
• בעיות בבלוטת התריס
לאנשים שסובלים מהמחלות האלה מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל ולהחליט יחד איתו אם התועלת הצפויה מהבדיקה עולה על הסיכון שכרוך בה ולברר אם יש צורך בהכנה נוספת לבדיקה.
נוסף על כך קיים סיכון קל לדימום או לזיהום באזור החדרת העירוי לתוך הווריד.
מותר לי לנהוג אחרי הבדיקה?
כן. לבדיקה אין שום השפעה על יכולת הנהיגה.
מתי "אחזור לעצמי"?
מיד לאחר הבדיקה ניתן לחזור לפעילות שגרתית. אולם אם ניתן לך חומר ניגוד בזמן הבדיקה, ייתכן שיבקשו ממך להמתין להשגחה קצרה במכון כדי לוודא שאין לך תופעות לוואי ושהרגשתך טובה. ברוב המקרים יבקשו ממך לשתות הרבה נוזלים כדי לסייע לכליות לפנות את חומר הניגוד מהגוף.
מתי אקבל את תוצאות הבדיקה?
רופא רדיולוג (מומחה לבדיקות הדמיה) יפענח את התוצאות וישלח בתוך כמה ימים דו"ח לרופא המטפל שהפנה אותך לעשות את הבדיקה. לכן עליך לחזור אל הרופא המטפל כדי לשוחח איתו על התוצאות ועל משמעותן. לעיתים עשוי הרופא הרדיולוג לשוחח איתך מיד לאחר הבדיקה על תוצאותיה.
סימני אזהרה לאחר הבדיקה שמחייבים התייחסות רפואית
בדיקת CT של עמוד השדרה ללא חומר ניגוד אינה כרוכה בסיכונים מיידיים שמחייבים התייחסות רפואית.
לאחר בדיקת CT בעזרת חומר ניגוד יש להתייעץ עם רופא במקרה של הופעת תסמינים המעידים על רגישות יתר לחומר הניגוד, כמו פריחה, גרד, קוצר נשימה או הרגשה כללית לא טובה. אנשים שסובלים ממחלת לב, מאסתמה, מסוכרת, ממחלת כליות או מהפרעה בבלוטת התריס חייבים להיבדק אצל רופא - אם בעקבות הזרקת חומר הניגוד חלה החרפה במחלתם.
מהי המשמעות של תוצאות הבדיקה?
תשובה תקינה מעידה על מבנה תקין של חוליות עמוד השדרה, של תעלת חוט השדרה, של השרירים ושל כלי הדם באותו החלק של עמוד השדרה שנסרק. כן מעידה תשובה תקינה על כך שהמרווחים בין הדיסקים תקינים. אם במהלך הבדיקה נעשה שימוש בחומר ניגוד תוך־ורידי, ניתן לבחון באופן מפורט יותר את כלי הדם.
יש מגוון רחב של ממצאים לא תקינים שניתן לגלות בבדיקת CT של עמוד השדרה - החל מממצאים חסרי משמעות רפואית וכלה בממצאים שמצביעים על בעיה חמורה.
המשמעות של ממצא לא תקין בבדיקה תלויה בגורמים שונים, למשל סוג הממצא והיכן הוא ממוקם, הגיל, מחלות הרקע שמהן סובלים והסיבה שבגללה נעשתה הבדיקה. חשוב לשוחח עם הרופא המטפל על תוצאות הבדיקה שלך ועל משמעותן בעבורך.
אילו טיפולי המשך צפויים לי לאחר הבדיקה?
לעיתים יש צורך לעשות גם בדיקת MRI של עמוד השדרה - בעיקר כאשר יש חשד למחלה בחוט השדרה. כאשר נמצא נגע שעל פי החשד הוא ממאיר, יכלול הבירור גם ביופסיה. לשם כך יש להסיר חתיכה קטנה של רקמה מהאזור החשוד ולהעבירה לבדיקה מיקרוסקופית.
ד"ר טליה קינר היא רופאת משפחה במרפאת חצור הגלילית של כללית, בוגרת בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ושל הדסה