חיפוש

dsdsdsd
בדיקת MRI של עמוד השדרה

MRI עמוד שדרה

מהי בדיקת MRI של עמוד השדרה? איך ומתי עושים אותה? כמה זמן היא נמשכת? האם יש לה תופעות לוואי וסיבוכים? מהי המשמעות של תוצאות הבדיקה? מדריך

ד"ר מאשה קרופניקוב

ד"ר מאשה קרופניקוב

שם נוסף של הבדיקה: Spine MRI

הכנה לבדיקת MRI

בדיקת MRI בכללית

למי לפנות לקבלת אישור? איך קובעים תור? כמה עולה בדיקה? הכנו לכם מדריך

בדיקת MRI היא סריקה לא פולשנית של האיברים הפנימיים באמצעות תהודה מגנטית. התוצאה שמתקבלת מהבדיקה היא תמונות ברורות (ואפילו תלת־ממדיות) של האיברים הנבדקים ושל כלי הדם.

בבדיקת MRI לא נעשה שימוש בקרינה שעלולה להיות מסוכנת, כמו, למשל, בצילום רנטגן, ולכן היא נחשבת בטוחה גם בהריון.

מהמידע המתקבל בסריקה ניתן ליצור עיבודים שונים של הנתונים ואף "לפרוס" את האיברים שנסקרו פרוסות־פרוסות - מה שמאפשר לרופאים לראות בחדות רבה את התמונה הכוללת ולהתמקד בפרטים שמעניינים אותם.

במצבים מסוימים ניתן לשפר את דיוק הבדיקה באמצעות הזרקה לווריד של חומר ניגוד מיוחד שמכיל גדוליניום (סוג של מתכת). שלא כמו יוד (שהוא חומר הניגוד שנותנים בבדיקות CT ושיקוף), גדוליניום כמעט שאינו גורם לתגובות אלרגיות. בדומה ליוד, גם גדוליניום אינו מומלץ לשימוש בנבדקים שסובלים מאי־ספיקת כליות מתקדמת.

MRI הוא ראשי התיבות של Magnetic Resonance Imaging (באנגלית: הדמיה בתהודה מגנטית). 

השימוש הנפוץ ביותר הוא במקרים של כאבי גב ושל כאבי צוואר. עם זאת יש לציין כי לא כל הנבדקים שסובלים מכאבים בגב או בצוואר זקוקים לבירור מיידי ב־MRI היות שאצל מרביתם יחלפו הכאבים ללא כל התערבות נוספת.

אם בכל זאת מחליטים להפנות את הנבדק לבירור, ניתן לרוב להסתפק בבדיקות פשוטות יותר כמו CT, מיפוי עצמות או צילומי רנטגן רגילים כדי להגיע לאבחנה.

בדיקת MRI נעשית בדרך כלל כאשר חושדים שהסיבה לכאבים היא גידול או זיהום בעמוד השדרה או אם הנבדק סובל מכאבים קשים שלא נמצאה להם סיבה בבדיקות האחרות.

• כאשר חושדים בקיומו של מום מולד בחוט השדרה.

• במסגרת בירור של מחלות נוירולוגיות שונות.

• כדי לתכנן ניתוחים או להעריך את תוצאותיהם.

• כאשר חושדים שקיים אוטם באחד העורקים שמזינים את עמוד השדרה (מצב שנקרא "אוטם חוט השדרה").

• כדי לתכנן פעולות פולשניות לשיכוך כאבים בעמוד השדרה.

חשוב לדעת: המידע המוגש כאן הוא לידיעה כללית בלבד. כל בקשה לאישור הבדיקה תצריך בחינה פרטנית של המקרה וכפופה להוראות של סל הבריאות.

ישנם מכונים שדורשים להיות בצום במשך כמה שעות לפני הבדיקה. לעומת זאת ישנם מכונים אחרים שאינם דורשים זאת, ולכן יש לברר לפני הבדיקה מהן הדרישות הספציפיות של מכון הבדיקה שאליו הולכים.

כדאי להגיע לבדיקה בבגדים שאינם כוללים חלקי מתכת. כמו כן יש להסיר תכשיטי מתכת או סיכות לשיער ולבדוק מראש שאין בכיסים חפצים מתכתיים כמו מטבעות ומפתחות. נוסף על כך רצוי שלא לשאת כרטיסי אשראי שכן אלה עלולים להינזק בזמן הבדיקה בגלל השדה המגנטי החזק.

יש לדווח לצוות של מכון ה־ MRI על הימצאות מתכות בגוף כמו קוצב לב, סטנט שהושתל במהלך צנתור, מפרק מלאכותי או רסיסים מפציעות קרביות.

אם הבדיקה תיעשה באמצעות חומר ניגוד, יבקשו ממך להביא תוצאות עדכניות (בנות שלושה חודשים לכל היותר) של בדיקת דם להערכת תפקודי הכליה. במקרים של אי־ספיקת כליות מתקדמת מעדיפים שלא להשתמש בחומר ניגוד היות שהוא עלול לגרום לסיבוך נדיר שבא לידי ביטוי במחלה של העור ושל רקמות החיבור.

מי שמפחדים מפני הימצאות בחללים סגורים (קלאוסטרופוביה) יכולים להיעזר בכדורי הרגעה כשעה לפני הבדיקה. יש להתייעץ עם רופא המשפחה ולקבל מרשם לפי הצורך.

חשוב לדעת
ההנחיות לקראת הבדיקה עשויות להשתנות. בעת זימון התור דרך המקום שבו תחליטו להיבדק, ימסרו לכם את ההנחיות המדויקות. 

שימו לב: לא ניתן לזמן תור לבדיקת MRI דרך 2700*.

למידע על בתי החולים והמכונים בהם ניתן לעשות בדיקת MRI לחצו כאן או פנו למרפאת האם שלכם.

 

ייתכן שיבקשו ממך ללבוש חלוק או בגד מיוחד בזמן הבדיקה. לאחר מכן יכניסו אותך לחדר שבו נמצא מכשיר ה־MRI ויבקשו ממך לשכב על מיטת הבדיקה של המכשיר. כדי להגיע לדיוק מרבי חשוב שהאיבר הנבדק יישאר ללא תזוזה. לכן נעזרים לעיתים באביזרים כמו כריות מיוחדות או רצועות כדי לקבע את האיבר הנבדק. בגלל הרעשים שנשמעים בזמן הבדיקה ייתכן שייתנו לך אוזניות.

הטכנאי ידריך אותך כיצד ניתן לדבר איתו ולאותת לו במקרה של תחושת מצוקה במהלך הבדיקה.

מיטת הבדיקה הצרה שעליה שוכב הנבדק מחליקה באיטיות לתוך המכשיר דמוי המנהרה. במהלך הבדיקה נשמעים רעשים מעט משונים בעת שנעשים הצילומים.

יש לציין שישנם נבדקים שחשים אי־נוחות עקב הימצאות בחלל סגור. אם מדובר בתופעה חמורה במיוחד, ניתן לשקול את האפשרות שהבדיקה תיעשה בטשטוש.

כ־45 דקות.

לרוב אין צורך בהרדמה. אם הנבדק מתקשה לעשות את הבדיקה בגלל קלאוסטרופוביה, ניתן לשקול את האפשרות לתת לו טשטוש.

לא.

הבדיקה נעשית בתוך חלל סגור. ישנם אנשים שחשים חרדה או פחד עקב כך.

בזמן הצילומים תיתכן תחושת חמימות באיבר הנבדק. התחושה הזאת תחלוף מיד עם סיום הצילומים. אם ניתן חומר ניגוד, עלולים לחוש כאבים בשל ההכנסה וההוצאה של המחט למתן חומר הניגוד. בזמן ההזלפה של חומר הניגוד לווריד ייתכן שיורגשו קרירות או חום וכן בחילה קלה. התחושות האלה תקינות וחולפות מעצמן בתוך דקות ספורות.

אם הבדיקה נעשתה ללא טשטוש או הרדמה, לא צפוי אחריה שינוי כלשהו בתחושה, וניתן לחזור מיד לפעילות רגילה. אם ניתנו לפני הבדיקה תרופות לטשטוש, תיתכן אחריה תחושת ישנוניות או בחילה למשך כמה שעות.

בזמן הבדיקה נמצא הנבדק בשדה מגנטי. נכון להיום לא ידוע על סיכונים שכרוכים בה ולכן בדיקת MRI נחשבת בטוחה גם לנשים בהריון.

לעיתים נדירות ייתכנו תופעות לוואי כתוצאה מהשימוש בחומר הניגוד כמו בחילה או תגובה אלרגית. בקרב אנשים שסובלים מתפקוד ירוד מאוד של הכליות תיתכן תופעת לוואי נדירה של שינויים בעור וברקמה התת־עורית כתוצאה מהשימוש בחומר הניגוד.

אם הבדיקה נעשתה ללא טשטוש - כן.
אם הבדיקה נעשתה בטשטוש או לאחר נטילת תרופות הרגעה - לא.

מיד לאחר הבדיקה - אם זו נעשתה ללא טשטוש.

אם ניתן טשטוש, השפעתו מתפוגגת לאחר כמה שעות.

רופא רדיולוג (מומחה לבדיקות הדמיה) יפענח את התוצאות וישלח בתוך כמה ימים דו"ח לרופא המטפל שהפנה אותך לעשות את הבדיקה. לכן עליך לחזור אל הרופא המטפל כדי לשוחח איתו על התוצאות ועל משמעותן. לעיתים עשוי הרופא הרדיולוג לשוחח איתך מיד לאחר הבדיקה על תוצאותיה.

אם בדיקת ה־ MRI נעשתה בעזרת חומר ניגוד - פריחה, נפיחות בפנים או קוצר נשימה המופיעים בשעות שלאחר סיום הבדיקה עלולים להעיד על תגובה אלרגית לחומר הניגוד, ויש לפנות לקבלת עזרה רפואית.

אם התסמינים חריפים, או אם לא בטוחים ברמת החומרה שלהם, יש לפנות מיד לחדר המיון הקרוב או למגן־דוד־אדום.

הפענוח כולל לרוב תיאור מפורט של כל חוליה ושל כל דיסק בין־חולייתי. בסופו מופיע סיכום קצר של כל הממצאים יחד.

כאשר מדובר בבדיקות של עמוד השדרה, יכלול בדרך כלל הפענוח התייחסות לכל חוליה ולכל דיסק בין־חולייתי. נהוג למספר את החוליות בעזרת אותיות: C - עמוד שדרה צווארי, T (או D) - עמוד שדרה חזי, L - עמוד שדרה מותני ו־ S - עמוד שדרה סקראלי (של אזור עצם הזנב). לכל אות גם מוסיפים מספר: החוליות הקרובות יותר לראש מקבלות מספרים נמוכים יותר.

הממצאים החריגים השכיחים בבדיקות MRI (וגם בבדיקות CT) של עמוד השדרה הם שינויים ניווניים, כולל בלט דיסק עם או ללא לחץ על השק הדורלי (המעטפת של חוט השדרה) או על השורשים (האזורים שמהם יוצאים העצבים מחוט השדרה).

שינוי ניווני נוסף שיכול להתגלות בעמוד השדרה הוא היצרות של תעלת השדרה. הסבר קצר: בתוך תעלת השדרה עובר עמוד השדרה. היצרות התעלה מפעילה לחץ על חוט השדרה, שתוצאתו עלולה להיות דלקות, כאבים, ואף הפרעות נוירולוגיות שונות.

נוסף על כך ייתכנו ממצאים המצביעים על מומים מולדים כמו בעיות בסגירה של הצינור העצבי.

ממצאים אפשריים נוספים הם גידולים שפירים או ממאירים וכלי דם לא תקינים.

אם אתה סובל מכאבי גב קשים שגורמים לפגיעה משמעותית באיכות החיים שלך, ניתן לשקול טיפול פולשני כמו ניתוח או הזרקה של משככי כאבים ישירות לאזור הפגוע.

אם מתגלים מומים מולדים או מבנה לא תקין של כלי הדם, ניתן לעיתים להסתפק במעקב בלבד, ואילו במקרים חמורים יותר יש לשקול התערבות פולשנית כמו צנתור או ניתוח.

אם נמצא גידול, עשוי הטיפול לכלול ניתוח, הקרנות, כימותרפיה או שילוב של כמה סוגי טיפול.

ד"ר מאשה קרופניקוב היא מומחית לרפואת משפחה במרפאת אהרונוב של כללית בתל־אביב. היא בוגרת בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית 

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש