חיפוש

dsdsdsd
אישה יושבת. פניה מביעים כאב

יובש בנרתיק

מהן הסיבות ליובש בנרתיק? מהם התסמינים? מהי שכיחות התופעה? איך מאבחנים אותה ואיך מטפלים בה?

ד"ר פינחס אהרוני

​​​​​יובש נרתיקי (Genitourinary Syndrome of Menopause ,Vaginal dryness נקרא בעבר Atrophic Vaginitis) הוא תופעה פיזיולוגית נורמלית שמופיעה אצל נשים בגיל הפוסטמנופאוזה (בגיל שבו אין כבר וסת) וכן אצל נשים מניקות.

ממה נגרם יובש בנרתיק?

התסמונת נגרמת כתוצאה מירידה בייצור האסטרוגן. זה קורה בגיל המנופאוזה וכן בתקופה שלאחר הלידה ובזמן ההנקה. נוסף על כך כל פגיעה בשחלות או בתפקוד שלהן יכולה לגרום לירידה בייצור האסטרוגן. פגיעה כזאת יכולה להיגרם, למשל, מכריתת השחלות או מהקרנות או מתרופות שונות.

אסטרוגן משפיע על הפות, על הנרתיק ועל דרכי השתן. הוא גורם לרירית הפות והנרתיק להיות עבה, אלסטית ולחה ומעודד מיקרוביום (אוכלוסיית חיידקים) תקין באזורים האלה - מה שמונע זיהומים בחיידקים מזיקים.

כאשר ייצור האסטרוגן פוחת, מופיע היובש הנרתיקי.

מהם השינויים שנגרמים בעקבות מחסור באסטרוגן?

המחסור באסטרוגן משפיע על השפתיים הגדולות והקטנות, על הדגדגן, על פתח הנרתיק, על פתח צינורית השתן, על שלפוחית השתן ועל הנרתיק עצמו.

המחסור באסטרוגן יכול לגרום לתחושות הקשות הבאות בנרתיק ובאיברי המין החיצוניים: יובש, גירוי, שריפה, חוסר סיכה אי־נוחות וכאבים. התחושות האלה עלולות להחריף בעת קיום יחסי מין.

כמו כן עלול המחסור באסטרוגן לגרום לתסמינים שקשורים למערכת השתן כמו תחושות דחיפות ותכיפות במתן שתן, אי־נוחות בעת מתן שתן ודלקות חוזרות ונשנות בדרכי השתן.

המחסור באסטרוגן משפיע, בין היתר, על רירית הנרתיק (שכבת התאים שמצפה את החלק הפנימי של הנרתיק): זו נהיית דקה יותר ומאבדת את גמישותה. הנרתיק נהיה צר יותר וקצר יותר. ההפרשות הנרתיקיות פוחתות, וחל שינוי בחומציות הנרתיק (ההפרשה נהיית פחות חומצית). נוסף על כך ההפרשה נהיית דלילה יותר ובצבע צהוב בהיר.

השינויים האלה גורמים לרירית הנרתיק להיות חשופה יותר לשריטות ולדמם בקלות. יש פחות נוזל סיכה בנרתיק, וקיום יחסי מין יכול להכאיב. נפוצות גם תחושות כמו שריפה, צריבה, גרד וגירוי בנרתיק.

כמו כן יש עלייה בשכיחות של צניחת איברי האגן וחוסר שליטה על מתן שתן - מה שבא לידי ביטוי בבריחת שתן בעקבות צחוק או שיעול.

​מהי השכיחות של יובש נרתיקי?

כ־50% מהנשים בגיל הפוסטמנופאוזה סובלות מתופעות שקשורות למחסור באסטרוגן. משמעות הדבר היא שכ־50% מהנשים בתקופת המנופאוזה אינן סובלות מהתופעות האלה ואינן זקוקות לטיפול כלשהו.

כאמור, היובש הנרתיקי יכול להופיע גם בנשים מניקות או בכל מצב אחר שבו השחלות אינן מייצרות אסטרוגן.

יש לציין שהתופעות שנגרמות ממחסור באסטרוגן הולכות ומחמירות בחלוף השנים שלאחר הפסקת הווסת. יובש נרתיקי עלול להחמיר גם בנשים מעשנות​ ובנשים שאינן מקיימות יחסי מין.

כיצד מאבחנים יובש נרתיקי?

בגלל תחושות בושה נמנעות נשים רבות מלשוחח על היובש הנרתיקי עם הרופא/ה שלהן. אחרות אינן יודעות שניתן לטפל בבעיה הזאת. רבות מהמתביישות מפסיקות לקיים יחסי מין בשל אי־הנוחות שנגרמת להן בשל היובש.

כיוון שבמקרים רבים האישה לא תעלה את הנושא בעצמה, מומלץ שהיוזמה להעלאת הסוגיה הזאת תבוא מהרופא/ה שלה באמצעות הפניית שאלות בנוגע לקיומם של תסמיני יובש נרתיקי.

האבחון מבוסס על תיאור התסמינים שהאישה חווה וכן על בדיקה גינקולוגית שמצביעה על מחסור באסטרוגן. בבדיקה ניתן לראות ברקמה שינויים שמצביעים על מחסור באסטרוגן כמו שינויים במבנה ובצבע (אדום יותר, או חיוור יותר) של הפות ושל הנרתיק.

במרפאות שבהן יש ציוד מתאים (כמו במרפאות עריה) ניתן לעשות בדיקות נוספות, למשל של חומציות ההפרשה הנרתיקית. בעוד שבגיל הפוריות ההפרשה הנרתיקית היא חומצית (pH של 4 עד 4.5) הרי שבגיל הפוסטמנופאוזה ההפרשה היא פחות חומצית (pH של 6 עד 7).

במרפאות שבהן יש מיקרוסקופ (כמו במרפאות עריה) ניתן לעשות משטח נרתיקי ולאבחן מחסור באסטרוגן על סמך הממצאים המיקרוסקופיים (הימצאות תאי נרתיק פאראבזליים לא בשלים במקום התאים הבשלים שאופייניים לנשים בגיל הפוריות וכן שינויים באוכלוסיית החיידקים).

יש לשים לב ולשלול מחלות אחרות שיכולות לגרום לתסמינים דומים. מדובר, בין היתר, במצבים הבאים: דלקות נרתיק (למשל בגלל פטרת), וולוודינה​, גירוי של העור ממגע ומחלות עור כמו ליכן סקלרוזוס.

כיצד מטפלים ביובש נרתיקי?

הטיפול מיועד רק לנשים סימפטומטיות. יובש נרתיקי ללא תסמינים אינו מצריך טיפול כלשהו.

טיפול באמצעות חומרי סיכה

חומרי סיכה הם תכשירים לשימוש בעת שמקיימים יחסי מין. מדובר, למשל, בשמנים טבעיים (כמו שמן שקדים ושמן קוקוס) וכן בחומרי סיכה על בסיס מים או על בסיס סיליקון.

מלחחים הם תכשירים לשימוש קבוע (כמו גינומונל, ואגיזן) שגורמים לאגירת נוזלים בדופנות הנרתיק. השימוש בהם הוא קבוע, פעמיים או שלוש פעמים בשבוע ולא רק בזמן שמקיימים יחסי מין.

יש לזכור שחומרי סיכה ומלחחים לא באמת מחזירים את רירית הנרתיק לקדמותה. רק תכשירים הורמונליים יכולים לעשות זאת.

תכשירים הורמונליים מקומיים

אם המלחחים וחומרי הסיכה אינם מצליחים לתת מענה ראוי ליובש הנרתיקי, ניתן להיעזר בתכשירים הורמונליים מקומיים.

עם זאת יש לציין שאין חובה לנסות קודם כול מלחחים או חומרי סיכה, ורק אם אלה נכשלים לעבור לשימוש בתכשירים הורמונליים מקומיים. בהחלט אפשרי שהאמצעי הראשון שבו נעזרים הוא הטיפול ההורמונלי המקומי.

התכשירים ההורמונליים משפיעים על רירית הנרתיק ומחזירים אותה למצב שבו הייתה בעת שהגוף הפריש אסטרוגן. במילים אחרות: בעקבות השימוש בתכשירים הורמונליים מקומיים חוזרת רירית הנרתיק להיות עבה וגמישה, וגם ההפרשות מהנרתיק חוזרות לקדמותן.

הטיפול ההורמונלי הנפוץ והמקובל ביותר הוא מתן תכשירים נרתיקיים שמכילים אסטרוגן כמו וגיפם ואובסטין. שני אלה יעילים מאוד לטיפול ביובש נרתיקי.

ספיגת האסטרוגן לשאר הגוף היא נמוכה ביותר, ולכן התכשירים האלה בטוחים לשימוש. אין גם משמעות רפואית לחשיפה של בן הזוג לתכשירים האלה.

לנשים שהחלימו מסרטן השד או מסרטן רירית הרחם כדאי להתייעץ עם האונקולוג המטפל לפני שהן משתמשות בתכשירים מקומיים שמכילים אסטרוגן.

השימוש בתכשירים שמכילים אסטרוגן הוא פעם ביום במשך שבועיים ולאחר מכן פעמיים או שלוש פעמים בשבוע באופן קבוע.

גם נשים שנוטלות תכשירי אסטרוגן בכדורים או במדבקות (טיפול הורמונלי חלופי) עלולות לסבול מיובש נרתיקי שכן הטיפול הזה אינו מספק לנרתיק די אסטרוגן. לכן במקרים כאלה כדאי להשתמש נוסף על הטיפול ההורמונלי החלופי גם בתכשירים מקומיים שמכילים אסטרוגן.

אפשרות אחרת לטיפול הורמונלי מקומי היא מתן תכשיר מקומי שמכיל DHEA שמתפרק לאסטרוגן ולטסטוסטרון.

עוד אפשרות היא מתן אוספמיפן דרך הפה ומתן טיפול מקומי בטסטוסטרון, אך דרכי הטיפול האלה פחות נפוצות להתמודדות עם יובש נרתיקי.

מה בנוגע לטיפול בלייזר?

השימוש בלייזר לטיפול ביובש נרתיקי שנוי במחלוקת. המחקרים שנעשו על יעילות הטיפול הזה הם ברובם באיכות נמוכה, והתוצאות אינן חד־משמעיות.

השימוש בלייזר הוא יקר ונעשה במרפאות פרטיות שמבטיחות למטופלות יעילות ובטיחות - הבטחה שלא לגמרי מגובה בידע מבוסס בספרות המקצועית.

בעבר פורסמו אזהרות של ארגוני רופאים מפני שימוש בלייזר בשל הסיכונים האפשריים וחוסר הבהירות בנוגע ליעילות הטיפול הזה. נדרש מחקר נוסף בנושא.

אין הוכחות ששימוש בפרוביוטיקה יעיל לטיפול ביובש נרתיקי.

​ד"ר פינחס​ אהרוני עומד בראש מרפאת העריה במרכז לבריאות האישה של כללית בלב תל אביב

במרפאה מטפלים בבעיות הקשורות לפות ולנרתיק כמו הפרשות, גרד, צריבות, מחלות עור של אזור הפות, ​כאבים (ביחסי מין ובכלל) ונגעים שונים באזור הפות.

שימי לב: מרפאת העריה פעילה רק בימי ראשון ורביעי. תורים ניתן לקבוע רק דרך משרד המרפאה בטלפון 03-7503140.​​​​

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש