מהי המטוריה?
המטוריה (באנגלית: Hematuria) היא נוכחות של דם בשתן. היא נחלקת לשני סוגים עיקריים: כזאת שרואים בעין (המטוריה גלויה או מאקרוסקופית) וכזאת שרואים רק במעבדה (המטוריה מיקרוסקופית).
המטוריה מיקרוסקופית היא תופעה שכיחה ומופיעה אצל עד 31.4% מהמבוגרים. בילדים התופעה נדירה יותר ודווחה אצל כ־4% מהילדים. השכיחות של המטוריה גלויה היא נמוכה יותר.
מהם התסמינים?
במקרים של המטוריה גלויה ייראה השתן בצבע שונה, לרוב ורוד־אדום או חום, וייתכן שיופיעו בו קרישי דם.
הופעת הדם בשתן יכולה להיות מלוּוה בצריבה או בכאבים במותניים או בבטן התחתונה בזמן הטלת שתן.
בחלק ניכר מהמקרים של המטוריה מיקרוסקופית המטופל אינו חש דבר, והממצא מתגלה במקרה בבדיקת שתן שגרתית.
באילו מקרים יש לפנות לרופא בדחיפות?
בכל מקרה של המטוריה - בין אם התגלו בשתן כדוריות דם אדומות בבדיקות מעבדה ובין אם נצפה דם בשתן, אפילו באופן חד־פעמי, נדרש להשלים בירור דחוף אצל רופא/ת המשפחה או אצל אורולוג/ית.
הדחיפות מתגברת אם יחד עם הדימום מופיעים חום, צמרמורת, חוסר יכולת להטיל שתן או כשמדובר בדימום בכמות משמעותית שאינו פוסק.
ממה נגרמת המטוריה?
להמטוריה יכולים להיות גורמים רבים - בחלקם שפירים ובחלקם ממאירים. בין הגורמים השפירים לדם בשתן: דלקת בדרכי השתן, אבנים בדרכי השתן, ערמונית מוגדלת, מחלות כליה ואנמיה חרמשית. לרוב המטוריה המלוּוה בכאבים נובעת מזיהום או מאבנים.
גורמים לא שפירים לדם בשתן הם גידולים בשלפוחית השתן, בשופכה, בשופכנים או בכליות. המטוריה גלויה שמופיעה ללא כאבים מחייבת בירור כדי לשלול את האפשרות של סרטן שלפוחית השתן.
המטוריה יכולה להופיע גם ללא מקור ברור.
מה יכול לגרום להמטוריה אצל גברים?
מלבד הסיבות האחרות, יכול להופיע דם בשתן אצל גברים בגלל ערמונית מוגדלת או גידולים בבלוטת הערמונית.
למה נשים צריכות לשים לב?
אצל נשים עשוי דם שמקורו בווסת להיראות כדם בשתן. עקב המבנה האנטומי הנשי קשה לעיתים לאישה להבחין בין דימום וגינלי, דימום רקטלי ודימום מדרכי השתן. לכן נהוג להפנות אישה שמתלוננת על דם בשתן לרופא נשים כדי לשלול אפשרות של דימום וגינלי.
מה הסיבות לתופעה בילדים?
הסיבות השכיחות לדימום בשתן בילדים הן מאמץ פיזי משמעותי, דלקות בדרכי השתן, פגמים מולדים במערכת השתן, רמת סידן גבוהה בשתן, אבנים בדרכי השתן, חבלה ובמקרים נדירים גידול ממאיר.
לאילו בדיקות מופנים מטופלים שהתגלתה אצלם המטוריה?
• בדיקת שתן לציטולוגיה: בדיקה להימצאות תאים סרטניים בשתן. הבדיקה נלקחת מהשתן השני של היום בשלושה ימים שונים.
• בדיקת CTU. זוהי בדיקת CT מיוחדת לדרכי השתן, שבמהלכה מוזרק חומר ניגוד דרך הווריד. הבדיקה יכולה לגלות ממצאים שמחשידים כי הדימום נובע מגידולים בכליות או במערכות המאספות של השתן או בשופכנים או בשלפוחית השתן.
• ציסטוסקופיה. זוהי בדיקה שנעשית לרוב במרפאה, ובמהלכה סורקים את השופכה ואת שלפוחית השתן באמצעות מצלמה עדינה כדי לוודא שהמראה שלהן תקין. הבדיקה גם מאפשרת לצרוב אזורים מדממים.
איך מטפלים?
• צעירים שמתלוננים על הופעה חד־פעמית של דם בשתן לאחר מאמץ גופני ניכר אינם זקוקים לטיפול כלשהו ויכולים להסתפק במעקב בלבד.
• מי שסובלים מדימום כתוצאה מזיהום בדרכי שתן יקבלו טיפול אנטיביוטי מתאים.
• אם ישנו דימום משמעותי שאינו פוסק, ניתן לצרוב את האזור המדמם בפעולה אנדוסקופית (ציסטוסקופיה) או בפעולה פולשנית אחרת.
• אם ישנה הפרשה של קרישי דם, הם עלולים לגרום לחסימה בדרכי השתן. אם נוצרת חסימה שלא מאפשרת הטלת השתן, זהו מצב חירום שמחייב פעולה פולשנית כמו הכנסת צנתר (קתטר) וביצוע שטיפות של שלפוחית השתן.
• אם הסיבה לדימום היא הימצאות אבנים בכליות או בדרכי השתן, ניתן לטפל בכך באמצעות ריסוק האבנים ולעיתים באמצעות מתן תרופות שמונעות היווצרות של אבנים חדשות. נוסף על כך ניתן להיעזר בדיאטות ספציפיות שמסייעות למנוע יצירת אבנים. מאחר שישנם סוגים שונים של אבנים, יש להתאים לכל סוג אבן דיאטה ספציפית.
• מי שסובלים מגידולים בדרכי השתן זקוקים בדרך כלל לכריתה של הגידול, והיא תיעשה בפעולה אנדוסקופית. אם מדובר בסרטן שלפוחית השתן, ניתן להוסיף גם טיפול תרופתי שניתן ישירות לתוך שלפוחית השתן. הטיפול הזה מונע או מעכב את חזרתו של הגידול.
• מי שסובלים ממחלת כליות יטופלו בהתאם לאבחנה המדויקת יחד עם דיאטה דלת מלח ושמירה קפדנית על לחץ דם תקין.
עלולים להיות סיבוכים?
ישנם סיבוכים ייחודיים לכל אותם המצבים הרפואיים שיכולים לגרום לדימומים מדרכי השתן. הדימום כשלעצמו עלול לגרום לחסימה של דרכי השתן באמצעות קרישים. החסימה יכולה להיות בשופכן או בכיס השתן עצמו, והתסמינים כוללים כאב וחוסר יכולת לתת שתן.
לעיתים רחוקות ייתכן דימום בכמות גדולה שגורם לחוסר דם ואפילו לצורך לקבל מנות דם.
כמה זמן זה נמשך? זה יכול לחזור?
תלוי מהי הסיבה לדימום בשתן. ישנם אנשים שאצלם הפרשה של כמות מזערית של דם בשתן נמשכת שנים רבות ואינה מחייבת נקיטת צעדים כלשהם מעבר למעקב תקופתי.
אצל אחרים עלול השתן הדמי להעיד על בעיה חדשה - כמו דלקת, גידול או הימצאות אבנים. טיפול בגורם לדימום (ריפוי הדלקת, הוצאת האבנים, הסרת הגידול) יביא לפתרון הבעיה - לעיתים בתוך ימים מעטים.
המטוריה יכולה לחזור אצל אנשים שסובלים מזיהומים חוזרים בדרכי השתן. ייתכנו אירועים חוזרים שלהגם אם היא הופיעה בעקבות הימצאות אבנים או גידול.
ד"ר דור גולומב הוא אורולוג מחוזי במחוז מרכז של כללית