מהם אלקטרוליטים?
האלקטרוליטים הם מלחים מסיסים שנמצאים ברקמות הגוף ובזרם הדם. ערכים לא תקינים שלהם, גבוהים או נמוכים, עלולים להוביל להפרעה בפעילות של מערכות שונות בגוף.
הוויסות של רמות המלחים בגוף נעשה על ידי הכליות. הפרעה בוויסות עלולה להיגרם על ידי פגיעה בתפקוד הכלייתי, התייבשות, הקאות ושלשולים.
בגלל היותם חלקיקים בעלי מטען חשמלי, מסייעים האלקטרוליטים לרכיבי תזונה להיכנס לתאים, ולחומרי פסולת הם מסייעים לצאת מן התאים. כמו כן הם שומרים על מאזן נוזלים תקין בגוף ומייצבים את רמת החומציות (pH) בגוף.
האלקטרוליטים המרכזיים בגוף הם נתרן (+Na), אשלגן (+K), כלור (-CL) וביקרבונט (-HCO3).
נתרן (sodium) נמצא ברובו בפלזמה (החלק הנוזלי של הדם), כלומר מחוץ לתאי הגוף, ובה הוא מסייע בוויסות כמות המים בגוף.
אשלגן (potassium) נמצא בעיקר בתוך תאי הגוף. כמות קטנה אך חיונית ביותר של אשלגן נמצאת בפלזמה. שינויים זעירים ברמות האשלגן יכולים להשפיע על קצב הלב ועל יכולתו להתכווץ.
כלור (chlorine) נכנס ויוצא מהתאים ומסייע בשמירה על ניטרליות חשמלית.
ביקרבונט (bicarbonate) המופרש מהכליות מסייע לשמור על רמת חומציות יציבה ועל ניטרליות חשמלית.
לצידם קיימים סידן (calcium) וזרחן (phosphorus) שלהם תפקיד בבניית העצמות וכן בתהליכים שונים המתרחשים בכל תאי הגוף, במיוחד בשרירים. ויסות רמות הסידן והזרחן תלוי בתפקוד תקין של הכליות וכן בתפקוד של בלוטת יותרת התריס (פראתירואיד, parathyroid).
מהי בצקת?
בצקת היא הצטברות כמות נוזלים גבוהה יותר מהערך התקין בחלל הבין־תאי שברקמות.
פגיעה בכליה, כמו אי־ספיקת כליות, או פגיעה בתפקוד הלב, כמו במצבים של אי־ספיקת לב, עלולות לגרום לאגירת מלחים ומים, אשר אמורים היו במצב תקין להיות מופרשים בשתן. אלה נשארים במחזור הדם ומובילים לעלייה בנפח הדם, להצטברות נוזלים בנימים ולדליפה לחלל הבין־תאי. תהליך זה מוביל ליצירת בצקת.
מהי חמצת מטבולית?
חמצת מטבולית (metabolic acidosis) היא מצב שבו הדם הופך להיות חומצי. אחת הסיבות לחמצת מטבולית היא אי־ספיקת כליות. במצב הזה מתקשה הכליה, מחד גיסא, להפריש את עודף החומצה בשתן, ומאידך גיסא היא מייצרת פחות ביקרבונט שהוא הבסיס הסותר את החומצה ומשמש כחוצץ (buffer) המגן מפני שינוי ברמת החומציות של הדם.
מאחר שפעילות התאים והמערכות השונות בגוף תלויה ברמת החומציות של הדם, הרי שחמצת מטבולית עלולה לפגוע בתפקוד המערכות האלה ולבוא לידי ביטוי, למשל, בהאטה בפעילות המוח, בחולשה של השרירים, בהפרעות בקצב הלב ובצניחה בלחץ הדם - עד כדי אובדן הכרה.
ערכי הנורמה של ה־PH בדם נעים בטווח צר מאוד שבין 7.35 ל־7.45.
מהי חומצת שתן?
חומצת שתן (uric acid) נוצרת בתהליך של פירוק חלבונים בגוף ומופרשת דרך השתן. כאשר הכליה לא מתפקדת, מצטברת חומצת השתן והיא עלולה לשקוע בכליות ולגרום ליצירת אבני כליה, או לשקוע במפרקים ולגרום לדלקת מפרקים, הידועה בשם שיגדון או גאוט (gout).
ד"ר דור גולומב הוא אורולוג מחוזי במחוז מרכז של כללית