חיפוש

dsdsdsd
שייק פירות בשלושה צבעים

המזונות שעובדים עליכם בעיניים

אל תאמינו להם, הם רק מתחפשים למאכלים בריאים! הדיאטנית שלנו מורידה את המסכות וחושפת את פרצופם האמיתי של 10 מזונות שסתם נהנים מיחסי ציבור טובים - וגם מציעה תחליפים שווים

טובה קראוזה

טובה קראוזה

בקיצור

01

למה מעדן חלב לא כזה בריא? כי בכול גביע יש 7-3 כפיות סוכר, עמילן מעובד, מייצבים, חומרי טעם וריח, מווסתי חומציות, צבעי מאכל ולפעמים גם מלח.

02

למה חטיף אנרגיה לא כל כך בריא? כי זהו מזון מעובד שמכיל 2-1 כפיות סוכר ותוספת של חומרי טעם וריח, מתחלבים ומייצבים.

03

למה דגני בוקר לא כל כך בריאים? כי זהו מזון מעובד מאוד, הוא מכיל 8-5 כפיות סוכר לכל 100 גרם מוצר. בכך הדגנים לא שונים מממתקים או מעוגיות.

אנחנו אוכלים ושותים אותם כי נדמה לנו שהם בריאים, לפעמים גם הפרסומות מהללות, אבל לא כל מה שמתחפש לבריא הוא באמת כזה. הנה 10 מזונות פופולריים שעוטים כל השנה מסכה בריאה, וגם רעיונות איך בכל זאת אפשר לשפר את המצב לטובת הבריאות שלנו.

למה הוא לא כל כך בריא
גם אם מדובר ב־100% מיץ טבעי שלא מכיל שום תוספת אחרת, עדיין אנחנו מקבלים נוזל עשיר מאוד בסוכר בלי הסיבים שיש בפרי המקורי. בכוס קטנה של 250 מ"ל יש 5 כפיות סוכר. נוסף על כך, ברגע שהמיץ נסחט הוא נחשף לחמצן ולאור, ובכך פוחתת תכולת הוויטמין C שלו.

מה בכל זאת היתרון שלו
ברור שמיץ טבעי עדיף על פני כל שתייה מתוקה אחרת. המיץ מכיל ויטמינים ומינרלים (גם אם פחות מאשר בפרי עצמו) וגם פיטוכימיקלים, חומרים שונים שחשובים לבריאות שלנו בהיותם נוגדי חימצון או בעלי השפעות מיטיבות אחרות. 

איך אפשר לשפר
עדיף לאכול את הפרי במקום לשתות את המיץ שלו, ובכך ליהנות מכל היתרונות שיש לפרי להציע. צמאים? שתו מים.

מיתוסים על פירות: אמת או שטויות במיץ?

התזונאית שלנו יצאה לחקור וחזרה סחוטה
146106536.jpg

למה הוא לא כל כך בריא
חטיף אנרגיה או "חטיף בריאות" הוא מזון מעובד שבחלק מהמקרים אפשר להגדיר אותו כסוג של ממתק, במיוחד בחטיפים שמכילים שוקולד. חטיף אחד מכיל 2-1 כפיות סוכר ותוספת של חומרי טעם וריח, מתחלבים ומייצבים. יש חטיפים שמכילים תוספת של אינולין, סיב תזונתי שיכול לגרום לגזים לחלק מהאנשים.

מה בכל זאת היתרון שלו
חטיף כזה מכיל בדרך כלל פירות, אגוזים ולפחות סוג אחד של דגן מלא. אם כבר לאכול ממתק, עדיף ממתק משודרג.

איך אפשר לשפר
בחרו את החטיף שרשימת הרכיבים שלו היא הקצרה ביותר ותכולת הסוכר הנמוכה ביותר. אם אתם מחפשים חטיף אנרגיה בריא, כדאי פשוט לאכול פרי עם אגוזים.

למה הוא לא כל כך בריא
שייק פירות סמיך נראה בריא ותמים, אבל הוא מכיל כמות גבוהה של קלוריות וסוכר. גם אם לא מוסיפים לו חלב או משקה אחר, הוא עדיין יכול להגיע למאות קלוריות למנה ולפחות ל־6 כפיות סוכר.

מה בכל זאת היתרון שלו
מכיוון שמכינים את הסמוזי על ידי ריסוק פירות שלמים בבלנדר, הוא מספק את כל יתרונות הפרי.

איך אפשר לשפר
עדיף להכין שייק מירקות, כולל ירקות עליים ולהוסיף רק פרי אחד, כדי להעניק למשקה מתיקות. שייק כזה יכול להחליף ארוחת ביניים או להיות חלק מארוחה גדולה יותר. 

למה הם לא כל כך בריאים
המשקאות הללו מכילים ממתיקים מלאכותיים. כל הממתקים המלאכותיים נחשבים על ידי גופי בריאות גדולים בעולם כבטוחים לשימוש, אבל עיקר המחקר בנושא בוצע על בעלי חיים. מכיוון שהממתיקים המלאכותיים לא נחקרו בצורה מסודרת על בני אדם (בעייתי מאוד לבצע מחקרים כאלה), תמיד ירחף מעליהם סימן שאלה, ולכן עדיף לצרוך אותם רק אם קיימת לכך סיבה רפואית. על פי מחקרים, אין קשר בין צריכת משקאות דיאטטיים לבין הרזייה. 
צריכים עוד פוש? מחקרים שנערכו במכון ויצמן מצאו שבעלי חיים פיתחו תסמינים של סוכרת בעקבות צריכה של ממתיקים.

מה בכל זאת היתרון שלהם
בזכות הממתיקים המלאכותיים, יכולים אנשים עם סוכרת ליהנות מהטעם המתוק ללא נזקי הסוכר.

איך אפשר לשפר
אם אתם קשורים מאוד למשקה הדיאט שלכם, נסו להפחית את הכמויות או את התדירות.

למה היא לא כל כך בריאה
חמאת בוטנים רגילה מכילה כמות גדולה יחסית של סוכר (כחמישית ממשקל המוצר). היא גם מכילה מלח ושומן צמחי שבחלק מהמוצרים הוא מוקשה חלקית, כלומר, שומן טראנס.

מה בכל זאת היתרון שלה
בוטנים עשירים בחלבון ובחומצה פולית ומהווים מרכיב חשוב בתפריט צמחוני וטבעוני.

איך אפשר לשפר
העדיפו חמאת בוטנים טבעית שמכילה אך ורק בוטנים, ללא תוספת של שומן אחר, סוכר או מלח.

למה הם לא כל כך בריאים
דגני בוקר משווקים לציבור, ובעיקר לילדים, כארוחה של בריאות. בפועל, מדובר במזון מעובד מאוד, שרחוק בערכו התזונתי מהדגנים המקוריים ומכיל כמויות גדולות של סוכר (8-5 כפיות ל־100 גרם מוצר). בכך הדגנים לא שונים מממתקים או מעוגיות. גם אם מוסיפים למוצר סיבים או ויטמינים, חשוב לזכור שעדיף לקבל אותם ממזונות לא מעובדים. למרות המתיקות שלהם, דגני בוקר מכילים גם תוספת של מלח, שיכולה להעלות את צריכת המלח היומית שלנו.

מה בכל זאת היתרון שלהם
במידה, הם גם יכולים להיות תחליף איכותי יותר לממתק. ייתכן שבמקרים מסוימים, עבור אנשים או ילדים בררניים מאוד באכילה, המוצר ייתן להם רכיבים שהם לא מקבלים ממקור אחר.

איך אפשר לשפר
לערוך השוואות בין סוגים שונים של מוצרים ולבחור את זה שיש בו את תכולת הסוכר הנמוכה ביותר, תכולת הנתרן הנמוכה ביותר ותכולת הסיבים הגבוהה ביותר.

למה הוא לא כל כך בריא
לכאורה פופקורן הוא חטיף דיאטטי אידיאלי. הוא אוורירי כל כך ונדמה שאפשר לאכול ממנו בלי הגבלה. הבעיה היא, שהחטיף הזה מגיע עם הרבה מלח והרבה שומן. הגביע הכי קטן שאפשר לקנות בקולנוע מכיל 300 קלוריות, כ־4 כפיות שמן או חמאה ו-530 מ"ג נתרן שהם כרבע מהצריכה המקסימלית המותרת של נתרן ביום.

אם קונים את הגביע הגדול, מקבלים כ־880 קלוריות, 12 כפיות שמן או חמאה ו-1,560 מ"ג נתרן שהם 68% מהמקסימום היומי שמותר לצריכה. צריכה עודפת של מלח בתזונה עלולה להוביל לערכים גבוהים של לחץ דם.

מה בכל זאת היתרון שלו
פופקורן עשוי מגרגירי תירס, כלומר מדגן מלא. אם מכינים אותו באופן בריא, אפשר בהחלט לשלב אותו בתפריט.

איך אפשר לשפר
להכין אותו בלי שמן (למשל, במיקרוגל בכלי ייעודי לכך) או עם כמות מינימלית של שמן זית ולהשתמש בכמות קטנה של מלח, אם בכלל.

למה הם לא כל כך בריאים
מים בטעמים הם מים עם סוכר ותמציות טעם. בבקבוק אישי של חצי ליטר יש 4 כפיות סוכר. תוספת הוויטמינים היא גימיק שיווקי. עבור אנשים שהתזונה שלהם בריאה תוספת כזאת של ויטמינים היא מיותרת.

מה בכל זאת היתרון שלהם
כמות הסוכר בהם קצת יותר נמוכה מאשר במשקאות קלים אחרים, אם כי לא בהרבה.

איך אפשר לשפר
אם בכל זאת רוצים לשתות משקה כזה, כדאי לדלל אותו עם מים או עם סודה.

למה הם לא כל כך בריאים
במקרה הזה הם דווקא בריאים, אבל מזונות שמוגדרים כ"מזונות־על" כמו גוג'י ברי, תותי אסאי, זרעי צ'יה ועוד, משווקים כאילו הם טובים יותר ממזונות אחרים, בעוד שלמעשה, הם לא עשירים יותר ברכיבי תזונה לעומת הרבה פירות וירקות אחרים.

מה בכל זאת היתרון שלהם
מדובר במזונות מן הצומח שעשירים בוויטמינים, במינרלים, בפיטוכימיקלים שונים ובנוגדי חימצון.

איך אפשר לשפר
אם אתם יכולים להרשות לעצמכם את מחירם הגבוה, המזונות האלה יכולים להיות גיוון לתזונה שלכם. אם לא, מספיק שתאכלו מגוון של פירות וירקות העונה, ובכך תרוויחו בריאות ותחסכו הרבה כסף. 

הפעם באמת מורידים במשקל!

הבטחתם לעצמכם שתרזו? התזונאית שלנו תעזור לכם לקיים
הפעם באמת מורידים במשקל

למה הוא לא כל כך בריא
אל תיפלו בפח: גם אם בפרסומת מהללים את הממרח כארוחת בוקר מומלצת, חשוב לזכור שמדובר במוצר שהרכיב העיקרי בו הוא סוכר והרכיב השני בגודלו הוא שומן צמחי.

מה בכל זאת היתרון שלו
אולי רק נוכחות האגוזים במוצר, לעומת ממרח שוקולד רגיל.

איך אפשר לשפר
בכריך כדאי להעדיף ממרחים בריאים יותר ולא מתוקים, כמו אבוקדו, טחינה, חומוס, גבינה או ממרח שקדים. אם מעוניינים בממרח מתוק, אפשר לבחור בריבה, בממרח תמרים או להוסיף מעט דבש לטחינה גולמית.

רבים בוחרים בממרח שוקולד חרובים כתחליף לממרח שוקולד. בממרח כזה יש יותר סיבים, ברזל וסידן אך גם הוא עשיר בסוכר ובשומן, וערכו הקלורי דומה מאוד לזה של ממרח שוקולד. לכן השוו בין יצרנים שונים, קראו היטב את רשימת הרכיבים והסימון התזונתי ובחרו בסוג שהוא בעל תכולת הסוכר הנמוכה ביותר.  

למה הוא לא כל כך בריא
מעדן חלב הוא בעצם קינוח מתוק. כ־70% מהקלוריות שלו מגיעות מסוכר וכל גביע מכיל 7-3 כפיות סוכר, תלוי במוצר ובגודל האריזה. בנוסף לחלב הוא מכיל גם עמילן מעובד, מייצבים, חומרי טעם וריח, מווסתי חומציות, צבעי מאכל ולפעמים גם מלח. כדאי גם לדעת שלא כל מעדני החלב בטעמי פירות באמת מכילים פרי.

מה בכל זאת היתרון שלו
אם מדובר במעדן על בסיס יוגורט ביו, אפשר לקבל ממנו חיידקים פרוב​יוטיים ידידותיים שחשובים לבריאות התקינה שלנו. עם זאת, אפשר לקבל את החיידקים הללו גם מיוגורט פשוט ולא ממותק.

איך אפשר לשפר
במקום מעדן חלב, קנו יוגורט פשוט והוסיפו לו פירות חתוכים או אפילו מעט ריבה. גם אם תוסיפו כפית של סוכר, עדיין כמות הסוכר שתאכלו תהיה נמוכה בהרבה מהמתחרה המתוק. 

הידעת? במקרים רבים טיפולים​ בכללית רפואה משלימה עשויים לסייע ולעזור. לפרטים לחץ​/י כאן

טובה קראוזה היא דיאטנית קלינית בקבוצת כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש