חיפוש

dsdsdsd
קופסת דבש פתוחה עם כף עץ לדבש עליה

דבש או סילאן: מה עדיף לאכול?

כבר שנים שיש ויכוח מר (או מתוק?) על מה מבין השניים עדיף. טבעונים עפים על סילאן וכל השאר על הדבש. והדבורים, מה יש להן להגיד על כל העסק הזה? אחת ולתמיד, התזונאית שלנו חושפת את האמת המתוקה, פלוס שני מתכונים שווים

תמי אדיב

תמי אדיב

בקיצור

01

אל תתבלבלו: גם דבש וגם סילאן מכילים בעיקר פחמימות פשוטות, כלומר סוכר. אבל בשניהם יש גם נוגדי חמצון יעילים

02

איך מזהים דבש איכותי? דרך אחת היא לערבב כפית דבש בכוס מים חמים. דבש אמיתי ישקע כגוש ולא יתמוסס בקלות

03

איך בוחרים סילאן איכותי? פשוט: הסוג האיכותי מכיל תמרים בלבד, ללא תוספים כמו חומצת לימון, סירופ סוכר ושאר רכיבים

זה לא מהיום שדבש וסילאן מתחרים על משבצת ה"המתוק הטבעי שנותן צבע יפה לתבשיל ואם כבר משמין אז לפחות זה בריא, לא?" אפילו בראש השנה, המונופול המסורתי של דבש לעניין טבילת תפוחים, יש ויכוח בין פרשנים האם הכוונה היא לדבש דבורים או ל"דבש תמרים".

אבל אנחנו כאן בשביל הבריאות שלכם, אז ביקשנו מהתזונאית שלנו להכריע בסוגייה החשובה באמת: אחת ולתמיד, מה יותר בריא? דבורים או תמרים? דבש או סילאן?

מה יש בו

מבחינת ההרכב הם דווקא די דומים: שניהם מכילים בעיקר פחמימות פשוטות (פרוקטוז וגלוקוז), ולשניהם תפקידים דומים ברפואה המסורתית. הדבש הוא תרופת סבתא מקובלת להקלה על כאבי גרון וכאבי בטן ולחיטוי פצעים חיצוניים על העור - וגם לסילאן מייחסים תכונות טיפוליות בבעיות עיכול ובפצעים על העור.

סילאן: מכיל כמויות יפות של אשלגן ועשיר בנוגדי חמצון ממשפחת הפוליפנולים (טאנינים, פלבונואידים  ופנולים). לנוגדי החמצון האלה יש יכולת להרוס וגם לעכב התפתחות של חיידקי אי קולי וסטפילוקוקוס ארוס.

דבש: מכיל גם הוא נוגדי חמצון ממשפחת הפוליפנולים שמגינים על גופה של הדבורה, וחלקם עובר אל הדבש. הדבש הוא גם פרוביוטי, בזכות בקטריות ידידותיות שחיות במערכת העיכול של הדבורה ועוברות אליו. בהחלט יתכן שלבקטריות האלה מגיע עיקר הקרדיט על סגולותיו הבריאותיות של הדבש.

איך מייצרים אותו

סילאן: מיצוי של פרי התמר על ידי בישול, מעיכה וסחיטה יסודית.

דבש: מיוצר מצוף פרחים שנשאב על ידי הדבורים, עובר פירוק בגופן בעזרת אנזימי העיכול שלהן, ומופרש כנוזל לתאי חלת הדבש. בתוך הכוורת הוא מבשיל ומסמיך.

איך בוחרים אותו

סילאן: יש הרבה סוגים של ממרחי סילאן, איך תאתרו את האיכותיים יותר? פשוט: הם מכילים תמרים בלבד, ללא תוספים כמו חומצת לימון, סירופ סוכר ועוד. הם גם יהיו פחות זולים, אבל במקרה הזה המחיר משקף את האיכות.

דבש: גם כאן, הסוג האיכותי הוא 100% דבש טהור. יש יצרנים שכדי להוזיל עלויות מוהלים את הדבש עם תחליפי דבש, בתהליך שדורש חימום. וגם כאן בזול זה ביוקר: דבש שחומם בריא פחות, כי החימום הורס את נוגדי החמצון שבו.

איך תזהו דבש איכותי?

1. אם יש לכם חוש טעם מפותח תוכלו לנסות לאתר ארומה מסוימת, של אקליפטוס, אבוקדו, הדרים וכו'. זו אמנם לא גישה מדעית, אבל אצל מי שמתמחה בזה מדובר במקצוענות לשמה: בדיוק כמו עם יין, יש טועמי דבש מקצועיים.

2. נסו לערבב כפית דבש בתוך כוס מים חמים. דבש אמיתי ישקע כגוש ולא יתמוסס בקלות, בעוד שדבש מהול (לרוב בסירופ) יתמוסס לחלוטין.

3. נסו להקפיא את הדבש שלכם - הוא אמור להתקשות, אך לא לקפוא לחלוטין. דבש אמיתי מכיל כמות גדולה של סוכר ומעט מאוד מים, ולכן לא יכול לקפוא וגם לא אמור להתקלקל (בהנחה ששמרתם עליו בתנאים טובים: סגור היטב, במקום אפל). דבש מדולל, יקפא. 

תחסכו בדבש, הסביבה תודה לכם!

ייצור דבש הוא רק התפקיד המשני של הדבורים. תפקידן הראשי והחשוב הוא האבקת פרחים. בעשור האחרון יש ירידה ניכרת במספר הדבורים בעולם, ומדובר בבעיה אקולוגית משמעותית: העולם שבו אנו חיים לא יכול להתקיים ללא דבורים, כי אנחנו זקוקים לצמחים כדי לאכול ולנשום.

הצמחים מדשנים את הקרקע, משפיעים על הטמפרטורה בסביבת המחייה שלנו וכמובן מספקים לנו מזון. ללא הדבורים, צמחים רבים לא יוכלו להתקיים וכך גם המערכת האקולוגית שלנו.

איך זה קרה?
בגלל מעט מדי פרחים זמינים ויותר מידי הדברה, תהליכי תיעוש (שמחסלים את השטחים הירוקים) וזיהום אוויר. גם רדייה מאסיבית של דבש, שמשאירה מעט מדי דבש לתושבי הכוורת, ומתן תחליפי סוכר כמזון לדבורים (במקום שילקטו את הצוף), מחלישה אותן.

אז מה אפשר לעשות?
להתייחס לדבש בכבוד, כמו לזהב ממש, ולאכול ממנו מעט. ממילא זה לא בריא לאכול כמות גדולה של פחמימות פשוטות, גם אם מקורן טבעי. אפשר גם לקנות דבש מדבוראים שמגדלים כוורות בשיטות מסורתיות, שמשאירות יותר דבש לכוורת עצמה - ואפילו לשתול פרחים שדבורים אוהבות, למשל צמחי תבלין.

נו, אז מי יותר בריא?!

לצורך השוואה, בדקנו את הערכים התזונתיים בכפית אחת של שני המתמודדים שלנו (ותודה לתזונאית מרב מור־אופיר שסייעה).

כפית סילאן (5 גרם)
קלוריות: כ־30
פחמימות: 3 גרם
אשלגן: 30 מ"ג (כמות יפה)
נוגדי חמצון (פוליפנולים) וכמות קטנה של ויטמין B3 (ניאצין).

כפית דבש (5 גרם)
קלוריות: כ־30
פחמימות: 4 גרם
כמות בינונית של נוגדי חמצון (פוליפנולים).

והזוכה הוא...

לא בהפרש גדול, ממש בנקודות, לסילאן יש יתרון בריאותי (קטן!) על פני הדבש. אבל אל תתבלבלו: בסופו של דבר, שניהם מכילים בעיקר סוכרים פשוטים.

יתרון נוסף של הסילאן הוא שמתיקותו מורגשת יותר, ולכן אפשר להסתפק בכמות קטנה יותר שלו כדי לקבל את אותה דרגת מתיקות - מה שיעזור לכם להפחית את כמויות הסוכר המוספות למנה.

רגע, אבל גם דבש וגם סילאן מכילים סוכר פירות, כלומר טבעי - כלומר יותר בריא, לא? 

אז זהו, שלא. רבים טועים לחשוב שסוכר הפירות בריא יותר, וזה ממש, אבל ממש לא המצב. סוכר הפירות (פרוקטוז) נוצר באופן טבעי בדבש ובסילאן (וגם באגבה, סירופ חרובים) והמבנה שלו מעט שונה מזה של הסוכר הלבן, אבל גם ממנו מומלץ לאכול כמה שפחות. עודף פרוקטוז יכול לגרום להתפתחות של כבד שומני, סוכרת, גאוט והשמנה.

סוכר לבן זה השטן, כל ילד יודע!

ואיזה סוכר הכי בריא אתם יודעים? בטוח?

סוגי סוכר שונים מונחים על כפיות

תפסתם רעב? הנה שני מתכונים תאומים, שאפשר לשלב עם דבש או עם סילאן, לבחירתכם:

ארטיק חלבה-בננה

מה צריך
3 בננות (בשלות מדי, הכי טוב)
כף סילאן או דבש
כף טחינה גולמית

איך מכינים
טוחנים הכול בבלנדר שייקים, יוצקים לתוך תבנית ארטיקים ומקפיאים.

רוטב ויניגרט

לשמור במקרר לשדרוג של כמעט כל סלט.

מה צריך
חצי כוס שמן זית
חצי כוס מיץ לימון
רבע כוס סילאן או דבש
שן שום כתושה
כפית מלח גס
רבע כפית פלפל שחור

איך מכינים
משקשקים היטב בתוך צנצנת נקייה את כל רכיבי  הרוטב, שומרים במקרר ומתבלים סלט ירוק, סלטי קינואה וקטניות - או משרים קוביות טופו ורצועות של עוף.

בתיאבון ושנה טובה!

תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, השמנה, ניתוחים בריאטריים וטבעונות

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש