איך אתם בוחרים מה לשים על הצלחת? כבר סיפרנו שכדאי להישמר ממאכלים מעובדים, לשים לב איפה מתחבא המון מלח ולא להתפרע עם הפחמימות הריקות.
עכשיו כשאתם מודעים לאזהרות ויודעים לקרוא את רשימת הרכיבים, תנו לנו לספר לכם מה כן כדאי לאכול, ואילו שילובים יעזרו לכם לקבל את הטוב מכל המאכלים.
יש מזונות שמומלץ מאוד לאכול יחד, מסיבות שונות, אבל אחת מהן היא לא ירידה במשקל. בניגוד לדעה הרווחת, אין שום הוכחה מדעית לכך שצירופים של מאכלים מסוימים יעזרו לכם לרזות.
מה הם כן יעשו? המון דברים טובים:
מזון שמגן מהשפעה רעה של מזון אחר
מה זה אומר?
לחלק מהדברים שאתם אוכלים יש חסרונות אם אוכלים אותם לבד. שילוב שלהם עם מזון אחר עוזר לנטרל את המרכיב או הפעולה השליליים. חסרון מסוים אם אוכלים אותו לבד, אך שילוב שלהם עם מזון אחר מסייע לנטרל את אותו חסרון.
מה הולך עם מה?
בשר ועלים ירוקים או עשבי תיבול
כשאוכלים בשר מכל סוג (בקר או עוף), הוא בא במגע עם החומצה שבקיבה ונוצרים חומרים מזיקים שעלולים להגביר את הסיכון לסרטן ולמחלות לב. ירקות עליים או עשבי תיבול עשירים בנוגדי חימצון, שמסייעים לנטרל את החומרים המזיקים.
פרי ואגוזים
השומן שאגוזים עשירים בו מסייע להאטת קצב ריקון הקיבה. כשמוסיפים אותם לפרי, הריקון האיטי מאפשר ספיגה איטית יותר של הסוכר מהפירות ובכך מונע עלייה מהירה ברמת הסוכר בדם.
קפה וחלב
קפאין נחשב כגורם לאבדן סידן בשתן, אך תוספת של 1-2 כפיות חלב מסייעת למנוע את ההשפעה.
פלפל חריף ויוגורט
אם הפלפל החריף חריף לכם מדי, חלב ומוצריו מכילים חלבון שמסלק מקולטני הטעם בלשון את החומר שגורם לתחושת החריפות.
מאכלים שעוזרים לספוג רכיבי תזונה
מה זה אומר?
ספיגה היא מעבר של רכיבי התזונה ממערכת העיכול לדם. כלומר שפחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים, מים ופיטוכימיקלים מהמזון יכולים לעבור לדם וכך הגוף יכול להשתמש בהם.
יש רכיבי תזונה שחשובם לספיגה תקינה של רכיבים אחרים. למשל, ויטמין C מסייע לספיגת ברזל וסידן ממזונות שעשירים בהם. בנוסף, שומן עוזר לספיגת ויטמינים מסיסים בשומן: A, D,E ו־K וגם פיטוכימיקלים נוגדי חמצון מסיסים בשומן כמו ליקופן וקרוטנואידים.
מה הולך עם מה?
אבוקדו ועגבנייה
עגבנייה עשירה בוויטמין C שמשפר את ספיגת הברזל מהאבוקדו. האבוקדו עשיר בשומן, והוא מסייע לספיגת הליקופן מהעגבנייה.
סלט ירקות עם שמן זית
השמן מאפשר ספיגה של ויטמינים מסיסים בשומן מהירקות כמו ויטמין E וויטמין K, וכן מאפשר ספיגה של בטא קרוטן מגזר וירקות ירוקים, קרוטנואידים אחרים מפלפלים וליקופן מעגבנייה. שמן זית נחשב עדיף על פני שמנים אחרים מבחינה בריאותית.
פלפל אדום עם גבינה לבנה
הפלפל האדום עשיר בוויטמין C, שמשפר את ספיגת הסידן מהגבינה.
חביתה עם תרד
השומן מחלמון הביצה ומהשמן מאפשר ספיגה של פיטוכימיקלים מסיסים בשומן שיש בתרד כמו לוטאין וזיאקסנתין שחשובים לשמירה על בריאות העיניים.
ולטבעונים: מנות שמשתלבות יחד לחלבון מלא
מה זה אומר?
בתזונה טבעונית צריך לקבל חלבון ממזונות מן הצומח כך שיכיל את כל חומצות האמינו החיוניות. חומצות האמינו השונות מרכיבות יחד את החלבון, שהוא אחד המרכיבים החיוניים בגוף.
דגנים דלים בחומצה אמינית בשם ליזין וקטניות עשירות בה. מצד שני, קטניות דלות בחומצה האמינית מתיונין, ודגנים מכילים אותה בשפע. לכן אכילה של דגנים וקטניות מספקת את כל חומצות האמינו החיוניות. לא חייבים לאכול אותם יחד באותו זמן, אבל מאכלים רבים מכילים את שניהם.
מה הולך עם מה?
פיתה עם חומוס
הפיתה היא מקור לדגן (חיטה) וממרח החומוס הוא מקור לקטניות. כשאוכלים ממרח קנוי כדאי לשים לב שאוכלים ממרח שאחוז גרגרי החומוס בו גבוה.
אורז ועדשים
האורז הוא דגן והעדשים קטנית.
נודלס וטופו
אטריות הן מקור לדגן, בין אם הן מיוצרות מחיטה או מאורז. טופו הוא חלבון שמופק מסויה.
עשו זאת בעצמכם
שלבו דגנים עם קטניות לפי שתי הרשימות הבאות:
דגנים: חיטה (לחם, פסטה, בורגול, פריקי, סולת), שעורה (גריסים), אורז, תירס, כוסמין, שיבולת שועל, שיפון.
קטניות: אפונה, עדשים (קמח עדשים), תורמוס, שעועית, מאש, לוביה, גרגרי חומוס (קמח חומוס), סויה (אדממה, טופו, חלבון סויה מעובד, משקה סויה, טמפה, קמח סויה).
טובה קראוזה היא דיאטנית קלינית בכללית