וול דאן? תשכחו מזה. ביצה קשה? מקסימום רכה. בטטה בתנור? בשום פנים ואופן לא. מי האנשים שבוחרים לאכול מזון נא - Raw Food Diet ולמה?
בתור התחלה הם יכולים להיות טבעונים או אנשי פליאו וגם צמחונים. המשותף לכולם: הם לא אוכלים שום דבר מבושל.
הרמתם גבה? גם אנחנו. רוב אוכלי הנא בארץ שייכים לטבעונאות - טבעונים שהאוכל שלהם גם לא מגיע מן החי והוא גם נא, אבל כן, יש גם צמחונים נאים וגם אוכלי בשר נאים, שהם בעצם גם סוג של פליאו.
מבלבל? קצת, בעיקר כי כל אחד לוקח את הפרשנות שלו למזון נא, אבל למרות השוני ביניהם יש עקרונות משותפים לכולם:
הימנעות ממזון מעובד ומזוכך כמו חטיפים, מזון משומר, שמנים תעשייתיים, מאפים מקמחים פשוטים ודומיהם.
העדפה ברורה למזון אורגני החל מירקות אורגניים אצל הטבעונאים וכלה בבקר שניזון מעשבים בשדה פתוח, תוך כדי רעייה חופשית, וגם ביצים אורגניות וחלב אורגני וכו' אצל צמחונים.
שאיפה לא לחמם דבר. אצל הפליאוליטים בחלק מהמקרים כן מחממים בשר וביציים - עד טמפרטורה של 40 מעלות. הצמחונים והטבעונים האדוקים לא מחממים כלל.
המטרה היא לשמור על ערך תזונתי. לפי הגישה הזו החימום הורס אנזימים וויטמינים חשובים. זה נכון חלקית, אבל ממש לא מדויק. יש מזונות שהבישול משפר את ערכם התזונתי כמו עגבניות. ולעומת זאת: בבשר לא מבושל יש סיכוי גבוה לפגוש חיידקים אלימים שבישול בסיסי ינטרל ויש לא מעט ויטמינים ונוגדי חמצון שדווקא החימום טוב להם.
הימנעות מאלכוהול, ניקוטין וקקאו.
מה אוכלים בדיאטת Raw Food?
הטבעונאים מתסיסים כרובים בשביל לייצר את החיידקים הטובים במעיים, מנביטים עדשים ומשרים אגוזים. הפליאוליטים אוכלים סשימי ומאדים בשר ודגים. הצמחונים יאכלו ביצים רכות.
כולם יאכלו ירקות ופירות,(הטבעונאים כמובן הרבה יותר), אגוזים ואבוקדו, למרות שיש כאלו שינסו להמעיט גם בכמויות השומן בצורה דרסטית - עד 10% מהקלוריות. אנחנו ממש לא בעד.
יש מה לאכול, אבל צריך הרבה יצירתיות. למשל במקום אטריות מקמחים שונים שחייבים לבשל, משתמשים באצות ספגטיsea spaghetti ,, שמשרים והן הופכות למקלות דמויי ספגטי. הן מזכירות במראה פסטה על בסיס תרד.
במקום לאפה מגלגלים דף אצה רחב, או חתיכת בשר נא. במקום גבינות תעשייתיות הטבעונאים משרים אגוזים וטוחנים לממרח חלק.
וכולם אוכלים הרבה מרקים קרים על בסיס ירקות טריים וטחונים, עם קצת אבוקדו ושמן זית ולימון.
הדיאטה הזו מומלצת?
היא לוקה בחסר, בעיקר הטבעונאית - בה חסרים חלבונים ושומנים. אנחנו כן חושבים שאפשר לקבל השראה מדיאטה שממעטת במזון תעשייתי - בעיקר בזכות היתרונות שבתזונה דלה במזון מעובד (ובזכות זאת עשירה בנוגדי חמצון, סיבים, טעם ועוד).
תזונה צמחונית ותזונה שכוללת מזון מהחי הן שגורות ומומלצות. תזונה מבוססת צמחים (חלקית או מלאה) מומלצת על ידי ארגוני בריאות רבים ביניהם האגודה האמריקאית למניעת סרטן ואיגוד הדיאטנים האמריקאי - ADA. אבל חשוב שחלק מהאוכל יהיה מבושל ואחרי עיבוד מינימאלי - למשל בישול של בטטה או פסטור של גבינה.
בסך הכול כולנו אוכלים ברמה זו או אחרת Raw Food - סלטים טריים, מיצי פירות וירקות, אגוזים, חמוצים, קרפצ'יו ועוד.
תענוג מורכב ויקר
חלק מהמוצרים עולים לא מעט - אוכל אורגני באופן כללי וגם אגוזים ומזונות מיובאים שאפשר למצוא רק בחנויות מסוימות.
צריך להתמחות בהכנה של המאכלים עצמם, והרבה פעמים המתכונים מצריכים מכשירים יקרים יחסית כמו בלנדר, מסחטת מיצים ומייבש מזון. צריך להשקיע הרבה מבחינת המחיר וגם מבחינת התכנון מראש.
יש תופעה מאוד מדוברת בפורומים של האכלנים הנאים והיא חווית הגמילה ממזון מעובד - שנחשבת גם כחלק מתהליך של "ניקוי רעלים". חוויה זו נחשבת לטבעית ואפילו רצויה בה הגוף משתחרר מרעלים שונים שיש במזון התעשייתי. יש כמה תסמינים נפוצים, החל מכאבי ראש ופרקים ועד בחילות והקאות ושינויי מצב רוח.
מסיבה זו אחת ההמלצות היא להיכנס לתפריט הנא לאט ובהדרגה. למעשה, יש לא מעט אתרים שממליצים על 50-75% נא והשאר מבושל - כי זה פשוט קשה. אם אתם שוקלים לנסות, גם ההמלצה שלנו היא לעשות את זה באופן חלקי.
אז למה עושים את זה בכלל? יש מי שדרך החיים הזו מתאימה להם מבחינה אידאולוגית. יש את אלו שבשבילם זו עוד התנסות בדיאטה לירידה במשקל, שהיא אפקטיבית מאוד - כל עוד מתמידים בה, אבל חשוב לזכור שהיא לא מספיק מאוזנת. במקרים קיצוניים היא יכולה אפילו להיות התבטאות של הפרעת האכילה אורתורקסיה.
שני מתכונים נאים לדוגמה
אנחנו כן מציעים לכם להתנסות בבישול נא, כי היצירתיות בתחום מרקיעה שחקים וכי שילוב של קצת נא בתפריט יכול להיות חיובי.
ממרח אגוזי קשיו
מצרכים:
200 גרם אגוזי קשיו
מיץ מלימון אחד
2 כפות שמן זית
חצי כוס מים
מלח ופלפל גרוס
תוספות אפשריות: שום כתוב, עשבי תיבול, עגבניות מיובשות (בשמש או במאדה כמובן) ועוד לפי הטעם
אופן הכנה:
משרים בקערה גדולה 200 גרם אגוזי קשיו למשך 4 שעות
שופכים את מי ההשריה
טוחנים היטב בבלנדר עם כל שאר המרכיבים
מה קיבלנו:
בשתי כפות יש: 100 קלוריות,7 גרם שומן שרובו בלתי רווי, 5 גרם פחמימות ו2 גרם חלבון. בנוסף הממרח עשיר בברזל. אם תעשירו אותו בעשבי תיבול תוכלו להוסיף עוד סיבים ונוגדי חמצון.
מרק תירס וירקות קר
מצרכים:
שני קלחי תירס אורגני
3 עגבניות
פלפל כתום
2 מלפפונים
3 ענפי בזיליקום
מיץ מחצי לימון
מלח
אפשרי: חצי אבוקדו או שתי כפות שמן זית
אופן ההכנה:
מסירים את הגרעינים מקלחי התירס
טוחנים אותם במעבד מזון עם יתר המרכיבים
מה קיבלנו:
תירס טרי מספק פחמימות מורכבות יחסית והרבה סיבים, ולכן הוא מחזק תחושת שובע. ככל שתטחנו פחות יתקבל מרקם עסיסי יותר ופחות נוזלי.
בשתי מצקות יש: 200 קלוריות, 30 גרם פחמימה, 10 גרם שומן ו5 גרם חלבון. יש גם שפע של נוגד החמצון לוטאין שמסייע בשמירה על בריאות העין בעיקר בגיל המבוגר, ליקופן ששומר על העור, וגם אשלגן ותיאמין (ויטמין B1).
תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, בהשמנה, בניתוחים בריאטריים ובטבעונות