אז איך עובר עליכם החופש הגדול? כמה כסף כבר הוצאתם על ארוחות בחוץ? על חטיפים? ממתקים? עבור רבים מההורים, זוהי תקופה כיפית ומאתגרת כמעט באותה מידה. ולעיתים לקראת הסוף, כשהכוחות כבר אוזלים, מפסיקים להקפיד על הדברים החשובים באמת - כמו למשל מה הילדים אוכלים.
לקראת סיום החופש החלטנו לתת לכם פוש קטן עם שלל של רעיונות ועצות, כאלו שיכולים להפריח רוח חדשה במפרשים. תוכלו להיעזר בעצות האלו כמובן גם לחופשות שעוד יבואו, ובכלל ביום־יום.
נתחיל מכך שאכילה בריאה היא תמיד חלק מהחיים - גם בחופש. שאיפה לאיזון היא שיעור חשוב לחיים, בתזונה ובכלל. אכילה מאוזנת משמעותה לעיתים בחירה בארוחה המזינה ביותר, לעיתים בארוחה הטעימה ביותר, ולעיתים בארוחה הזמינה ביותר. חשוב מאוד לזכור שאכילה מאוזנת, בעיקר אצל ילדים, מתמקדת בבחירה נכונה של אבות המזון והיתרונות שלהם - וממש לא בקלוריות.
המציאות מביאה אותנו לעתים קרובות לפשרות, אנחנו בעד פשרות טובות מספיק.
מה קורה בבית?
אם הילדים גדולים ונשארים בבית כדאי לדאוג להם לארוחות מוכנות, או לפחות לבסיס שלהן. אם יהיה סיר של פסטה עם רוטב טעים יש סיכוי טוב יותר שהילדים יאכלו ממנו ולא יפשירו שוב פעם פיצה מהפריזר. גם בתחום המתוקים כדאי לדאוג שיהיו אפשרויות מגוונות, החל מפירות ועד לשוקולדים. מבחר גדול מאפשר לילד לבחור מהכול ולא רק ג'אנק פוד.
אם הילדים קטנים יותר - ונשארים עם מטפל או עם קרוב משפחה - דאגו לארוחות מוכנות שרק צריך לשים בצלחת ולהגיש.
מה קורה בחוץ?
פעם המאכלים של החופש היו לחמניה, טורטית ואיזה תפוח, בעיקר בקייטנות. אבל תרבות האוכל עברה שינוי גדול, המבחר התרחב מאוד ולפעמים נראה שכל יציאה מהבית, כולל לקייטנה, הפכה לסוג של מלכודת לחטיפים ולממתקים.
הדרך הטובה ביותר ליציאה מהמלכודת היא לסכם מראש עם הילדים על כמות החטיפים שהם יאכלו ביום ובשבוע. נשמע לכם לא הגיוני להציע להם לאכול רק חטיף אחד ביום? תיזכרו מה קרה כשאתם הייתם קטנים: פעם, המבחר היה קטן והיו אוכלים יותר פירות, סנדוויצ'ים וירקות, ורק מדי פעם חטיף.
הילד רוצה לאכול רק שניצל וצ'יפס?יש לנו חמישה טיפים בשבילך איך להתמודד עם אכלנות בררנית, וגם הבטחה: הרבה לפני החתונה זה יעבור
 |
אז איך עושים זאת? נתחיל בהצבת גבולות, בדרך הנכונה
גבולות הם חיוניים, גם בתחום האוכל. הורים רבים תופסים אותם כמשימה לא נעימה, אבל אם עושים זאת בחוכמה, הם מביאים איתם הרבה שקט. אם הגבול ברור וידוע מראש, קל יותר לעמוד בו.
כמה כללי מפתח בנושא גבולות
1. שוחחו עם הילד על הגבולות בזמן רגוע ונינוח. כשהוא נחוש בדעתו לאכול ארטיק עכשיו - קשה לו מאוד להקשיב ולהבין אתכם.
2. השתדלו שלא להנחית הוראות אלא לשוחח, להסביר. דברו עם הילד בגובה העיניים, הסבירו לו בשפה שהוא יכול להבין מה חשוב לכם, הקשיבו גם למה שחשוב לו ונסו להגיע ביחד להסכם. חשוב לתת לילד להציע חלק מהפתרונות בעצמו - גם אם הם לא ייבחרו בסופו של דבר.
3. כדאי להחליט מראש כמה חטיפים קונים היום, לכמה זמן הם אמורים להספיק וכדומה. תנו להם להחליט איזה ממתק נשאר. אם הארטיק הוא מושא תשוקתו אז אותו ישאיר. לעומת זאת, אם המיץ הוא סתם "פסדר" אז אפשר לוותר עליו.
והנה עוד כמה טיפים:
תנו לילד שלכם לטעות
כי מטעויות לומדים! הוא התעקש על וופלה של גיבורי על וקיבל בתמורה ממתק דלוח? בבקשה, הרווחתם הזדמנות לדבר על ההבדל בין העטיפה לבין התוכן (ובלי "אמרתי לך", זה רק יוליך אותו לצד השני).
אמא, תקני לי משהו
נוח מאוד לקנות אוכל בחוץ. זה מקצר תהליכים ומפנה זמן, אבל כולנו יודעים שכמעט תמיד זה פחות בריא. אז אפשר מדי פעם, אבל לא כברירת מחדל. גם ברמה החינוכית - לא תמיד חייבים לקנות משהו.
זה אולי נשמע מופרך בעולם הצרכני המוטרף שלנו - אבל שוב, תיזכרו בילדות שלכם: היו קונים לכם משהו בכל פעם שיצאתם מהבית? לא. אבל בתרבות של ימינו השתרשו נורמות שתמיד צריך לקנות משהו כשיוצאים החוצה. במצב כזה האוכל גם הופך לסוג של פארש, לא מוערך מספיק ותמיד צריך עוד ועוד. אם אתם בכל זאת חושבים שכדאי לקנות משהו - אפשר להסיט את הפוקוס לדברים אחרים ולגשת לחנות היצירה, לחנות הספרים או בכלל להביא משהו נחמד לכלבלב.
התארגנו מראש לקראת יום מחוץ לבית עם מגוון של מאכלים. כריך משביע, פירות, אגוזים וגם חטיפים. השתדלו להתחיל במזון האמתי ואת החטיף לשמור לסוף.
יותר מים, פחות מיץ. ילדים לא באמת צריכים את כל הסוכר הלא בריא הזה. אפשר לגוון את הטעם של המים בנענע ופירות חתוכים.
שחררו את מנת הילדים
במסעדות תמיד מציעים לילדים שניצל וצ'יפס או נקניקיות - אבל מי אמר שזהו כל עולמם הקולינרי? ואם זהו כל עולמם - ביקור במסעדה הוא הזדמנות נהדרת להרחיב אותו. גם ילדים לא הרפתקניים במיוחד יוכלו ליהנות מתבשיל או מפסטה ברוטב שהם מעולם לא אכלו (ושבבית כנראה לא תכינו).
אפשר לחפש מנות פשוטות יחסית ולהתייעץ עם הילד בנוגע אליהן. לעתים קרובות ניתן לשנות מעט את הרכב המנה (למשל להפחית את עוצמת החריפות או לוותר על עשבי התיבול) ולהפוך אותה למתאימה יותר. בחירה והזמנה משותפת של מספר מנות יאפשרו לילד לחוות טעמים חדשים מבלי להתחייב על "ניקוי" הצלחת.
פעילויות סביב אוכל בריא
הכריזו על קייטנת שפים צעירים ובריאים בבית. אפשר לחשוב ביחד איך לשפץ מתכונים ולהפוך אותם לבריאים יותר, לשלב כוחות ולארגן ארוחות מיוחדות. גם לקטנים יותר זו הזדמנות להשתתף בהכנות, להבין שאוכל לא מגיע מוכן מהסופר ושישנו ערך בהכנה שלו.
מתכון: גלידה מבננות קפואות
מצרכים
3 בננות גדולות קפואות (כאלו שכבר עוד רגע צריך לזרוק הן המועמדות המושלמות לגלידה)
2 חופנים של אגוזים שבורים
2 תמרים קצוצים
2 כפות שוקולד צ'יפס מרירים איכותיים
הכנה
טוחנים קודם כל את הבננות, לאחר מכן מוסיפים את כל שאר המצרכים לטחינה קצרה נוספת.
הגלידה הזו הכי טעימה כשהיא טרייה. אפשר להקפיא מראש בננות ולטחון בכל פעם את הכמות שמתאימה לכם. אפשר כמובן לשלב עם עוד פירות ותוספות כמו קוקוס וחמוציות. קחו בחשבון שפירות שמכילים הרבה מים, אבטיח למשל, יהפכו את הגלידה לשייק (זה מעולה, אבל בטקסטורה קצת אחרת).
מתכון: גרנולה ביתית
הכנה פשוטה, אחסון קל - והנה יש לכם ארוחת בוקר זריזה, עם פוטנציאל גיוון אדיר.
מצרכים
500 גרם קוואקר עבה
1/2 כוס סילאן
1/2 כוס שמן קנולה (או טחינה גולמית)
1/4 כוס מים
כוס אגוזים קצוצים - אצלנו השקדים והקשיו חוגגים, אבל גם פקאנים, אגוזי מלך, זרעי דלעת ושומשום יתאימו (במשפחות עם ילדים מתחת לגיל 5 מומלץ להשתמש באגוזים טחונים דק)
הכנה
1. מערבבים היטב את כל הרכיבים הרטובים - כדאי להיעזר במטריפה.
2. מוסיפים את הקוואקר ומערבבים היטב.
3. משטחים את התערובת על תבנית של פיירקס או תבנית רגילה עם נייר אפייה.
4. אופים בחום של 180 מעלות במשך 7 דקות ואז מערבבים ואופים ל־7 דקות נוספות.
5. מוציאים מהתנור, מצננים היטב, מוסיפים את תערובת האגוזים והחמוציות ושומרים בקופסא אטומה היטב.
אפשר לגוון בסוגי הפירות היבשים, האגוזים וכמובן להוסיף פירות טריים, עם קצת חלב מהסוג שאתם שותים.
בתאבון!
תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, השמנה, ניתוחים בריאטריים וטבעונות